2021-12-25

Darurile magilor

În vremea aceea, a ieșit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius. Toți se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui. Iosif s-a suit și el din Galileea, din cetatea Nazaret, ca să se ducă în Iudeea, în cetatea lui David, numită Betleem, pentru că era din casa și din seminția lui David, să se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. (Luca 2:14)
*
Când Dumnezeu le-a prezentat planul întrupării Mântuitorului, Iosif și Maria au ascultat în toate detaliile, asumându-și toate riscurile implicate. Când Cezar August a dispus recensământul populației, ei au plecat din Nazaret spre Betleem să se înscrie. Distanța dintre cele două localități era mare și se parcurgea în câteva zile în vremea aceea, iar Maria era însărcinată (și aproape să nască) când a pornit în călătorie pe un măgăruș, alături de Iosif, ceea ce înseamnă că a durat mai mult călătoria lor, femeia având nevoie de popasuri mai dese pentru a se odihni.

Când au sosit la Betleem au găsit orășelul plin de mișcare și zgomot, gemând de numărul străinilor. Toate casele erau ocupate. Cineva i-a spus lui Iosif că grajdurile pentru caravane, tăiate în partea laterală a stâncii și situate dedesubtul hanului, erau golite de animalele lor și curățate pentru primirea de clienți. Lăsând măgarul în curte, Iosif a luat pe umeri sacii cu veștminte și cu provizii, și a coborât cu Maria treptele de piatră ce duceau la adăpostul lor. Acolo, în sărăcia cea mai desăvârșită, Mesia va veni în lume.

În timp ce păstorii stăteau de strajă în jurul turmelor lor (afară din Betleem), din cer au venit niște îngeri care au vestit nașterea Mântuitorului. Imediat ce au aflat această veste păstorii au plecat repede spre Betleem, fără a le mai pasă ce se întâmplă cu turmele.

Magii de la Rasarit in drum spre locul Nasterii Domnului
Cei trei Magi de la Răsărit îl căutau pe regele profețit de Valaam (scris și Balaam), un profet din Vechiul Testament, care a prezis că sosirea lui Mesia va fi marcată de o stea: Îl văd, dar acum încă nu este; îl privesc, dar nu de aproape; o stea răsare din Iacov; un toiag se ridică din Israel și va lovi pe căpeteniile Moabului și pe toți fiii lui Set îi va zdrobi. (Numeri 24:17)

Magii – oameni înțelepți, buni cunoscători ai astrologiei și astronomiei - au ajuns la Betleem călăuziți de steaua care strălucea pe cer și pe care au interpretat-o ca fiind cea din profeția lui Valaam. S-au închinat înaintea Pruncului și i-au oferit daruri: aur, tămâie și smirnă.

Aurul simbolizează faptul că magii au recunoscut în Isus un rege al cărui regat nu poate fi distrus de puterile pământești. Într-o lucrare atribuită Sfântului Beda (secolul al VII-lea), se zice că darul aurului a fost oferit de magul Melchior, un om vârstnic, cu barbă.

Din cele mai vechi timpuri, aurul a fost considerat un metal foarte rar și a fost asociat cu regalitatea, dar și cu nemurirea – datorită rezistenței sale. În vremea aceea era un dar oferit zeilor sau regilor.

Într-o altă interpretare a simbolismului darurilor pentru Prunc, aurul este semnul milosteniei. Milostenia este cheia care deschide ușile raiului. Prin porunca milosteniei, Dumnezeu ia în grijă săracii și se îngrijește de ei. Cei ce jertfesc o parte din agoniseala și avutul lor pentru ajutorarea și îndestularea celor săraci și oropsiți arată că, de fapt, îl iubesc pe El, care s-a identificat cu cei aflați în nevoi și suferințe și și-a dat viața pentru oameni, iar la judecata viitoare îi va chema la El zicându-le: Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut. (Matei 25:40).

Tămâia oferită Pruncului îl adevereau pe acesta ca Înalt Preot. Magul care a adus tămâia e descris de Sfântul Beda ca fiind un tânăr roșcat, fără barbă; era Gaspar.

Tămâia este o rășină extrasă din Boswellia, o specie de arbuști originari din Arabia de Sud și India, care nu se găsea în Israel dar era importată pentru a fi folosită în temple. Făcea parte din ofrandele de mâncare oferite în semn de recunoștință și laudă lui Dumnezeu; amestecată cu ulei, era utilizată pentru ungerea preoților. La vremea aceea era foarte valoroasă.

În altă interpretare, tămâia este simbolul jertfei și al slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Cei ce aduc lui Isus tămâie sunt cei ce valorifică darurile sufletești în scopul obștesc, spre bunăstarea spirituală și materială a comunității în care trăiesc și/sau își desfășoară activitatea.

Smirna, ca dar venit din partea magilor, prevestea patimile, moartea și învierea lui Isus. Magul care a dăruit smirna Pruncului era Baltazar, un om cu pielea întunecată și cu barbă deasă, scrie în "Excerpta et collectanea", lucrarea atribuită Sfântului Beda Venerabilul.

