2019-04-13

Ziua jocului scrabble

Azi, 13 aprilie, este Ziua jocului scrabble, in Statele Unite ale Americii. Cine este iniţiatorul nu se ştie, dar ziua a fost aleasă pentru că 13 aprilie e ziua naşterii creatorului jocului.
E un joc care-mi place foarte mult! Mi-a plăcut de când l-am jucat prima dată, la începutul anilor 1980. Tatăl unui prieten de joacă a făcut unul pe un carton cât o jumătate de masă de ping-pong (pe masa de ping-pong jucam), cu litere scrise pe bucăţi de carton. Până atunci jucam “Fazan”, cărti, şah, moară şi altele asemenea - in holul blocului - când ploua afară sau când nu aveam chef de altele. N-a prea avut succes jocul de scrabble, pentru că gaşca era preocupată de alte jocuri - mai mult fizice - dar eu şi acest prieten jucam pe rupte. Mai apoi, am văzut in magazin şi am vrut şi eu! L-am avut, dar…! Cu cine să joc atâta cât mi-aş fi dorit?! Prietenii de joacă nu aveau chef intotdeauna, nici colegii de şcoală nu prea se înghesuiau des. L-am aşezat într-un raft şi m-am întors la revista “Rebus” - rar am jucat la vremea aceea. Cândva după 1990 a început “moda” acestui joc! Şi pentru că eu îl aveam deja, ne adunam la mine, unde făceam adevărate campionate! (am mai primit un joc, între timp). La finalul unui joc, cel cu punctajul cel mai mic ieşea, şi intra altul - ceilalţi dansau, discutau sau chibiţau, pâna venea rândul altuia care voia să joace. Cu două jocuri a fost mai uşor pentru amatorii de “cuvinte încrucişate”.
Aveam un prieten (nu cel din copilărie, care a plecat din oraş), o adevărată enciclopedie ambulantă! Ne bătea de ne săreau capacele, dar nu ne lăsam! Stăteam cu dicţionarul lângă noi - nu să căutăm cuvinte, ci să fim siguri că băiatul acela nu inventează unele dintre cuvintele pe care le scrie pe tablă! Dar avea şi noroc de litere, de cuvinte deja plasate şi de care se “lipea” şi obţinea punctaj mare. In acea perioadă am auzit prima dată cuvântul “alpenştoc”! Şi a fost o vreme când obişnuiam să urc pe munţi, dar nu auzisem cuvântul. Nu l-am mai uitat, deşi mi se cam limbă plimba-n gură când trebuie să-l rostesc.
Aproape că devenisem dependenţi de joc şi de câte ori ne adunam pierdeam noţiunea timpului. Au fost zile faine cât au fost, pentru că mai apoi care mai de care a plecat din ţară şi gaşca s-a spart.
***
Jocul de scrabble a fost inventat prin 1938, de un arhitect american, Alfred Mosher Butts; in România a fost adaptat in anul 1982 - pe wikipedia pot fi găsite informaţii.

14 comentarii:

  1. Si noi il jucam in copilărie!
    Acum...nu am răbdare ...si nu sunt mândra de asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, desi rabdarea mi-a ramas nu mai am cu cine sa joc. :)

