2021-02-28

Cactus. Încercare de salvare (actualizare)

Ieri noapte, după ce ne-am dus la culcare, se aude un „poc”, în cameră. Ce-o fi?! Am aprins lumina și m-am uitat fix în direcția unde erau așezate plantele: un cactus a căzut, pur și simplu, din ghiveci.
A! Mi-am amintit, fără legătură cu cactusul, ci doar cu o căzătură. Joi, la prânz, mă întorc cu Miki de la plimbare și fix când am deschis ușa s-a auzit zgomot de vase zdrăngănite (exceptând motanul - care era in camera lui - nimeni nu era in casă). A căzut un ghiveci de pe suportul fixat pe peretele bucătăriei. Un ghiveci din plastic pus într-un bol de porțelan (drept e, bolul nu era cu mult mai larg decât ghiveciul). De ani de zile stă în același loc și n-a căzut niciodată când s-a făcut curent între ușa de la intrare în casă și geamul deschis de la bucătărie. În acel moment, însă, a fost concurs de împrejurări pentru că bătea și vântul tare, iar cine a udat planta probabil că a mișcat ghiveciul. Altfel nu avea cum să cadă - ar fi trebuit ridicat și apoi aruncat acel ghiveci.
Revenind la cactusul care a căzut vineri noapte (am uitat să-l fotografiez înainte să-l tai; avea cca. 20 cm înălțime). Am văzut că baza e uscată, deci și-a pierdut rădăcinile (așa au murit toți ceilalți cactuși, dar nu am încercat să-i salvez, știind de la unul-altul că în acel stadiu nu pot fi salvați). Se pare că îi ud prea des și, fiind iarnă, trebuie udați și mai rar și feriți de curenți de aer și de încăperi prea umede. Acesta nu era nici în curent și nici în cameră cu umiditate mare.
Am luat cactusul, l-am pus într-o cană cu apă - maaaare greșeală! - și mi-am văzut de somn.
Cauzele de putrezire a rădăcinilor și corpului de cactus sunt mai multe; am citit dimineața pe site-ul:
(e singurul pe care l-am găsit, unde scrie mai pe larg; în alte părți scrie să fie pus la uscat pe un ziar, într-un loc umbros unde să nu fie mai mult de 15 grade C)
In acest caz poate fi vorba numai despre prea multă apă și iernat necorespunzător.
Urmând informațiile de pe site-ul amintit i-am tăiat partea putrezită, am curățat cât mai bine corpul care se simte încă tare, viu, l-am presărat cu cărbune medicinal sfărâmat (despre care nu scrie pe site, deci nu știu ce se va întâmpla), pentru că nu aveam cum să fac cărbune și nici de unde să cumpăr (o fi bine, o fi rău cu „medicinalul” voi afla la un moment dat, dar dacă nu salvez cactusul n-o să „dau vina” pe cărbunele medicinal). Dar a fost greșită operația pentru că trebuia să tai până la punctul unde corpul era plin!
cactusul putrezit trebuie taiat pana cand se ajunge la punctul unde trunchiul este plin
Apoi l-am pus la uscat, vertical (cum scrie pe site-ul amintit mai sus), într-o farfurioară (înălțimea lui e de cca. 10 cm).
cactusul taiat nu se va usca daca partea umeda nu e expusa la aer
Nu știu dacă se va usca „de bine”. Să-l pun pe ziar, cum scrie în altă parte? Poate că ar fi mai logic... De ce n-or scrie și pe ce se pune la uscat și unde trebuie ținut cele câteva zile până se usucă - și, mai ales, ce înseamnă uscare? Mă gândesc că se referă la partea zemoas
ă, da, dar... Of. În unele locuri scrie că trebuie să îl țin la uscat 2-3 zile, în altele 10 zile! Cât să-l țin, cum să îl țin la uscat?
Va dura ceva timp să aflu dacă am reușit să-l salvez. Dacă nu... mai am doar unul. E clar, pe cel încă viu îl voi uda o dată pe săptămână! Partea mai nasoală este că e „îngemănat” cu o plantă care are nevoie de mai multă apă... No! Împacă varză, capra și lupul! În prima poză de la adresa de mai jos se vede cam ceea ce vreau să zic:
Cu ocazia aceasta am aflat că iarna trebuie udați foarte puțin (nu mi se pare că o linguriță de apă la 2-3 zile - cum le pune - e mult, dar...) și ținuți la temperaturi de 10-15 grade Celsius. Deduc că aceasta e cauza morții cactușilor mei: iernarea greșită. Totuși, până să moară i-am avut ani de zile, în aceleași condiții. Deh. Cât să reziste neștiinței umanului care, cică, îi are în grijă?!

