2021-12-17

O legendă despre vâsc

Într-o dimineață, zeul Balder se trezi neliniștit din cauza unui vis care-i tulburase sufletul. A povestit visul zeilor și Odin, tatăl său, a înțeles că viața celui mai frumos dintre fiii săi este în primejdie. A hotărât să meargă spre îndepărtatul regat subpământean al Helei, la mormântul acoperit de zăpadă unde zăcea din timpuri uitate prezicătoarea Völva, și să se sfătuiască cu spiritul acesteia. Odin, dându-se drept altcineva, a reușit să invoce spiritul prezicătoarei și acesta i-a spus că Helul se va bucura de sosirea lui Balder, dar zeii vor jeli. Creanga funestă va fi purtată de mâna zeului orb. Moartea lui Balder, a mai spus spiritul prezicătoarei, va fi răzbunată de Vale, fiul lui Odin purtat de fecioara Rind... Odin nu avea idee despre ce vorbește spiritul prezicătoarei. Spiritul era gata să mai spună ceva când și-a dat seama că, de fapt, cel care l-a invocat este Odin – și a amuțit. Odin a galopat înapoi spre Asgard și a chemat zeii la sfat. Nu le-a spus că a vorbit cu spiritul prezicătoarei, ci doar că viața lui Balder este în pericol de moarte și trebuie luate toate măsurile pentru a o apăra.

Frigga, mama lui Balder, a cerut jurământ de la foc, fier și celelalte metale, de la stânci, pământ, copaci, boli, animale, otrăvuri și șerpi că niciodată nu vor face rău fiului ei. Toate au jurat fără ezitare, pentru că Balder era frumos și gingaș, cu pielea fină și părul atât de palid încât lumina părea să treacă prin el; era bun și drept și toți îl iubeau, iar el, la rândul lui, îi iubea pe toti – tot ce se afla pe lume, mic sau mare, frumos sau urât.

De atunci, Balder niciodată nu se tăie cu un cuțit, niciodată nu se lovi de o piatră, niciodată nu se înțepă într-un ac și nu-și lovi capul sau altă parte din trup. Când frații lui – Tor și Tyr – au înțeles acest lucru au inventat un joc și la fiecare petrecere îl luau drept țintă și cine voia arunca săgeți ori îl lovea cu sabia sau doar arunca o piatră în el – indiferent ce armă se folosea Balder nu era rănit.

Toți erau veseli și fericiți. Numai Loke - zeul tuturor nenorocirilor, la nordici, tatăl minciunii și părintele dezbinării – era nemulțumit și cea mai fierbinte dorință a lui era să-l vadă pe Balder măcar o dată suferind și se tot gândea cum să facă să-l rănească pe zeul care nu putea fi rănit.

Într-o zi, la poarta palatului zeiței Frigga a sosit o bătrână. A fost primită bine, ospătată și chiar zeița a apărut și-a întrebat-o de unde vine, ce se mai întâmplă prin lume. Bătrâna a spus că multe a văzut, dar ceva așa de uimitor și înspăimântător ca ceea ce se întâmplă în sala palatului unde se întâlnesc și petrec tinerii zei n-a văzut.

- Mi s-a părut că se întreceau să-l omoare pe Balder – a croncănit baba.
Zeița a râs și i-a explicat de ce se joacă astfel.
- Chiar și cel mai mic lucru a jurat? se miră baba.
- Ca să fiu sinceră – spuse Frigga – există o plantă micuță, prea slabă ca să poată crește singură și care trebuie să aibă un stejar, să se sprijine de el – planta aceasta se numește vâsc și crește în pădurea Valhall – nici n-am putut s-o pun să jure, căci era prea necoaptă ca să poată depune jurământ.

Atâta i-a trebuit cotoroanței, care nu era altcineva decât Loke travestit. Fără să mulțumească pentru primire, a tulit-o din palat și a fugit în pădure, să găsească vâscul. Nu i-a fost greu să-l găsească în pădurea întunecată, căci lucea cu frunzele lui luminoase și boabele dulci, ca niște perle verzui. Loke a luat o suliță și a prins în vârful ei un spin ascuțit de vâsc în locul vârfului de fier, apoi s-a dus la locul unde se distrau zeii aruncând în Balder. Pe lângă toți acești zei care se întreceau era și unul care ședea pe margine: Höder cel orb, frate bun cu Tor, Balder și Tyr, care-și auzea fratele râzând și strigând și se bucura pentru el.

- De ce nu arunci și tu? aude o voce șoptindu-i la ureche.
- Pentru că nu văd unde stă, și nici nu am nimic de aruncat. Zeii nu mă lasă să port sabie ori altceva, deoarece se tem să nu mă rănesc.
- Fă cum fac ceilalți și onorează-l pe Balder – a zis Loke. Am să te conduc până la el. Uite, aruncă sulița asta în el.
Höder, de bună credință, călăuzit de Loke, a aruncat sulița și aceasta s-a înfipt drept în inima lui Balder care a căzut mort la pământ. Când au înțeles că Balder a murit zeii au rămas împietriți, neînțelegând cum de s-a putut întâmpla. Tristețea lui Odin era mai mare decât a celorlalți pentru că el știa ce însemna asta: începutul sfârșitului.

