2022-12-07

Lumanari de Advent. Ziua sapte

În ziua a șaptea din luna decembrie șoricelul Bo era tot în pădure; își făcuse un obicei din a se plimba printre brazi. Tot anul preferase să umble prin case, cămări și altele de gen și acum, în plină iarnă, avea chef de plimbat pe-afară.

Și cum mergea el agitat, deodată – hopa! - s-a blocat. De data asta, fără dubiu, de foc a dat. A recunoscut de-ndată forma lumânărilor; mai văzuse, el, prin case dar ce căutau afară?! Regula este așa: nu lași lumânarea-aprinsă dacă n-o păzești cu grijă! Asta o știa de mic de la oamenii din case. Lumânarea luminează, dar dacă nu ai grijă necaz mare poate să urmeze. Și-a spus Bo în mintea lui că pe-aproape trebuie să fie oameni – a privit în jurul său, a ciulit urechile, și-a activat și boticul dar nici un semn de om el nu simțea. 

trei lumanari din fetru pe o ramurica de brad in decor de iarna alaturi de soricelul negru breloc

S-a apropiat cu grijă, să nu-și ardă mustățile și-a rămas nedumerit: lumânările aprinse căldurică nu dădeau. Ce minune-o fi și asta?! A ceară nu miroseau și nici a seu... Liniștit acum, că pădurea nu-i în pericol de-a arde, a stat cumințel și-a admirat minunea. Ba chiar și-a amintit o poveste citită cu voce tare de un băiețel, într-o seară:

Într-un sfeșnic, pe o masă, patru lumânări ardeau. Flacăra lor era tot mai mică și, rând pe rând, câte una se stingea și pe măsură ce flacăra lor se diminua șopteau.

Prima lumânare spune: "Eu sunt Pacea, dar pare că azi nu vrea nimeni să mă țină aprinsă". Imediat apoi se stinge.
A doua lumânare zice: "Eu sunt Credința, dar pare că nimeni nu mai are nevoie de mine azi". Se stinge și ea.
A treia lumânare șoptește: "Eu sunt Iubirea, dar nu mai am puterea să rămân aprinsă; pare că nimeni nu mai este conștient de importanța mea". Iubirea se stinge și ea.

Tocmai atunci intră în cameră un copil. Vede că cele trei lumânări sunt stinse și a patra abia mai pâlpâie. Începe să plângă și întreabă lumânările de ce n-au continuat să ardă deși aveau fitil bun, ceară suficientă și de calitate. Cele trei lumânări tăceau. A patra lumânare – a cărei flacăra se înviorase – i-a șoptit copilului: „Nu plânge. Să nu-ți fie teamă. Eu sunt Speranța și încă ard. Împreună putem aprinde și celelalte lumânări. Copilul și-a șters lacrimile cu dosul palmei, a luat lumânarea care încă ardea și a aprins celelalte lumânări.

(repovestită din amintiri)

Amintindu-și povestea, Bo a privit cu atenție în jurul lui: căuta a patra lumânare! Dacă acestea trei se vor stinge și Speranța nu e pe aproape să le reaprindă? Și-a propus să caute Speranța – să fie și ea pe-aproape, în caz că...

Postare pentru Adventul fotografic, ziua a șaptea, cu tema: lumânare/lumânări.

(am modificat data postării pentru a nu zăpăci filele calendarului – în fapt, postez în ziua a unsprezecea)

7 comentarii:

  1. Nu vazusem postarea. Faci tu ce faci si imi zapacesti neuronii. Prietenul nostru ne-a reamintit o poveste frumoasa si utila, ca toate povestile. Doar sa fie ascultate!
    Seara buna, Diana draga si o saptamana faina!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris la final ce-am facut, tocmai pentru a nu zapaci oamenii.😊 La fel voi proceda si cu celelalte restante - chiar vreau sa am un calendar de Advent pe blog si daca reusesc doar modificand data... "e bine si-asa rău".😊
      Sper sa gaseasca Speranta. 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Am citit cu bucurie o noua fila din povestea lui Bo. Cand a descoperit lumanarelele am apropiat poza cat am putut mai bine ca sa le vad cat mai in amanunt! Si spuneai de miniaturi (evident ca sunt foarte curioasa cum le-ai facut :D)! Sunt superbe (si iar ma gandesc ca vreau la un moment dat s aincerc sa torn si eu niste lumanarele in forme micute :D).
    Dupa care am citit sfaturile bune pe care si le amintea Bo (si sunt perfect de acord cu el !) dar si povestea superba - cu cele patru lumanarele - dupa care am dat iar zoom pe poza sa il insotesc in cautare :)))).
    Dar a venit Mos Ene pe la gene si ma trimite la somn. Asa ca pe mai tarziu!!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca iti place povestea (nu sunt sigura ca nu am omis ceva, dar chiar foarte vag imi amintesc). 😊 Gasim si lumanarea 4! 😊
      Lumanarele nu sunt tocmai mici - cea din mijloc are 4 cm (2 cm e flacara = 6 cm); celelalte au 3 cm si 2 cm flacara. Sunt din patratele de fetru, umplute cu vata - flacara e vata colorata.
      Seara linistita, si spor iti doresc! Pupici! ❤

      Ștergere
  3. Chiar nu mai stiam ce am văzut și ce nu la tine în calendar așa că am pornit cu fix cu intrarea asta din advent cu gândul că iau postările la rând pănă la ultima.
    Foarte frumoasă povestea lui Bo, cu sfaturi utile pentru cititori, cu povestire în povestire ( mi-a plăcut și mie o lectie de română). Nu știam ici povestioara celor patru lumînărele. La primele rțnduri, văzând că sunt 4 m-am gîndit la lumănările de advent.
    Felicitări pentru completarea acestei file din calendar. Spor și la celelalte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Postand haotic, din dorinta de a nu zapaci filele din calendar, v-am zapacit pe voi... Scuze.
      Iti multumesc, M!
      De mi-ar merge degetele la mesterit cum merg pe taste n-as fi ramas asa de in urma. 😊 Dupa ce ca se suprapun "cotidienele", mai sunt si mocaita cand ma apuc de lucru...
      Spor si la tine sa fie!

      Ștergere
  4. Cât de înțelept a devenit Bo de când cutreieră printre brazi...👍

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.