După ce am amețit mi-a venit ideea să caut un video despre cum se salvează un cactus putrezit la bază. Și mi-am dat seama că nu am tăiat suficient din cactus - a rămas gaură, și trebuia să fie plin. Am uitat să fac o poză înainte de a presăra cărbune, dar se vede în video cum trebuie să arate trunchiul cactusului după ce a fost tăiat:
cactusul a fost taiat pana la punctul unde trunchiul este sanatos
Am mai tăiat (are acum 6 cm) și am pus, din nou, cărbune medicinal.
dupa ce a fost taiat si tratat cactusul se lasa la uscat
L-am așezat culcat, pe un șervețel, și îl las acolo până se va usca locul unde am tăiat - în filmulețele pe care le-am văzut durează uscarea chiar și două săptămâni (știu ce înseamnă uscare: trebuie să se „strângă” baza).
Completare in 28 februarie 2021
Am fotografiat (atunci) și partea putrezită a cactusului (care era în pământ) - e o crustă sfărâmicioasă.
Dup
ă ce am publicat despre primele etape (in 6 februarie) am așteptat să se usuce partea acoperită cu praful de cărbune (în șase zile s-a zvântat) și am pus cactusul în pământ, cum arată in video. Arăta bine.
Poate am pus prea mult
ă apă, poate am pus prea puțină, dar după circa trei zile cactusul a început să se usuce.
E clar c
ă nu va supraviețui. Operațiunea nu a reușit.

25 de comentarii:

  1. Apreciez incercarea ta! Sper să reușești. Cactusul și vara bea putina apa. Aveam un sef care era specialist in cactuși. Ne cam stresa cu cactușii lui. Dar când am văzut unul înflorit, am zis că merită. Floarea e superbă și trăiește o zi. Țin pumnii. Noapte buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ina. Sper sa traiasca. Am avut multi, si au murit rand pe rand, incepand cu anul 2010. Din "vechea garda" mai era cel care e acum operat; cel pe care il mai am e nou venit la mine.
      Haha! Pasionatii pot fi usor enervanti uneori. 😊 Am avut un singur cactus, cu floare rosie, superba - asa il primisem; s-a uscat floarea, a murit si cactusul... Ai mei nu au inflorit - unii aveau un "puf", din cand in cand, dar nu si flori.
      Noapte buna! ❤️ 😘

      Ștergere
  2. Exact acelasi lucru mi s-a intamplat acum cred vreo patru ani cu un cactus. Arata cumva la fel. Fusesem plecata si lasasem cam multa apa in farfurie. S-a inmuiat total. Era din cel cu floare corola de o zi. Nu stiam de varianta spusa de tine, ca as fi incercat si eu. Sper sa il recuperezi si sa il imbarbatezi ca poate!
    Pupici si seara buna, Diana draga! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau de teposul tau cu floricele. Mi-a parut rau pentru ai mei, care nu faceau floricele; singurul cu floare era primit inflorit si, cica, ar fi trebuit sa-i schimb ghiveciul in care era. Eeeeh!

      Abia ieri m-am gandit sa caut pe internet o eventuala solutie de a salva cactusi ajunsi in aceasta situatie. Imi doresc sa traiasca si, pe de alta parte, ma voi oftica la greu pentru ca nu m-am gandit la asta cand au inceput sa moara cactusii pe care-i aveam. Prefer sa-mi fie ciuda ca n-am stiut mai din timp. 😊
      Ii tot spuns sa se faca bine! 😊 Il am sub ochi, si-l tot cercetez.
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Hahaha! Eventual, te bat la cap sa-ti explic de ce sunt frumosi cactusii! 😊

    Am avut si eu parte de unul care insista ca nu exista "sa te traga curentul". O zic unii cu atata foc incat mai-mai ca-ti vine sa-i crezi. 😊

    RăspundețiȘtergere
  4. This all seems so complicated, even though I have grown houseplants when I was younger. I don't think it works to water cactus on a schedule. I always watered them after the soil felt dry when I poked my finger an inch into the soil. Cactus store water in their stem, so it takes a bit of drought to stress them. I hope your cactus survives.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The „operation” it's not complicated, but recovery I think it is if I didn't do things right. I had the feeling that I was cutting a finger when I was cutting from the cactus. 😊 In the past I saved two plants and I hope to succeed with the cactus.
      Usually, I put a little water at the cactus and only when the soil is dry; I do not know what happened.
      Thank you! I hope it lives.

