2020-03-08

Primul care a afirmat că femeia și bărbatul sunt egali

Femeia nu e inferioară bărbatului şi nici superioară lui, dar despre egalitate nici nu poate fi vorba.
(George Bernard Shaw)

Ziua Internațională a Femeii este celebrată în fiecare an în data de 8 martie. Inițial, a fost un punct central în mișcarea pentru drepturile femeilor. Azi a devenit mai mult o sărbătoare în unele state, iar in altele se ignoră total ziua.
Ziua Internațională a Femeii este despre drepturi și oportunități egale, despre solidaritate și echitate.
Din anul 1996, O.N.U. a ales diferite teme sub care să se desfășoare celebrarea zilei de 8 martie. Pentru anul 2020 aceasta este: “Eu sunt generația egalității: realizarea drepturilor femeii”.

Se tot spune că femeia trebuie să fie supusă bărbatului pentru că așa e lăsat de Creator, ca pedeapsă că l-a ascultat pe șarpe și  pentru că l-a îndemnat pe Adam să încalce porunca primită: de a nu mânca din pomul sădit în grădina Edenului.
Geneza 2:7 Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu. Geneza 2:16 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” (și a făcut femeia, din coasta lui Adam). Geneza 2:18 Omul şi nevasta lui erau amândoi goi şi nu le era ruşine. Cei doi erau egali în Grădina Edenului. Și-apoi și-a băgat șarpele coada păcălind-o pe Eva care, la rândul ei, i-a dat lui Adam să pape din fructul pomului sădit de Dumnezeu în grădină. Dumnezeu s-a supărat și i-a zis femeii: “Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.” (Geneza 3:16). Nici Adam n-a scăpat de mȃnia Domnului.
Timpul a trecut și Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul Lui, să spele păcatele oamenilor, deci și păcatul primordial.
Galateni 3:27-28: Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos. Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus. Toți suntem oameni. Altfel spus, (măcar) toți cei botezați astfel sunt egali. Isus a spart toate barierele obtuzilor și și-a arătat stima pentru femei. Marta, sora Mariei, a șezut la picioarele Învățătorului, privilegiu ce se acorda numai bărbaților la acea vreme (Luca 10:39). După Înviere, El s-a arătat prima dată unei femei: Maria Magdalena (Marcu 16:9).
(din Biblia tradusă de Cornilescu in 1924)
Am scris rândurile de mai sus pentru cei care se bat cu pumnul în piept că sunt creștini, mulți merg la biserică și, încă (femei și bărbați), sunt convinși că femeia trebuie să se supună bărbatului și, din când în când, trebuie “educată” cu palma, pumnul sau picioarele.

În lucrarea “Frica în Occident”, a istoricului francez Jean Delumeau, ilustru reprezentant al Școlii de la Annales și al valului de specialiști în istoria mentalităților pe care Școala franceză l-a produs, autorul analizează fricile colective ale societăților din Europa Occidentală din perioada cuprinsă între secolele XIV-XVIII, încercând să răspundă la o simplă întrebare: cui îi e frică de ce? Concluzia este că totul se rezumă la frica de moarte, dar aceasta se exprimă nu doar prin frica față de catastrofele naturale, dintre care ciuma provoacă cele mai intense psihoze colective, dar și prin frica de așa-zișii reprezentanți ai lui Satan pe pământ: vrăjitorii, evreii, turcii și... femeia.
Sentimentele contradictorii - atracție și repulsie, venerare și ostilitate - față de femeie datează încă din antichitate. (historia.ro)
Să fie valabilă concluzia aceasta și în secolul XXI? Pare că da, doar că trebuie înlocuit “turcii” cu “musulmanii” și excluși “vrăjitorii”, la care unii apelează pentru a-și “rezolva” diverse probleme.

În ziua de 8 martie e sărbătorită femeia (la unii femeia în general, la unii femeia mamă). Ziua de 8 martie trece, și totul revine la “normal”. Femeile nu sunt, întotdeauna, plătite la fel ca bărbații deși prestează aceeași muncă, nu sunt real protejate împotriva abuzurilor de tot felul, nu ar trebui să între în biserică în anumite zile, nu au acces în unele mănăstiri, partidele politice au “aripa pentru femei”… Oare, de ce acceptă femeile “organizația de femei”? De ce vor bărbații asta? Explicații probabile există, dar toate contrazic ideea de egalitate. E ca și cum ar exista o politică pentru femei și una pentru bărbați, ca și cum nu s-ar putea ajunge la un consens dacă ar fi toți în aceeși grupare: bărbați, femei, tineri, vârstnici… Mai trebuie o aripă pentru seniori.

