2020-03-03

O plimbare scurtă

Cu câinele, pentru mine, plimbare scurtă înseamnă “dusul cățelului la toaletă” - adică, nu am suficient timp să îl plimb, în adevăratul sens al cuvântului, și îl scot numai cât să-și facă nevoile (când e frumos afară recuperăm mai târziu).
Atunci când plimb cățelul (sau mă plimbă el pe mine, nu e sigur cum se-ntâmplă) întâlnesc oameni mai fericiți sau mai nefericiți, mai nesimțiți sau cu bun simț, văd lucruri mai urâte sau mai frumoase și, în unele cazuri, se pot scrie povești (adevărate). Și, uneori, o coțofană îmi lasă “norocul” pe umăr.
Vineri, la un sfârșit de februarie ca o zi de primăvară răcoroasă dar cu soare, am ieșit din bloc mai târziu decât de obicei: pe la ora zece fără ceva. Câinii au, în general, “traseul lor” și din instinct urmează aceeași cale. După ce plouă - cu o zi inainte plouase, s-a transformat ploaia în fulguială și iar în ploaie la intervale de secunde, aproape) - o baltă adâncă, de toată frumusețea, se formează în calea noastră de când, cu mai mulți ani în urmă, au asfaltat zona și de când, cu și mai mulți ani în urmă, inteligenții asfaltatori au astupat o gură de canal.
De obicei, când e balta formată, cotim la stânga, pe trotuarul de lângă bloc și ajungem repede la locul de “plimbare”. Vineri, însă, ne-am nimerit în același timp cu un camion din care se descărca marfă la magazinul de la parter - trotuarul îngust era ocupat cu baxuri și alți oameni se strecurau printre; am ales să ocolim un rond verde, pe traseul mașinilor, prin parcare. Ce-or fi pățit șoferii în ziua aceea nu știu, dar mașinile erau parcate ceva la modul: aruncate în sus și unde au căzut acolo au rămas.
Pe un alt trotuar îngust, lângă parcare, două mașini parcate: una de Olt (și ieri era parcată în același mod), cu botul până lângă un pom, și una de București, pe jumătate din trotuar. Câinele “trage” la iarbă, dar nu era loc pe acolo.
Nu e prima dată și nu va fi ultima în care sunt parcate acolo mașini. Poza de mai jos e din aprilie 2017:
Unii vor să reclame, dar n-are sens. Da, șoferii în cauză vor fi amendați, dar vor venii alții, și alții și chiar dacă toți ar ști că unii au fost amendați tot ar parca acolo, pe ideea: “n-o să mă prindă tocmai azi”. În această zonă, într-o săptămână, polițiștii locali și-ar face “norma” de amenzi pentru o lună întreagă. Locuri de parcare sunt și în fața blocului și în lateral, dar sunt cu plată, iar unii nu se simt bine dacă nu-și parchează mașina fix în ușa imobilului unde au treabă - de ce să meargă pe jos vreo 200 de metri când pot parca pe trotuar?
Când am scăpat de aglomerarea de mașini totul a redevenit armonios. Am văzut și trei pisici tolănite la soare, dar nu le-am putut fotografia pentru că Miki le-ar fi zburătăcit dacă ne apropiam prea mult.
La întoarcerea acasă, ocolim rondul. În curbă apare o mașină argintie condusă de o tipă cu părul scurt, negru sau șaten, ochelari de soare cu lentile mari, negre, și cu ambele mâini pe telefonul mobil! Avea viteză mică, e drept, dar nu avea nicio mână pe volan și mașina se îndrepta spre mine și Miki - am urcat pe bordură și ne-am băgat în iarbă. Tipa de la volan n-avea grețuri! Ne-a aruncat o privire scurtă, a îndreptat mașina, rotind ușor volanul cu o mână, și a parcat în curtea unui laborator de panificație. Numărul de înmatriculare al mașinii ei este BV 15 Y… (ultimele litere nu le scriu pentru că nu am cum dovedi că la ora 10:40 ea era la volan și ținea cu ambele mâini telefonul mobil.
Am ajuns întregi în casă.

