2019-07-22

Lecţii date, lecţii primite. Citate favorite

- Fii deci atent, dragul meu; fii ascultător şi fă cât mai bine ceea ce ai de făcut. In viaţă, asta-i totul!
Văzând că îmi vorbeşte astfel, mi-am luat şi eu inima-n dinţi şi-am început să-i spun că ceea ce mă mirase mai mult in timpul repetiţiei fusese neobosita răbdare pe care o arătase faţă de Sufleţel şi de câini, precum şi faţă de mine.
Zâmbind cu blândeţe, îmi răspunse:
- Se vede cât de colo că ai trăit până azi numai printre ţărani care se poartă rău cu bietele animale şi îşi închipuie că ele nu ascultă decât de bâtă. Aici e greşeala: nu faci mare lucru cu bătaia, pe câtă vreme cu blândeţea faci mult, poate chiar totul. Iată, eu, fiindcă nu mă mânii niciodată, am putut face ceea ce ai văzut. Dacă le-aş fi bătut, s-ar teme de mine, şi spaima pune pe fugă inteligenţa. De-altminteri, dacă m-aş înfuria pe ele, n-aş fi fost nici eu însumi ceea ce sunt, n-aş fi dobândit răbdare deplină […] Un lucru e sigur: acela care învaţă pe alţii se învaţă şi pe sine. De la câinii mei am primit tot atâtea lecţii pe cât le-am dat şi eu lor. Eu le-am dezvoltat inteligenţa, iar ei mi-au format caracterul. […]
- Admiţi că un câine suferă influenţa stăpânului?
- Sigur că da!
- Atunci vei înţelege că şi stăpânul e obligat să se supravegheze pe sine când se apucă să crească un câine. […] Câinele este aproape întotdeauna oglinda stăpânului, şi cine îl vede pe unul îl vede şi pe celălalt. Câinele tâlharului e şi el o javră, al hoţului e hoţ, al omului mojic e bădăran, pe câtă vreme al celui politicos şi îndatoritor e un câine binecrescut.
======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
======================================================================
Să nu găsiţi cuvântul “discuţie” nepotrivit pentru două fiinţe lipsite de grai. E un lucru absolut sigur că există un grai deosebit pentru fiecare soi de animale. Cine a locuit într-o casă sub streaşina căreia rândunelele îşi fac cuibul ştie că păsărelele astea nu fluieră o melodie oarecare atunci când, in zori de zi, ciripesc cu atâta vioiciune; ele ţin adevărate cuvântări şi consfătuiri, discută treburi serioase sau îşi fac reciproc declaraţii de dragoste. Iar furnicile din acelaşi muşuroi, când se întâlnesc pe câte o cărare şi îşi freacă antenele unele de altele, credeţi că fac altceva decât îşi împărtăşesc ceea ce le interesează? Cât despre câini, nu numai că ştiu să vorbească, dar ştiu şi să citească, priviţi-i când umblă cu nasul in vânt sau cu botul pe jos, adulmecând pământul, mirosind pietricelele şi tufişurile; deodată se opresc in faţa unui smoc de iarbă sau a unui zid şi rămân o clipă nemişcaţi; noi nu vedem nimic in locul acela, pe când ei citesc tot felul de lucruri ciudate, scrise cu litere tainice pe care noi nu le cunoaştem.

(din romanul “Singur pe lume” scris de Hector Malot (n. 20.05.1830 - d. 17.07.1907) şi publicat in anul 1878 cu titlul “Sans famille”; scriitorul a dedicat romanul fiicei sale, Lucie. “Singur pe lume” este cea mai cunoscută lucrare a scriitorului şi criticului literar francez şi a devenit celebră ca “literatură pentru copii” deşi nu aceasta a fost intenţia autorului)
Romanul din care am citat a fost publicat (ediţia a V-a) la Editura “Ion Creangă”, Bucureşti, 1980, tradus de Anda Boldur.

