2020-03-09

Epidemia și reacțiile oamenilor

Frica face din om neom sau, poate, îl face doar să-și arate adevărata față…
Animalele exclud din turmă/haită, păsările din cuib, albinele din stup etc. indivizii slabi sau bolnavi. Unii oameni fac mai mult: își alungă semenii pe care-i bănuiesc că ar putea fi bolnavi.
Înțeleg frica de-a te îmbolnăvi de această gripă (și de orice altceva), dar cred că trebuie acționat și mecanismul gândirii.
Am tot citit pe “fluxurile de știri” titluri fel de fel despre oameni care nu-și primesc rudele în casă chiar dacă nu sunt venite din zone unde coronavirusul la modă face ravagii: un tânăr de numai știu pe unde, venit acasă din Italia, nu a fost primit de teamă că e infectat, cu toate că medicii l-au testat și l-au trimis acasă ca fiind sănătos.
În localitatea Câmpuri Surduc (HD), fata minoră a unor români întorși recent din Italia, dar nu dintr-o zonă cu “probleme”, n-a fost lăsată să intre în magazin de teamă să nu contamineze clienții; tot în Hunedoara, în satul Brănișca, un italian care vine regulat la proprietatea pe care o are acolo a fost la un pas de a fi linșat de săteni - ăștia au sunat la DSP să spună că nu-l mai vor în sat, deși italianul nu venea dintr-o zonă cu “probleme”. L-a salvat pe italian preotul din sat, care l-a primit la el în casă până s-au calmat spiritele.  Pe la începutul “crizei”, doi copii chinezi nu erau primiți în școală până nu aduceau de la medic adeverință prin care se atestă că nu sunt bolnavi - copiii nu fuseseră în China, dar fuseseră în Spania unde, la acel moment, abia se “descopereau” primele cazuri, și nu în orașul de unde veneau copiii. Am mai citit despre câteva cazuri de gen dar n-are rost să le mai înșir aici.
Mi-am pierdut timpul să scriu aceste rânduri pentru că dimineață, când o plimbam pe Miki, mă întâlnesc cu o vecină care, în loc de orice altceva, mă ia în primire: “Știi că băiatul lui X vine de Paști acasă?” X fiind vecină de palier cu aceasta și băiatul ei fiind în Italia, undeva în Sardinia. “Nu-i normal?” mă mir. “Să stea dracu’ acolo, că ne bagă pe toți în carantină!” Altfel, această femeie fiind foarte “lugu-lugu” cu X, al cărei băiat mereu vine cu daruri și pentru ea. Am încercat să-i explic că nu e cazul să se teamă dar n-am avut cu cine… Era atât de furioasă încât mă tem să nu facă vreun atac la cap dacă nu se calmează. Pe mine doar că nu m-a făcut tâmpită.

Nu e ca și cum nu m-aș fi așteptat să aibă unii astfel de reacții, dar dacă nebunia continuă mă tem că vor fi tot mai mulți care iau furcile și topoarele pentru a alunga din zona lor pe cei pe care-i bănuiesc că ar fi bolnavi. La altceva nu mă așteptam: la tăcerea celor care se află în carantină, a celor care s-au vindecat… Dintre toate miile de oameni în carantină și sutele de vindecați nu are unul vreun cont pe vreo rețea de socializare, vreun blog sau vlog? A mai apărut câte unul care a zis câteva cuvinte, au mai arătat la TV cum un “cosmonaut” lasă o sacoșă la poarta unora aflați în carantină (probabil alimente și altele necesare); am mai citit că unii ziariști au sunat pe câte unul aflat în carantină și au scris “tânărul ne-a zis că…” Am căutat un astfel de om în limbile română, engleză, italiană și franceză… N-am dat de vreunul (asta nu înseamnă că nu există, desigur). Voi ați dat de vreo “mărturie” directă a vreunuia dintre aceștia? 

12 comentarii:

  1. Îl iubesc pe acel preot ♥️
    Uite oameni adevărați, iar în astfel de încercări poți să vezi adevărata față a multor oameni prefăcuți..
    Cum să nu-l primești acasă 🥺
    Mă tot gândesc cum ar putea fi uni chiar atât de speriați.
    Prin faptul că îi închizi ușa, tu nu faci altceva decât îl discreditezi și îl adâncești în boală lui și mai mult și îi îmbolnăvești și sufletul..😞
    Eu consider că prin iubire și compasiune, îi vom vindeca chiar dacă ar fi bolnavi.
    Mulțumesc de articol, o săptămână superbă, Diana.!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Acelasi a fost si primul meu gand in legatura cu acel preot.
      Drept e: in situatii de criza afli exact cu cine ai de-a face. :( La aceasta vecina nu ma asteptam sa aiba aceste sentimente...
      Bine zis "ii imbolnavesti si sufletul" - cum vor mai putea unii sa-si priveasca semenii (in unele cazuri rudele) in ochi dupa ce va trece nebunia?
      Sper sa nu se dovedeasca valabila zicala: "de ce ti-e frica de aia nu scapi".
      Cu placere. Multumesc pentru apreciere, Stef.
      Saptamana superba iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
    2. Cum altfel ar fi. Mai bine m-aş îmbolnăvi și eu cu ei, dar nu mi-aș putea concepe să-i izgonesc, chiar lepră de-ar avea..
      Exact. Oamenii ăia izgoniți în cele mai grele clipe, nici nu cred că ar mai revenii vreodată văzând disprețul total și lipsa de compasiune în mementele cele mai grele din viața lor de către persoanele de la care nu s-ar fi așteptat..

