2020-10-18

Crâmpeie dintr-o săptămână

Marți am reușit să fotografiez o vrabie! Mare lucru... ce să spun! Este, pentru mine! E ceva timp de când mă străduiesc să fotografiez o vrabie în teiul de lângă fereastră. 
Acum urmăresc
coțofenele – la un moment dat, un pui de coțofană s-a așezat pe marginea de jos a unui oberliht și tot dădea din aripi, pentru că marginea e foarte îngustă și nu-și găsea echilibrul, dar până să iau telefonul a plecat in treaba lui. Se tot învârt prin zonă coțofenele, dar n-am reușit să le fotografiez.
Postez trei poze cu vrabia (e o bulină albă în zona ei, să știți unde este) pentru că... îmi place de ea, de vrabie, și e surprinsă în poziții diferite în timp ce urmărea un moment în care să se repeadă pe pervaz, printre porumbei și guguștiuci, să ia și ea un bob de grâu. 
Din păcate, telefonul nu e bun la „zoom”, ‘că nu se mai vede nimic clar.

Luni noaptea am surprins un fluture pe capacul aragazului – unul mititel, cam cât o monedă de 10 bani.
Sâmbăta seară am dat de unul pe draperie – mai mare (cam de 2 cm lungime).
Probabil că sunt ceva specii de molie (sunt atâtea feluri de molii!) pentru că ele cam bântuie noaptea – cel puțin în România. Poate că primul n-o fi molie, pentru că are aripile desfăcute, în repaus, dar al doilea cred că e molie. Nu contează, sunt frumos desenate lepidopterele acestea – și cât de fragile, ușor de deteriorat sunt toate! După ce am fotografiat fluturii i-am prins în borcan și i-am dat afară, să-și vadă de viață în natură.
Surpriza săptămânii a fost floarea roz! 
Iar am uitat cum se numește planta (are o formă de „țepi” pe conturul frunzelor, dar nu așa ascuțiți precum un cactus). Cine știe de când e înflorită,dar abia joi (cred) am observat-o (nu eu ud florile, în general). Am crezut că e fundă roz legată acolo, și mă întrebam cui i-o fi venit ideea „accentului” roz în balcon.
Vineri m-am prostit (de tot). La sfârșitul lunii septembrie mama a făcut dulceață de smochine (de data aceasta au rămas întregi smochinele, în dulceață). Pentru că veneau câțiva prieteni la noi m-am gândit să mă joc de-a servitul dulceții cum se făcea cândva.
M-am și îmbrăcat relativ ca „pe vremuri”. Am fotografiat doar o porție de dulceață – și mi-a venit ideea după ce am gustat din ea. Bineînțeles, înainte de sosirea musafirilor. Când au sosit ei totul era aranjat (un fel de a spune, pentru că talentul meu la decorarea meselor se reduce la a pune o față de masă și tot ce trebuie pentru ca invitații să poată mânca și bea; și șervețele). La întrebarea „Ce te-a apucat?” am răspuns, tot râzând, că am revenit de la „pensionul de domnișoare” și vreau să vadă și ei ce-am învățat acolo. La care un prieten, adoptând o mină foarte serioasă, zice: „Ești profesoară la pension?” 😁
Sâmbătă, între altele, mi-am bătut capul – și i-am bătut și pe alții la cap – cu o problemă de logică postată de Potecuță! Primele două probleme au fost cum au fost, dar a treia doar că nu mi-a scos fire albe! Ne-am distrat excelent încercând să deducem pe cine a sunat femeia! Potecuță, mulțumesc pentru distracție! 😂 Mi-a prins bine să-mi pun neuronul la lucru! Îl auzeam cum cască de plictiseală!

19 comentarii:

  1. Fascinant si frumos tabloul multicolor al crâmpeelor de peste saptamâna, încheiat cu solicitantul test de logica, propus pe Potecuta ! :)
    O dupa amiaza sublima, si o (9)Noua saptamâna învesmântata în liniste, bucurii, pace, fericire si Lumina Divina, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca excluzand "maruntisurile" cotidiene saptamanile sunt superbe, in general. 😊
      M-am distrat extra la Potecuta! :))
      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  2. Se pare ca ai avut o saptamâna încarcata de verdeata, pasari, fluturi, flori si viata, iar testul de logica de pe Potecute, a ti-a cam solicitat neuronul, pentru a-ti fi cât mai dulce somnul. Frumoasa saptamâna !
    O seara si o (9)Noua saptamâna, binecuvântata cu bucurii, pace si Lumina Divina, alaturi de toti cei apropiati, draga diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost o saptamana frumoasa. Cred ca toate sunt la fel de frumoase, doar ca nu le "curat" de cotidian de fiecare data. 😊
      Iti multumesc. La fel iti doresc si eu!

