2021-12-03

Să nu mai fie Crăciun

Într-o zi de noiembrie îmi arunc atenția spre tembelizorul care asigura fondul sonor într-o cafenea. Și ce aud!? Ceva de genu’: „Jumătate dintre familiile vulnerabile din mediul rural vor să se desființeze Crăciunul” (scria, mare, și pe "burtieră", să fie mulți la curent - de trei-optzeci, eventual). Ups! Ciulesc urechile și atenția. Am tendința să mă ciupesc - poate dorm și visez urât. Pe ecran v
ăd o femeie cu un copilaș în brațe, care zicea (femeia, nu copilașul) că nu are bani să cumpere mâncare - cu atât mai puțin cadouri de Crăciun. Apoi apare o tânără purtătoare de microfon care dezvăluie motivul pentru care „jumătate” dintre familii (din câte 3 familii?!) vor desființarea Crăciunului: sărăcia.

Organizația nonguvernamentală care a făcut un anumit studiu a ajuns, statistic, la concluzia că aproape jumătate dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu își pot permite nici alimentele zilnice, de bază, cu atât mai puțin cadouri de Crăciun pentru copiii lor și acești părinți ar anula Crăciunul dacă ar putea - lor, părinților săraci, nu le-ar fi venit ideea să anuleze Crăciunul dacă nu li se adresa o astfel de întrebare (manipulatoare, având în vedere despre ce este, de fapt, Crăciunul). Nu au avut bani nici în alți ani și nu s-au gândit să anuleze sărbătoarea, chiar dacă și-or fi dorit să treacă repede, și le-a plâns sufletul ca nu le pot oferi daruri copiilor.

Așa deci... Dacă nu sunt locuri de muncă să nu mai fie nici Crăciun. Sigur! Există texte despre: de ce se sărbătorește nașterea lui Isus în decembrie și nu cândva în toamnă...? Neesențial în acest context. Altfel spus, cică vor unele familii - din cauză de sărăcie - să nu se mai celebreze nașterea Fiului Domnului! N-aș pre-aș crede.

Să nu cumva să fie trași de răspundere politicienii care fac tot posibilul să închidă și fabricile in care se mai produce ceva, să desființeze terenurile agricole care au mai rămas s.a.m.d.. Nu! Desființăm Crăciunul! Ce fericire pentru Grinch! Oh, nu! Chiar și Grinch a înțeles despre ce este Crăciunul!

Unii vor să fie „desființate” și ajutoarele sociale, ajutoarele pentru cei cu nevoi speciale etc., dar nu le va ieși prea curând pentru că genetica nu a evoluat atât de mult încât fiecare să-și permită să aducă pe lume numai exemplare sănătoase și gata predestinate unei anumite profesii / meserii. Când s-o „desființa” genetica să se desființeze și Crăciunul. Scriu și eu, să afle lumea că știu să scriu...

Ok! Să se desființeze licitațiile cu obiecte de artă foarte scumpe! Mai mult de jumătate din populația lumii nu are bani să cumpere o lucrare de picsulescu. Saaaau! Măcar jumate din banii încasați la aceste licitații să fie direcționați spre familiile sărace. Haha! Mă fac singură să râd! Ce, sunt proști?! Mai bine se face propagandă pentru desființarea Crăciunului - și-au scăpat bogătanii de-o sărbătoare în care dă bine să pară... buni, darnici.

Fapt (ajuns) divers
În anul 2016 statisticile arătau că 225 de mii de copii mergeau la culcare flămânzi. În anul 2019 erau peste 150 de mii de copii care mergeau la culcare flămânzi - numai în România (educată, desigur). Nu vreau să știu câți copii au mers la culcare flămânzi în anii 2020 și 2021!
Prin campania „Eu cred în tine, Moș Crăciun! Tu crezi în mine?” se dorește un Crăciun mai vesel pentru peste 2000 de copii. Cum ramâne cu ceilalți vreo sută de mii e din altă poveste...
Cum se poate dona pentru a susține campania:
https://worldvision.ro/implica-te/campanii/un-copil-crede-n-moscraciun/

Poate donează și acei bugetari (șefi, în general) care au salarii de circa un milion de lei pe an (șeful ANRE are vreo 10 mii și ceva de euro/lunar, scrie pe digi24). În România sunt cele mai mari salarii din administrația publică, la nivel european.

