2020-03-02

O fi din fire năravul. Citate favorite

- Să vă spun o poveste, începu medicul (legist). S-a dus mama la oftalmologie. O supără ochii. Femeie bătrână, necăjită; a intrat în cabinet. Doctorița, o fufă de asta, de cafenea, croșeta. Mama a salutat-o cu respect pe “doamna” doctor și i-a spus blând că o supără ochii. Doctorița croșeta in continuare. A privit-o în fugă, preocupată de ochiurile ei, unul pe față, altul pe dos și a întrebat-o: “De când te supără?” Mama i-a spus că de vreo lună, că parcă o înțeapă și o ustură, că nu vede chiar bine și-ar mai citi și ea câte ceva, să-i treacă vremea mai ușor. Doctorița a luat o rețetă, i-a scris niște leacuri, ceva picături, acolo, și i-a întins rețeta. Nici măcar nu s-a uitat la ochii mamei, să vadă, nici câți ani are n-a întrebat-o, a pus de la ea 70; mama, săraca, are 68. “Doamna doctor”! Câtă omenie!
*
Doi soți, despre medicul care le îngrijea copilul și acesta se simțea tot mai rău:
- Să-i dăm acum și niște bani, n-am nimic împotrivă, deși eu nu aș putea lua sau să dau bani pentru nimic în lume. Mi-ar fi rușine, o cumplită rușine. Tu cum i-ai dat ultima dată?
- Și mie mi-e jenă, mi-e scârbă! strigă Irina. Dar sunt mamă și pentru copil fac orice. M-am dus la ea, am găsit-o pe coridor, și mi-a spus cu vocea ei sinistră de bărbat bătrân și bețiv: “Așteptați acolo!” și mi-a arătat ușa cabinetului. Am așteptat-o vreun sfert de oră. A venit, a intrat în cabinet și m-a privit ca o mută, pe deasupra ochelarilor. “Doamnă profesoară, i-am spus, vă rog din suflet, faceți tot ce se poate pentru copil. E unicul nostru fiu”. I-am întins plicul cu cinci sute de lei, a zâmbit scurt, l-a aruncat în sertarul mesei și m-a asigurat că totul e bine.
- Cum pot să primească bani, fără jenă, fără teamă…
- Tu te miri. Ei nu se miră! Ei iau!
₪₪₪
Citate favoriteȋntȃlnirea lunară (prima zi de luni din fiecare lună) găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Căpitanul, despre un martor care vorbea și nu spunea nimic:
Nu-i spunea nimic, vorbea, așa cum se vorbește ades, fără conținut. O înșiruire anostă de cuvinte. Cuvintele fără fapte sunt ca niște nave fără apă: nu stau nici în picioare, se răstoarnă.
*
- Ne-am gândit că, totuși, e prea tânăr, prea neexperimentat…
- Un om își câștigă experiența în muncă, se formează muncind, nu ținându-l deoparte! Dumneata ai 50 de ani, tovarășe maior; de zece ani ești șef la judiciar. Uite, eu te întreb acum, ce criminalist crești, ce om pregătești, pe cine lași mâine, când ieși la pensie?!
- Ei, o să numim pe cineva, încercă să râdă maiorul.
-  A numi un om într-un post oarecare nu e mare lucru. Mare lucru e să formezi, să pregătești un om. De-aia nu avem oameni buni în anumite posturi, că tot numim pe unul și pe altul, în loc să-i formăm.

(din romanul polițist “Morții nu mint niciodată”, de Viorel Cacoveanu, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1975)

18 comentarii:

  1. Realitati redate perfect in astfel de carti. Uneori m-am intrebat si continui sa o fac, in ce masura acest gen de scrieri ajung sa schimbe ceva, sau sa rescrie personalitatile omenesti.
    Ideea de a forma urmasi pentru un post anume mi s-a parut vitala, in multe zone. Ea vine insa in contradictie cu ego-uri puternice care se doresc unicat! :)

    O saptamana senina, Diana draga! Si un inceput de martie minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca fiecare carte citita modifica ceva in cititor - dar, cred, depinde mult si de "structura" acestuia: unii aleg sa isi corecteze cate ceva, altii aleg sa se perfectioneze in ceea ce nu-i recomandabil sau sa caute/doreasca ceva ce nu prea poate exista in "realitatea cotidiana". :)

