2021-02-27

Dorința călugărului e îndeplinită

Un călugăr mergea agale pe o cărare din munți. Era înalt muntele în vârful căruia trebuia să ajungă și simțea cum începeau să-l lase puterile. Se așeză pe un bolovan și începu să se roage lui Dumnezeul să-l ajute:
- Doamne, te slujesc de atâția ani! Fă-mi și tu o favoare: trimite-mi, te rog, un cal, ca să pot trece peste acest munte.
S-a rugat fierbinte și a rămas pe marginea potecii. Stătea și aștepta mila Domnului. La un moment dat, pe potecă apare un țăran care ținea un cal de căpăstru, iar în brațe avea un mânz de curând fătat.
Îți mulțumesc, Doamne! Mi-ai ascultat rugăciunea” își spuse călugărul în gând. Se ridică și se adresă țăranului:
- Fiule, ajută-mă să mă urc pe cal; tocmai pe tine te așteptam, ca să pot trece muntele.
Țăranul se supără foc.
- Eh, tu, leneșule! Nu vezi că eu merg pe jos, să nu-mi istovesc iapa?! Stai puțin, că te învăț eu cum trebuie să te porți!
Și-i puse în brațe mânzul.
- Du-l! porunci el călugărului. Și fii atent, dacă îl scapi, ai s-o pățești! Hai, pornește!
Și țăranul pocni din bici, arătând călugărului drumul înainte spre vârful muntelui.
Călugărul nu scoase niciun cuvânt, mut de mirare. Mergea smerit înainte, ținând strâns la piept mânzul.
- Ah, Doamne! mormăia călugărul, în timp ce înainta pe cărarea abruptă. Nu mi-ai înțeles ruga! Eu te-am rugat să-mi trimiți un cal de călărit, ca să mă ajute să trec muntele, iar tu mi-ai adus un cal să-l car în brațe. Și dacă tu, Doamne, înțelegi atât de greu, atunci ce să mai zicem de noi, păcătoșii?
(poveste etiopiană, vol. 13 „Povești nemuritoare”, Editura Vox 2000)
de ce nu am primit ce mi-am dorit
Cei mai mulți oameni care se roagă pentru îndeplinirea anumitor dorințe par a nu înțelege că s-ar putea ca odată dorința împlinită să le fie mai puțin bine. Și mai mulți oameni, când se roagă pentru îndeplinirea dorințelor, nu sunt prea specifici. „Vreau să ajung la Roma”, de exemplu. Ajunge la spital în Roma, pentru că numai acolo poate fi tratat de cine știe ce. Omul în cauză nu ar trebui să se plângă că i-a fost îndeplinită dorința. A ajuns la Roma. Așa și cu călugărul din poveste. Dumnezeu i-a îndeplinit dorința: i-a trimis un cal. Călugărul a uitat să specifice: un cal pe care să călăresc pentru a trece muntele.
De regulă, în rugăciunile către divinitate trebuie formulate dorințe de genul „vreau puterea să...”, „vreau bine pentru mine și ceilalți”, „vreau libertate pentru mine și ceilalți” și tot așa. Se presupune că divinitatea/universul/cum vrem să-i spunem știe ce e bine pentru fiecare și de aceea nu îndeplinește chiar toate dorințele. Ce poate fi perfect pentru momentul prezent - de regulă dorințele cele mai multe sunt pentru „acum” - s-ar putea dovedi mare greșeală mai târziu. Pentru ca o dorință să fie „corect” îndeplinită e nevoie de intenție, efort, perseverență, discernământ (condiții care trebuie îndeplinite cumulativ). Când „formulezi” și apoi stai dorința n-are sens.
Să avem grijă ce ne dorim pentru că s-ar putea să primim.

Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

8 comentarii:

  1. Am citit ceva ff interesant in spiritul subiectului: 'Cheile secretului' de Daniel Sevigny. Si exact acest lucru se povesteste. Noi nu stim cum sa cerem. Iar Universul uneori are simtul umorului, ca in povestioara. Si mai ales nu trebuie sa uitam acel ACUM, pentru ca intervalul de timp ar putea fi oricat!😊 Exprimarea dorintelor pentru viitor este posibil sa nu se realizeze, tocmai pentru ca sunt plasate intr-un alt timp si acolo vor ramane. Oricum iarasi vorbim de gandire si energii...😊
    Este un subiect fabulos, care merita descifrat... acum!

    Pupici si noapte buna, Diana draga! ❤️ 😘 O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare fabulos subiectul. Nu am citit cartea pe care o amintesti, dar am citit destul de mult despre dorinte (si altele) in doctrina buddhista.
      Da, "acum" poate fi oricat. Suna prea putin incurajator, dar n-am de unde sti cand sunt in acel "acum" potrivit.
      Ohooo! Universul are simtul umorului, nu gluma! :)))

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna si duminica super! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Se pare ca nu am avut nenorocul de a fi inteleasa gresit! Poate ca am fost explicita ... dar am avut intradevar experiente tare frumoase cu "indeplinirea dorintelor"! Se spune ca personele nascute duminica sunt norocoase! Eu sunt nascuta duminica! LOL
    Iar nu sa actualizat blogul meu la tine in blog roll! Chips!
    Duminica placuta, draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca ai fost explicita. Suntem intelesi exact. 😊
      Nici eu nu ma plang pentru indeplinirea dorintelor. Sunt recunoscatoare.
      Sa fii mereu norocoasa, Ella draga! ❤️

      Blogroll-ul meu e cauza pentru care nu se actualizeaza unele bloguri (asa cred); al Potecutei, am observat, apare intre primele dupa 2-4 ore; al Suzanei, uneori, apare dupa o ora; al tau il vedeam - cand sunt online si la computer, desigur - dupa 30 de minute... Cand dau "refresh" pagina, de exemplu, nu e nimic nou si daca dau imediat din nou apar bloguri despre care mi se indica "acum doua ore", de exemplu... N-am idee ce se intampla, si se intampla de mult-mult timp.

      Multumesc! Seara frumoasa! Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  3. E foarte interesanta povestea. Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat! :)) Mai bine sa plang ca nu s-a indeplinit decat sa plang ca s-a indeplinit.
      "Nu vom sti niciodata de la ce ghinion groaznic ne-a salvat un ghinion". 😊

      Ștergere
  4. Pai .. Da. Cam asa ;)))).
    Uneori ne cam grabim si nu suntem foarte specifici :D.
    Ca sa nu mai zic de cei cu invidia (ca tot am vorbit de curand de invidie - pe la deochi parca). Sunt multi care vor sa fie ca Angelina Jolie (exemplul asta pt ca mereu auzeam treaba asta acum niste ani), dar nu cred ca vor sa fie ca ea cu tot ce vine la pachet (mai ales dupa ultimele lucruri intamplate.
    :P

    Pup pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne grabim, credem ca totul e "de la sine inteles", vrem acum si daca se poate fara sa ne agitam prea mult. 😊
      E interesant ca pe unii invidia ii motiveaza si reusesc ce-si propun. Hm. Pana acum nu m-am gandit la acest aspect.
      Exemplu cu Angelina e tare bun, si o dovada ca cei mai multi privesc aproape totul cu superficialitate (o fi corect cum m-am exprimat? Mi se scurge creierul, de somn! :)) )
      Pupici! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.