O reală egalitate de gen este greu de atins chiar și în statele considerate progresite, dar e bine să tindem spre. 

24 de comentarii:

  1. Femeia ca tap ispasitor. :)

    Ce sa zic?! E de-a dreptul barbateste sa dai vina pe femeie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Altfel cum?! :) Ea e vinovata de "pacatul capital". Adam, "primul facut" - si foarte istet - inca de la inceputul Lumii a "ascultat" de Eva. Cum sa "intorci" lucrurile, s-o faci pe Eva sa fie ascultatoare? O scoti țap ispasitor pentru toate relele lumii. :) Exagerez! :))

      Ștergere
  2. La multi ani, Diana!

    Eu am crescut intr-un mediu preponderent feminin. Am vazut in femeie harnicie, putere, credinta, intelepciune, indemanare. Faptul ca li se dedica o zi din an, mi se pare putin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! :)

      Majoritatea femeilor au calitatile amintite de tine, iar femeile-mama (nu toate, din pacate) au de o suta de ori inmultite aceste calitati si multe altele.
      O zi in care se aminteste - la nivel international - despre ce e, cu adevarat, aceasta zi, dar zilnic ar trebui sa se urmareasca a se diminua tot mai mult inegalitatile. 8 Martie ar trebui sa devina mai mult decat o zi in care femeile primesc flori si cadouri. :)

      Ștergere
  3. În primul rând... „La mulți ani” pentru 8 martie, dragă Diana! Și felicitări pentru articolul bine documentat. O temă delicată, în care ai subliniat multe dintre prejudecățile și concepțiile despre femeie, de-a lungul istoriei. Greu să schimbi peste noapte idei ce s-au cimentat în secole și chiar milenii. Și totuși... au fost și excepții: societățile matriarhale (poate te gândești la un articol pe această temă!), sau faimoasele regine care au condus mari imperii, fără să le conteste nimeni capacitățile, doar pentru că erau femei.
    Numai bine și zile fericite! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex draga! La multi ani tuturor dragelor din viata ta! :)

      Multumesc pentru compliment si pentru idee! :) E ceva de documentat! Fara documentare ar iesi un fel de raport, cu doar cateva nume si fapte. :)
      Gandindu-ma numai la femeia-faraon Hatshepsut... N-o prea aveau la inima "marii dregatori" si, dupa moartea ei, din ordinul faraonului Tutmes numele ei a fost sters din istorie.
      Numai bine si zile fericite iti doresc si eu tie! :)

      Ștergere
  4. Felicitări pt articol!!!! Foarte nimerit momentul!!!
    La mulți ani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mona! :)
      M-am gandit si razgandit vreo juma' de zi daca sa public sau ba aceste randuri dar... in fond, despre egalitate in drepturi este vorba de 8 Martie, Ziua Internationala a Femeii. :)

      Ștergere
  5. Am trecut sa-ti spun La Multi Ani, Diana draga! Si fiecare zi este buna sa fie inceputul unei vieti fara frici. Ca nu folosesc la nimic. Sunt convinsa ca oricat de multe scrieri ar fi legat de acest subiect, tot mai este loc, pur si simplu pentru ca oamenii isi continua (ne)gandirea lor. Oricum, in fiecare om este o scanteie de divinitate, iar femeile si barbatii se completeaza, asa ca simbolurile yin si yang.

    Imi pare rau ca nu pot studia Cartea Sfanta in orinalul ei, pentru ca eu cred a suferit mutatii pe tot parcursul formarii ei. Asta este insa altceva ce nu se asorteaza cu aceasta zi, dar totusi adaug ca sunt multe aparente false si prea multe adevaruri ascunse si incifrate si cred ca nu putem le putem afla deloc simplu, sau chiar deloc.

    Asa ca iti mai spun La Multi Ani cu sanatate si bucurii, Diana draga!
    Pupici si o noua saptamana cu spor! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, draga Suzana!
      Viata fara frica! Cei condusi de frica am senzatia ca traiesc intr-o vesnica tensiune.
      Unii fara altii - barbati si femei - ne-am cam plictisi si, uneori, multe prostii fac oamenii care se plictisesc. :)

      Mereu m-am gandit: sa citesc Biblia in limba in care a fost scrisa! :)) Eu abia reusesc sa invat engleza, dar aramaica, greaca si ebraica (cele trei limbi in care, se zice, ar fi fost scrisa)!!! Sunt convinsa ca in traduceri a fost modificata in functie de interesul unora si altora...