14 comentarii:

  1. Ce carte frumoasa si este atat de mult timp de cand am citit-o...
    Pasajele le-ai punctat excelent. Parca totul se invarte in jurul catorva cuvinte importante: bunatate, atentie, blandete, invatare...
    Imi pare tare bine de aceasta reamintire, Diana draga! Pupici si o saptamana minunata sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intreb uneori - retoric, evident! :)) - de ce e asa de greu sa fim blanzi, toleranti... Oare de ce e asa de greu sa fim buni?! :)
      Citesc romanul pentru a treia oara - la intervale mari de timp - si (parca) tot altceva imi atrage atentia. :)
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Un roman pe care l-am iubit când eram copil și de care m-am îndrăgostit din nou recitindu-l ca să-l povestesc pe blog. Plin de învățăminte pentru cei mici și pentru cei mari deopotrivă. Acum 140 era încă la putere bunul simț, inclusiv în educație. Acum... în Franța președintele a promulgat legea prin care li se interzice cadrelor didactice să folosească în clasă cuvintele ”tată” și ”mamă” ele fiind înlocuite înclusiv în documente cu cuvintele ”părinte 1” și ”părinte 2”. Asta pentru a nu defavoriza copiii crescuți în familii de homosexuali...

    Doamne ferește de mai rău!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citesc romanul pentru a treia oara... Si de fiecare data mi se umezesc ochii la aceleasi pasaje. :) Si eu sunt indragostita de "Singur pe lume".
      Ups! :( Esti sigura?! Stiu ca a fost adoptata legea "pour une école de confiance" (discutata de prin februarie a.c.) dar din ceea ce stiu amendamentul privind aceasta chestiune nu a primit aviz favorabil de la mai multi oficiali (parlamentari si nu numai), inclusiv ministrul de la educatie. Voi cauta sa aflu "de la sursa" ce si cum, pentru ca mi se pare cam aiurea, chiar si din partea francezilor. :)
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

      Ștergere
  3. Cât m-a impresionat cartea aceasta...Și continuă s-o facă!
    ”...nu faci mare lucru cu bătaia, pe câtă vreme cu blândeţea faci mult, poate chiar totul.” Numai cu blândețe și inteligență, cu bunătate și apropiere, cu căldură umană, reușești ceva. Răutatea și cruzimea induc ură și nici ca stăpân nu e bine să fii urât, am văzut ce-au pățit mereu cei care au stârnit ură din cruzime.
    Impresionant, Diana dragă, mulțumesc că mi-ai amintit de o cartea prețioasă.
    Să ai zile frumoase și însorite! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu, Mirela draga! :)
      Am sentimentul ca numai oamenii inteligenti pot fi blanzi - poate gresesc.
      Ura va naste intotdeauna ura, iar cei care urasc consuma enorm de multa energie, pe care ar putea s-o foloseasca pentru ceva bun - chiar si numai pentru a avea ei o viata mai linistita.
      Multumesc! Zile senine iti doresc sa ai si tu! Succese! :)

      Ștergere
  4. Așa este, foarte adevărat !
    Dacă oamenii nu ar abandona câinii, dacă le-ar da de mâncare și un pic de iubire, eu cred că și eu aș putea să mă bucur de mersul pe biclă fără emoții, astfel încât să nu mă intalnesc in drumurile mele cu acești "șacali" gata să mă tragă jos de pe bicicletă ori când, și să fiu nevoit să port după mine "armele" de apărare, fără de care noi biciclistii suntem pradă ușoară maidanezilor sau a fiarelor deosebit de periculoși a ciobanilor..

    Săptămână Plăcută să ai Diana !!!



