2020-03-23

Unii sunt razna. Ștampilarea obligatorie

La tv se auzea o voce de femeie care vorbea despre ștampilarea cu tuș a celor aflați în izolare sau carantină! Ceee?!!! Dau fuga să văd! Nu era o femeie, ci un primar de sex masculin (prin telefon), care spunea că vede ca fiind utilă o astfel de măsură - ștampilă sau o brățară (propunerea a făcut-o inițial pe FB, vineri, sub formă de sondaj). Aș zice: stop cadru!
În situații precum starea de urgență statele pot deroga de la Convenția pentru Drepturile Omului și pot restrânge exercitarea anumitor drepturi, dar și in astfel de situații e interzisă categoric tortura și e interzisă sclavia! Ștampilarea celor aflați în izolare e stigmatizare, e tortură psihică, pe bune! Ce fel de tuș ar trebui să fie pentru a nu se curăța după spălări repetate?! Le-ar tatua un număr? N-ar fi “bine” să le fie cusute pe haine triunghiuri negre? Sau să le atașăm clopoței, să știe populația cȃnd se apropie?
Nu va fi pusă în aplicare o astfel de măsură - e, oricum, inutilă - dar numai faptul că un individ a fost în stare să o dea pe gură mi se pare inadmisibil! Pentru cei care încalcă regulile impuse acum sunt pedepse draconice! N-ar trebui să fie la fel de grele pedepsele și pentru cei care spun astfel de prostii, pentru cei care fac abuzuri etc.?
Probabil că lui i-a venit această idee aflând că în Mumbai (India) sunt ștampilați pe mână cei care sunt în izolare! De ce nu se inspiră de la elvețienii care, cel puțin până ieri noapte, au refuzat să închidă oamenii în carantină?

Ieri dimineață am văzut o emisiune difuzată în 28 februarie (link-ul îl am de la Suzana și l-am scris la final), în care un profesor doctor la pensie discută despre panica instalată la începutul epidemiei… Între altele, și-a arătat indignarea pentru că multe state au lăudat eficiența Chinei în lupta cu virusul. Vorba lui! Cum naiba poți să lauzi niște indivizi care au bătut în cuie ușile oamenilor, i-au înfometat și chiar împușcat pentru a stopa o epidemie?! Sunt aproape sigură că reprezentantul statului chinez nu a ratificat Convenția pentru Drepturile omului! Cum să lauzi un stat dictatorial care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului?! Chiar vrea cineva să se întâmple și în statele democratice așa ceva? Pentru că spre asta pare că se tinde in unele state… profitȃndu-se din plin de panica unor oameni… Și nici nu știu dacă sunt atât de mulți panicați cȃt sunt oameni care au înțeles că trebuie să urmeze niște reguli și se supun, dar pentru că niște inconștienți încalcă regulile mi se pare total absurd să îi ștampilezi pe toți!
Emisiunea:

sursa foto: pixabay; autor: cdd20

18 comentarii:

  1. Pe vremuri se folosea o ghiulea legată de picior. Mai nou există brăţările electronice. Sau telefonul mobil, care poate fi localizat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Telefonul poate fi lasat acasa; bratarile electronice ar fi o idee dar... nu doar ca nu au suficient de multe, ci nu au unde sa stea "in casa" cei la care face referire, in special, primarul.

      Ștergere
  2. Am auzit ca au cumparat doua milioane de teste, in loc sa tina banii pentru antivirusuri. Prea tarziu, prea mult, mita sa traiasca!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vor imbogati si mai mult cateva companii, e drept (acum nu se uita nimeni cu atentie sa vada cine, ce si cum).
      Degeaba ar cumpara antivirus... Un vaccin ar fi bun numai pentru cei care nu sunt infectati (pentru cei in carantina si izolare nu e indicat pt ca s-ar putea sa aiba virusul) si, apoi, vaccinul e pt o anumita tulpina, plus ca cca 20% dintre cei vaccinati antigripal risca sa se imbolnaveasca, chiar daca in forme mai usoare.
      Mai bine ar raspandi in tara "schema de tratament" folosita la Timisoara, unde sunt cele mai multe vindecari; dar nu! ei folosesc scheme diferite - sa vada efectele! Adica... oamenii sunt cobai?!

