2021-02-01

Morti vii. Citate favorite

Jidovul ratacitor, roman de Eugene Sue
Cea mai mare glorie a ordinului nostru este să facem din oameni cadavre.
Aceste teribile cuvinte sunt ale lui Loyola, întemeietorul ordinului iezuiților, care a spus, pe patul de moarte: Toți membrii ordinului să fie în mâinile superiorilor ca niște cadavre.
Dialog între Faringhea, membru al ordinului Strangulatorilor – care se închinau sângeroasei zeițe Bovania – și un iezuit, Rodin, care urmărea să ajungă general al ordinului și mai apoi papă.
Zicea Faringhea:
Și opera noastră, frate, are ca și a voastră: lumea drept patrie, complicii drept familie, iar drept regină pe Bovania. (...) Fii Bovaniei sunt oameni hotărâți, îndrăzneți, răbdători, vicleni, încăpățânați, care pentru a face să triumfe opera jertfesc tată, mamă, soră, frate și care-i socotesc dușmani pe toți aceia care nu sunt din ai lor. (...) Ca și voi, frate, facem și noi cadavre. (...)
Zicea Rodin, iezuitul intrigant:
Dar bine, domnule, la noi se vorbește despre suflet, despre voință, despre gând; acestea trebuiesc nimicite prin disciplină.
- E drept, ai voștri ucid sufletul, iar noi ucidem corpul. Dă-mi mâna, frate, ești ca și noi, vânător de oameni.
- Dar îți repet, domnule, că este vorba de a ucide voința, gândul, zise Rodin.
- Dar ce este corpul acesta lipsit de suflet și de gândire dacă nu un cadavru? Lasă, frate, morții pe care îi fac ștreangurile noastre nu sunt mai lipsiți de viață decât aceia pe care îi face disciplina voastră. Hai, dă mâna aici, frate, Roma și Bovania sunt surori.
(...) Regulamentul și obiceiurile membrilor din compania noastră (Compania lui Isus): se denunță unii pe alții, fără să zdruncine dragostea și caritatea reciprocă, ci spre cel mai mare progres spiritual al lor, mai ales când lucrul le-a fost ordonat de superiori spre cea mai mare glorie a lui Dumnezeu. (Constituția iezuiților)
(Fragmente extrase din romanul Jidovul rătăcitor, de Eugene Sue, Editura „Moftul” Sibiu, 1992)
₪ ₪ ₪
Suzana a preluat de la Zina ștafeta jocului Citate favorite pornit in colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna in care incepe luna calendaristică.
₪ ₪ ₪
Ordinul iezuit (Societatea lui Isus) a apărut în 1534, ca răspuns la Reforma protestantă, la inițiativa unui grup de studenți de la Universitatea din Paris, în frunte cu Ignațiu (Ignacio) de Loyola, și a fost aprobat de papa Paul al III-lea, în 1540, prin Bula „Regimini militantis Ecclesiae. Pe lângă cele trei promisiuni” călugărești - care sunt regula: ascultare, castitate, sărăcie - iezuiții au introdus o a patra promisiune”: ascultare necondiționată față de papă.
*
Ignatius de Loyola s-a născut în 23.10.1491 (în vremea regelul Ferdinand și a reginei Isabella) într-o familie de nobili catolici, dar n-a simțit din tinerețe chemarea, ci după ce a fost rănit în lupta care s-a dat la Pamplona (în anul 1521) între francezi și spanioli - o ghiulea i-a zdrobit piciorul și visul lui de cavaler s-a spulberat. Până să viseze să fie ca Sf. Francisc din Assisi și Sf. Dominic a gustat plăcerile vieții - era un spadasin neîntrecut, un cavaler galant care iubea femeile. Până când s-a vindecat (a șchiopătat mai apoi toată viața) a citit cărți religioase, numai acelea fiind disponibile în castelul de Loyola, și așa i-a venit ideea să devină teolog - a învațat mult pentru a reuși, a și călătorit mult. A fost principalul fondator al Ordinului iezuit și primul superior general, fiind foarte activ în promovarea Reformei catolice. A murit în 31.071556; a fost canonizat în martie 1622 (Biserica Catolică îl sărbătorește în 31 iulie).

16 comentarii:

  1. Câte asemănări cu prezentul...!
    Să ai o săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indraznesc sa spun ca sunt teribile asemanarile - doar mijloacele s-au schimbat.
      Iti multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Cine sunt ăștia: Loyola, Faringhea, Rodin... politicieni ai zilelor noastre?!

