2021-12-08

Despre magia Crăciunului

Crăciunul nu este despre daruri în primul rând, dar este și despre acestea. Este despre nașterea Fiului Domnului, despre familie, despre relații între oameni, despre dragostea de semeni, despre bucurie.

Magia Crăciunului e bucuria pe care o împărtășesc oamenii dintr-o comunitate în apropierea zilei de Naștere a Fiului Domnului, și fiecare își manifestă această bucurie așa cum simte, așa cum înțelege să o facă. Unii pun accentul pe mâncare și băutură, pe distracție și atât.

Am ajuns să cunosc că nu este altă fericire pentru ei decât să se bucure și să trăiască bine în viața lor; dar și faptul că un om mănâncă și bea și duce un trai bun în mijlocul întregii lui munci este un dar de la Dumnezeu. (Eclesiastul 3:12-13)

Un cadou pentru persoane dragi putem oferi în orice zi a anului. De ce deci, nu și de Crăciun? O faptă bună putem face în fiecare zi a anului - de ce nu și în preajma Crăciunului, când avem ocazia să ne unim mai mulți forțele fără a „ne vorbi între noi” și fără a ne căuta prea mult? Ne putem bucura în fiecare zi - de Crăciun, o dată în plus, alături de mulți alții, bucuria având un numitor comun pentru întreaga comunitate creștină: Nașterea Fiului Domnului.

Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu”. (2 Corinteni, 9:7)

Auzit-am un preot care grăia că-i o jignire la adresa lui Isus Hristos să vorbim despre „magia Crăciunului”. Se referă la faptul că abuzăm de anumite cuvinte, dar cred că l-a luat gura pe repede înainte. Nu înțeleg de ce „magia Crăciunului” e jignire la adresa lui Hristos. Noaptea în care s-a născut Isus este una magică - doar nu se naște în fiecare noapte un Fiu al lui Dumnezeu care să vină în lume pentru a lua asupra Lui păcatele tuturor. Din punct de vedere religios, toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu. Bine, poate nu chiar toți, dar cei care cred sunt.

Preotul se referă - deduc - la faptul că și acadelele și electrocasnice sunt oferite în această perioadă cu eticheta „magia Crăciunului”. În fond, nu mi se pare ceva foarte grav.

Hristos nu e mag și nu face magie” - a spus preotul. Dar a făcut minuni! Credincioșii speră la minuni măcar în noaptea de Crăciun și/sau în jurul acestei nopți.

O fi greșit să cred că reducerile de preț la o mulțime de produse pot ține și de magia Crăciunului? Câștigă (aproape) toată lumea. Cu această ocazie pot cumpăra unele obiecte și cei care altfel nu și-ar permite. Împodobirea străzilor, vitrinelor, locuințelor îmi aduce un zâmbet în plus și este creată o atmosferă magică (fermecătoare), sclipicioasă, când am sentimentul - poate mai mult ca oricând - că orice este posibil. Vocea din capul meu îmi șoptește: „Totul e posibil, dar poate fi improbabil”.

O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele. (Proverbele 17:22)

Oamenii se întâlnesc în jurul bradului împodobit - sau pentru a împodobi bradul - și cântă sau ascultă colinde, spun povești, își mai povestesc una altă fără a fi cu ochii la ceas, pentru că a doua zi dimineață trebuie să ajungă la muncă. Se poate vorbi de „magia Crăciunului” pentru că nu în fiecare zi avem timp (zile libere) să ne bucurăm în tihnă alături de cei dragi care nu locuiesc în imediata noastră apropiere și/sau care au un program la fel de încărcat ca al nostru.

Pe la biserici ni se vând cruciulițe, icoane, mătănii etc., ca pe un fel de „sprijin” pentru credință, sau ca „dovadă” că cine le are este credincios, deși n-ar trebui să avem nevoie de acestea pentru a ne mărturisi credința - de ce n-ar fi cadourile și bradul împodobit astfel de „sprijin”, de „dovadă”? Ni se oferă - de la cei de pe Muntele Athos (și nu numai) - „daruri de suflet”: alifii pentru diverse și săpun bio.

Se face mare tam-tam pentru a cumpăra cât mai mult în timp cât mai scurt - e adevărat (despre asta nu e Crăciunul) - dar cine ne obligă să cumpărăm?! Pentru a rămâne în contextul religios: cine nu rezistă tentației de a cumpăra ceea ce nu-i trebuie, neapărat, dar cumpără pentru că e cu preț redus nu poate zice că rezistă tentațiilor de la diavol chiar dacă merge la biserică de patru ori pe săptămână, spune rugăciuni dimineața și seara și are casa plină cu icoane.

