2021-12-23

Beteala de Crăciun. Legendă

Beteala pe care o așezăm între ramurile bradului este – se poate spune – tot un simbol al Crăciunului, și profit de ocazie (apropierea Crăciunului) să scriu aici o legendă descoperită când căutam informații despre vâsc și legendele țesute în jurul acestuia.
Legenda îmi sună cunoscut – probabil că am mai citit-o/auzit-o pe undeva, dar o uitasem total.
*
Întâmpinarea zilei Nașterii Domnului nu se face numai cu daruri, mâncare și băutură, curățire sufletească, ci și cu o desăvârșită curățenie în casă.

O gospodină, luându-și rolul foarte în serios, a curățat casa de praf și de toate pânzele pe păianjen pe care le tolera prin colțuri, peste an. Păianjenii, nu prea bucuroși de deranj, s-au ascuns în pod, unde au așteptat să se liniștească lucrurile.

Când s-a lăsat seara, au pornit încetișor spre locurile unde-și avuseseră căsuțele. Mare le-a fost mirarea când au văzut în cameră un brad frumos împodobit. Așa de mult le-a plăcut încât au coborât să vadă totul de aproape. Și-au mers în sus și în jos, în stânga și în dreapta, pe toate ramurile bradului. Făcând asta au lăsat în urma lor firele mătăsoase care aproape au acoperit ramurile. Dimineață, când spiritul Crăciunului a intrat în casă și a văzut bradul astfel acoperit, a hotărât să transforme pânzele de păianjen în decorațiuni strălucitoare, cu fire aurii și argintii.

Păienjenii erau creaturi ale lui Dumnezeu, nu le putea alunga, nu voia să le distrugă pânzele, dar se gândea și la gospodina care muncise atâta pentru ca totul să fie perfect pentru întâmpinarea Fiului Domnului.

Se spune că de atunci oamenii obișnuiesc să agațe între crengile bradului beteală strălucitoare, dar și un ornament în forma unui păianjen.

*
Pentru că am aflat despre ornament-păianjen am confecționat unul pentru brad (mă gândeam că nu am măcar un ornament nou pentru acest an – acum am!)
Nu e tocmai ca în modelul de la adresa de mai jos, dar îmi place; și e tot ce contează.
https://www.thespruce.com/legends-explaining-the-christmas-symbols-1254302

10 comentarii:

  1. Nu am un astfel de ornament, dar nu e timpul pierdut. Oricum, nu stiu daca am vazut decoruri de acest gen. Dar ma intreb cand am sa-l continui pe Calmy, ca pentru el tot am cautat imagini cu paze de paianjen!
    Acum, ca daca tot am vazut giumbuslucul tau, ma gandeam daca sa fac unul cu hot glue si sclipici. Ti-a iesit fain! Chiar nu ma gandeam la un astfel de subiect!
    Multumesc pentru noile idei, draga mea! Pupici!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ornamente paianjen pentru bradul de Craciun doar in poze, zilele trecute. 😊 Am vazut la cineva - cu aaaani in urma - intr-un colt la imbinarea peretelui cu tavanul, o maaare panza de paianjen din ata gri (imita perfect o panza - ca forma) si in mijlocul acesteia era un paianejen negru, mare, tot din ceva ata). Se potrivea in decorul camerei respective. 😊
      Din hot glue ar fi "moale" la atingere? Ar fi tare de tot! Mi-ar placea sa vad un paianjen sclipicios! 😊
      Am uitat de Calmy! :(
      Multumesc pentru compliment, Suzana draga! ❤️
      Cu multa placere! Acum ma rasfat un pic: ma bucur daca ai gasit inspiratie in paianjenul margelat facut de mine. 🍬 🍬 🍬

      Ștergere
  2. Dear friend! This "hand made spider" looks so cute and nice. This is artwork.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you very much for the compliment, dear Ana! ❤️
      Glad you like!

      Ștergere
  3. Arată super păianjenul tău. Sincer! Wow! Te pricepi! Bradul meu... de fapt crenguța de brad e împodobită doar cu globuri în formă de conuri de brad, la culoare, două steluțe ce imită fulgii de nea și o pasăre. Arată super așa... naturel so to say. Păianjen n-am și nici pricepere să fac unul repede-repede, dar să văd ce încropesc pentru la anul. Mi-a plăcut legenda ta. Crăciun fericit! 🎄❄️💝🎁🎀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Jo! Eeee! La copiat e usor; mai greu sa-mi fi venit mie ideea de a face un paianjen din margele - neuronul meu e cam incet. :D

      Sunt convinsa ca arata superb crenguta - imi place mult acest "stil natural"; are si eleganta, nu doar frumusete. Genul meu, sa zic asa, este... eclectic. 😊 Imi place sa cred ca stiu, totusi, sa apreciez eleganta. 😊
      Craciun fericit! 🎄 🎁 💖

      (pe aici, zapada s-a topit, in cea mai mare parte; a si plouat la un moment dat si e... prea cald pentru luna decembrie) 😊

      Ștergere
  4. Ce frumos eeeeeee!! Vai ce frumos este!! :O
    Cu siguranta cel mai frumos paienjenel pe care l-am vazut!! Vreau si eu unul acum :))))
    Merg sa ii multumesc lsi ui Bo pentry ca, datorita lui. am ajuns sa vad paienjenelul minunat!! Si sa citesc legenda aceasta pe care nu o stiam :) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumeeeesc pentru apreciere, Rux! Mare bucurie mi-a facut entuziasmul tau! 💕
      Pupici! ❤

      Ștergere
  5. Foarte frumos ornamentul creat de tine. Nu stiam aceasta legenda, multumesc pentru descoperire.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.