2019-10-26

Cei 14 pentru Cotroceni

Anul acesta, în România, au fost validate candidaturile a 14 oameni. Între aceștia, câteva nume mă sperie. Da! Sunt cam sperioasă, teoretic; mă îngrozește sacrificarea porcilor cu hangerul și unii dintre cei care candidează pentru funcția de șef de stat. Toți ne vor binele! Să nu le permitem să ni-l ia!
Cine sunt cei 14 candidați? Klaus Iohannis - președintele în exercițiu, susținut de Partidul Național Liberal; Dan Barna - candidatul Alianței USR-PLUS; Mircea Diaconu - actor, candidat independent, susținut de ALDE și Pro România care au format alianța “Un OM”; Kelemen Hunor - UDMR; Bogdan Stanoevici, candidat independent, actor și fost ministru pentru românii de pretutindeni; Ramona Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste (social liberal); Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Nouă Românie; John Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, stabilit în Statele Unite; Cătălin Ivan - Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională, fost europarlamentar PSD; Viorel Cataramă - Dreapta Liberală; Viorica Dăncilă - fost prim-ministru, candidat PSD; Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, fost deputat PSD; Theodor Paleologu - Partidul Mișcarea Populară; Alexandru Cumpănașu, candidat independent.
În linii generale, nu prea avem ce alege, dar vom alege. Unii “pretendenți”, cred, s-au lansat în această cursă electorală pentru a “fărâmița” voturile alegătorilor, pentru că șanse reale nu au.
Foști membri din ultimul fost partid de guvernământ, psd, par a fi în gașcă, doar-doar unul o avea vreo șansă să tragă, din nou, partidul în față.
Independenții - cu ghilimelele de rigoare - sunt chiar hazlii când ne spun că ei chiar sunt independenți; și noi ne facem că-i credem; ce, e vina lor dacă unele formațiuni politice, mai mult sau mai puțin simpatizate la nivel național, s-au oferit să-i sprijine? Ei nu refuză sprijinul deoarece - evident! - doresc să câștige alegerile pentru binele tuturor cetățenilor! Ca independent, în politică mai ales, n-ai nici cea mai mică șansă de a realiza ceva din ceea ce ți-ai propus dacă ideile tale nu se potrivesc cu interesele grupurilor care orbitează în jurul politicienilor.
Discursurile candidaților, bănuiesc, sunt ca de obicei: sforăitoare. Unul vrea respect (Kelemen Hunor), altul, între altele, vrea pace între oameni și interzicerea exportului de lemn (Bogdan Stanoevici, actor plecat în Franța - prin căsătorie - în anul 1989, revenit în 2011).
Kelemen Hunor, în sloganul de campanie electorală scrie “Hunor” cu “R” invers: Я. Un joc de cuvinte, li s-a explicat celor de la g4media.ro: ”Hun” semnifică Ungaria, în timp ce ultima parte din nume, ”Or”, citită invers, semnifică România. Ce treabă are Ungaria în alegerile prezidențiale din România știe numai el (și prietenii lui). Categoric, românii și maghiarii (sunt diferiți de unguri, chiar dacă mulți au și cetățenie ungară) trebuie să se înțeleagă, la fel și cele două state, care sunt diferite: România și Ungaria.
John Ion Banu, om de afaceri american, stabilit în SUA, e candidatul diasporei din Florida, autoproclamat susținător al actualului președinte american, critic la adresa actualului președinte al României; e susținut de un partid despre a cărei existență nu am știut până am scris acest text; nu are, neapărat, un plan, in eventualitatea că va deveni președinte și nici nu știe prea bine care-i treaba cu politica la București - nici nu cred că-l interesează, ci cred că știe: șansele lui sunt minime, spre zero, dar dă bine să zici că ai candidat pentru președinția unui stat.
Ramona Ioana Bruynseels, de profesie jurist, fost consilier  de stat pentru mediul de afaceri în Aparatul de lucru al fostului premier Viorica Dăncilă. Zice ea: “Avem nevoie de o schimbare, e schimbarea necesară României, o femeie în fruntea țării cred că ar face cea mai mare schimbare pe care o poate simți România la ora actuală.” De acord, zic, dar schimbare se numește și când dăm din lac în puț - ceea ce nu ne (mai) trebuie.
Ninel Peia și colegii lui de partid par a avea un fix: ”fără soroșiști”. 
Viorica Dancila se visează “un președinte care va lupta pentru toți românii” - ca premier n-a reușit; de ce ar crede cineva că va reuși ca șef de stat într-o republica parlamentară?
Sebastian-Constantin Popescu s-a născut în 1982 la Balș (Olt), a terminat facultatea de Medicină Veterinară Timișoara (2006); s-a mutat la București; cinci ani a fost medic veterinar, apoi jurnalist, azi (și) membru de partid, candidat la președinție.
Viorel Cataramă, afacerist; demisionat din PNL și-a înființat propriul partid: Dreapta Liberală.
Alexandru Cumpănașu s-a evidențiat în scandalul generat de “Cazul de la Caracal” - atunci am aflat despre existența lui. “Ori noi, ori ei! România fără clanuri” e sloganul lui de campanie. Un slogan care mi se pare cel puțin discutabil, în sensul că poate fi înțeles în mai multe feluri. În “revista” lui de campanie electorală scrie despre nepoata lui, despre soția lui și despre studii, dar nimic despre cum își imaginează că “rezolvă lucrurile”. Nu e ca și cum ceilalți candidați ar avea vreo soluție de rezolvare pentru ceea ce nu funcționează în România sau funcționează deficitar. Toți au doar dorințe.
Cei pe care nu i-am amintit separat de “lista candidaților” presupun că sunt mai cunoscuți și cam toată lumea știe câte ceva despre ei.
Știu exact pentru cine nu votez, dar oscilez între persoanele pentru care sunt tentată să votez. Pe ce criterii, oare, se alege neghina de neghină? 