      Ștergere
  2. In anii "gloriei noastre" :))) erau asa de multe jocuri educative. Desigur ca si acum sunt, doar ca acum le poti juca mai mult on line sau cu tablet ... nu mai exista modul de comunicare direct si asta e o mare gresala! Pe cine îti mai descarci naduful atunci cand consideri ca acel cuvant este "gresit" sau nu exista în dictionar? Sfanta masinarie stie mai multe decat ai sa stii tu vreodata! :))
    Un weekend excellent îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca erau! Si, cum observi si tu, sunt si azi (acum cativa ani am "cercetat" special magazinele) dar nu mai vad copiii sa se adune in jurul unui joc sau sa se adune pentru un joc. Desigur, ceea ce eu nu vad nu inseamna ca nu exista. :)
      Cand joci sah, de exemplu, online - chiar daca "de partea cealalta e un partener fizic, tot la tastura, e ca si cum joci singur! La jocuri precum scrabble mi se pare si mai nasol sa joc online - pentru ca... nu-mi pot descara naduful! :)) Deh! Lumea se schimba, oamenii se schimba, dar e pacat ca tehnologia, menita, cica, (si) sa micsoreze distantele dintre oameni, pare ca le adanceste. :(
      Oooo! Ma simt chiar proasta, uneori! :)) Mai ales cand incerc sa "rezolv" ceva cu vreun soft sau hard! Doar ca nu-mi apare un mesaj de genul: "esti proasta, sau ce-ai?!" :))
      Multumesc, Ella draga! Weekend excelent iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Habar nu aveam.... ce tare!!
    Am si eu un joc (al meu e relativ recent de prin 90.... hahahahah) si e din plastic si ma eneveaza de fiecare data ca, daca nu esti atent, se desface si cade tot.
    Ce dor mi s-a facut sa il joc ;).
    Apropo de jocuri! Mi-am luat doua de curand: unul este un joc de GO si al doilea e ceva cu Gheise. ;)) Sa vad cand reusesc sa le dau de cap ;).
    Pupici cu draaag!
    (Simfonia Lalelelor la noi a fost anul acesta cu ploaie. Dar in 84 a nins... in mai :D. Imi amintesc si acum ca apoi tot ii intrebam pe ai mei cand mai e sarbatoarea aceea cu flori si zapada :)))) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ale mele sunt din plastic, dar si daca intorc tabla cu fundul in sus raman fixate (cu foarte putine exceptii). :)
      Go este un joc de strategie pe care nu am avut ocazia sa il joc - cica seamana, cumva, cu sahul, dar mie nu mi se pare. Despre cel cu Gheise nici nu imi pot imagina cum ar putea fi. :)
      Eu am cumparat, prin anii 1990, un joc de sah chinezesc (Chu-Hong-Chi, in chineza; Shogi, in japoneza) dar nu am reusit sa-i dau de cap - e drept, nici nu m-am straduit prea mult pentru ca nu s-a oferit nimeni sa joace cu mine, asa ca mi-am spus ca n-ar avea farmec sa insist - dar nu-i tarziu). :) Ma gandesc la sah chinezesc cand n-am mai avut ocazia (de multi ani!) sa joc sah "clasic". :)
      Habar nu am daca s-a organizat pe aici ceva cu lalele! Stiu doar ca aproape toate giratoriile din oras sunt decorate cu lalele - e frumos, nu zic nu!
      Si in '84 a nins in mai?! Imi amintesc si eu o ninsoare serioasa in mai, dar sigur nu a fost '84 cea pe care mi-o amintesc, pentru ca lucram, si trebuie sa fi fost dupa 1985 ce-mi amintesc.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    2. Mai'84 sigur (adica am vazut si o poza in acest sens)! Dar e posibil sa nu fi nins la BV :) Ca asa in 98 la Pitesti pe 22 martie era uscat si la Bv era zapada :)))
      Aveam impresia ca la tine tabla e fixa. A mea se face cutie si nu ii tine bine incuietoarea. Plus ca e un plastic agatator :))).
      Go are piese negre si albe (ca si sahul). Ca forma seamana mai degraba cu damele (desi mult mai mici ca niste pastilute.. hahaha). Sa stii ca eu l-am confundat cu Shogi (are niste tablite cu ceva desenat pe el nu? Oricum le voiam pe amandoua... Asa ca il am in vedere candva si pe Shogi (am citit ceva in Cei Trei regi despre sahul chinezesc).
      Ahhh am o carte cu Maestrul de GO. Vreau sa o citesc si apoi pate ma prind cum se joaca (nu am inteles mare lucru din instructiuni.. haaha). Celalalt joc e unul de strategie cu niste carduri. E bagat in cel de go (e micut si avea loc in cutie). promit sa ii fac un review curand... apropo cica te saluta ca e cam la nivelul fetei mele cutia de go, sub cateva carti si casetofon :)))).

