2021-02-14

Ziua îndrăgostiților. Valentine de oțet

Istoria Zilei Îndrăgostiților și povestea patronului său sunt învăluite în mister. Există mai multe variante ale istoriei sărbătorii dar niciuna nu poate fi dată ca find certă.
Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți cu acest nume și toți au fost martirizați.
Unul ar fi fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma, în vremea lui Claudius al II-lea. Împăratul a decis la un moment dat că bărbații necăsătoriți sunt soldați mai buni decât cei căsătoriți și a interzis căsătoria tinerilor. Preotul Valentin a considerat că ceea ce-a făcut împăratul e o nedreptate și a continuat, în secret, să oficieze căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Când împăratul a aflat a dat ordin ca preotul să fie condamnat la moarte.
Alte surse susțin că episcopul Valentin de Terni e la originea sărbătorii - acesta a fost decapitat la ordinul lui Claudius al II-lea, în afara Romei.
Potrivit altei legende, un tânăr pe nume Valentin, îndrăgostit de o tânără fată - probabil fiica gardianului său, care-l vizita în temniță - înainte de fi executată sentința a trimis iubitei o scrisoare pe care a semnat-o „de la Valentin al tău” - expresie care se folosește și azi.
Indiferent care Valentin e la originea sărbătorii toți au fost caracterizați ca fiind simpatici, curajoși și romantici.
Felicitările de Sf. Valentin au fost populare încă din Evul Mediu, dar în scris au început să apară după 1400. Cea mai veche dedicație cunoscută este o poezie scrisă în anul 1415 de Charles, duce de Orléans, pentru soția sa, în vremea când era închis în Turnul Londrei ca urmare a capturării sale în bătălia de la Agincourt. Câțiva ani mai târziu, Henri al V-lea ar fi angajat un scriitor (John Lydgate) pentru a compune o felicitare către Chaterine de Valois.
De prin epoca victoriană și până azi îndrăgostiții schimbă felicitări cu ocazia zile de 14 februarie, exprimându-și sentimentele în scris.
felicitare Valentina de otet
Cei a căror iubire nu era împărtășită sau cei care doreau să scape de insistențele persoanelor pe care nu le iubeau au început să trimită Valentine de oțet, cărți poștale ironice, inscripționate cu fel și fel de caricaturi și rime satirice menite să-i rănească pe destinatari - erau răutăcioase, ironice și chiar crude. În 1885, în revista Pall Mall din Londra (a apărut lunar între 1893-1914) e menționat un bărbat care și-a împușcat soția in gât pentru că a primit o „valentină de oțet”.
Aceste felicitări acide, care erau disponibile în magazine, par a-și avea originea în anii 1830-1840, în America, apoi au traversat oceanul spre Europa, afirmă Annebella Pollen, istoric de artă și design, care a studiat felicitările descoperite întâmplător când lucra la un proiect despre dragoste și modul în care „se face curte”.
Cu timpul, felicitările ironice au depășit granițele iubirii și fiind foarte ieftine și le permitea oricine, așa că fiecare putea trimite o mică „atenție” celor care l-au dezamăgit, șefilor, vecinilor, dușmanilor sau membrilor de familie.
Erau considerate dezagreabile, vulgare chiar dacă erau trimise în glumă. Uneori, poștașii londonezi au confiscat acele felicitări considerate prea vulgare pentru a fi livrate. Presa vremii relatează despre încăierări, dosare în justiție, sinucideri și tentative de omor, afirmă A. Pollen. Presa acuza producătorii și comercianții pentru instigare la comportament antisocial; unii oameni s-au plâns pentru distrugerea semnificației zilei de Sfântul Valentin care ar trebui să fie o sărbătoare a iubirii. Moda de a trimite „valentine de oțet” a trecut cândva în anii 1940.