      Ștergere
  3. E trist ce se întâmplă. Am auzit şi astfel de idei, dar nu mi-e ruşine nici cu ăia pe care îi doare-n cot. Deci ambele tabere sunt la fel, asta e clar. Şi din păcate aşa vor rămâne.
    Săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stampilele sunt gandite in special pentru cei din "lotul olimpic de alba-neagra"... Acestia, cei mai multi, nici nu cred ca au case in care sa stea inchisi, sau nu-i primeste comunitatea, deci oficialii ar trebui sa ii duca undeva... si sa-i pazeasca, daca trebuie.
      Nu e o consolare, dar nu numai la noi se intampla asa. :(
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. S-a dovedit ca cei din carantina nu au respectat regulile, e clar ca de la ei s-a inmultit virusul.
    Sunt vremuri dure, si oameni mor, economiile cad, e un razboi fara bombe, insa in care toti luptam de pe aceeasi baricada.
    Cu cat lumea intelege ca tb sa stea in casa, cu atat se termina mai repede.
    De asta in China s-a terminat in 3 luni, si Italia nu poate s-o controleze, pt ca nu au respectat reguli la timp.
    Nu mi se pare mare chestie stsmpilatul, toti se lasau repede stampilati cand mergeau in cluburi.
    Nu sunt vremuri normale, si lumea tb sa inteleaga ca stand in casa salveaza oameni si dau sansa economiei sa isi revina mai rapid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar foarte clar, dar poate fi o probabilitate mare. Pe de alta parte, daca eu respect regulile strict sansele de a ma imbolnavi sunt minime.
      Pentru Ro, care mai de care preconizeaza un "bum" ca-n Italia in doua saptamani! Sper sa nu fie asa.
      Atunci... sa bata in cuie si usile italienienilor, sa-i impuste, sa-i infometeze? (cam astea au fost masurile, in principal, pentru a-i tine izolati pe chinezi)
      Ooo! E mare chestie! Una e sa stai la stampilat ca vrei, si sa scrie "club de fite", si alta sa scrie sars-cov19 - plus ca e inutila masura... Pana il descopera pe cel stampilat el se poate sa se fi plimbat cine stie pe unde...
      Vectori de transmitere pot fi si cei care merg la munca, si curierii si multi altii... Cine risca sa mearga azi la munca pentru a nu cadea de tot economia nu lucreaza in multinationala, ci e dintre cei cu salarii mici care ne asigura apa, gazul, golirea containerelor de gunoaie, internetul, alimentele... Ori stau toti acasa, ori...

      Ștergere
    2. China e o extremitate, la fel cum si Italia cu plimbările lor au ajuns o alta extrema
      Stand oamenii in casa se protejează pe ei, dar opresc si răspândirea virusului către alții. Si aici se vede cine se pune mai presus de binele altora.
      Firmele mari rezista cu banii făcuți in toți anii pana acum, societatea respira acum prin cei care fac muncile de necesitate, asa-i... câta vreme lucrează toți împreuna se termina si asta mai repede

      Ștergere
    3. Crede-ma, Mona, ii detest cu pasiune pe cei care nu vor sa se resemneze si sa asculte ordinele, pentru ca din cauza lor si va dura mai mult nebunia, dar vor fi si tot mai restranse libertatile celorlalti. Totusi, refuz sa accept solutii extreme chiar si in cazul acestor indivizi... Unele dictaturi au pornit de la "igienizari sociale". Ma ingrozeste - vorba vine! :) - gandul la ce va urma mai apoi... Sper sa ma insel, dar viitorul cam miroase a "dictatura medicala".

      Ștergere
  5. eu cred ca vom scapa mai usor decat alte tari... depinde mult de comportamentul celor veniti de afara care trebuie sa respecte regulile impuse in acest moment...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi ii tot trag ca peste doua saptamani va fi jale! Sper ca nu!
      Primarul cu stampila se refera in special la "lotul alba-neagra" dar s-a intrebat daca aceia au unde sa stea inchisi in casa? Si apoi, au venit dupa doua luni, din zone rosii, au fost controlati si nu au simptome... Dupa doua luni in "focar" oare chiar sunt "contaminati" daca la intrarea in tara nu aveau simptome?

      Ștergere
  6. Nu, nu sunt de acord cu stampilarea !
    Chiar dacă acestă măsură ar fi pusă în aplicare, cei cu "vierme" la cap, n-ar putea face diferența dintre tatuajele lor și "tatuajul" pus de autorități.
    Nebunia unora NU poate fi controlată nici dacă s-ar plimba armata pe șosele, tot "scapă" câte unu din lesă.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa gandesc si eu... Se tot inaspresc masurile pentru toti din cauza unora care nu vor sa respecte ordinele primite de la armata... Pe cei care le respecta ii timoreaza tot mai mult si pentru ce?! In speranta ca dintre cei care nu asculta acum vor ajunge sa asculte circa 1-2% ?
      Sunt convinsa ca vor scapa unii, orice ar fi...
      Pana sa-i descopere cu stampila pe mana au timp sa difuzeze virusi, daca sunt virusati...