      Ștergere
    3. Mai ales ca de nu esti bolnav dinainte de virus sansele sa scapi cu bine sunt mari...
      Personal, chiar ca le-as intoarce definitiv spatele celor care ar sari sa ma alunge doar pentru ca mintea lor e intunecata de frica.
      Ce poate face frica din unii oameni!

      Ștergere
  2. Mama, fiind in It, este la curent cu tot ce se petrece. Lucrurile au scapat de sub control si acolo. Indicatiile principale includ: statul in casa, evitarea colectivitatilor, igiena etc. Deja au aparut acte de violenta adupra unor chinezi pe motiv ca de la ei ar fi pornit totul. Sigur ca, in situatii de acest gen, lucrurile pot degenara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au luat-o rau razna lucrurile... Am inteles ca G. Conte a anuntat ca masurile restrictive vor fi extinse la toata Italia. Probabil ca Ro ii va urma curand exemplul, ca masura de prevenire. Oricum, multe state si-au inchis granitele - unele de acum vreo doua saptamani.

      Pe la inceputul crizei, niste indivizi, in Bucuresti, au sarit la niste chinezi exact pe acest motiv: de la ei a pornit nebunia! Ce prosti! Ca si cum oamenii aceia ar fi avut vreo vina... Pfuuu!

      Ștergere
  3. In Bucuresti s-au inchis toate salile de spectacole... Daca se inchid si scolile o sa fie lumea multumita... Sau mai multi care umbla pe strada... Mai rau oare? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca stii deja: se vor inchide, din 11 pana in 22 martie, cu posibilitate de prelungire. S-ar putea sa fie... tot aia (sau aproape); pe cei mici, parintii i-ar putea tine in casa, dar cu unii adolescenti va fi ceva mai greu. :)

      Ștergere
  4. Din păcate, prostia și ura, manifestate aprig zilele astea, nu vor trece cu nimic. Și astea sunt parcă mai periculoase decât orice virus. Of!
    Foarte bun exemplul tău cu vecina. Oare cadoul lui îl primește?
    Seară bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-au lecuire, nu... se transmit! In astfel de situatii spiritul de turma se manifesta ceva de speriat!
      In contextul dat sunt aproape sigura ca nu va accepta, daca baiatul va veni, totusi, pentru c-am inteles ca premierul Italiei a anuntat ca extinde masurile restrictive la toata Italia - zborurile spre si dinspre Italia le-au suspendat, deja, astia de aici si se poate veni/pleca doar "rutier".
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. Reactiile provin dintr-o completa nestiinta. Si oricum, despre gripa banala de ce nu mai vorbeste nimeni? Sunt unele cazuri chiar naspa. Panica eu o vad indusa sistematic si nu inteleg, pentru ca totusi la noi nu sunt chiar multe cazuri raportate. Sper sa fie pe acolo pe sus cineva care gandeste subiectul logic si pe baza unor info sigure. A ne ascunde in casa, nu e o solutie! Ar trebui scrise niste lozinci ca frica afecteaza sistemmul imunitar si e si mai rau apoi.

    https://adevarul.ro/locale/galati/cumfunctioneaza-frica-intampla-organism-momentele-panica-distruge-sistemul-imunitar-1_592409065ab6550cb85e52d4/index.html

    Poate citesc, macar cititorii tai! Sau zicala de care ziceai, cu 'de ce ti-e frica nu scapi', care e tare subtila, sau poate prea... :)

    Numai bine si optimism, Diana draga! ca timpurile tare sunt ciudate...
    Pupici si o saptamana frumasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link, Suzana draga. E foarte interesant articolul; contine esentialul despre mecanismul fricii.
      Am citit (studiat) :) cartea "Psihologia fricii", de Christophe Andre - descrie extraordinar de clar mecanismul fricii si cum pot scapa oamenii de frica (sau isi pot ameliora starile de panica).
      Frica mai distruge ceva: calciul (mai ales in cazul celor care au des atacuri de panica). Adrenalina (tot un "hormon de stres") are rol in alegerea intre teama, fuga si lupta... Cand adrenalina inunda creierul, de la frica, incepe sa tremure/vibreze corpul (ca si cum celulele ar fi intr-o centrifuga)... si o stare permanenta de teama conduce spre anxietate, cand omul e vesnic incordat, iritabil, "prapastios" s.a.m.d. ceea ce afecteaza si inima si creierul - conducand tot la distrugerea sistemului imunitar.

      Si nestiinta este la toti acestia care reactioneaza exagerat, dar mai e ceva ce cred ca tine de caracter. Sunt multi oameni neinformati si nu toti reactioneaza in acest mod - unii se gandesc ca ar putea fi si ei intr-o astfel de situatie sau cineva drag...

      Daaa! Parca au fost raportate 57 de decese din cauza gripei "clasice" - si toate in acest an. Anul trecut, in Congo (da, departe de Europa), ebola a facut ravagii din nou: au murit 900 de oameni in noua luni; desi au concluzionat ca s-a "stins focarul", din decembrie pana in ianuarie au fost descoperite alte 40 de cazuri...
      Sa vezi isterie cand primul infectat cu bau-bau asta va fi descoperit la unul dintre migrantii de la granitele Greciei, Bulgariei...

      S-ar putea sa fie prea subtila, pentru ca nu prea se gandesc multi la ce putere ar putea avea creierul. :)

      Multumesc! Optimismul ne scapa, cu siguranta, de... anxietate! :) Si sistemul imunitar bun de infectii ca bau-bau asta.
      Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.