2020-03-27

Secvențe dintr-o zi de miercuri

Miercuri a fost o zi interesantă, oarecum. Parcă era ceva în aer… Un fel de “liniștea dinaintea furtunii” sau… doar primăvara care se apropie.
Am plimbat cățelul înainte de ora 11, să nu aglomerez "intervalul orar" al bătrȃneilor, și mi s-a părut a fi o zi de primăvară din cele trăite în era comunistă când, la ora aceea, nu prea erau mulți oameni pe străzi: copiii la școală, adulții la muncă și pensionarii prin parcuri, pe la piață sau curățȃnd zona verde pe lângă bloc.
Din balcon, priveam locul aproape pustiu. Un bătrânel slăbuț, înalt - cu spatele foarte drept - mi-a atras atenția: mergea foarte, foarte încet, trăgând după el un cărucior de piață. M-am uitat la ceas aproape automat: mai era puțin pȃnă la ora 12:30 și mă gândeam că de nu stă pe aproape îl “prinde” ora 13 pe stradă… Sigur că nu ar fi primit amendă dacă îl vedeau polițiștii după ora 13 (cel puțin așa sper!), dar mi-am zis că trebuie să fie tare greu să nu fie lângă tine cineva care să te ajute când singur nu mai poți prea multe. Mi-am amintit ce-a zis o jurnalistă la tv, câteva zile în urmă: “bătrânii ne sunt viitorul” (citat aproximativ).
Sigur! Nimic interesant aici (dacă nu iau în seama contextul: stare de urgență!) De-a lungul timpului am văzut mulți bătrânei mergând foarte încet și oprindu-se să se odihnească pe fiecare bancă ce le ieșea în drum.
sursa: Brasov, orasul sufletului meu
Ceva mai târziu, văd cum turturica pe care o numesc “el” (ar trebui să-i dau un nume) s-a luat de-o coțofană care a poposit pe crengile teiului. Că se “ceartă” cu porumbeii am mai văzut-o, dar coțofana e mai mare și mai “rea” decât un porumbel. S-a ținut după ea și în pomul alăturat, pe spinarea ei, până când coțofana a plecat de tot, urmărită în zbor de turturică. Privind în direcția celor două înaripate văd în mijlocul străzii (vizibilitatea fiindu-mi îngreunată de crengile desfrunzite ale arborilor) o vietate neagră cu pene, foarte mare! Întâi am zis că-i vreo găină, dar nu prea avea formă de găină, ci mai mult de corb! Până să iau telefonul și să îi fac o poză… a zburat. Și nici n-am fost atentă să văd anvergura aripilor, forma corpului, eventual. Bafta mea!
Seara, în jurul orei 21:30, eram cu Miki la plimbare prin fața blocului. De pe un stâlp de iluminat public zboară ceva fix în mijlocul trotuarului (m-am gândit la un liliac - cu mulți ani în urmă au fost în zonă). În primul moment mi-am zis că nu poate fi porumbel - porumbeii dorm la ora aceea. Era un porumbel, și mi-am dată seama că nu poate zbura prea bine. Mă întreb ce-o fi pățit, pentru că în timpul zilei (sau oricând) a ajuns cumva pe acel stâlp și, brusc, nu mai poate zbura? N-ar fi prima dată când cineva dă mâncare otrăvită porumbeilor din zonă (și nu numai). Am încercat să-l prind, evident, dar zbura circa un metru și ateriza; cu Miki în lesă nu aveam vreo șansă. Urmărindu-l prin iarbă… văd o pisica așezată pe bordura înaltă dintre trotuar și verdeață. Privea spre porumbel fără niciun interes comestibil - din fericire! Porumbelul nu părea ceva foarte interesant pentru ea, ba chiar și-a întors capul în direcția opusă la un moment dat. Neavând de ales am lăsat porumbelul să se descurce singur… In condiții normale aș fi dus cățelul in casă și aș fi revenit la porumbel. Puteam urca, să scriu o declarație pe proprie răspundere că… vreau să salvez un porumbel (care ar fi putut să nu mai fie acolo), dar mi s-a părut cam aiurea să fac asta, mai ales că era parcată o mașină de poliție în stația de autobuz… Azi, trecând pe acolo, am evitat să privesc în zona verde unde văzusem pasărea… Va dura ceva timp să uit că nu am ajutat porumbelul. Sper că a reușit să ajungă singur la adăpost.

12 comentarii:

  1. Şi eu vreau să cred că a ajuns undeva ferit de pericole. Şi porumbelul şi bătrânelul. Ce vremuri trăim, Diana...
    Zi bună să ai, cu bucurie şi soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ciudat de tot! Inca nu m-am obisnuit cu ideea. Adevarul este ca nici nu vreau sa ma obisnuiesc.
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu, cu soare si bucurii!