19 comentarii:

  1. Ouch! :( Până la urmă poate un astfel de titlu șoc atrage atenția și declanșează o schimbare. Mă rog! Speranța moare ultima...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O schimbare durabila, pe termen lung (definitiv), poate veni numai din partea asa-zisei clase politice, iar politicienii ridica din umeri: nu sunt bani (si s-au spalat pe maini). Eventual, politicienii inventeaza o lege prin care sa poata fi amendati parintii care nu-si trimit copiii la scoala (ceva de genul "te amendez 'ca parchezi aiurea, dar locuri de parcare nu-ti ofer, descurca-te"). :(

      Ștergere
    2. Trist, dar adevărat. :(

      Ștergere
    3. Din pacate... ai dreptate. :( E trist.

      Ștergere
  2. Mult prea trist! Şi nu ştiu când şi dacă se vor îmbunătăţi cumva lucrurile...
    Seară bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel gandesc si eu: nu stiu cand si daca...
      Daca un miliardar - sa visez frumos! 😊 - si-ar asuma raspunderea pentru educarea copiilor dintr-un sat cu foarte multi oropsiti, tot nu s-ar rezolva mare lucru, pe termen lung. Apoi: daca miliardarii isi asuma astfel de responsabilitati se naste o intrebare fireasca: ce sens mai are existenta aparatului de stat? (bugetarii cu functii politice sau de raspundere mai mult impiedica initiativele private, decat le incurajeaza altfel decat teoretic)
      Iti multumesc, Potecuta! Seara buna!

      Ștergere
  3. Cred ca la TV se distorsioneaza tot, inclusiv Craciunul! Eu simt altfel subiectul asta. Aici este ceva peste ideea de saracie, care este o trista realitate, la care cei vremelnici sus nici nu cred ca isi propun sa o rezolve pentru ca nu prea cred ca si-au propus asa ceva, cel putin dupa crancena ciolaniada cam asa pare. Astazi am trecut pe la Universitate unde cica este targul Craciunului. Este imprejmuit cu garduri albe si foarte inalte, este un flux de intrare doar pentru cei cu pass...si printre zabrele nu am prea vazut multa lume, adica aproape nimeni. E adevarat ca era cam ora pranzului, dar in alti ani treceai pe acolo ca pe strada, te mai opreai la ceva sau nu neaparat, nu plateai bilet ca acum si-ti vedeai de treburile tale dupa ce luai ceva dulce sau orice... Asta mi se pare o distorsionare a lunii decembrie, care prin definitie este o luna sarbatoreasca. La noi in cartier nu au fost puse beculete. Ele se aprindeau de 1 Decembrie, iarasi o frustrare si o jignire in acest an. Aici nu este vorba decat de distrugerea unor simboluri si jug pe grumaz.
    Atat si nimic mai mult. Nu cred ca reporterii aia sufera crancen despre ceea ce vorbesc...

    Un weekend placut, Diana draga! Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel vad si eu (si nu doar eu) acest subiect. Picatura cu picatura, pas cu pas - cum ar zice unii - se elimina una-alta. In acesti doi ani s-au distorsionat cam multe - pe ideea "n-ai murit pentru ca... n-o sa mori nici de acum inainte". Nu mai sunt sigura daca "transformarile" sunt din cauza pandaliei sau invers. Stiu cum suna, dar nu-mi pasa. 😊
      In Bv s-au aprins luminile din bradul de Craciun (si de pe strazile adiacente) in 29 noiembrie si a fost lume multa - nu ne-a intrebat nimeni de coduri (pe noi, cel putin). Zilele acestea nu am fost in zona, nu stiu cum este.
      Deci e adevarat ca s-a platit intrarea! Mi-a zis cineva si-am zis ca nu prea cred... O fi modul lor de "motiva" un eventual dezinteres al oamenilor: nu-i din cauza de coduri, e din cauza de bani. La cei veniti cu produse la targ s-au gandit? Ca bani de chirie le iau.
      In cartierul unde locuim nu mai sunt luminitele primariei de mai multi ani... Centrul orasului, insa, e stralucitor.
      Ce atatea sarbatori?! Primarii trebuie sa aloce o groaza de bani si raman fara bani de salarii! Eeeei! :(
      Jugul inca nu se simte...