      Ștergere
  5. Dragă Diana, și eu am avut cactuși, unul chiar m-a răsplătit câțiva ani cu flori albe și parfumate.
    Necazul este că nu avem cum să le oferim condiții optime în sezonul rece, cam atunci se petrec tragediile. Eu, una, după ce am trecut prin ceea ce treci tu acum, am renunțat până la urmă.
    Îți doresc reușită deplină în operațiunea de salvare!
    Să ai o săptămână pe placul tău! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E, cumva, ciudat, ca toti s-au hotarat sa moara incepand cu 2010 (atunci a murit si un rododendron "crescut" de sora mea dintr-o samanta). Ani si ani de zile n-au avut probleme si, brusc, i-a apucat. Cu iernatul, se pare, sunt probleme si, la un moment dat, inteleg, incep sa cedeze. Inca nu renunt la ideea de a avea cactusi. Pana acum ma bucuram ca exista plante care-mi rezista. 😊 Pur si simplu uit cand trebuie sa le pun apa, unele vor mai multa apa, altele mai putin... Prea mult pentru mine (mama, in schimb, se descurca, dar cand le lasa in grija mea... puuufff!) :(
      Iti multumesc, Zina draga! ❤️
      Saptamana pe placul tau iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere
  6. I've never had luck growing cacti and succulents - they always die on me.

    I've given up on them long ago!

    Good Luck with yours, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I like them very much. I had many different varieties; two were over 20 years but started dying in 2010 - I don't really know why.

      Thank you. Other than this I have only one more.

      Ștergere
  7. De prin 2010 mai ales au inceput sa imi moara plantele pe capete. Startul a fost prin 2008 insa si a coincis cu noul val de schimbari de pe la detergenti (cand i-au facut iar mai performanti, prima data fiind in 1997 - stiu pentru ca, desigur, m-au afectat si pe mine direct scimbarile alea).
    revenind la cactusi. Eu ii udam rar. Dar din 2010 mi-au tot murit pe capete plantele. Nu mai stiu cand a fost apogeul. Oricum in ultimii trei ani cactusii si nu numai ei (mai am plante care erau suoer rezistente) s-au dus inexplicabil. Sau poate ca o explicatie este : poloarea din aer si din apa.. :(.

    Sper sa reusesti sa il salvezi pentru ca na, atunci cand reusim sa salvam ceva este minunat. :*

    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 2010 au inceput cactusii mei sa moara... (si rododendronul crescut din samanta - intr-un an l-am salvat; era aproape uscat pentru ca a ramas in garsoniera si nu mai trecuse nimeni pe acolo de cateva saptamani; si dupa cativa ani a murit)
      M-am gandit ca ar putea fi de la apa, dar si inainte tot cu cloramina (sau ce pun ei) era apa.
      Cu alte plante nu sunt probleme (sigur, cateva s-au dus, dar din neglijenta - in sensul ca am fost plecati sau chestii de gen).

      Multumesc. Si eu sper sa reusesc! E aproape uscata baza, asa ca in una dintre zilele urmatoare il voi pune in pamant.
      Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Uffffff.... hai ca poate, poate.... poate isi revine.

      Si mie mi s-au cam dus toate florile. Poluare multa :(.

      Ștergere
    3. Pe "poate, poate" am mizat, si l-am lasat unde este.

      Posibil sa fie si de la poluare, dar altii, in cartier (si nu numai), au flori frumoase, sanatoase.

      Ștergere
  8. Never before I didn't saw how cactus look when it is cut. Thank you for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/02/perfumed-body-lotions.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Some folks have a green thumb and I don't. I only have silk flowers now. It's far safer for the plants.

    Have a fabulous day, Diana. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You're so funny! 😊
      Until 2010, only cacti lived in my care; now they die too.
      Thank you, Sandee! Have a fabulous day too! ❤️

      Ștergere
  10. Am primit un cactus micut prin iulie anul trecut. Inca nu l-am transplantat, ca nu are mai nimic in ghivecel, dar nu pare sa aiba atata pamant ci mai mult nisip. Sau oricum, ceva amestecat cu nisip.
    Nu stiu in ce l-ai pus, dar e posibil ca pamatul sa fie cauza. Cred ca despre asta e musai sa citesc, ca sa stiu cum il mut. Macar pentru viitor sa aflam.
    Imi pare rau, insa asta inseamna ca mai avem de aflat lucruri.
    Pup si o seara frumoasa, Diana draga!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu nisip e amestecat pamantul (si e pamant "prafos").
      Neaparat sa citesti despre! Sunt sigura ca tu intelegi mai mult decat mine. 😊 In "amestecul" facut de mine are si o vecina cactusii, dar ai ei sunt sanatosi, frumosi. Frumosi au fost si-ai mei pana n-au mai fost. :(
      Cactusul mare pe care il mai am are niste "cornite" - voi desprinde una, sa vad daca aceea "se va prinde".
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! 😘

      Ștergere
  11. I've had no luck with succulents - I understand your problem.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie îmi plac mult cactușii!!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.