      Ștergere
  2. Ce zi de miercuri... aparte! Si eu sper ca s-a adapostit!
    E tare ciudat cand vad atat de putini oameni pe strada. Ceea ce mi se pare sinistru este cate magazinase sunt inchise iar marile lanturi sunt si mai triumfatoare... Poate gresesc, dar... :(
    Numai bine si liniste, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca am pe retina silueta zvelta a porumbelului! Parea, oarcum, dezorientat - in sensul de mirat ca nu se poate inalta... (asa interpretez eu miscarile lui) :)

      Am senzatia unui vis urat! Ma trezesc dimineata, vad razele soarelui, zambesc si apoi... imi amintesc! E ca si cum cred ca m-am trezit dintr-un cosmar si, de fapt, sunt in alt cosmar - ca si cum as trai aceeasi zi mereu, in bucla! :)

      In situatii de criza smecherii mereu se imbogatesc... Bate la ochi ce se intampla. Cei care au muncit pe branci sa ajunga la o anumita situatie sunt in cadere libera... :( Sponsorizatii de stat se lafaie. Cat timp voi putea nu voi cumpara din supermarket (pe o raza de 500 m sunt doua langa mine - unul chiar la parterul blocului).

      Multumesc, Suzana draga! Zi linistita iti doresc sa ai si tu! Numai de bine! Pupici! <3

      Ștergere
  3. O zi plina
    O zi cu povesti de viata indiferent de regnul din care fac parte protagonisti...
    Eu cred cu tarie ca porumbelului ii este bine acum <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu incep sa cred, vreau sa cred... :) Azi, pe la ora 14, mi-am facut "curaj" si am trecut pe acolo - am privit cu multa atentie prin iarba inca foarte mica si nu am vazut niciun trupusor.
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Si mie imi place sa fac fapte bune! Impreuna cu sotul am ajutat o batranica de vreo 90 de ani sa ajunga acasa. A zos ca baiatul ei de 70 de ani a murit anul trecut si acum era singura. Ma intreb daca mai traieste... imi parea tare rau pentru ea ca era singura!

    Intr-o toamna tarzie, tot cu sotul meu am gasit o pasare aproape inghetata pe trotuar si am luat-o in apartament(atunci stateam in chirie) si am bagat-o in baie pentru ce ne era frica sa nu cumva sa scape. Am tinut-o vreo saptamana pana s-a mai inzdravenit. Imi amintesc ca cand o prindeam facea pe mortul. Am cautat si ce fel de pasare era...Sturz cantator ca sa stim ce sa-i dam de mancare. Am fost si la gara ca sa-i cumpar rame. La inceput nu le-a mancat dar apoi le manca dar niciodata din mana noastra sau cu noi acolo. Pana la urma s-a facut vremea mai calda si pasarea s-a inzdravenit si i-am dat drumul si a zburat ca din pusca :).

    Zilele astea am vazut prin curte un Macaleandru. Tare bucuroasa am fost ca aveam asa o pasare faina in gradina! Seara faina Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu avem cum sa-i lasam de izbeliste cand ii vedem neajutorati! :) E grea singuratatea la batranete, iar acum... aproape ca sunt obligati la singuratate, si unii nu mai vad bine nici cu ochelari - sa poata citi - nici nu mai aud foarte bine, nu mai au forta sa faca in fiecare zi curatenie generala (exagerez aici!) :) Sa le fie interzisa socializarea, si sa le fie indusa teama cu fel si fel de alerte si restrictii inseamna, practic, sa le scurteze viata...

      Cred ca nu am vazut in realitate un sturz! :) Ce smecher! Facea pe mortu', cum fac si pisicile cand cred ca sunt in pericol - pisicile se fac ghem si trupul lor are duritatea unui bolovan! :))

      Macaleandrul e tare frumusel! Am vazut unul, candva, in tei, si am cautat sa aflu ce pasare e... Atunci am citit ca sunt foarte fragili, in sensul ca sunt cam incapabili sa se apare si sunt prinsi de pasarile rapitoare, in special... M-a intristat informatia ca cei mai multi mor inainte de a implini varsta de un an...

      Multumesc, Adriana! Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. E o perioada in care trebuie sa fim responsabili si sa stam acasa. Sper ca porumbelul e bine. Multa sanatate, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa fie bine porumbelul!
      Oh, sunt sigura ca nu as fi "captat" virusul mergand dupa porumbel, dar n-am vrut sa para ca fac pe nebuna... :(
      Multumesc, la fel, Ella draga! Inca o data: felicitari pentru prima carte publicata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.