      Cred ca se asorteaza si cu aceasta zi, in care e vorba despre egalitate in drepturi, de fapt. Si despre flori si cadouri, e drept. :) Cred ca in Parlamentul european s-au facut multe promisiuni azi.

      Multumesc, la fel! Sanatate si multe bucurii! Pupici cu drag! <3
      Cu spor si saptamana ta sa fie!

      Ștergere
  6. Multi uita ca au fost nascuti, hraniti, stersi la fund, spalati, zici ca au ajuns deodata mari si tari. O tara plina de crestini... cu numele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea si mai rea este ca nu cred ca uita ci... au impresia ca mama, iubita sau ce le-o fi e, in primul rand, femeie, iar femeia trebuie sa "asculte" de barbat: fiu, sot, tata sau ce i-o fi. :( Sa-i stearga la fund intra in "obligatiile" lor de femei.
      Cu numele sunt foarte multi! In realitate... him.

      Ștergere
  7. La multi ani de 8 martie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cristi! La multi ani tuturor dragelor din viata ta! :)

      Ștergere
  8. La multi ani! Mi-a plăcut citatul lui G.B. Show, dar mai ales și citalele biblice.🙂🌼♥️ Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ina!
      Ma amuza citatul in cauza, si-l scriu de cate ori am ocazia.:))
      Numai bine! Pupici! <3

      Ștergere
  9. Eu îți spun un Călduros La Mulți Ani, si lasăm "luptele" astea, că niciodată nu se va ajunge la egalitate pentru că mereu si mereu se găsește câte un zimbru mai cu coama zburlită să coboare femeia în jos..

    Parerea mea personală este că perfectiune nu este nici la barbat nici la femeie. Egalitatea este doar atunci când cei doi vor fi una..

    Să fie pace și egalitate între oameni.!
    Gânduri bune din partea mea pentru voi, Dragelor și Frumoaselor, să ne trăiți!!! ♥️💐

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Stef! :) La multi ani tuturor dragelor din viata ta!

      Ba sa nu lasam "luptele" si sa impiedicam tot mai multi zimbri sa faca ce vor. :)
      Sigur ca nu exista perfectiune. Femeia si barbatul nu vor fi una decat in cuplu (uneori sau mai des), cel mult, dar in societate, in general... nu (prea) pot fi una.
      Sa fie pace! Si egalitate!
      Numai bine! Iti doresc sa ai o saptamana excelenta! :)

      Ștergere
  10. Of Diana, eu nu cred n ziua asta. Nu o sarbatoresc, nu am nici o pretentie de la sotul meu. Ziua de 8 martie este o zi normala pentru mine si asa as dori sa rmana.
    De asemenea pentru mine cuvantul cheie este evolutie! O saptmana frumoasa si usoara iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie-mi place, asa cum imi plac cam toate sarbatorile, dar sa am pretentii de la baieti... Oh, nu! :) Da-mi plac bomboanele! :)) Din primul an de liceu si pana in 1989 inclusiv am tot fost la petreceri organizate cu aceasta ocazie. Doar dupa 1989 am aflat despre ce e vorba - cu adevarat - in acesta Zi Internationala a Femeii. :) Am mai fost la petreceri, dar rar (nu s-au mai organizat ca inainte), cu toate ca am o amica nascuta in 8 martie - nu-si serbeaza ziua in 8 martie, din motive usor de inteles.:)
      Si eu cred in evolutie, dar stiu ca fara femeile care au trait si au luptat inainte cu muuult-mult timp ca eu sa fiu macar "in proiect" femeile ar fi ramas "masini de facut si ingrijit copii", fara drept de a mosteni, fara dreptul de a profesa in anumite meserii, fara drept de vot etc.. Sunt convinsa ca de-ar lasa femeile garda jos urgent ar ajunge cu un pas mai aproape de situatia din care au scapat.
      Multumesc, Adriana! Iti doresc sa ai si tu o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  11. La mulţi ani, Diana dragă! Să-ţi fie mereu sufletul plin de bucurie şi frumos!
    Mă miră faptul că şi-n secolul ăsta unii sunt încă sechestraţi în mentalităţi atât de rigide.
    Îţi doresc o zi frumoasă, cu soare mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Potecuta, iti multumesc!
      Suflet senin iti doresc sa ai si tu. Multe, multe bucurii!
      Zile senine! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.