18 comentarii:

  1. Si ai jucat la loto, daca tot te-a atins norocul? :D
    Mi-am imaginat plimbarea ta si eu cred ca el te plimba...
    Oricum, am auzit o emisiune fabuloasa cu energiile, (la 6TV) despre cum putem dialoga cu animalutele. Nu te gandi ca e usor, dar nu asta e ideea, ca pentru orice realizare trebuie sa cam muncim... O sa o caut sa-ti las linkul.
    Pupici, acum trebuie sa fug... O zi frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singura data am completat un bilet la loto, pentru altcineva, si nu stiam cum sa "punctez" numerele. :) Si o singura data, inainte de 1989, impreuna cu o prietena, am ales scorul pentru meciurile de fotbal din nu mai stiu ce campionat si baieti nu l-au inregistrat pentru ca s-au distrat de alegerile noastre (afone in ale fotbalului). Ar fi castigat o gramada de bani daca ne-ar fi luat in serios pentru ca noi, intre altele, am pus "egal" intre doua echipe iar ei ziceau ca Lecce nu poate face egal cu AC Milan (parca).

      Oh, am glumit cand am zis ca nu stiu care pe care plimba, pentru ca sunt zile in care o las pe Miki sa mearga unde vrea ea, cat vrea ea, pana alege drumul spre casa (ba bucur ca il stie si singura, desi nu cred ca exista riscul sa se piarda - si in - grija noastra).
      Am educat mai multi caini de-a lungul timpului (ai nostri si ai altora); cu Bony, o catelusa boxer, ma intelegeam prin semne - era extraordinar de inteligenta; chiar si pisicile se comporta cu mine altfel decat cu ceilalti. Acum m-am laudat. :)
      Am multe experiente legate de caini, si despre unele am scris:
      https://diana-kundalini.blogspot.com/2013/10/candva-m-muscat-un-caine.html

      https://diana-kundalini.blogspot.com/2016/07/haita-care-nu-m-vrut.html

      https://diana-kundalini.blogspot.com/2013/11/cainele-roscat.html

      Te rog, cand gasesti link-ul, sa il lasi aici, pentru ca mereu sunt lucruri de invatat. Multumesc.
      Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. o plimbare, chiar si scurta, este binevenita!
    multa atentie, totusi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine are caine vrea nu vrea se plimba. :)
      oh, da! Atentia e obligatorie!

      Ștergere
  3. Ce provocare - sa scoto cainele la plimbare. Cat de vunerabili suntem si ce haotice-s toate la noi. Peste tot am patit asta.. si ma refer la masini pe trotuare, soferi imprudenti si asfalt ce nu are o scurgere si-n care balteste apa ca-n lighean. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, in cartierul nostru, plimbarile sunt linistite pentru ca e suficienta de multa iarba si nu e furnicar de oameni. Dar, da! In unele locuri e o adevarata provocare.

      Un bulevard din Bv a fost asfaltat la un moment dat si au asfaltat aproape toate gurile de canal - apoi au revenit si au desfundat gurile pentru ca la prima ploaie serioasa s-a transformat bulevardul in râu.

      Pe cei care chiar nu au unde parca aproape ca ii inteleg, dar aici sunt destule locuri - cu plata - si nu chiar in buza magazinelor. :( Au parcat unii pe drumul ce duce la garaje, pe ideea: nu vrea cineva chiar acum sa intre sau sa iasa - culmea e ca au vrut.
      Curand nu se va rezolva.

      Ștergere
  4. Ce fel de caterlus ai? Diana, eu sper ca te numeri printre putinii romani care strang dupa cainii lor!
    Din punct de vedere al parcarilor, romanii nu stiu ce e aia spatiu verde si ncici nu ii intereseaza pe multi. De aceea se parcheaza aleatoriu. Spuneai ca masinile parcate nu sunt din Brasov dar brasovenii au ajuns sa fie la fel de nesimititi in trafic ca bucurestenii. Nu mai prea vezi diferenta. Poate bucurestenii sunt un pic mai "indrazneti" totusi dar mi se pare ca tot acolo ne indreptam si noi din pacate. Diana primaria brasov are o aplicatie de telfon, My BrasovCity unde poti reclama orice neregula, de exemplu canalul asfaltat. Eu am facut pana acum 2 sesizari si s-au rezolvat amanadoua: in Triaj nu se goleau containerele pentru colectarea selcetiva destul de des si dupa sesizare au pus si containere mai multe si mai mari si acum ai unde sa arunci reciclabilele. O alta a fost ca la noi in cartier nu erau destule containere pentru gunoiul menajer si lumea arunca pe jos. Dupa sesizare au venit si au mai pus un container. Eu te incurajez sa folosesti aplicatia, poti atasa poze si poti arata exact locatia cu google maps. Faina si bine pusa la punct. Primaria ii da un numar de inregistrare si primesti mail. Mie imi place tare mult si e foarte utila! O saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E metis de Chihuahua si cine stie ce altele - ne-a spus veterinarul la care am dus-o cand a gasit-o o prietena; avea circa 4-5 ani (anul acesta implineste 15). :) In acte e a celor care au gasit-o, dar e in "custodie comuna" pentru ca ei muncesc in strainatate la modul: o luna, doua luni acolo, o luna, doua luni aici. Miki nu simte "despartirea" nici de noi, nici de ei pentru ca am fost langa ea de cand a fost gasita - eu am invatat-o sa mearga in lesa, sa nu mai latre la tot ce misca, sa socializeze (e un caine care, in mod cert, a locuit intr-un apartament pana sa ajunga pe strada).

