2020-03-22

Stați in casă!

Ieri, câteva ore, mi-am intoxicat creierul cu “știri”… Un fel de a spune “intoxicat” pentru că auzeam și nu prea - câte o sintagma-mi atrăgea atenția și ascultam mai serios… Ce m-a intoxicat cu adevărat au fost “clipurile” acelea care, invariabil, se terminau cu “Stați în casă!” “Stați acasă!”
Zău! Dacă mai aud o celebritate - română sau străină - spunând “stați acasă!” o să vomit! E așa de caraghios să-mi spună așa ceva un milionar care are vilă cu piscină într-o curte de câteva hectare încât mă mir că nu-i e rușine să se preteze la așa ceva! Or fi și plătite pentru asta, “celebritățile”?!

Mai sunt și cei care se filmează jucând ping-pong în casă, cu tigăile, de exemplu! Ok! Foarte mulți profită acum pentru 15 minute de glorie (treaba lor!) și câteva mii/milioane de like-uri… și vor să ne facă să credem că e simplu să stai în casă.
Difuzarea acestor videoclipuri la tv ȋncepe să pară propagandă… ieftină.

Să le spună să stea în casă celor care nu au o casă, celor care stau câte șase într-o cămăruță fără baie și nici TV nu au… Să-i convingă pe aceștia să stea în casă! Să-i convingă să stea în casă pe cei care sunt singuri cuc și nici la telefon nu au cu cine vorbi…

Sunt sigură că nici vouă nu trebuie să vă spună o “bunicuță” să stați in casă. Ați ȋnțeles pericolul și stați in casă. Cine n-a ȋnțeles pȃnă acum nu va ȋnțelege nici de acum ȋnainte… dar banii din raiting (de exemplu) trebuie să circule…
Bineee! Stăm în casă! Eu, voi, am/ați înțeles că trebuie să stăm/stați în casă - și să ieșim când e musai! Vedem des la tv și pe aiurea astfel de filmulețe. Și?! Noi respectăm recomandarea, dar alții? Și nu mă refer la cei care au ieșit în parc sau “la pădure” profitând de o zi frumoasă de primăvară! Au făcut-o, au făcut-o! Cică din cauza lor ne-am ales cu ordonanța militară numărul doi care limitează ieșirile mai ales noaptea. Scriu aici numai două articole din ordonanță, care ne “interesează” în principal:
Art. 4
În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă că circulația persoanelor în afară locuinței / gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activitățîi profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activitățîi profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 5
(1) În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, dată nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activitățîi profesionale, motivul deplasării, dată completării și semnătura.
(5) Măsura se aplică începând cu dată de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.
(să zicem că umblu dupa ora 22, prezint declarația pe propria răspundere… și? vine cu mine polițaiul care mă legitimează? păstrează el declarația? - dacă o păstrează și mai ȋncolo mă ia un altul la ȋntrebări? )

Perfect! Avem acum și o ordonanță militară care ne restrânge dreptul la libera circulație. Nu vom încălca aceste dispozițîi dar… sunt mulți care o vor face, și nu doar dintre cei pe care i-am amintit mai sus. Aici mă refer la… lotul olimpic de alba-neagra care a revenit în țară, la cerșetorii și proxeneții care au revenit în țară… mulți dintre aceștia neavând o casă în care să stea. Cu ei ce vor face? Sigur, îi vor impresiona cu un videoclip în care o celebritate le spune să stea în casă… Sau… îi vor invoca drept motiv pentru o nouă îngrădire a drepturilor tuturor pentru că, se știe: în Ro, dacă vrei să prinzi un evazionist distrugi o mie de firme; dacă vrei să nu se fure din ajutoarele împărțite oamenilor cu posibilități financiare reduse elimini ajutoarele…

Sursa foto: pixabay; autor: geralt

18 comentarii:

  1. Azi am iesit (dupa zece zile) la aer intr-o padure izolata, nu am vazut picior de om. Eu zic ca a fost mai safe decat o repriza de cumparaturi la oricare dintre magazinele/farmaciile deschise.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate parea ciudat ce scriu dar scriu: foarte bine ati facut! :)
      In mod sigur in padure e mai sigur decat la coada la magazin, cu distanta de 1,5 m intre noi! :))