      Ce dragut trebuie sa fie!! Si la noi au inflorit lalelele... mi-a facut Mami doua trei poze de la "Simfonie"... inca meditez daca sa le gasesc loc intr-un articol. :)))))

      Pupic

      Ștergere
    3. Corect! De ce sa-mi dea prin minte ca poate la Bv n-a nins atunci?! Oricum, cand a nins, stratul de zapada a atins aproape un metru inaltime! In mai! Stateam pe balcon si ne minunam! :))

      Oooo! Mi se pare cam aiurea ideea de a se face tabla cutie. Ale mele sunt fixe - in sensul ca sunt "planse" care nu se pliaza.
      Am vazut la cineva un joc GO si - daca nu ma insel - piesele trebuie mutate numai pe colturi de patrat, nu in patrat ca la sah. Adevarul e ca nu mi-am dat interesul sa aflu ce si cum.
      Am incercat sa invat Bridge dupa o carte, dar mi-am prins urechile - oarecum, stiu sa joc, dar ma incurc in socoteli (trebuie sa le fac in scris!!!) si nimeni nu are rabdare sa ma astepte pe mine. :)
      Da, sahul chinezesc are imagini pe piese (la mine sunt imprimate in "fise" din plastic). Era aproape imposibil sa nu fi pomenit de sah autorul cartii "Cei trei regi".
      Astept - cu rabdare - sa vad cum e cu jocul Gheiselor. :)

      Eu nu am poze cu lalelele de prin oras. Cand vine muza nu prea te poti impotrivi, asa ca... s-ar putea sa scrii un articol pe tema lalelelor. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Imposibil sa nu fi fost si o astfel de zi, de care evident fara tine nu as fi stiut! Imi place jocul, desi nu pot spune ca l-am practicat. E placut sa ai un grup de prieteni cu care sa te joci astfel! Chiar si cu dictionarul alaturi. Simpatica ideea sa-i verificati cuvintele! :D
    Numai bine, Diana draga si sa te joci mereu! O duminica placuta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Imi place sa aflu ce mai sarbatoresc oamenii - si daca se potrivesc cu mine sarbatorile... le amintesc aici (multe, insa, nu am avut timp sa le "consemnez") :)
      Au fost vremuri faine! Acum, grupul s-a imprastiat prin lume (s-a format altul, dar mic si nu tocmai omogen). Noroc ca au plecat rand pe rand, sa nu ma "socheze" golul din jurul meu. :)) Multi dintre cei de atunci nu mai vin deloc in Ro, altii vin foarte rar, dar cu cei care vin mai des ma intalnesc - de fapt, ei aranjeaza sa vina cam in aceeasi perioada, pentru a reintregi macar o parte din grup pentru cateva ore. Pe masura ce trece timpul pare tot mai usor sa mergem noi (cei putini ramasi in Ro) la cei plecati. :))
      Multumesc, Suzana draga! Zile senine iti doresc si timp de joaca! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Aproape că am uitat de acest joc,oare îl mai joacă copii?
    Se mai găsește prin magazine?
    Duminică frumoasă și o săptămână ușoară îți doresc,Diana dragă!
    Pupici și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      In magazine se gaseste, deci, probabil, se si vinde, dar eu nu stiu copii care sa il joace.
      Multumesc. Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. Iubesc scrabble și îmi pare rău că între noi e o distanță prea mare. Nici eu nu am cu cine să joc, iar scrabble de pe internet e groaznic.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo! Deloc surprinzator ca iti place! <3 Prea mare distanta, da, pentru intalniri la partide de scrabble. Trebuie sa mai fie si altii - in apropierea noastra! Poate avem sansa sa-i descoperim! :) Zic si eu.
      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.