16 comentarii:

  1. Hahaha, m-ai facut sa rad, dar situatia e jalnica. Diferentele intre clase s-au accentuat, ei traiesc intr-o lume, noi traim intr-o cu totul alta lume. Oricum, "La pomul laudat..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Oare a fost vreo sesiune de alegeri electorale in care sa nu fi fost jalnica situatia?!
      Ooo, daa! Diferentele par sa se accentueze cu fiecare an care trece. :(

      Ștergere
  2. Dintre cei la care te gandesti sa votezi alege omul serios, in nici un caz unul de promite totul fara sa stie cum, ci pe cel care are habar de ce vb..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Omul serios, si care stie despre ce vorbeste este in gandul meu. Si de-am avea la conducerea statului un om capabil partea rea este ca in Ro presedintele tarii are puteri limitate. :( Si, fiind in Ro si cunoscand - in linii generale - clasa politica, ma tem ca puteri mai multe nu ar fi indicate pentru ca oricand poate aparea unul ca cei pe care i-am avut... Habar n-am cum e mai bine - e ca la ruleta ruseasca.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Cam asa ceva... :( Si ne descurcam, in continuare, pe cont propriu (cat mai putem)

      Ștergere
  4. Vai, deci e savuros inceputul:
    "Toti ne vor binele, sa nu le permitem sa ni-l ia". (ok, mi-am luat-o recent pentru ca nu toti avem acelasi simt al umorului, dar imi asum - inca mai rad pe infundate).
    Eu ma bucur ca ai scris care sunt (stiam care sunt vreo 4 sau 5 din auzite) si catea vorbe despre unii dintre ei.
    Desigur, de votat ar trebui sa votam toti (si ar fi bine sa o facem responsabil, nu doar, cum fac unii, sa mergi sa anulezi un buletin.. da, ok e dreptul tau. dar in acelasi timp puteai sa faci o plimbare prin parc si sa arunci niste hartii pe jos - cam la fel de util e.. )