      Ștergere
  2. Erau mai multi iesiti in aer liber, in special familii cu copii, dar stateau la distanta foaaarte mare. Noi am oprit intr-o zona izolata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca nu se inghesuiau unii in altii! Au prins o zi frumoasa de primavara! Nu stiu cum e acum la voi, dar aici ploua/ninge nu e sigur ce face cerul. :)

      Ștergere
  3. Cam asa se intampla de obicei: sunt cativa carora nu le pasa de reguli si ei devin pretextul schimbarii acestora pentru toti ceilalti. Nimic nou, doar ca acum este mai vioaie situatia!
    Numai bine sa fie la tine, Diana draga! Si nu te agita: oamenii sunt cum sunt si ca sa fie mai mult totul trebuie sa porneasca de la ei. Daca vor si pot. Daca nu, nu! :)
    Pupicei.
    Pe aici s-a innorat si bate vantul. Nu mi-e clara directia cardinala! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut emisiunea aceea de dimineata! E unul dintre cei care, in general, :) are creierul la el (mi-ar placea sa stiu ce crede acum despre situatie). :)
      Ma bucur sa aflu ca are despre OMS acceasi parere ca a mea. :)) In fapt, nici nu-i greu de inteles ce e oms si cam ce face...

      Foarte vioaie situatia!
      Multumesc, Suzana draga! Sa fie bine si la voi! Pupici! <3

      Aici ploua - sau ninge! sau e lapovita! :)) Cert este ca e rece.

      Ștergere
  4. Mă gândesc să scriem declarațiile alea în mai multe exemplare...

    Cât despre statul acasă, mare dreptate ai! Chiar vorbeam cu soțul meu ieri cât de înnebunitor o fi acum la bloc, să stai toată ziua și toată noaptea în casă și să-i auzi pe toți vecinii care stau și ei acasă tot timpul...

    Sănătate și numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi in bloc e liniste, de regula, ceea ce e o fericire in situatia data, dar e teribil sa stiu ca nu pot iesi decat cu "motiv bine intemeiat".
      Cumparaturi, de regula, facem cam pentru o saptamana, si maruntisuri ocazional... Obisnuita sa fiu mai toata ziua pe afara devine tot mai greu. Noroc ca e catelusa la noi si ies cu ea, dar Miki pleaca la ea acasa in 31 martie... si voi avea mult mai putine ocazii sa ies. Sper sa inceteze nebunia pana atunci!

      Multumesc, la fel, Zina draga!

      Ștergere
  5. Am citit undeva ca in Italia 40% din populatie nu respecta interdictiile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar in Italia, dar nu se difuzeaza "in bucla" astfel de stiri, sa nu dea idei si altora - de parca nu le-ar avea si altii. Daca mai tine mult aceasta stare de asediu multi oameni se vor revolta...