      Ștergere
  3. Tare frumoase crampeiele din saptamana ta. Sa stii ca nu era nevoie de bulina! Vrabiuta se vede foarte bine! O scumpete! Iar planta, cred ca o gasesti aici:
    https://lumea-florilor.blogspot.com/2010/05/despre-cactusi-specii-de-padure.html.
    Nu am reusit sa o aclimatizez la mine si nu am mai incercat! Dar insa o sa recidivez, daca o mai gasesc de cumparat.
    Gemul de smochine e minunat, dar nu am incercat sa-l fac. Cred ca nu mi-a placut sursa...😂
    Multumesc pentru atmosfera dulce, Diana draga! Pupici si saptamana placuta! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voiam sa fiu sigura ca e vazuta fara efort. 😊
      Am gasit planta! E Epiphyllum (orhidee cactus). Sper ca nu mai uit! "Orhidee" nu e chiar asa greu de tinut minte. 😊 Noi avem planta de mult timp si nu stiu sa ii acorde mama o atentie deosebita (iar cand ea e plecata, in baza mea...) A facut cel putin o floare in fiecare an.
      Mama a facut de doua ori - prima data au fost mai coapte smochinele si s-au "spart" (mie-mi place oricum)
      Cu drag! Ma bucur sa stiu ca ti-a placut.
      Multumesc pentru atentionare, pentru link si pentru urare, Suzana draga! ❤️
      Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Buna Diana! Bine te-am gasit! :) Frumos mozaic ai adunat. Vrabiuta e si curajoasa si delicata acolo in frunzis. Se observa bine. Si floarea de cactus e deosebita. Eu o stiam rosu aprins corai si stiam ca nu traieste decat o zi. Ce-i drept in vara ne inflorea, acum ceva timp. Ce-i drept. Buna si dulceata, daca nu-i in sosoni. :) Rad cu gandu' dus. Pupicii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur ca ai revenit!
      Imi plac tare mult vrabiile! Erau asa de multe candva! Dimineata ma amuzau cu "ciondaneala" lor galagioasa; acum... nu stiu pe unde or fi, 'ca pe aici nu prea mai vad multe.
      Sunt si cu flori rosii, si cu flori albe. Floarea din poza inca mai e la locul ei. 😊
      Hahahaha! Am uitat de "Vizita" lui Caragiale! :)))
      Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Te felicit pentru răbdarea de a fotografia micuţa "vecină". E tare simpatică! Şi da, sunt fluturi. Şi dacă nu sunt, tot aşa le zicem. Şi-s frumoşi ;)
    Eşti o figură!!! Aş fi vrut să văd faţa musafirilor tăi :D Ştii bancul cu dulceaţa de prune? Oare nu tot cu tine am vorbit de asta? Aia cu musafiri de două prune. Ai tăi văd că erau de spi, după cum arată farfurioara :D
    Eu îţi mulţumesc ţie, draga mea! Şi îmi cer iertare că ţi-am scos peri albi, data viitoare voi fi mai blândă! :D
    Săptămână frumoasă îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! A fost fericire cand mi-am dat seama ca nu va zbura imediat ce va vedea ca ma apropii de geam! 'Ca mi-a facut de 100 de ori figura si cand faceam "clic"... zbura!
      Nuuu! Nu stiu bancul cu musafirii de doua prune. (nu cu mine ai vorbit) 😊

      Hahaha! E "doar ca nu" - deci n-am fire albe de la logica. 😂 Ba sa nu fii, ca-mi moare neuronul de plictiseala! Inca râd cand imi amintesc de ce nu putea dormi femeia aceea! 😂
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. Bine, atunci să ştii că vor mai fi probleme din astea, tu ai vrut-o :D
      "O cucoană avea o servitoare puţin cam tontuţă, aşa. Şi i-a explicat într-o zi:
      - Fii atentă. Când mai am musafiri, uită-te şi tu puţin la ei. Dacă-s mai domnoşi, mai bine îmbrăcaţi, mai de viţă nobilă, pui pe farfurioară două prune la dulceaţă. Dacă-s mai aşa, mai obişnuiţi, pune şi numa una, nu facem risipă. Ai înţeles?
      Trec zilele şi cucoana are musafiri. Toată lumea în salon, apare servitoarea care, în gura mare, întreabă:
      - Doamnă, ăştia de aici îs de-o prună sau de două?"

      Ștergere
    3. Ai tăi erau de soi am vrut să zic, nu de spi :D

      Ștergere
    4. 😂 😂 Un banc pe care nu l-am mai auzit! 😂 Celui care m-a intrebat daca-s profa la pension o sa-i spun ca data viitoare va primi doar o smochina! Si-o sa-i spun bancul.

      Oooo! Mai vreau-vreau probleme de logica in genul celor trei. 😊

      Ștergere
    5. M-am gandit la "soi" (dupa cateva incercari) pentru ca parea sa aiba... 😊 logica in context.