Se spune că în timpul răstignirii lui Isus i s-a oferit smirnă și vin pentru a-i alina suferința.
Smirna simbolizează durerea, moartea și viața de apoi.

În acea vreme smirna era mai prețioasă decât aurul. Era obținută din arbori originari din Arabia de Sud și din unele locuri din Africa, fiind folosită că analgezic și ca o componentă esențială în procesul de îmbălsămare.

Smirna are o aromă mai puternică decât tămâia, însă la gust este mai amară. În altă interpretare, reprezintă necazurile, amărăciunile, lacrimile și suferințele oamenilor; simbolizează poarta cea strâmtă a răbdării și a încercărilor prin care trebuie să treacă toți credincioșii creștini pentru a ajunge la limanul mântuirii, căci cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui (Matei 24:13). Toți care voiesc să trăiască cucernic în Hristos Isus vor fi prigoniți (II Timotei 3:12), spune Sfântul Apostol Pavel.

❤️ Crăciun fericit! ❤️

❤️


Imagine de Jeff Jacobs de la Pixabay

14 comentarii:

  1. Te mando un abrazo y te deseo un feliz navidad para ti y tu familia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gracias! Feliz Navidad para ti y tus seres queridos!
      Un gran abrazo!

      Ștergere
  2. Superbe, geniale si paradoxale povestile biblice, iar cei ce le percep magia atemporala si profunda, continua sa le prezinte-n forme aparente, relative, lirice, tinând masele largi prin crestinism în pseudostiinta oculta...
    Joyeux Noël !
    https://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merҫi, Iosif ! Joyeux Noël à toi aussi! 😊

      Iti multumesc si pentru cantec! Imi va placea mereu, si nu doar pentru ca este din vremea in care (inca) era ceva mai putina tehnica si mai mult talent. 😊

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Cred că mi-ai răspuns mie, nu lui Iosif. :) Eu ți-am dat o inimioară pentru că nu cunoșteam amânuntele despre darurile magilor. Articolul a fost interesant. Mulțumesc. ❤️

      Ștergere
    2. Ups! 😊
      Lui Iosif i-am raspuns. Am vazut inimioara ca raspuns la mesajul lui Iosif, nu unul separat, asa cum este - si am crezut ca este pentru el, si nu m-am bagat in vorba! Toanta ma mai am! 😁
      Incerc sa remediez!
      Multumesc pentru apreciere, Jo. Cu placere! O inimioara pentru inimioara de la tine: ❤️ plus inca una, sa fie! ❤️

      Ștergere
    3. Rezolvat(relativ). Asa-mi trebuie daca mi-a fost lene sa ma deplasez dupa ochelari. Pfuuu...
      Scuze, Jo! 😊

      Ștergere
    4. Nope! Niciodată! Mai curând face plopul pere decât să-i dau eu o inimioară lui Iosif. :) Tu meriți inimioare, însă... chiar și atunci când nu-ți pui ochelarii. :)

      Ștergere
  4. Craciun fericit, Diana draga si multumesc pentru poveste.
    Am vazut cred ca acum vreo saptamana un fragment dintr-un film in care era surprins momentul de care vorbesti. Nu ma intreba cum se numeste ca nu stiu... Era interesanta secventa luuminii care ghida spre locul nasterii.

    Eu am luat niste uleiuri de smirna si tamaie pe care le picur la lumanarele. Imi plac aceste mirosuri, cumva speciale. Nu le-as putea reda prin cuvinte. Ca si lavanda si menta, care au un alt corespondent in bucatarie.

    Pe aici a fost mai cald. Nu m-am uitat la prognoza, ca nu m-a interesat.
    A venit Craciunul si aproape trece si eu tot nu am facut ce imi propusesem, insa nu mai imi fac griji! 🙂 Ce trebuie sa fac nu dau la nimeni! 🙂

    Sa ai o duminica frumoasa si sa te bucuri de fiecare clipa! Pupicei!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, Suzana draga! 💕
      Hahaha! Imi place: "ce trebuie sa fac nu dau la nimeni!" Trebuie sa le-o spun celor care-mi mai atrag atentia ca alea-alea. 😁

      Nu stiu daca uleiurile chiar sunt din tamaie si smirna naturale - nu se reflecta in pret. Despre smirna nu stiu, dar in cazul tamaii diferenta de parfum e mare, plus ca cea sintetica are un fum tare inecacios (ma refer la tamaie "bucatele", nu la ulei).

      Si aici e cald! :( Azi e un pic mai rece decat in ultimele doua zile!
      Nu te intreb de film. 😊 Sunt mai multe "centrate" pe Nasterea Domnului.
      Zile senine iti doresc! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  5. Santa said you’ve been good this year… So here's sending you lots of love this holiday season. Stay blessed and stay happy, always. Merry Christmas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, I was! Just like all of you! 😊 ❤️
      Thank you! The same to be for all of you! ❤️ ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.