    Să ai o săptămână excelentă, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea crede ca cei trei si acolitii lor s-au reincarnat in politicienii de azi.
      Iti multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere
  3. Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii, mama lor de hoţi!
    Nuuu, nu am spus eu asta ci Victor Socaciu! LOL
    Sa ai o zi placuta, o saptamana minunata si o luna ... splendida!
    Hop,in martie ca acolo este primavara!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa este. Partea si mai trista este ca pare sa fie o tendinta generalizata la nivel mondial: numele politicienilor de la "putere" sunt altele, dar naravurile aceleasi...
      Iti multumesc, Ella draga! ❤️ La fel iti doresc si eu tie! Pupicios! 😘 😘 😘
      Chiar e o zi ca de primavara: luminoasa (soarele zambeste), cu temperatura placuta. 😊

      Ștergere
  4. Aoleu! Parca vorbim de un lant de reincarnari (vorba ta) in zilele noastre.
    Genul acesta de carti nu am citit, insa pe bune, cred ca unii au studiat si transpus in practica cam toate ideile de acest fel.
    ..."despre suflet, despre voință, despre gând; acestea trebuiesc nimicite prin disciplină". Horror de real!
    Incep sa ma mai luminez putin cate putin...😊
    Multumesc, Diana draga! Toate cele frumoase in februarie si in aceasta saptamana.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In romanul "Jidovul ratacitor", intre altele, autorul arata cat de usor se autodistrug oamenii, urmandu-si pasiunile, crezand in bunele intentii ale unora. La unii e speculata iubirea, la altii dorinta de a face bine, la altii onoarea s.a.m.d. pentru ca, practic, refuza sa gandeasca, sa verifice informatii etc.. 😊
      Exista "tratate de manipulare" - in sensul ca se incearca a-i invata pe oameni cum sa recunoasca manipularea, si altele in care ii invata cum sa manipuleze.
      Iti multumesc, draga Suzana! ❤️ La fel iti doresc si eu tie! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Ma dau citit:
    Nimic nu e nou in lumea ideilor...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel zic si eu. Poate ceva nou in modul de aplicare. 😊
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  6. Înfiorătoare citate!
    În carte sunt scrise pe direct, clar...în viață reală, la fel de crud dar totul este împodobit cu vorbe frumoase!
    Trist ! Oftez !
    Pupici ! ❤👍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si oameni infioratori. :(
      Prea multe vorbe frumoase, prea multi ne vor binele. Ar fi bine sa nu ni-l lasam luat, binele. 😊
      Si eu oftez.
      Pupici! ❤

      Ștergere
  7. ..............
    Ce sa zic.
    Ah, mi-am amintit (iar) de episodul cand am avut la conversatie in limba engleza ideea sa aleg un subiect care nu se incadra in "sf valentin si alte chestii obisnuite". Am ales (pentru ca am gasit intamplator in timp ce traduceam la metode si tehnici de comunicare eficienta o lucrare) tehnici de manipulare. Eu aveam doua, colega mea doua. In viata mea nu am simtit si vazut mai multa invidie si rautate. efectiv mi-au blocat conversatia si profesoara (in fine, nu mai e printre noi, era seminarista de fapt) nu a stiu sa intervina. Erau doi care simteau nevoia sa fie buricul targului si s-au simtit persemne amenintati ca alesesem altceva. Efectiv m-au atacat (pe mine mai mult, pe colega mea mai putin) pe tot parcursul discutiei. M-am blocat la un moment dat si ma uitam asa la ei. Dar m-am blocat ca ei practic puneau in practica exact ce prezentam eu. Si nimeni nu se sesiza. Ma simteam eu prost .. in sensul asta m-am blocat. Era ilogic si de neintels ce se intampla. :))))

    Cred ca oamenii se tem de cei care gandesc sau vor sa iasa din tipare. Si nu ii plac (asta imi aminteste de orele de meditatie, putine, de la limba romana - cand toti spuneau pe dinafara comentariile si apoi incepeam eu si stricam toata ordinea. daca ei spuneau si unde era punct si virgula, eu daca nimeream o bucatica dintr-o propozitie ca in caiet era mare minune. :)))) - bine ideea era acolo, doar ca o imbracam in cuvintele mele).

    Pupici <3!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. No! Stiu ca am raspuns... Ce-oi fi facut sau ce s-o fi intamplat? (oi fi uitat sa apas "publicati"). Nu mai conteaza. Ma bucur ca am observat, desi nu cred ca mai pot scrie ceea ce-am scris, dar nici diferente mari nu vor fi. 😊

      Nu stiu cum s-a desfasurat respectivul seminar, dar ma gandesc... Daca ei te provocau sa eviti manipularea la care incercau sa te supuna? M-am gandit la asta pentru ca noi am "patit" la retorica ceva de genul - la un moment dat m-am prins care-i, de fapt, miscarea si de ce nu intervine proful.

      Nici eu nu pot invata pe de rost! Bafta mea ca nu-mi pasa de note. M-am chinuit rau de tot in timpul anilor de scoala si liceu dar apoi... uau! Am fost in "elementul meu" - din fericire, am avut profesori care voiau sa stie ca pricepem despre ce vorbim si nu erau interesati sa reproducem ce scrie in manual, ca roboteii (la locurile de munca nu ni s-ar fi cerut sa reproducem teoria, ci s-o aplicam). 😊 Hm. Pana si robotii sunt, azi, capabili, sa sustina o conversatie simpla. 😊

      Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Nope.
      Nu era atat de subtila seminarista.
      Iti scriu pe mail... rezumatul. :*

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.