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Sper măcar să desființeze stupida aia de taxă pentru intrarea în târgul de Crăciun. Cu astfel de exagerări și aberații, e normal să te ducă gândul la faptul că, poate cândva, Crăciunul va deveni istorie.
    Mă bucur că ai revenit cu bine în blogosferă !
    Weekend superb îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la voi au fixat taxa de intrare?! Banuiesc ca nu, totusi. La noi au anuntat ca intrarea va fi libera, in sensul ca fara prezentarea codurilor - de taxa pentru intrare nici nu cred ca s-a pus problema.
      Sper ca nu va deveni istorie Craciunul, desi se doreste renuntarea la sintagme precum "Craciun fericit" - deocamdata in cadru restrans (a se vedea prostia aleia de la Comisia Europeana), dar am observat ca in unele publicatii se folosesc, deja, alte exprimari: "vacanta de iarna", de exemplu...
      Multumesc si multumesc, Stef! 😊 Bine te-am regasit! Weekend superb iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Asta se întâmplă când cădem în păcatul consumerismului și credem că totul se reduce la cadouri, brazi opulenți și mese îmbelșugate. Crăciunul este o sărbătoare creștină, e despre nașterea lui Iisus Hristos și are o simbolistică aparte. Degeaba ne umplem burțile, șifonierele, dulapurile, văd că devenim din ce în ce mai săraci ca popor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar noi... dar tot nasol este. Tendinta de "eliminare" a religiei (nu stiu cum sa zic altfel) este din ce in ce mai clara. Unii incearca in multe feluri suprimarea credintei (care, evident, nu-i totuna cu religia) - si apoi se mira ca oameni de alta religie apar si isi impun credintele proprii...
      Ai dreptate: prea se pune accentul pe "imbuibare" cand unii, practic, nu prea au ce manca.

      Ștergere
  6. Trebuie să le vorbim copiilor despre adevărata însemnătate ale acestor sărbători, trebuie să le insuflăm anumite valori pentru că din cauza condițiilor de trai și din cauza lipsei de educație, vom aluneca foarte ușor pe panta deznădejdii și a degradării.

    Cât despre politicienii noștri minunați... Ce pot să zic? Să le fie rușine!!! Nu știu cum pot pune capul pe pernă noaptea gândindu-se la situația României.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Educatia este baza, da! Intrebarea despre "anularea" Craciunului mi se pare manipulatoare - a fost adresata unor oameni care nu au avut parte de cine stie ce invatatura (nu toti au ramas fara invatatura din vina lor).
      In anul 2017 (sau pe acolo) am asistat la o scena care m-a cam lasat masca: o invatatoare de la clasa a treia a intrebat elevii - rand pe rand - ce le-a adus Mos Craciun. Trecuse aproape o luna de la Craciun!!! Cum s-or fi simtit micutii care au primit doar portocale si dulciuri... auzind cate "minuni" au primit altii?

      Cat timp indemnizatiile curg, politicienilor nu le pasa. Ei ar vrea sa faca, au idei, au planuri, dar ori nu-s bani, ori nu gasesc intelegere la opozitie... Cand auzeam pe cate unul ca si-a "sacrificat" cariera profesionala sa faca politica aveam tendinta sa-mi dau palme! S-au "sacrificat" degeaba - au dovedit ca nu-s in stare sa faca ceva.

      Ștergere
    2. Am citit pe fb revolta unei învățătoare. Solicita ca mos Nicolae sa nu aducă numai minuni pt ca sunt unii copii care provin din familii modeste și nu înțeleg de ce, dacă sunt cuminți și învață bine, nu primesc nimic sau mai nimic, iar năzdrăvanii clasei primesc jucării scumpe etc.

      Și pe vremea mea, copil fiind exista aceasta întrebare, însă lucrurile erau o idee mai echilibrate ca acum. În plus, părinții creeau mereu o poveste extraordinara în jurul acestei sărbători, iar noi deveneam emoționați și destul de neatenți la detalii.

      Ștergere
    3. Toata stima pentru aceasta invatatoare. Sunt sigura ca mai sunt multi dascali cu aceasta idee. Cand ii invatam pe copii, de mici, sa se laude cu ceea ce au nu cu ceea ce stiu, cu ceea ce sunt, n-ar trebui sa ne miram ca se va pune tot mai mult pret pe "partea materiala" (e bine sa avem tot ce ne trebuie - si chiar mai mult - dar sa nu facem parada). Zic si eu.

      Nu-mi amintesc sa fi fost intrebata la scoala, dar altii din generatia mea isi amintesc intrebarea despre darurile de la Mos Gerila. 😊

      Ștergere
  7. Hope goodness increase! Good must overcome evil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I hope too! I do all my best for this (I hope so). 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.