Avem în suflet momentul Nașterii Fiului Domnului și cred că este în regulă să ne bucurăm și de „cele lumești”.

Bucurați-vă întotdeauna. Rugați-vă neîncetat. Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. (1 Tesaloniceni 5:16-18)

Imagine de pasja1000 de la Pixabay

18 comentarii:

  1. Mi-a plăcut concluzia. Într-adevăr Crăciunul este despre bucurie. Cât despre preotul acela, cred că i se potrivește versetul ”Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra...”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ne bucruma de cate ori putem! 😊 Momentele de tristete nu ocolesc pe nimeni.
      Hm. Am sentimentul ca multi ar arunca piatra...

      Ștergere
  2. Am comentat ceva mai devreme... dar nu știu ce semnătură am pus că încă nu mi-am băut cafeaua... :) Eu eram...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Semnatura e valabila. 😊
      La mine nu si-a facut cafeaua efectul - abia de pe la ora 17 incolo ma activez cu adevarat si ies de pe pilotul automat. 😊

      Ștergere
    2. Noroc că azi e vineri! :)

      Ștergere
  3. Absolut toate sarbatorile religioase, ale tuturor religiilor natiunilor pamântului, au semnificatii si simbolistica spirituala sanatoasa, pentru cei ce mai sunt oameni originali, naturali, normali, sociali si empatici, însa pentru religiosi "sectanti atei" nemultumiti, bârfitori, fricosi, necredinciosi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, sarbatorile au fost si sunt transformate în forme aparente, sclipitoare, atragatoare, înselatoare, pentru cei ce nu sunt pe Calea spre Viata Adevarata, trasata, curatata, semnalizata si eliberata prin darul (harul) Cuvântului lui Dumnezeu, întrupat prin Hristos Isus, Mântuitorul tuturor oamenilor, în special al celor credinciosi.
    Sa ai sarbatori fericite si binecuvântate în toate, alaturi de toti cei apropiati de Sufletul tau frumos, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi imaginez ca "sclipitorile" din zilele de Craciun (Nasterea lui Isus) sunt ca farurile masinilor si becurilor stradale (nou inventate); in drumul nostru ne mai orbesc farurile unuia, ne mai distrage ceva atentia ceva si... riscam un accident (sau avem). Sau... sclipiciul este pentru "incercari": cine rezista tentatiilor bine, cine nu, iar bine. 😊
      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu tie si celor care iti sunt dragi! Senin in suflet! Sarbatori binecuvantate!

      Ștergere
  4. Vocea aceea care sopteste oarecum suav: „Totul e posibil, dar poate fi improbabil” este al unui ego destul de puternic. Introducem o dualitate si apoi ne miram ca miracolele nu se mai produc. 😊 Oare cum putem sa nu mai avem indoieli? E un gand retoric, dar simt nevoia sa-l scriu. Pana la urma cred ca de aici pornesc multe din nereusite. Ne dorim cu ardoare ceva si apoi tot noi spunem ca nu prea e posibil. Ingerasul care ia notite ce sa mai inteleaga? Asa ca ia gandul cel mai puternic, care este si cel mai putin bun pentru noi.
    Este adevarat ca aceasta perioada are alta incarcatura, miraculoasa sau emotionala, spune-i cum vrei, iar unii, in paranteza fie spus, vor sa ne-o fure! Pe mine nu ma surprind aspectele comerciale. Au fost si vor fi. Fiecare face insa dupa trebuinta orice. Recunosc ca notiunea de 'vinerea neagra' ca pana la urma asta e traducerea, o ignor. Nu-mi place ideea pur si simplu. Cred ca trebuia o alta culoare...😊
    Ultimul citat pe care l-ai pus este cumva esential si practicandu-l chiar poate indrepta multe din probleme.

    Multumesc pentru postare, Diana draga. Uneori simt nevoia sa butonez...
    Pupici si numai bine!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate fi cum ai scris, dar poate fi si altfel: indiferent ce ne sopteste vocea oricui e in regula sa o auzim, dar putem ignora daca nu ne place ce sopteste. 😊 (pe foarte scurt am exprimat ideea)."Drumul spre iad e presarat cu intentii bune" - depinde de fiecare om sa faca diferenta; daca nu poate, merge fluierand inainte. 😊
      E o discutie destul de lunga despre "dorintele fierbinti". Doar doua aspecte: 1. unii ajung sa-si doreasca ceea ce nu vor putea avea in veci - mare virtuos al pianului, de exemplu, dar nu are - de la natura - ceea ce au virtuosii. 2. o dorinta arzatoare care se indeplineste in final (dupa lungi insistente) se poate dovedi un dezastru pe termen lung; poate ca piedicile, in unele cazuri, sunt un semn sa nu mai insistam pe o anumita cale (sigur, poate sunt doar incercari - dar cum stim, cum facem diferenta?) Evident! Asta nu inseamna sa traim in virtutea inertiei! 😊 Buddhistii spun ca un om fericit este cel care nu are dorinte. Suna aiurea, dar... :)) In acest sens eu nu voi fi un om fericit.

