2021-12-12

De aia și alții fac statistic vorbind

În ultimii (imediat) doi ani am auzit de-o mie de ori mai des - de la indivizi care pretind că știu ce spun - „argumentații” începând cu „Statistic discutând...”, „statistica ne arată...”
Statistic pot dovedi orice, cu excepția adevărului (George Canning). Statistica dovedește nimic, este despre probabilități - probabilitatea de a se întâmpla sau ba ceva e mai mare sau mai mică, în funcție de cine face statistica, de unde începe să calculeze etc. s.a.m.d..

Ești un prost ‘că nu faci asta! Ești un prost pentru că faci aceeași asta!” (argument la persoană) Ups!

Alt argument "forte" pe care-l tot aud: „și alții fac la fel - facem și noi”; „dacă alții o fac, o fi bine - de ce să n-o facem și noi”. Dacă alții se aruncă de la etaj ne aruncăm și noi! Alții gândesc! Hai s-o facem și noi!

Fă asta, ca să nu mori” - găsesc unii alt „argument”. Frățică! Degeaba spui asta unora care nu sunt impresionați nici de viață și nici de Marea trecere, mai ales, și care cred că „ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”. Află, întâi, dacă îi sperie moartea, apoi vinde-le argumentul cu Doamna în negru care mânuiește coasa.

De ce așa?” „Pentru că așa zic eu/zic specialiștii!” (argumentul autorității). Altfel spus: „De-aia!” Tare argument.

Aș fi naivă (deși la vârsta mea naivitatea se numește altfel) să-mi pun mintea cu cei care argumentează în astfel de moduri. Nu-mi pun mintea cu ei, dar să scriu „argumentele” unul sub altul m-a amuzat.

Atâtea argumente irelevante, în cascadă, într-o perioada atât de scurtă, n-am mai auzit până acum. E ca și cum aș citi o carte cu exemple de argumente irelevante.

Imagine de Светлана Бердник de la Pixabay

6 comentarii:

  1. Buena reflexion uno debe estar atento para no ser engañado y debe juzgar las cosas sin dejar influir por el miedo y los demagogos. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ¡Sí Sí! Debemos pensar si queremos distinguir entre realidad posible y demagogia.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Sunt doi cocoși în imagine? Bine aleasă fotografia pentru o diferență de opinie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe eticheta fotografiei scrie "chickens" - dar pot fi sigura? 😊 Oricum, tot pe acolo ca idee. 😊

      Ștergere
  3. Cand aud la unii ca 'atatia oameni spun asa si pe dincolo' adica o supa diluata, nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la Giordano Bruno, un om si adevarurile lui ce nu au putut fi arse pe rug!
    Statistica ar trebui sa ajute lumea nu sa o minta. Dar in acelasi timp trebuie sa stii ce urmaresti cu adevarat, sa stii ce cauti, ce intrebari sa pui, etc. Acum nu prea mai poti avea incredere in nimic, decat in 'propriile' statistici, daca te tenteaza sa ti le faci.

    Faina poza. Daca e sa urmaresc cu linia conturul lor se formeaza un fel de X cumva rotunjit, intr-adevar, dar tot o semnificatie de necunoscuta...
    Seara buna, Diana draga! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada! Si acesta cu "multi oameni zic..." Ca si cum, daca majoritatea oamenilor mint minciuna lor devine adevar.
      Statisticile mint? 😊 Poate... Dar in niciun caz cele facute cu ocazia alegerilor politice. :))
      Adevarul?! Pare ca a devenit o notiune golita de sens. Prea multi au ajunsa sa "modifice" realitatea pentru a se potrivi cu fel si fel de teorii...

      Am reusit sa vad X-ul rotunjit. 😊 Se rotunjeste necunoscuta din ecuatie si, in final, se reveleaza.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.