      Ștergere
  6. Tratație cu dulceață și pahar cu apă rece? Ce dor îmi e de acele vremuri, când aceste obiceiuri erau obligatorii. Abia așteptam să merg cu bunica pe la prietenele ei, care făceau dulcețuri delicioase și mai mă și întrebau dacă mai vreau! :-)
    Mi-au plăcut mult și pozele. E tare greu să le prinzi pe aceste zburătoare rapide.
    Cu problemele Potecuței...m-am împotmolit de tot! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Cred ca tot de dor m-am jucat si eu! Bunica materna ne dadea mereu dulceata in farfurioara - cand mi-a dat prima data nu stiam prea bine ce sa fac pentru ca o mancam numai pe o felie de paine. 😊 Apoi m-am obisnuit, si am inceput sa observ in piesele de teatru, mai ales, ca se servea asa. Adevarul e ca pe farfurie imi place mai mult - se simte altfel gustul. 😊

      La nr 3 am ramas fixata! 😂 Poate ca ne mai aduce jucarii de gen.

      Ștergere
  7. Eeee, "la curte" e mai fain: isi gasesc locul mai multe vietati. In balcon, daca vreau sa se hraneasca si gugustiucii trebuie sa stau acolo si sa gonesc porumbeii. Cand pleaca gugustiucii le dau porumbeilor - si ei se bat ca chiorii, desi sunt destule graunte, pentru toti. :) Vrabiile se reped (si cand sunt cei doi gugustiuuci si cand sunt porumbeii), iau cate un bob, se duc in tei, il papa si iar se reped. Sunt tare hazlii!

    Pfoaaa! Am uitat de dulceata de nuci si de cea de trandafir! De nuci am mancat doar o singura data, dar nu mai stiu cu ce ocazie. De trandafir am savurat mai des - si din farfurioara si pe paine. :)
    Am cautat pe net sa vad cum arata fructul numit de tine. Cred ca-i super dulceata! Eu stiu numai gustul celei de portocale. :)

    Multumesc, Luiza. Zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bine este la tine!!!!!! :*
    Am amanat un pic bucatareala - desi ma trage foamea de urechi (zici ca gatesc pt o armata.. si cand colo) asa ca nu pot zabovi prea mult.
    Dar! N-am putut sa ma abtin sa nu iti zic ca poza cu dulceata e de milioane!!! Deci am simtit efectiv gustul pe care il avea dulceata mea preferata de cirese amare... si m-am teleportat in curte la Tanti pe treapra de la intrare... langa masuta improvizata pe taburet... ahahaha... ce bine e sa ai iar 3 ani. :D
    Am admirat si vrabiuta. Noi am avut acum ceva timp pitigoi... vai ce frumosi sunt cu burtica lor galbena :P. N-am reusit sa ii fotografiez.
    Si fluturasii pe care iai fotografiat sunt foarte draguti. Eu am avut unul de varza acum un an (cred) .... dar nu mai stiu cat a locuit la noi - afara era extrem de frig asa ca zbura prin casa.. si ziua statea la geam. Au fost cateva zile cu mare grija din partea mea petru FluFlu. ii adusesem si o frunza de varza... si l-am plans bine de tot dupa care i-am gasit culcus in cosul din balconul meu.
    Nu stiu daca am mai apucat sa scriu pe blog de el ca totul la mine e blurat cam de anul trecut pe vremea asta... Dar cand reusesc sa fac ordine cat de cat prin foldere si nu numai ma lamuresc si daca nu am scris o sa caut pozele si filmuletul.
    Pup cu drag!!

    ps: si Kouki :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cada frunzele din tei si tot mai mult se vede "peisajul" de asfalt si oamenii care parca - acum - se tarasc prin zona... Vor ramane, insa, pasarile. 😊
      O prietena - care statea "la curte" - hranea pitigoi. Era o placere sa-i urmaresc! Le dadea seminte de floarea soarelui (intr-un jgheab special prins de pervazul unui ferestre) si ei veneau, luau o samanta si zburau rapid, si iar veneau... Nicio sansa sa-i fotografieze! 😊

      Frumusel fluturele de varza (am cautat acum sa vad cum arata). Cred ca am vazut, cand erau mai multe flori in zona... Ooo! "Ca mi-am amintit! Erau asa de multe flori in zona candva! Acum si sa vrem sa avem, le distrug aia de la magazinul de la parter, cu aerisirea de la ventilatorul lor care habar n-am ce face (o fi de la aparatul de aer conditionat). Cred ca, in timp, vor reusi sa distruga si copacii de langa - cat sa suporte si copacii duhorile care ies pe acolo (mai ales miros de detergent si, mai nou, de clor)?
      Nu imi amintesc sa fi citit despre fluturas, dar am descoperit blogul tau prea tarziu. Oricum, interesanta experienta: un fluturas "animal" de companie. 😊

      Spor la toate cate le ai de facut! Pupici cu drag! ❤️ Si pentru Kouki!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.