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Eee... Greu cu unii oameni. Azi, un individ loveste un caine al nimanui, maine, acel caine va ataca un om care nu i-a facut nimic (cainele intelege ca oamenii sunt rai) :(
      Chiar si printre cainii tinuti in lesa sunt unii care "se dau" la biciclisti, la oamenii care alearga sau care vorbesc prea tare sau... sau... :) Exiata o regula nescrisa (de politete): biciclistul sa mearga mai incet pe langa cei care au caini in lesa, cei care au caini in lesa sa se pozitioneze intre caine si bicilist (cand stie ca al lui catel "se da" la biciclisti). :)
      Regula de baza: cand vezi caini si esti pe bicicleta e de preferat sa... mergi pe langa ea pana iesi din "raza" cainilor. :) Cainii - mai ales cei ai ciobanilor - stiu un lucru: isi apara teritoriul.
      Desi fac afirmatiile de mai sus sa stii ca iti dau dreptate: e tare nasol cand sar cainii la tine. :(
      Multumesc! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  5. Ce lecție frumoasă despre blândețe în doar câteva rânduri! Vorbe pline de înțelepciune. Dacă le-am aplica zilnic, omenirea ar fi mai bună. mai... umană...
    Cu ocazia asta, îmi dau seama că aș vrea să recitesc romanul. Nu-mi sună deloc cunoscute fragmentele. L-am citit acum mai bine de 10 ani și îmi aduc aminte vag despre ce era vorba.

    Zile frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca tu aplici zilnic astfel de reguli - imi place sa cred ca si eu le aplic. :) Oare altii de ce nu reusesc? Nu au citit ce ar trebui sa citeasca? Nu li s-a spus ceea ce (cred) ar fi trebuit sa li se spuna?
      Am citit romanul de curand, pentru a treia oara - si (cam) la aceleasi pasaje mi s-au umezit ochii. :)
      Multumesc, izabela. Zile frumoase iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  6. Nu sunt sigur ca am citit cartea, dar stiu sigur ca era a surorii mele, mai mare cu cinci ani, iar eu am dat-o la schimb pentru doua carti mai tentante; sora-mea n-a apreciat initiativa mea...
    Cainii si biciclistii...Eu imi au cizme de cauciuc cand folosesc bicicleta, dar nu ma revolt: am si eu caini...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Sunt sigura ca nu a apreciat initiativa fratiorului dar ce mai putea face?! :) A citit cartile luate in schimb. :)
      Cainele si-a pastrat instinctul de vanator (si de paznic mai apoi) - alearga dupa tot ce misca repede. :) Uneori prinde "prada", alteori se bucura ca a alungat dusmanul.
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  7. Cartea aceasta era tare frumoasa. Dar imi amintesc la pachet si o mare tristete.. Pfoa... :(. Nu cred ca la acest moment as putea sa o recitesc.
    Nu inteleg violenta asupra animalelor. Cred ca cel care trateaza cu violenta un animal este periculos si pentru un seaman de-al lui.

    In alta ordine de idei... daca felul in care se comporta un caine e oglinda stapanului incep sa imi pun intrebari. Desi ... poate faptul ca e atat de disperat sa mearga sa se joace cu ceilalti nu e chiar o oglinda falsa. :)))
    Pupici cu drag!! :*
    Sa avem o saptamana minunata :D

    ps: si totusi cartea are un loc special in sufletul meu, sa nu fiu inteleasa gresit :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred ca nu prea ai dispozitie sa o citesti (in niciun caz nu te-as intelege gresit). :(
      Cand am citit-o prima data am plans in hohote cand lupii au ucis doi dintre cei trei caini dresati de Vitalis, cand maimutica Sufletel a facut pneumonie si a murit... Si ma durea sufletul ca Remi nu-si gaseste si el un loc al lui - parca-l urmarea "ghinionul", dar - imi imaginez - daca nu se intamplau cele ce s-au intamplat el n-ar fi ajuns la mama lui. :) Imi place cum se termina: finalul sterge lacrimile. :)

      :)) Cei din rasa lui Kouki sunt jucausi prin definitie, as zice, iar faptul ca alearga sa se joace cu alti catei poate fi semn ca si prietenul biped e sociabil. :) Sunt, insa, (din pacate) oameni care nu le permit cateilor lor sa socializeze cu alti catei (si se incrunta), chiar si atunci cand acei catelusi ar vrea. E!

      Multumesc, Rux! Sa avem zile senine! Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.