      Cele parcate pe trotuar - cea din 2017, pe zona verde, e de BV.

      Multumesc pentru info - nu stiam despre aplicatie - o caut, desi nu cred ca o sa o folosesc (telefonul meu mobil cu aplicatii nu prea se potriveste). Cand am reclamat ceva a fost in scris, la registratura, prin mail si pe platforma brasovcity - recunosc ca s-au rezolvat cele mai multe.
      Canalul astupat a fost reclamat de prima data cand a fost astupat, dar nu i-a interesat (si n-a fost o singura reclamatie) - au zis ca oricum se umple cu frunze si altele, plus ca mai sunt guri de canal in zona (atunci mai erau, acum nu mai sunt - si erau in capatul celalalt al blocului). Aici e clar, nu se va rezolva - au trecut mult prea multi ani. :(
      Multumesc, Adriana! Saptamana usoara iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. Eu tot zic ca e ok cu aplicatia adica la mine s-au rezolvat 100 % din cazuri si cred ca s-ar rezolva si cu canalul tau chiar daca au trecut anii!

      Ștergere
    3. Sunt sigura ca e ok aplicatia doar ca pentru aceasta mi-ar trebui un telefon performant - si abia m-am lasat convinsa sa il am si pe acesta. :)

      Canalul va ramane ingropat pentru ca ar trebui rezolvata - ziceau ei - intreaga parte de canalizare aflata candva acolo si care a fost distrusa de-a lungul timpului, prin sapaturile facute in zona pentru latirea suprafetelor de carosabil in special. Ni s-a spus ca sunt mai mari costurile decat beneficiile dar daca vrem sa dam de la noi... :( Asta se intampla candva prin 2014, cred, si canalul fusese astupat - initial - in anii 1990.

      Ștergere
    4. Am uitat esentialul! Scuza-ma!
      Da, adun dupa Miki! Desi mi se pare absurd sa arunc punga in pubelele care sunt apoi golite la "groapa" de gunoi si in care unii cauta chiar si ceva de mancare... :(
      As fi caraghioasa sa caut paiul in ochiul altuia si eu sa umblu cu barna in ochi. :))

      Ștergere
    5. Ma bucur sa aud asta. Eu m-am certat in cartier cu un vecin care isi lasa cainele liber sa isi faca treburile pe unde vroia. Si i s-a parut absurd sa adune dupa el!

      Ștergere
  5. Bine că sunteţi bine şi nu s-a întâmplat nimic! Unii sunt pur şi simplu inconştienţi.
    Eu am asistat de la balcon la nişte scene de western pentru un loc de parcare. Zău, chiar sunt în stare să se ia la bătaie cu bâte pentru asta. Bine că nu a fost cazul. Dar un geam tot a fost spart cu pumnul. Brr...
    O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredibil de inconstienti! Cica e ilegal sa vorbesti la mobil cand esti la volan! Am vazut atat de multi incat nu cred ca iau prea multi in serios "avertizarile".
      Pfua! Am vazut si eu doi gata de bataie pentru un loc de parcare - unul parcase pe un loc inchiriat si chiriasul a facut urat ca naiba, desi celalalt isi lua masina de acolo, dar vazand ca celuilalt nu-i tace gura s-a dat la el! In cazul astora totul a ramas intreg.
      Sa nu mai zic cum sunt unii carora li se ocupa locul! Apasa claxonul si il tin asa, la infinit, fara sa gandeasca - poate ca cel care i-a ocupat locul e cine stie pe unde si nici macar nu aude vacarmul lui.
      Multumesc, Potecuta! Zi buna iti doresc!

