2020-03-17

Supravegheat cu grijă

Cu diverse motive mai toate orașele lumii sunt extra-supravegheate: pe străzi, în magazine, în instituții, în gări etc. camere de supraveghere cu circuit (teoretic) închis. În China (probabil că și în alte părți), cetățenii sunt supravegheați inclusiv cu dronele; în telefoanele mobile au diverse aplicații care-i țin sub “ochii” autorităților la fiecare pas - unele aplicații sunt folosite de autorități să le atragă atenția că nu și-au plătit dările către stat (și tot prin atfel de aplicații, autoritățile se comportă precum recuperatorii de datorii de prin alte părți: trimit mesaje către rudele, prietenii, colegii, vecinii celui care a întârziat cu plata taxelor, cică pentru a-i face de rușine dar și pentru ca ceilalți să insiste ca datornicul să remedieze situația.
(știrea a “venit” pe Agerpres) Zilele trecute, premierul israelian a venit cu ideile lui: cei infectați  vor fi supravegheați cu aparatura folosită de serviciile secrete: urmărirea telefoanelor celor infectați pentru a ști dacă respectă carantina sau ba. Procurorul general al Israelului a aprobat această ȋncălcare a dreptului oamenilor la intimitate - urmează să aprobe și Parlamentul. Măsura ar fi luată pentru a limita răspândirea virusului. In Israel, până ieri s-au înregistrat 200 de cazuri și niciun deces. Opoziția la această măsura este destul de puternică.
N-am idee dacă a fost aprobată sau ba această măsură, dar sper că nu.
Presupun un anumit grad de încălcare a intimităţii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit şi ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul” şi a-l izola, în loc „să izolăm întreaga ţară”, a explicat premierul în exercițiu.

Fapt divers.
În luna februarie a.c., Google a șters 600 de aplicații din “Play Store”, între acestea fiind și “Clean Master” (creată de compania chineză Cheetah), aplicație care promitea utilizatorilor protecție antivirus și navigare în privat. În fapt, aplicația adună unele date web ale utilizatorilor: ce siteuri sunt vizitate mai des din navigatorul “privat” al aplicației, ce subiecte sunt căutate, numele căilor de acces WiFi, cum se navighează pe fiecare pagină web, între altele.
Cheetah susține că trebuie să monitorizeze utilizatorii pentru a le menține datele în siguranță și pentru a le oferi servicii utile.
În 2018, Google a interzis accesul aplicației chineze CM File Manager în “Play Store” din cauza încălcării politicilor de fraudă de publicitate.
(sursa: Forbes, via digi24)

Mă instalez să compun un text pe cu totul altă temă și mintea o ia pe câmpii și tot la astea ajung. Mai las un pic mintea să zburde, apoi o aduc la ordine. 

Sursa foto: pixabay; autor: GDJ

16 comentarii:

  1. Cel mai probabil, telefoanele smart şi televizoarele smart au preinstalate fel şi fel de dispozitive de care nu ştim şi care culeg multe date despre noi. În contextul actual, măcar sunt folosite cu un motiv. Că e clar că omul, prin natura sa, e inconştient. Şi unii nu mai sunt oameni de mult.
    Seară frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt aproape sigura. Despre tv samsung nu-stiu-care a fost si scandal la nivel international, pentru ca inregistra "ambiental". Deh, o fi fost vreun lot asamblat in China. :)
      De contextul actual se profita (si se va profita la greu). Din pacate, spaima de acum ii va aduce pe unii in stare sa se lase controlati si-n fund, oriunde si oricand, daca li se va zice ca e un pericol de boala. :(

      Inconstientii sunt o specie aparte, dar si extrema cealalta - a celor care accepta absolut orice (subliniez "absolut") :) - poate deveni periculoasa, permitand raspandirea unor altfel de virusuri.
      Multumesc, Potecuta! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Esti sigura ca reusesti? Eu mai citesc cate ceva si imi vine sa... cumpar lamai! Chiar credeai ca Nu s-ar fi ajuns aici? Mi se pare o prima etapa...
    Singurul lucru care mi-l doresc este sa am suficienti neuroni sa citesc printre randuri... :D Adica trebuie sa ma antrenez! :D
    Pe bune! Ai grija de starea ta de spirit, ca doar esti citita! Pupicei! <3


