2020-03-25

Voci prin megafon

Sinistru, răsună voci din când în când pe străzile aproape pustii! Ziua mai e cum mai e, dar noaptea sună și mai rău! Anunțuri prin megafon auzeam, de regulă, când venea circul în oraș, când era vreun târg sau se deschidea vreun nou club de distracții. Acum… s-a deschis un câmp de interdicții.
Nu mult după prânz s-a auzit o voce răstită: “… autorităților! Stați în case!” Suna ca un ordin dat de un portar care se crede general…M-a enervat tonul! Am înțeles ordinul, stăm în casă. Poate un altfel de ton e mai potrivit pentru că - în fond! - îmi este restrâns dreptul la libera circulație, între altele. Am înțeles, e necesar un timp, dar nu lătra la mine pentru că nu sunt subalternul tău in armată! Cei care nu vor să înțeleagă nu te vor băga în seama, iar eu nu ți-am făcut nimic ca să merit să te răstești!
Acum vreo câteva minute, o altă voce, tot prin megafon (de data aceasta am înțeles toate cuvintele): “Respectați sfaturile autorităților! Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră!” Un ton mai blând, nu un ordin răstit! În alte orașe, cei care patrulează pe străzi folosesc și formula magică “va rugăm”: ”Atențiune! Situație de urgență - Protejați-vă sănătatea! Nu vă expuneți, vă rugăm rămâneți în case! Respectați toate recomandările autorităților!” (Aleșd, de exemplu).
Respect ordinele primite, dar asta nu înseamnă că trebuie să-mi și placă și - cu atât mai puțin trebuie să mă obișnuiesc cu o astfel de situație! O situație excepțională trebuie să rămână excepțională - dacă devine regulă e nasol.

De azi, ora 12, e în vigoare ordonanța militară numărul trei (diferită de ordonanța 2), prin care se interzice total ieșirea din casă, cu anumite excepții. Practic, ceea ce era permis noaptea numai în anumite condiții e permis de azi ziua sub aceleași condiții: declarație pe proprie răspundere, între altele, prin care să justifici deplasarea. Copiez mai jos articolele care interesează pe cei mai mulți:
Art. 1. Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Art. 2. Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței / gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 3.  Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Art. 4. (3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
Observație: Fără codul numeric personal! In unele declarații pe proprie răspundere-model găsite online se “cere” și CNP. Nu-l scrieți! In ordonanța militară nr. 3 nu e specificat!
Actualizare 26 martie, ora ~16:30
- "Tipizatele" de pe net au fost "simplificate", in sensul ca sunt acum conform ordonantelor: fara CNP.
- Cei care plimba caini au nevoie de declaratie daca nu sunt in raza de domiciliu (nu e specificat clar pe undeva care e raza, dar R. Arafat a spus la un moment dat: 500 m).
- Cȃnd trebuie să avem la noi declarație pe proprie răspundere ne explică ministrul de la “afaceri interne”:
https://www.gandul.ro/stiri/ordonanta-militara-nr-3-marcel-vela-anunta-nu-suntem-asa-categorici-cand-trebuie-sa-ai-declaratia-pe-propria-raspundere-la-tine-19410727
**
Sper că nu vor declarație pe proprie răspundere și de la cei care își plimbă câinii! Ne-ar trebui un copac! Ar trebui să scriem cel puțin două declarații pe zi (dar cei mai mulți vor scrie trei!), din cauză că sunt diferite intervalele orare de plimbare: dimineața, la prânz și seara (sau numai dimineața și seara). Plus declarațiile necesare dacă mergem la alimentara! Plus declarațiile pentru a merge să vedem de unii vârstnici! N-ar fi bun și un dosar cu șină?!
Cred că e logic: dacă sunt lângă adresa de domiciliu nu fac altceva decât plimb câinele…

Exemplu de situație: să zicem că trebuie să merg în capătul celălalt al orașului, să ajut pe cineva imobilizat la pat. Știu când plec de acasă, dar nu știu ce urmează a fi necesar să fac unde merg (poate interveni orice!)… Ce interval de timp scriu în declarație? Dacă depășesc intervalul scris inițial, la plecarea de acasă, scriu o altă declarație, cu interval orar mai mare? Dacă am fost legitimată la plecare și sunt legitimată la întoarcere voi fi acuzată de fals în declarații?
Ceva asemănător se poate întâmpla și dacă merg la cumpărături: nu știu dacă e coadă și cât voi stă la o eventuală coadă… Scriu un interval cat mai mare…? Situații de excepție mai sunt și… zău că nu am încredere în mintea deschisă a tuturor celor care ar urma să mă legitimeze (am văzut în acțiune colegi de-ai lor, cu alte ocazii!) Sper să fie sfătuiți să nu facă exces de zel! Sper să nu facă mofturi dacă le cer să se legitimeze! (doar au fost atȃtea cazuri cu polițai falși) Si declarația să rămȃnă la mine! 
Ups! In ordonanțele militare nu scrie despre intervalul orar si cod numeric personal.

Sursa foto: pixabay; autor: mohamed_hassan

10 comentarii:

  1. Românul nu stie decat de frica... Nu intelege altfel din pacate... Masurile astea trebuiau luate mai devreme... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar asa... Sunt cazuri in care si cel mai recalcitrant om (daca nu-i nebun cu acte) intelege si de vorba buna. Atunci cand iei cu japca oameni sanatosi (presupunand ca pot fi bolnavi) si-i bagi ca pe vite in carantina - unde riscul de a se imbolnavi e foarte-foarte mare daca exista macar unul bolnav), rastindu-te la ei ca asta sunt obligati sa faca... vorba merge, si altii se vor ascunde, vor ignora regulile s.a.m.d..
      Dovedeste romanilor ca stii ce faci, fa-i sa aiba incredere si, poate, va fi altfel. Apoi... si in Italia si in Franta (si in alte state unde nu sunt dictatori la conducere) sunt multi care nu respecta ordinele (deci nu doar romanul stie numai de frica).
      Se vor micsora, cel putin aparent, cazurile de "razvratiti"; dar ce folos daca cei care lupta in prima linie (cadrele medicale) cad pe capete?
      Oricum ar fi: sa nu latre la mine! Am declaratia in buzunar si nu bantui pe strazi sa ma uit la ei! :)
      Ma deranjeaza "modelul": mai bine bagam la puscarie 100 de nevinovati decat sa ne scape un singur vinovat!