      Ștergere
  6. o vai, draga mea ... ce peripetii!
    Leo e fericit daca alegem trasee noi. Bineînteles ca are si el "rutele" lui de rutina ;-) însa cel mai mult îi plac plimbarile pe câmp, unde are voie fara lesa.
    Eu am fost la tine in vizita si am incercat disperati sa gasim un loc de parcare... asta este "boala" generala în România. Cartierele de blocuri asigura locuinte la sute de cetateni, însa locuri de parcare nu exista! Pe timpul lui Ceusescu nu exista ideea de parcare subterana, pentru ca pe atunci, ca sa cumperi o masina Dacia, trebuia sa te înscrii pe o lista de asteptare pentru 3-5 ani! Nu erau multi cetateni care detineau autoturism personal. In fond, nici nu ne trebuiau autoturisme m´neaparat. Viata era destul de monotona - serviciu-casa si atât, iar cumparaturi facema cu plasuca, de cateva ori pe zi, de cate ori ne aminteam ce ne lipseste la bucatarie.
    Astazi, facem cumparaturi pentru o saptamana, pentru ca orele de serviciu se prelungesc pana seara târziu (spre ex.la noi toate magazinele alimentare se inchid la ora 20, farmaciile si magazinele nealimentare se inchid la ora 18!), apoi, exista libertatea de a calatori, foarte multi pleaca la sfarsit de saptamana sa descopere lumea - fac excursii, viziteaza orase, etc. Deci e nevoie de masina. Si... de cand transportul in comun a devenit atat de scump, cand mergi in oras singur, se merita sa folosesti autobuzul, insa daca merg doua persoane, deja e mai scump decat cat ar costa benzina pentru autoturismul personal. Acelasi calcul pentru tren sau avion. Si in plus, nu toata lumea lucreaza la o firma care are statie de autobuz in fata portii. Eu spre exemplu trebuie sa calatoresc 25 km dus, 25 întors, fara masina nu stiu cum m-as descurca. Asa am nevoie doar de 20 minute de acasa pana in parcarea fabricii. Am un coleg, care nu are masina si vine cu un autobuz si un tren... face o ora si jumatate dus, o ora si jumatate întors!
    Deci masinile sunt o necesitate! Dar unde sa parchezi atatea masini, cand fiecare familie are cel putin o masina?!
    Mda... despre inconstienta de a telefona la volan, sunt pur si simplu fara cuvinte! Nesimtire crasa! Pui in pericol viata altora pentru un moft de convorbire sau whatsapp! In Germania sunt amenzi usturatoare, asa in cat tot mai putini sunt cei care incalca regulamentele.
    Te pup draga mea. Imbratisari si ganduri bune, de la trio pentru trio XOXO