      Ștergere
  6. multumesc ca descrii atat de bine situatia din Romamia, mie imi lipsesc informatiile obiective. in time am mare incredere, pentru ca gandim in majoritatea cazurilor la fel.
    La noi in Bayern s-a declarat de vineri noaptea o "Ausgangssperre", adica... o blocare de iesire cu multe exceptii 😐 Cei care incalca dispozitia, primesc amenda de pana la 25000 euro sau inchisoare pana la 2 ani 😨 Dispozitia insa permite plimbari in aer liber impreuna cu familia, iesirea la Jogging, la cumparaturi - alimentara sau farmacie, plecarea si intoarcerea la si de la serviciu, pe cel mai scurt drum.
    Un rutina mea zilnica nu s a schimbat prea mult... nu ne mai vizitam cu vecinii, nu mai iesim cu colegii de serviciu la un spevtacol sau masa la restaurant si nu mai facem excursii la sfarsit de saptamana. Asa cum zici tu, cei care locuiesc la casa cu curte, isi continua viata aproape fara sa simta vreo diferenta cu vremea din naintea crizei corona virus. Special la inceput de primavara sunt multe treburi de facut in curte, este o munca de relaxare in aer liber, timpul trece deosebit de placut. O diferenta enorma comparand rutina vietii intr o locuinta la bloc, cu una sau doua camere. Insa, important este sa stim ca restrictiile sunt pentru protectia noastra. Oricat de rau ar fi, atata vreme cat suntem sanatosi si avem confortul locuintei, este foarte foarte bine. Avem internet, avem posibilitatea sa comunicam si sa ne vedem virtual cu cei dragi, incat... uitam spatiul care ne desparte. Repet, atata vreme cat suntem sanatosi, e totul ok.
    Te pup draga mea. Sanatate si speranta intr o lume mai buna. Imbratisari de la trio pentru trio 😘😘🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru incredere, Carmen draga!
      Ceea ce in art 4 e dat ca recomandare, fara a fi nevoie de declaratie, dar la tv si peste tot ii tot dau cu obligarea - altfel spus, si in timpul zilei avem nevoie de declaratia pe proprie raspundere...
      Am citit si eu pe undeva ca Bavaria e primul land care a luat masuri mai drastice... Si la noi sunt aspru pedepsiti cei care incalca regulile dar astfel de pedepse sunt destul de inutile...

      La mine s-a schimbat rau de tot rutina! Prin natura "muncii" eram mai mereu pe afara, in contact cu oamenii si acum... cucu! :(

      Cat de fain ca aveti curte! Sa fiti sanatosi va dorim! Si sa se termine cat mai repede nebunia aceasta! Si eu te pup, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3 <3 <3

      Ștergere
  7. Da, exact, bine-ai zis că degeaba uni respectă regulile dacă multora nu le pasă.. Și am observat că prea formal se protejează și se respectă unele recomandări, chiar dacă uni sunt prea riguroși în "arta" de a se proteja..
    Complicat rău cu statul în casă, mai ales la bloc, măcar dacă ar fi o măsură care să nu fie mai mare două săptămâni. Din fericire stau la casă și în curte pe-afara poți gasi multe activități care să te facă să uiți de tot..
    Sănătate să fie și să auzim de mai bine 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar la noi se ignora "recomandarile"... Ceea ce se intampla e absurd. Perdeaua aceasta de fum - nu zic ca nu exista un potential pericol! - ne impiedica sa vedem altele (ignoram unele abuzuri in astfel de momente si n-o sa cred ca nu sunt).
      Mai e un pic si se termina - cred ca si-au dat seama ca nu mai tine figura.

      Cand ai curte... eee! Spor la gospodarit! :)
      Multumesc, Stef! Sanatate, si sa auzim de bine! :)

      Ștergere
  8. O sa fie foarte greu sa stam acasa mai ales ca vine vara si vremea frumoasa! Noi avem noroc ca avem o gradinuta dar si asa va fi greu. Nici nu vreau sa ma gandesc ca vara asta o sa stam in casa! :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca mai dureaza mult starea de asediu. Isi dau si guvernantii seama (in toata lumea - mai ales in cea... democratica) de faptul ca oamenii nu rezista luni de zile inchisi in case, si se revolta. Plus ca se duce naibii economia - ceea ce sub nicio forma nu vor. :)

      Ștergere
    2. Diana, nu putem sa ajungem la situatia din Italia! Ar fi dezastru de proportii! Mai bine in casa decat in spital legata la tub de oxigen!

      Ștergere
    3. Nu se va ajunge la situatia din Italia! Deja se vehiculeaza denumirea unor medicamente care ajuta cu succes la vindecare... Sunt vindecati deja 64 (sau 65?) la noi. Premierul israelian nu interzice iesirile scurte, pe la varstnici, dar fara contact direct cu ei, la fel si oficialii din alte state... Chiar crezi ca aia sunt nebuni?!
      Daca ajungem in situatia italienilor inseamna ca e facatura, fara niciun dubiu!
      Spital sau nu... niciun om sanatos nu poate rezista numai in casa luni de zile!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.