      Ștergere
    2. Ii baga in carantina pe cei veniti de afara pentru aia ca nu se autoizoleaza si se plimba pe unde apuca. Suceava e un exemplu bun...
      In Italia si Spania s-au luat masuri tarziu probabil, iar acolo lumea nu prea a tinut cont de recomandarile initiale...
      Altii fac probleme mari, nu cei care-si plimba cateii... :))

      Ștergere
    3. Ministrul sanatatii se lauda cu mii de "testere" si cei aflati in carantina nu au fost inca testati - si vor sa testeze populatia din Bucuresti...
      Cica rezultatul testului rapid e dat in 15 minute... Ce mai asteapta sa-i testeze pe cei in carantina? Macar pe cei care sunt acolo de pe la inceputul crizei i-or fi eliberat? Nimeni nu zice nimic de ei...

      Statele unde acum sunt multi oameni infectati au un avantaj posibil (unii zic probabil): la urmatorul val vor avea mai putine victime si mai putine restrictii, pe cand ceilalti... o vor lua de la capat. Chestie de imunizare, cica.

      Asa zic si eu! Cei mai multi dintre cei care-si plimba cainii sunt oameni blanzi si responsabili. :))

      Ștergere
    4. Testele rapide au o eroare de 20%... Asa zicea Cercel zilele trecute...
      Trebuie sa inceapa sa testeze romanii care s-au intors, cadrele medicale si orice pacient nou venit in spitale...
      In Bucuresti sunt 4 milioane de oameni, inclusiv cei care lucreaza si stau fara forme legale...

      Ștergere
    5. E firesc sa dea eroare... Mi se pare chiar mare eroarea de 20% in caz de pandemie. Si-am mai auzit una (o iau tot cu "titlu de invetar"): testele rapide ar arata, de fapt, daca omul are... anticorpi pentru boala! Cum naiba sa mai credem ce ne spun astia?

      Asa ar fi logic... Testati in primul rand cei mai expusi, cei mai probabil sa aiba probleme! Poate ca politicienii ar trebui sa-si tina gura un timp.

      Ștergere
  2. Tocmai mi-am listat niste declaratii. In formular e si CNP-ul
    https://www.rfi.ro/social-119423-cum-arata-declaratia-pe-proprie-raspundere-necesara-deplasarii-afara-locuintei
    Cred ca vazand si facand. Nu obisnuiesc sa ma pronunt anticipat si nici nu speculez. Chiar nu are sens. Sa luam lucrurile cum vin. Ideal ar fi sa auzim ca nu au aparut noi cazuri. Asta este cel mai important.
    Numai bine, Diana draga! Calm si iar calm! Si am vazut un filmulet cum unii in loc de caine aveau o gaina in... lesa! Oameni inventivi!
    Pupici si noapte buna! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca declaratiile care apar online "vor" si cnp si interval orar, dar nu si ordonantele... Nu scrie in ordonanta, nu le dau. Sa zicem ca-s printre cei fara internet, aud la tv ce trebuie sa contina declaratia si asa o fac. Altfel, e ca in cazul unor hotarari de primar sau consiliu judetean care interzic - sau pretind - mai mult decat o lege! Cine a scris acele declaratii nu-mi poate pretinde mai mult decat legea. Si acum, legea e ordonanta militara.

      Nu speculez! Ma intreb, si am tot dreptul sa o fac, pentru ca n-am chef de abuzuri - am vazut destule. Inteleg starea de urgenta si respect regulile dar refuz absurdul.

      Cazuri noi vor tot aparea - n-are cum sa nu se intample... Din pacate.

      Am pus intrebari, am si raspunsuri... :) Zicea ministrul de la interne (nu mai stiu pe ce canal tv!) ca nu ne trebuie in fiecare zi o declaratie cand mergem la cumparaturi - una e suficienta, pt ca e important continutul, nu neaparat data. Si a mai zis ca cei care plimba caini nu au nevoie de declaratie pentru ca politistul care, eventual, ii legitimeaza vede adresa in buletin si e clar ca omul e pe langa domiciliu. Cei care plimba cainii altora - departe de domiciliul lor - au nevoie de declaratie.
      In seara aceasta (pe la 21:30), cu Miki, am trecut pe langa masina de politie stationata intr-o statie de autobuz si nu m-au intrebat nimic, deci nu sunt obtuzi.

      Hahaha! Am auzit un politist spunand ca au amendat pe cineva care avea o punga plina cu apa, cu un pestisor si pe unul care avea pisica in masina, zicand ca o duce la plimbare. Stiu doi oameni care-si plimba pisica zi de zi, pentru ca e invatata sa nu faca in casa: o doamna de la noi din cartier si un domn in cartierul unde are Miki "domiciliul" (poate ca mai sunt si altii). :) Pe ei i-ar amenda degeaba, pentru ca-si plimba animalutele de ani de zile.

      Daaa! Calm. Sunt calma, chiar daca usor ingrijorata pentru ceea ce se intampla si multi par ca nu mai baga de seama...

      Multumesc, Suzana draga! Numai de bine iti doresc si eu tie! Pupici! <3 Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.