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma straduiesc, si sunt hotarata sa reusesc, pentru ca nu vreau sa ma las invinsa de gripa! :) Hahaha! Si eu ma gandesc la lamai, sa-mi taie greata dupa toate cate le vad si le aud!
      Eram 99% sigura (eram 100% sigura, de fapt!) :) ca nu se va ajunge aici... Nasol cu certitudinile astea! :) Am fost "martora" la celelalte pandemii - in 2009-2010, pandemia de gripa porcina a ucis 18500 de oameni la nivel mondial (din ceea ce a fost prins in statistici); gripa "clasica" ucide anual, la nivel mondial, sute de mii de oameni... De ce se intampla asta acum nu reusesc sa inteleg fara a aluneca pe panta teoriilor, a supozitiilor. Ce va urma mai apoi e aproape clar.
      Multumesc, Suzana draga! Am grija, cum nu?! Iau in serios masurile de preventie si incerc sa nu las neuronul s-o ia prea des pe campii. :)
      Seara frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. O intrebare in legatura cu urmarirea israelienilor care nu isi respecta autoizolarea...daca au facut totul public omul isi poate lasa telefonul acasa, nu? Atunci cum este o masura eficienta? Daca nu faceu chestiile astea publice si oamenii aflau abia dupa ce se termina pandemia probabil ca ar fi fost o metoda eficienta, altfel nu.
    In legatura cu spionajul asta cibernetic, in SUA se stie demult ca se face chestia asta si se face si in Romania. Daca eu ma uit la produse de bebe, browser-ul mei stie si imi face o gramada de reclama legata de produsele de bebe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau obligati sa faca publica masura, altfel - cand erau descoperiti - erau buni de plata pentru incalcarea intimitatii fara drept (pe la altii chiar se iau in serios astfel de incalcari).
      Bineinteles ca oamenii isi pot lasa telefonul acasa. Ideea (indirect declarata) e ca ei doar banuiesc ca acei oameni ar putea incalca interdictiile. Faptul ca si serviciile secrete stiu ca oamenii isi pot lasa acasa telefoanele e un "inceput de dovada" ca altceva urmaresc. Ei declara ca vor sa stie si pe unde au umblat acei oameni pana sa fie descoperiti bolnavi dar dupa ce au "intrat" in telefoanele lor pot fi la curent cu mesajele (chiar si cu cele sterse), cu pozele, agenda telefonica etc..
      Acum cativa ani (ca o metoda de... lupta impotriva terorismului) au vrut sa faca sistemele de operare cu "back doors", pe unde sa intre "statul" si sa cerceteze computerele utilizatorilor - se zice ca s-a renuntat la idee, dar numai unul care se pricepe bine la computere poate sti..
      Se colecteaza date, e clar...
      Toti patim la fel: ne bombardeaza cu reclame pentru "ultimul produs cautat".
      Seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. Ne -a dat viata peste cap,asa amarata cum era ,ERA.
    Sanarate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cam asa e... Sunt, totusi, si unele parti bune - ne agatam de ele. :)
      Multumesc, Flori! Sanatate!

      Ștergere
  5. Nu folosesc multe aplicații asa ca sper ca sunt ok....cred ca in țara aveți mai multă libertate decât in țările “civilizate” :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Telefonul meu este unul cam "inapoiat", dar nici pe PC nu descarc orice.
      Sunt sigura! :) Sunt multe camere de supraveghere prin oras dar... cand e ceva... culmea! se zice ca tocmai atunci n-au functionat.
      In urma multi ani (cred ca imediat dupa nenorocirea din 2005) am vazut un documentar despre Londra (facut de un englez) si zicea ca Londra e capitala europeana cea mai supravegheata (acum or fi ajuns-o si altele).

      Ștergere
    2. Sunt si alte orașe da! Pana la supermarket trecem de 3 camere! Si supermarketul e pe celălat trotuar..

      Ștergere
    3. M-am amuzat citind randurile tale si... am uitat sa-ti spun ca fain ai mai formulat! "Si supermarketul e pe celalalt trotuar" :)

      Ștergere
  6. Si bine au facut!
    Daca esti in carantina, stai acasa nu mai umbla brambura ca sa îmbolnavesti si pe altii!
    Cu "faptul divers" sunt de accord cu Google!
    Sa ai o zi frumoasa, draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii aceia nu iesisera din casa; autoritatile voiau sa fie sigure ca nici nu o vor face si voiau sa stie pe unde au umblat pana sa se constate ca sunt bolnavi. Dupa ce au "intrat" intr-un telefon... au cale libera spre multe (ma indoiesc ca s-ar multumi doar sa le urmareasca GPS-ul. :) Se indoiesc si cei care se opun masurii).
      Nu cred ca e in ordine sa permitem chiar orice autoritatilor care nu vor ezita sa profite de panica generalizata.
      Si eu ma bucur ca exista, totusi, un "gardian" - mai bine colecteaza unele date G decat chinezii. :)
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc! Pupicios! <3

      Ștergere
  7. Pe internet se supravegheaza tot... De asta unii folosesc telefoane vechi... Dar aia sunt cei mai periculosi... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa este... Si cu toate acestea... se intampla multe rele.
      Pot folosi infractorii si telefoane noi: fura unul, fac ce au de facut, arunca telefonul si pagubitul, pana anunta furtul, pana aia-aia, se trezeste somat sa ridice mainile.
      Acum, din zvonistica, e urmarit si continutul unui e-mail, pe ideea ca infractorii isi scriu mesaje, dar nu le trimit si destinatarul, avand parola "casutei de mail" acceseaza contul si citeste mesajul in draft... O prostie, d.p.m.d.v., pentru ca exista multe modalitati de a tine legatura.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.