    Daca afli criteriile, zi-mi si mie. E cam la fel ca si cu mancarea din comert: pe ce triterii alegi ce e mai putin rau, din ce e mai mult rau :))))). Lol

    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee... Sunt momente in care toti "ratam" comicul unei situatii, umorul celorlalti. Ma gandesc la mine, cu treningurile (textul cu uniforma, la salvam papusi) - nu m-am prins! :)) Uitasem sa beau lapte acru! :)
      E prima data, dupa primele doua sesiuni de "alegeri libere" cand ma informez despre toti cei care candideaza pentru aceasta functie. Si am citit si alte nume, care fusesera vehiculate dar persoanele nu au fost nominalizate, in final, de partide... Unii nu au reusit sa adune semnaturile necesare si, poate (doar poate!), ar fi fost ca o gura de aer proaspat dupa o plimbare pe margine de autostrada.

      Si anularea votului e o alegere si e mai putin "daunatoare" decat neprezentarea... Uneori nu simtim ca e cazul sa "validam" un nume intr-o functie politica importanta, dar mergand la urne aratam ca ne pasa, totusi, de acest drept de a vota, dar nu avem cu cine - e important de stiut si numarul celor care sunt total scarbiti de anumite persoane din politica.
      Hahaha! N-o sa aflu criteriile. :) Pfuuu... Am citit atat de multe etichete care par sa descrie orice dar nu mancare (poate ceva vopsea!) incat... N-am cuvinte. Pe de alta parte, nici nu prea cumpar multe "chimicale", desi ma inghesui - vorba vine - la pepsi, la chips... :) Nu ma gandesc ca imi fac rau atunci cand le consum, ci din contra: imi fac bine! :)) Puterea gandului, altfel spus sau... ceva asemanator efectului placebo. Cand voi incepe sa consum anumite produse gandindu-ma ca-mi fac rau va trebui obligatoriu sa renunt la ele - pentru ca imi vor dauna.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. câteodata emisiunile acestea cu iz electoral sunt amuzante, însa numai la prima vedere, ca dupa ce gândesti un pic, nu iti mai vine deloc sa râzi, pentru ca aceste persoane, nu doresc sa preia roluri de marionete sau clowni, ci ei doresc sa schimbe în bine soarta tarii... Deci?!
    Oricat de greu ar fi sa ma informez, oricat de putin timp am, ma informez mereu si merg la vot - în Germania; pentru ca în România, daca nu povesteai tu aici ce si cum, habar nu as fi avut cine s-a inscris pe lista electorala. Sunt destule situatii confuze si destule probleme aici, unde imi duc traiul, nu mai am timp sa vad cine si ce vrea în tara de bastina. De ce zic asta, pentru ca cine a spus ca "românii din diaspora" le-ar fi manipulat alegerile, zice prostii! Toti românii care au domiciliul stabil in strainatate, nu mai au timp si nici interes, sa mearga la alegeri pentru tara de bastina. Mi se pare logic.
    Acei români care merg la vot în strainatate, sunt cei care au plecat doar la lucru în strainatate si care doresc sa se întoarca, pentru ca au înca domociliul stabil în România.
    Este într-adevar greu sa decizi. Si s-ar putea sa alegi gresit, dar asta vei sti abia dupa cateva luni, dupa alegeri. Este normal sa mai si gresim, ca suntem oameni, însa datoria de cetatean, ti-ai facut-o. O greseala de neiertat ar fi sa nu te informezi si sa nu mergi la vot.
    Te pup Diana draga. Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si politicieni care doresc sa schimbe in bine lucrurile in tara, dar... aici nu prea au cu cine! :(( Increngatura realizata de politicienii de carton si (unii) semianalfabeti e greu de distrus - nu stim unde sa incepem sa taiem pentru a iesi la liman. Cei mai multi, la noi, nu au pe "agenda" binele cetatenilor, ci interesul personal sau de grup - e o realitate dura, trista, care se poate vedea la o privire nu neaparat atenta. In Ro exista foarte putini politicieni dar foarte multi indivizi care fac politica.
      Si aici sunt multi care se informeaza si... ajungem in situatia de a vota "raul cel mai mic" sau... "raul pe care il cunoastem". :(

