2019-10-28

Vegetarianism. Citate favorite

Să te aștepți ca viața să te trateze bine este o prostie; e la fel cum speri că taurul nu te va lovi pentru că ești vegetarian. (Roseanne Barr)
*
Ieri seară am mâncat o friptură în restaurantul local. O femeie oarecare mi-a spus: “Știi, ar fi mult mai bine să fii vegetarian”. “Ești nebună?” am exclamat. “Vaca era vegetariană, și uite ce-a pățit”. (Quentin R. Bufogle)
*
De dragul unor bucățele de carne, privăm un suflet de soare și lumină, de acea scurtă perioadă de timp în care a venit pe lume pentru a se bucura. (Plutarh)
*
Ferma industrială a reușit să despartă oamenii de hrana lor, să elimine fermierii și să conducă agricultura spre companiile comerciale. (Jonathan Foer)
*
Consider vegetarianismul ca pe o fază care s-ar putea sfârși fără avertisment în orice secundă. (Amit Chaudhuri)
*
Cu adevărat omul este regele animalelor căci brutalitatea lui o depășește pe cea a animalelor.
Trupul meu nu va fi mormânt pentru alte creaturi.
(Leonardo da Vinci)
*
Corpul uman nu mai are nevoie de lapte de vacă mai mult decât de cel de câine, de cal sau girafă. (Dr. Michael Klaper)
*
Nu cred că veganii (sau vegetarienii) care își procură mâncarea (ambalată, conservată sau plină de substanțe chimice) din structurile industriei alimentare sunt sinceri în demersul lor și nu cred nici că o privire profundă asupra vieții senzitive a plantelor sau la impactul real al agriculturii asupra mediului permite vreo distanță confortabilă de cruzime. Tot ce există în această lume mănâncă altceva pentru a supraviețui și altceva, fie că funcționează cu sânge sau clorofilă, ar prefera întotdeauna să trăiască, mai degrabă decât să devină o susținere pentru altul. Niciun animal nu dorește să fie ținut în țarc și muls, nici pus în cușcă și sacrificat și niciodată nu ați văzut plante crescând de la sine aranjate simetric. (Brian Awehali)
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Fiecare e liber să se hrănească așa cum crede de cuviință. Aș zice că vegetarienii și veganii n-ar trebui să afirme că omnivorii sunt răi și nici omnivorii să afirme că primii sunt săriți de pe fix. Nu sunt vegetarian și nu am o intenție în acest sens, dar dacă instinctul mă va conduce spre această cale, asta e! Dacă nu pot privi cum este sacrificat un animal n-ar trebui să nu-l mai mănânc? Zic și eu… 
Pe de altă parte, nu mă văd hrănindu-mă numai cu vegetale.
De acel nou “curent” pentru care se face propagandă ați auzit? Vor unii ca insectele să devină “bun de larg consum”. Am auzit doar de lăcuste și furnici crocante, pȃnă acum, dar știu că unii au mȃncat și gȃndaci, și viermi, in situații de supraviețuire!

16 comentarii:

  1. Atât timp cât nimeni nu comentează ce am eu în farfurie, nici eu nu am dreptul să o fac şi le respect alegerea. Nici nu aş putea numai pe vegetale, recunosc.
    O zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici de ar comenta ce am in farfurie nu m-ar face sa le dau vreo replica. :) Fiecare cu alegerea lui - o respect pe a lor, iar daca ei n-o respecta pe a mea, sa fie sanatosi!
      Nici eu n-as putea numai pe vegetale! :)
      Multumesc, Potecuta!

      Ștergere
  2. Sunt omnivoră, dar citatul din Leonardo da Vinci mă pune pe gânduri... Pe de altă parte, și plantele sunt ființe vii, așa că... ce mai mâncăm?!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca fiecare trebuie sa manance ceea ce simte ca ii prieste.
      Intentia de a deveni vegetariana e departe de mine, desi am ajuns sa mai mananc carnea de la numai cateva fiinte (ce ciudat suna!) :) - si nu am vreo problema cu ceea ce mananca altii.

      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  3. Frumoase citate. Mi l-am ales pe primul, recunoscand ca eu nu-s vegetariana. O sapatamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul citat e hazliu (dar si al doilea imi aduce zmabetul pe buze). :)
      Nici eu nu-s vegetarian!
      Multumesc, Ina. Saptamana usoara iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Cred ca o cale de echilibru ar fi de dorit.
    Ceva la mijloc, pentru ca extremele nu sunt prea bune.
    Si da... cam tot ce vine de prin magazine e plin de substante si alte minunatii :))) [cam tot, nu tot lol].

    Pupici cu drag (ps la primele doua m-am si amuzat pe cinste hahaha)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si echilibrul ar fi de dorit, dar mai ales - cred! - evitarea exceselor. Sunt enorm de multe sortimente de alimente prin magazine si unele expira pe rafturi... iar altele au termen de valabilitate si cate un an! As zice ca cele care au termen de valabilitate prea lung nu ar trebui consumate.

      Pupici cu drag! <3
      (pentru a incepe cu zambet le-am scris primele) :)

      Ștergere
  5. Pe o parte intra, pe alta iese:) Nu stiu care pute mai tare:) Sa nu uitam, Cain era vegan, nu a jertfit un animal, dar la ucis pe Abel... "Ipocrizia oamenilor si duhurile dracilor" merg mana in mana. Dumnezeu a spus ca totul e bun cand se ia cu multumiri, doar sa nu faci abuz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Vorba 'ceea: nu-i pacat ce bagi in gura, e pacat ce scoti din gura.
      Sigur ca moderatia e cea mai buna cale de urmat, dar... Stii cum e: la teorie multi sunt buni; cu practica e mai greu (si cam pe aici incepe ipocrizia).

      Ștergere
  6. Am văzut citate pro și contra, dar citatul care sa legat de mine a fost cel a lui Plutarh..

    Nu sunt vegetarian, dar dacă aș fi condamnat să vânez pentru a trăi, atunci da, m-aș face vegetarian, și așa burta umană este construită pentru fructe și legume, nu pentru consumul de carne..
    Nu sunt un fan înrăit după carne, dar mai consum, și nu vânată sau măcelărită de mâna mea, poate o găină sau un pește, și astea de silă că poate n-are cine-o face..
    Cam ăsta sunt eu în materie de carne..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee si nu prea e asa. :) Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca omul e adaptat sa fie omnivor; unii zic ca omul a inceput sa se adpateze si consumului de carne din era in care s-a uscat vegetatia in multe parti de lume si omul a fost nevoit sa vaneze pentru a se hrani, iar altii spun ca asa e "facut" omul: omnivor. Sigur ca sunt si voci care sustin altfel. :)
      Tata aducea peste proaspat, "pe vremuri" - ii primea de la un prieten pescar; de-ai sti cati pesti am tinut in baie!! :)) Mama ii punea in chiuveta din bucatarie, sa-i curete, si ei incepeau sa miste. Cine sa-i ucida?! Nici mama si nici tata nu puteau, asa ca-i puneau intr-un cazan, in baie, sau ii lasau sa inoate, un timp, in cada (si-i hraneam cu paine). Nu traiau mult, dar nici nu mai erau gatiti, ci inmormantati! :)
      Eu (mai) mananc vreo patru feluri de carne - numai cu vegetale nu simt ca mi-ar fi bine.

      Ștergere
  7. Fiecăruia ce ii cade bine, fiecare sa-si vadă de farfurie. Imi pare nebunie sa știe un altul ce e mai bun altuia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi pare nebunie cand aud pe cineva ca stie ce e mai bine pentru altul, ca si cum ar detine un adevar absolut. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.