Traducere text felicitare (variantă proprie)
O domnișoară fandosită
Zâmbetul care se vede pe fața ta,
Întinzându-ți gura pentru a-ntâlni urechile,
Crezi, desigur, ca-i dulce ca mierea,
Dar, dragă fată, e doar hazliu.

sursă valentina de oțet wikipedia - domeniul public

mai multe info:
https://www.history.com/news/victorian-valentines-day-cards-vinegar?l

Image by Please Don't sell My Artwork AS IS from Pixabay

12 comentarii:

  1. Iti doresc sa ai o zi foarte deosebita plina de dragoste si trandafiri rosii!
    💘'Happy Hearts Day' ☘️
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Ella draga! ❤️
      A fost o zi "iesita din rutina". Am ajuns in casa putin dupa ora 23; avem permisiunea de a iesi doar pana la 23 daca nu aveam motive serioase - bataia cu zapada a fost motiv serios de iesit noaptea! 😊 De fapt, habar nu aveam cat e ceasul! :)) Am ajuns acasa inghetati bocna, dar tare bine a fost, mai ales ca purtarea carpei pe fatza nu e obligatorie peste tot cand incidenta de... e sub 3 la mie! Cu fatza acoperita n-are farmec sa te joci in zapada - e doar epuizant si total contraindicat efortul in astfel de conditii.
      ☘️ ☘️ ☘️ Iti doresc sa ai saptamana minunata! ❤️ Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  2. Ha, ha! Doar noutati aici! 'Valentine de otet'? Nu am mai auzit.
    Foarte ciudata ideea!
    A fost soare si frumos, asa ca si Universul a fost in armonie cu aceasta zi. Dar imi lipsesc insulitele cu lucrusoare dedicate si acestei zile si lunii martie. Asta ma intristeaza, de parca ceva am pierdut. Din nou...

    Sper ca ti-a fost weekendul dupa plac. Si inca nu s-a terminat! Pupicei!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzisem despre aceste "valentine" intr-un film "de groaza", cu ani in urma, apoi am uitat - le-am redescoperit cand am cautat unele info despre "istoria" zilei (ceva ce nu am scris deja). 😊

      Duminica a fost "altfel", ceea ce nu s-a mai intamplat de la revelion. Seara, dupa ora 22, ne-am alergat si caftit cu zapada in drum spre casa, din centrul orasului. A fost frig, dar a fost bine - cumva, ca in copilarie. Pe unele strazi parcurse eram doar noi, patru insi - era ca si cum strazile erau ale noastre. 😊 Ah! Stai! Chiar sunt ale noastre - doar ca am cam uitat. 😊
      Peste zi a fost si aici soare si mult mai cald decat cu o zi in urma si decat e azi.
      Saptamana minunata iti doresc, Suzana draga! ❤️
      Cand nu sunt insulite, le facem! 😊 Stiu ce zici; evit a ma gandesc prea serios pentru c-o ia razna neuronul - si mi-e drag, nu vreau sa-l necajesc si mai mult.
      Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Thank you for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/02/lancome-la-nuit-tresor-scent-of.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Personally, I think it best to ignore this day. It has become Candy Day, in a big way, and I'm not much of a fan of a box of chocolates. I suppose a sweet card is nice to dream about.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It's true. I don't pay much attention to this day. Love is love every day - or not at all. I like to see young people excited. And I like candy - of course, I can eat every day. 😊
      Thank you, Yvonne, for stopping by. ❤️

      Ștergere
  5. Oh dar e chiar interesanta partea asta cu Valentine de otet :D.
    Bine, in sensul de chestii amuzante, nu rautacioase si acide (cel putin asta cu gura pana la urechi e chiar ok. Nah. :)
    Pfff... chiar ar fi o idee amuzanta. Dar probabil ca oamenii tind sa fie mai mult rai decat amuzanti, asa ca nah.

    In Japonia se dau ciocolatele. ;))

    pupici cu drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine ma amuza ideea Valentinelor amuzante. Scriind despre, ma intrebam cum de pot fi unii rai in astfel de momente, mai ales, cand cuvintele lor ar putea nenoroci un om... Eeeh.

      Cicolatelele bune-bune! Se pot papa! 😊
      Pupici cu drag! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.