      Nu m-a interesat de ce se numeste astfel (nu sufar de "febra cumparaturilor"), dar ma gandesc ca se refera la "caderea preturilor" - parafrazeaza, sa zic asa, denumirile "joia neagra", 29 oct 1929 – prabusirea bursei de pe Wall Street (Marele Crah) si lunea/martea neagra din 1987 (denumita diferit in functie de fusul orar) - criza economica determinata de caderea la bursa din 19 octombrie.

      Pot incerca sa fure, dar cei care nu vor sa se lase furati nu-si schimba obiceiurile.
      Credinciosii crestini au primit Legea, le-a fost facuta cunoscuta - o pot respecta sau o pot incalca (pe proprie raspundere) 😊 Divinitatea (oricare ar fi aceasta) nu obliga pe nimeni, la nimic.

      Imi place cand simti nevoia sa butonezi. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️Numai de bine! Pupici! 😘
      Cu placere.

      Ștergere
    2. Vezi, mereu mai invat cate ceva. Nu facusem legatura intre acele 'caderi' si scaderea preturilor'!😊 Eu m-am lamurit odata, cand chiar am avut nevoie de ceva si am ajuns la concluzia ca astept sa treaca perioada, pentru ca reducerile se aplicasera intr-adevar, dar la un pret mai crescut decat il vazusem ultima data. Asa ca mi-am zis ca e un alt gen de pacaleala. Diana, sunt putini oameni care isi pot ignora ego-ul'. Daca tu o faci este perfect pentru tine.
      Dar cred ca multi oameni nici nu stiu ca exista si ca el e sursa nemultumirilor lor! 😊
      Multumesc si eu si seara frumoasa, Diana draga! Pupicei!😘❤️

      Ștergere
    3. Ups! Erata: e 24 oct 1929, nu 29... Am un 29 in cap - si nu e cifra varstei mele! 😊

      Mi-a mai zis cineva (cu mai multi ani in urma) ca in nu-stiu-care magazin i-au pacalit pe clienti in acest sens. Altii au spus ca reducerea era extrem de mica, si multe altele (variatiuni pe tema).

      N-as zice ca pot ignora ego-ul (dar ma inteleg destul de bine cu el) 😊
      Daca "vocea" o fi a subconstientului - care, cica, are "inmagazinat" totul?! Subiectul e fascinant, e drept!
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Un echilibru perfect nu poate exista. Mai sunt pe ici, pe colo și afaceriști care în astfel de zile și sărbători, fac eforturi să-și umplu sacul lor, nu al lui Moș Crăciun. Pe de altă parte, fără acestă "magie" nu s-ar putea să fie altfel, că doar nici magii nu s-au dus cu mâinile în buzunar să-l întâmpine pe pruncul Iisus; deci și acolo în grajd "magia" și bucuria a fost prezentă.
    Seară frumoasă, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre un echilibru perfect putem doar tinde - face parte tot din farmecul vietii. 😊
      E adevarat ca-si umplu sacul multi comercianti, dar pentru ca tot e "sezonul sperantei" poate ca mai pun ceva si-n sacul lui Mos Craciun, cum fac si cei mai multi dintre cumparatori. Sper si io! 😊
      Iti multumesc, Stef! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Nu putem sa ne bucuram dacă suntem nemulțumiți. Nemulțumiți de salariu, nemulțumiți de mersul autobuzelor, nemulțumiți de scumpiri, nemulțumiți de primar...
    Felicitări pentru interesantul articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca putem sa ne bucuram, cu toate nemultumirile; cele mai multe nemultumiri sunt "de moment". Mai putin, din cele amintite ca exemple, ar putea fi cea de salariu. In alta (dez)ordine de idei, cred ca unii nu vor sa se bucure, nu_ca (nu stiu cum sa reformulez) 😊 nu ar putea.
      Iti multumesc pentru apreciere.

      Ștergere
  7. La navidad se trata de dar y hacer felices al resto con tu tiempo y cariño. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.