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand locuim aici, si plimb caini, e prima data o zi asa de "aglomerata" - din fericire. (e motivul pentru care am "consemnat-o") :)
      Si Miki se bucura de trasee noi, dar in plimbarile zilnice are "tabieturile" ei - si nu le mai schimba la varsta ei. :)
      E foarte clar ca nu sunt suficiente locurile de parcare, dar nici oamenii nu prea se dranjeaza sa respecte anumite reguli sau sa parcheze prea departe de usa magazinului unde au treaba.
      Blocul nostru are garaje subterane dar multi dintre cei care au garaj parcheaza afara, ocupand putinele locuri care nu sunt pentru riverani.
      Strada de pe care se intra in spatele blocului are parcare pe toata lungimea - spre capatul opus sunt mereu locuri libere (doar ca e parcare cu plata si un loc liber e destul de departe, cca 500 m - i-am zis mamei sa iti spuna, dar a zis ca... e prea departe si prefera sa stie ca e masina cat mai aproape). :)
      La noi, in zona blocului, ar fi suficiente locuri daca cei care au treaba prin alte parti ar parca pe strada laterala - la intrarea in zona scrie clar: "accesul permis numai riveranilor" - cineva care merge la cumparaturi sigur nu e riveran.
      S-a si construit haotic! Au ridicat sedii pentru institutii, cladiri pentru birouri (ocupate de ani de zile numai de cateva birouri!) fara a se conditiona autorizatia de construire de locuri de parcare amenajate. Poate ca ar fi evitat sa mai construiasca pe “bucatele” de teren si ar fi ramas orasul mai armonios.
      Masina e o necesitate, in multe cazuri, in multe zone. La noi, pensionarii platesc jumatate din suma pt un bilet de autobuz si e valabil 50 de minute; la tren (nu si la cele cu regim de “rapid” - de parca ar fi vreunul rapid in Ro!) :)) au reducere pensionarii; studentii au circulat pana de curand gratuit pe rutele interne, acum numai cei care au sub 35 de ani vor mai putea. Cele mai multe fabrici din oras au autobuze care “culeg” angajatii din toate zonele orasului. Reteaua de transport in comun acopera mai tot orasul, dar statiile, evident, nu sunt intre blocuri. Frecventa de circulatie e destul de mare pentru traseele aglomerate de regula dar, de exemplu, cine are treaba in Centru, merge cu masina, desi statii de autobuz sunt la cca 3 minute distanta de zona istorica si comerciala.
      In mai toate cartierele sunt magazine si magazinase - unele deschise non-stop. Sunt utile, dar zau ca mi-ar placea sa fie si la noi inchise la ora 20, macar! (iar farmaciile sa aiba, mai multe, si “regim de noapte”).
      Si in Ro sunt mari amenzile pentru cei care folosesc telefonul la volan, dar pentru asta trebuie sa fie si politai care sa-i observe. :( Ceva politai sunt in Centru, dar soferii n-or fi tantalai sa foloseasca acolo telefonul.
      Imbratisari cu drag! Pupici si ganduri bune de la trio pentru trio! <3 <3 <3

      Ștergere
  7. Cred ca cele mai horror doua intamplari care au in comun "plimbarea" alaturi de prietenul patruped le-am trait alaturi de Dodo. O data era sa ne stearga efectiv o Dacie care intrase pe trotuar si a mers pe trotuar pe partea opusa cu sensul ei de deplasare... nu a claxonat nimic noroc ca am eu instincte bune... si a doua oara un nebun accelera in spatele blocului unde e si parcarea si a derapat de era sa ne spulbere l-am tras pe Dodo in ultima secunda ...

    Cu Kouki la subtioara pe post de gentuta (eh gentuta ca si el e destul de mare.. haha- asa sac de antrenament - doarme si tastez incet asa ca sper sa nu se prinda haha) am facut slalom printre multe masini - el in schimb imi tuseste de numa' de la masinile care lasa motorul pornit in parcare sau tureaza motoarele ca sa .. ei stiu ce ( am ajuns la concluzia ca toate masinile astea noi sunt mai rele ca cele de pe vremuri. tre sa stea mereu cu motorul pornit si sa fie turate.. hahaha)

    pupam cu drag si va dorim sa aveti cat mai multe intamplari draguuuute la plimbare (ceea ce imi doresc si mie cat mai curand. e a treia zi cand nu ies eu cu el si mi se pare o vesnicie :( )
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce de sariti de pe fix! :(
      In cazul meu, e prima data cand am parte de un astfel de incident cand plimb un catel. Si chiar nu ma asteptam sa se intample in zona asta. Am vazut de la distanta ca fufa ia curba cam aiurea, dar n-ar fi prima - doar ca ea era ocupata cu mobilul (privea in jos!)

      Pana sa monteze stalpisori de-a lungul trotuarului (pe bulevard) si in dreptul trecerilor de pietoni si la marginea locurilor de parcare dinspre trotuar, circulau masinile pe trotuar ca la balamuc, mai ales seara! Indivizii voiau sa fie cat mai aproape de usa unui magazin, de bancomat...!
      Cred ca stationarea cu motorul pornit e sport national! (si claxonatul in orice situatie!) Inteleg ca unii au masini cu probleme la motor, dar sunt sigura ca nu toti acestia au! Sunt fraieri, in opinia mea, pentru ca au consum mai mare. De-ar opri toti motoarele cand stationeaza ar scadea nivelul de CO2.
      Aia care tureaza motoarele cred ca vor sa stie lumea ce putere are motorul masinii lor! :)) De parca intereseaza pe cineva care vrea liniste si aer curat. Le place cum suna sau sunt busite rau masinile lor si nu "intra" combustibilul cum ar trebui.

      Multumim! Si de la noi pupici cu drag! <3

      Imi pare rau sa aflu ca nu ai putut sa il plimbi tu pe Kouki! Of. :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.