      Romanii care sunt in strainatate (si voteaza) inclina balanta - uneori in directia dorita si de cei din tara, cum a fost la alegerile europarlamentare din acest an, alteori invers dorintei celor din tara, cum a fost la cel de-al doilea mandat al presedintelui pe care l-am avut inainte de actualul, dar de aici pana la manipulare e cale lunga.

      Si eu sunt aproape sigura ca cei care sunt stabiliti de zeci de ani in strainatate nu se mai gandesc sa voteze la "electoralele" tarii de bastina - si mi se pare corect, desi unii afirma ca votand i-ar putea ajuta pe cei ramasi in tara. Nu cred ca s-ar inclina balanta semnificativ daca acestia ar vota. La fel ca tine, alti prieteni care sunt stabiliti pe te miri unde, nu mai participa la alegerile politice de aici...

      Indraznesc sa afirm ca aici... multi suntem aproape siguri ca gresim, dar votam. Anularea votului e o solutie, dar exista riscul sa castige cineva care e nu doar 50% contraindicat, ci 100% contraindicat. :)) Nu-i de ras, stiu, dar...!
      Total de acord: lipsa de informatie si - mai ales! - absenta de la vot sunt adevaratele greseli. Pfuuu...
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  6. Nu știu, pe zi ce trece sunt tot mai dezamăgit de ei, așa ca nu comentez mai mult decât atât: merg la vot să dau jos psd-eii și pnl-eii și votez un independent, apoi la turul doi dacă se face, ceea ce este mai mult ca sigur că se va face, atunci mă rog să nu mai fie partid roșu pe,acolo..
    Săptămână Plăcută !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un independent, teoretic. :) Sistemul electoral este astfel conceput incat fara sprijin politic (si fara multi bani) sunt slabe sansele ca cineva sa razbeasca; si de-ar reusi un independent, acesta se va lovi de "zidurile majoritatilor" atunci cand vrea ceva ce nu vor "cei multi". :(
      Cu pnl n-as avea mari probleme, dar acolo e acum pdl... :(
      Multumesc. Saptamana placuta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Mie mi se pare ca ceva e gresit in constitutie: presedintele nu poate să puna in practica nici un o promisiune daca nu are partidul său. O alta hiba este curtea constitutionala care este alcatuita din servitori politici.
    Voi merge la vot, dar ii inteleg pe cei care ignora asemenea evenimente.
    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa este... Cand cei care formeaza guvernul au alta culoare politica incep frecusurile, iar cum cei care numesc membrii guvernului sunt "majoritarii" din Parlament... presedintelui ii raman putine parghii prin care poate reusi ceva din planurile lui. Plus ca presedintele are si puteri limitate; de ex., nu are drept de veto in cazul vreunei legi strambe adoptata de parlamentari - trebuie sa o trimita inapoi la acestia daca nu vrea s-o promulge (argumentat) iar parlamentarii, desigur (pt ca ei au adoptat-o), nu vor zice ca e proasta si o vor pastra; presedintele trimite legea la C.C. (ultima lui "cale de atac") si acolo... cum zici tu: ajunge la servitorii politici.
      Pe de alta parte, cand presedintele, guvernul, majoritatea parlamentara au aceeasi culoare politica riscul unei dictaturi e mare. Cred ca e vorba foarte mult de caracterul oamenilor care se avanta intr-o cariera politica... Oare mi se pare numai mie ca in aproape toate statele pare a fi o nebunie d.p.v.d. politic? :)
      Si eu ii inteleg pe cei care ignora votarea, dar mi-ar placea, totusi, sa-si exprime parerea (la cei din Ro ma refer). :)
      Sa auzim numai de bine!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.