Disperată, Frigga a întrebat cine vrea să coboare în sălașul Helei și să încerce să readucă sufletul lui Balder și să se bucure de recunoștința veșnică a zeilor. Unul dintre fii lui Odin, Hermod cel iute s-a oferit să îndeplinească periculoasa misiune. Hermod urma să întrebe ce zălog vrea regina Hel ca să-l lase pe Balder să se întoarcă acasă. Hermod a ajuns la regina tărâmului întunecat și aceasta i-a spus că e gata să-l lase pe Balder să-i părăsească regatul dacă toate făpturile aveau să verse o lacrimă pentru el. Știindu-l atât de iubit pe fiul ei, Frigga s-a bucurat. Zeii au trimis mesageri în toate cele nouă lumi pentru a ruga toate ființele să-l plângă, pentru a putea reveni în lumea vie. Toți l-au jelit pe zeul Balder: oameni, animale, păsări, copaci, pietre, fiecare metal...

Când mesagerii reveneau cu vestea bună au trecut pe lângă o peșteră în buza căreia stătea ghemuită o bătrână. Au rugat-o și pe ea să dea o lacrimă pentru Balder, dar bătrâna n-a răspuns. Când unul dintre mesageri a strigat la ea a ridicat o privire rece de șarpe veninos și a zis cu voce cârâitoare:

- Ce-mi pasă mie de Balder? Niciodată nu l-am iubit și n-are decât să rămână unde este! le-a zis mesagerilor, apoi a intrat în peșteră, hohotind răutăcios.
Zeii au fost nemângâiați când au auzit despre refuzul vrăjitoarei; din cauza ei Balder era condamnat să rămână în lumea subpământeană. Erau tare triști din cauza unei atât de nemăsurate răutăți și se întrebară cine putea fi vrăjitoarea. Curând au înțeles: doar Loke putea fi atât de plin de ură. Zeii l-au prins pe Loke, mai apoi, și l-au pedepsit.

(repovestire după o legendă din „Mitologia nordică”, mituri și legende povestite de Elena Maria Morogan, Editura Enciclopedică, București, 1992)

*
O altă legendă spune că lacrimile albe ale zeiței Frigg l-au readus pe Balder la viață și ea a binecuvântat planta.

Imagine de Hans Braxmeier de la Pixabay

12 comentarii:

  1. Cred ca Loke a aranjat UK si cu ...Brexitul ! :) ))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu Loke... 😊 UK s-a orientat destul de bine cand a ales iesirea. Cred ca nu degeaba au insistat englezii sa-si pastreze moneda - au vrut sa vada cum e in UE si sa iasa mai usor daca nu le place. ;)

      Ștergere
  2. Interesanta legenda. N-o stiam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o uitasem, dar am tot dat - pe net - de unele referiri la legenda cu Balder si vascul; am recitit-o si am scris-o (in rezumat). 😊

      Ștergere
  3. Odin nu avea idee despre ce vorbește spiritul prezicătoarei și chiar când era gata să mai spună ceva și-a dat seama că, de fapt, cel care-i vorbește este Odin – și a amuțit. E o greșeală aici sau Odin vorbea cu Odin? Sau prezicătoarea vorbea cu vocea lui Odin? Oricum, mi-a plăcut legenda. Nu explică de ce oamenii se sărută sub vâsc, dar probabil aia-i o legendă pentru altă dată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Jo! ❤️
      Am incercat sa reduc 7 pagini la doua (cel mult trei) si-am ametit adaptand! :))
      Ma bucur ca ti-a placut legenda.
      Despre motivul pentru care se saruta oamenii sub vasc nu stiu sa fie o legenda - in adevaratul sensa al termenului - ci doar "se zice ca...", "pentru ca..." 😊 Poate gasesc si altceva.

      Ștergere
  4. Dacă voi trece pe sub vâsc anul ăsta, mă voi gândi la legenda asta.
    Mulţumesc, Diana! Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi fac placere cuvintele tale, Potecuta! ❤️ Si eu iti multumesc!

      Seara frumoasa!

      Ștergere
  5. Multumec pentru poveste. Nici eu nu o stiam. Dar mereu putem trage anumite concluzii citindu-le. Totul este interconectat, viu si neviu. Aici este un fel de exemplu...😊
    Azi am vazut deja vasc la vanzare. Cam devreme cumva, dar pe masura ce ne apropiem de Craciun, preturile vor creste!
    Un weekend placut, draga Diana! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Daaa... Interconectarea exista. Am citit pe nu-mai-stiu-unde ca povestile, legendele etc. exista pentru a spune adevaruri care nu pot fi usor intelese - mi se pare o idee interesanta. 😊

      Inca nu am vazut, desi am trecut prin zonele unde se vinde, de regula. Cred ca de-am cumpara acum s-ar cam ofili pâna de Craciun. De prin noiembrie apare vascul - din ce-am aflat de curand.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Eu m-am hotarat anul acesta sa iau crengi de brad, pentru ca brazii mi s-au parut cam mari. Iar cei cativa mai mici, erau foarte mari in partea de jos si nu prea am loc si nici globuletele nu prea ar avea loc. Asa ca am luat trei crengi destul de lungute. O sa vad cum le unesc maine.
      Pupici!❤️😘

      Ștergere
    3. De cativa ani cumpar numai crengi - avem un bradut artificial (destul de reusit) dar pentru "parfum de brad" vreau si crengi. 😊
      Am vazut ca sunt brazi superbi! Nici la mine nu (mai) au loc... Crengile de jos sunt lungi si bogate si mi-ar parea rau sa trebuiasca sa le tai (as ciunti bradul).
      Spor la bradut! 😊 Inca nu am luat crengi - cele care erau de vanzare aratau cam... rare in crengute.
      Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.