      Ștergere
  7. Multumesc pentru citare, Diana draga si imi pare bine ca am descoperit acest interviu, intr-un ton temperat, extrem de util! Este adevarat insa ca are alt fel de cunostinte. S-ar putea sa mai descoperi lucruri imposibile. Multe imposibilitati s-au manifestat in... ultimii 30 de ani! :) Acum este basca, pentru ca s-au amplificat de frici. Eu asa vad astfel de atitudini. Este ceva teribil de visceral! :(

    Azi am plantat seminte de busuioc, asta ca sa schimb registrul! Iti sugerez sa ai un ghiveci cu aceasta planta pentru ca miroase genial!
    Pupici si o seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, pentru putin - era firesc! :)
      De-a lungul istoriei recente (si nu numai) multe imposibilitati s-au manifestat. Din "teoriile conspiratiilor", dupa desecretizare, conform legilor, multe s-au dovedit reale dar, la vremea lor, cei care le sustineau erau considerati sariti de pe fix.
      Din pacate, ai dreptate...

      Nooo! Si-am zis "acum merg sa plantez"! M-am luat cu altele si-am uitat! De data asta nu mai uit! :) Stiiiu! Imi place busuiocul "crud" (si pelinul!) Am avut mult timp busuioc proaspat, apoi nu stiu de ce nu am mai plantat...
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  8. Diana, nu e normal sa ii stampilezi dar nici nu e normal sa se plimbe liberi pe strazi. Oricum cei care trebuie sa ste ain carantina si nu o fac sunt cei care sau sunt egoisti sau nu au un coeficient de inteligenta destul de mare incat sa se gandeasca ce s-ar intampla daca el chiar ar avea virusul in momentul ala. Nu ar fi nici o problema dar nenorocirea asta de virus este atat de agresiv si se ia atat de usor incat e un noroc chior sa nu il iei cand stai langa cineva infectat.
    Am auzit si eu tot felul de povesti cu cei care sunt sceptici in ceea ce priveste virusul cu cei care se cred invincibili si nu le este frica sa il contracteze. Dar pana la urma nu stii ce forma faci si aici e buba.
    Deci eu zic ca cei care trebuie sa seta in carantina sau izolati sa lase prostiile si sa stea acolo ca altfel in loc sa stea 2 saptamani izolati or sa ajunga sa stea cateva luni si noi cu ei!
    Pe chinezi nu ii admir si nu ii plac. Spitalele pe care le-au construit, le-au construit cu siguranta cu costuri de vieti. Nu cred ca nu au muncit aia pana la epuizare. Ei oricum arata numai ce vor si dezvaluie ce vor: in ianuarie au declarat la OMS ca virusul nu este transmisibil de la om la om. Si ce pot sa le faca restul lumii? Nimic pentru ca depindem de ei cum depindem cu petrolul de arabi. Urate dependente!
    Auzi dar tu esti mai prolifica decat Stephen King, Isaac Asimov sau John Grisham! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, Adriana, ca nu e firesc sa umble liberi pe strazi... Peste tot in lume exista un procent din populatie care nu are incredere in guverne, care nu crede ca ceva ca ceea ce se intampla acum e natural... care e inconstienta sau indiferenta.
      Nu se ia daca stai langa cineva infectat - doar daca stranuta langa tine, daca vorbeste prea aproape, daca atingi ce atinge vreunul infectat - nu zboara. Daca ar zbura ar intra pe ferestrele deschise ale celor de la parter - si chiar mai sus, daca bate vantul. Daca te speli pe maini, pe fatza, iti sufli nasul (si chiar il dezinfectezi) nu se intampla.
      Nu vom ajunge cu ei in izolare/carantina daca respectam strict ordinele: distanta de 1,5 m, spalat pe maini etc..
      Poporul chinez (in foarte mare parte) e indoctrinat - cum mai sunt si multi romani plini cu idei comuniste... Ii compatimesc pe cetatenii chinezi... Poate, intr-o zi, vor reusi si ei sa se scuture de jug.
      Mda, ce sa le faca restul lumii? Sa le accepte ajutorul acum - cu plata ceva mai tarziu ;)
      Sunt voci care afirma ca ne-ar ajunge petrolul nostru, si gazele naturale, daca am avea unde sa prelucram si daca nu s-ar mai concesiona pe nimic zacamintele... Dar aceasta e alta poveste.

      Haha! Daca stau mult in casa, nu mai muncesc...! Trebuie sa-mi agat creierul de ceva, sa nu ma gandesc la prietenii pe care ii avem prin "zonele rosii". :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.