      Mare dreptate ai cu ego-ul! Exista medici de renume, profesori extraordinari de buni, politisti extraordinari si unora dintre acestia pare ca le e teama ca discipolul sa nu-si depaseasca maestrul pentru ca mai apoi el,maestrul, sa devina inutil! Oare de ce-or crede unii ca sunt de neinlocuit? (asta-i alta idee). :)

      Multumesc, Suzana draga! Saptamana frumoasa iti doresc! Martie minunat! Pupici! <3

      Ștergere
  2. multumim de citate! sa speram ca nu avem parte de oameni precum doctorita aceea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Polițist, polițist, dar le zice bine romanul... Ce se mai potrivește el și dupa 45 de ani de la apariție... Bună alegere!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest interval scurs intre atunci si acum m-a determinat sa aleg aceste citate. Oare chiar nu se pot schimba anumite mentalitati?

      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Naravul din fire n-are lecuire. Mai grav cand oameni educati sufera de apucaturi ciudate. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-are... :(
      Nu voi intelege vreodata cum pot face unii medici ceea ce fac. Unele explicatii am, dar de inteles nu voi intelege.
      Poate ca naravul unora poate fi schimbat cand ceilalti devin solidari impotriva unui narav sau altul. Vise! (de primavara) :)

      Ștergere
  5. Uitasem de V. Cacoveanu...
    Stiam doar ca a scris carti politiste; citisem vreo doua.
    Am aflat azi ca s-a nascut in anul 1937 la Cluj, a scris si piese de teatru, a publicat si o carte de interviuri cu alte personalitati...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru informatiile despre el.
      Si eu uitasem de el - nu aveam carti ale lui in biblioteca, dar s-au schimbat lucrurile luna trecuta: am gasit la anticariat in Oradea. :)
      Cu drag!

      Ștergere
  6. Scriitorul, un maestru al romanelor politiste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In special la partea "cercetare criminalistica". :)

      Ștergere
  7. Cât de actuale sunt... din păcate!
    Cred că am şi eu cartea, trebuie să răscolesc după ea.
    Mulţumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pare ca nu au lecuire! In unele locuri e mai rau ca la noi - dar asta nu trebuie sa ne bucure. :) In alte locuri ceea ce aici pare regula acolo e exceptie... Spre asta ar trebui sa tindem.

      Cartea are mai multe pasaje cu astfel de "observatii".
      Cu drag, Potecuta! :)

      Ștergere
  8. O fi ea din 1975 cartea dar Romania si mai ales romanii nu s-au schimbat deloc. In mare parte tot aceeasi mentalitate avem, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca la noi prea multe nu s-au schimbat de mai bine de 2000 de ani:
      "Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice". [Esop ( n. 620 î.Hr. - d. 560 î.Hr.)]
      https://daurel.wordpress.com/2020/03/02/citate-favorite101/

      Nu ne mai facem bine...

      Ștergere
  9. 1975....
    pai da, ce ne miram... ca sunt si chestii de acum 1000 -2000 poate si mai multi (eh, poate, sigur) valabile si acum. Ce este ingrijorator este faptul ca alea nasoale sunt predominatne..

    ca vorba aceea, de ce sa fim buni, sa respectam chestii de bun simt? e absolut nu stiu ce cuvant sa folosesc... te blocheaza cand un individ este rugat sa nu tuseasca in microbuzul cu atatia oameni fara sa isi acopere nasul si gura si el iti zice ca nu foloseste batista ca nu e oaie, sau se rasteste la cel care ii ofera o masca de parca l-ar fi insultat si ii zice pe ton superior (cel care ii oferise era medic, unul dintre medicii buni, din fericire mai sunt cativa.. lol) ca nu are decat un guturai.
    in fine... :)

    sa incercam sa ne lipim de ce ne face macar un pic fericiti... ca sa ne intarim :)
    pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Naravul rau "traieste" mai mult. :(
      E-heee! Cat mi-a racit gura la un moment dat despre cei care tusesc si nu pun (macar) laba la bot! Cat mi-am batut gura despre cei care nu obisnuiesc sa se spele pe maini nici dupa ce au fost la buda, despre cei care scuipa unde ii apuca... Trece valul acesta de panica si cei mai multi vor reveni la proastele obiceiuri (daca acum, macar, si le-au schimbat).

      Corect! :) Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.