2020-03-21

Oliță nu aveți?

Ziceam că refuz să mai deschid televizorul pentru știrile astea apocaliptice, dar…
Azi îmi făceam de lucru la masa din sufragerie - am început să lipesc piesele unui puzzle montat cu muuult timp în urmă. Am deschis tv-ul pentru a asculta muzică pe canalul de muzică preferat și, cum nu știam unde e canalul la acel televizor, am butonat; butonând, am ajuns la Digi24 (cca ora 15:30), unde era o știre despre vârstnicii care ies din casă în ciuda sfaturilor autorităților. Curioasă să le ascult motivele - nu e că nu le-aș ști pe cele mai multe - am rămas acolo.
La 74 de ani cât crezi c-o să mai trăiesc?, Sunt singur, cine să-mi cumpere cele necesare?Fără să ies din casă încă nu potTrebuie să iasă cineva, și ies eu, pentru că soția e mai puțin rezistentă (dragul de el nu se gândea că ar putea să-i “ducă” virusul). Și tot așa…
Ajunge “reportera” la o doamnă cochetă care ședea pe bancă într-un parc. Nu vă e teamă să ieșiți? întreabă “reportera” cu voce de copil. Cum să nu ies? Trebuie să plimb câinele! face ochii mari doamna. Și întrebarea de Pulitzer a “reporterei”: Nu aveți o oliță?!
(dialogurile sunt citate aproximativ - ideile sunt certe)
Motivele au fost și de genul “o mare manipulare”; “cine se teme mai mult o să aibă parte”…

Zău acum, cât de incult trebuie să fii să nu știi că un câine face la oliță doar dacă e dresat special?! Să zicem că a întrebat asta încercând să fie amuzantă, dar chiar și așa, tot juma’ de creier a dovedit că are: câinii învățați - în sensul de educați - să facă afară vor face în casă - ȋntr-un final! - doar dacă sunt singuri și au o nevoie urgentă - diaree, de exemplu. Când nu sunt singuri, cei mai mulți schelălăie, alergând spre ușa de ieșire și oamenii știu că blănosul lor are o urgență.
Evident, dacă refuzi să scoți câinele trebuie să-i suporți (și tu, și vecinii) schelălăielile, lătrăturile, agitația… Într-un final va da drumul pe undeva… Dar! Pui în pericol un câine bătrân și educat altfel pe care îl obligi să se comporte astfel… Zic și eu: mai multă grijă cu pretențiile.
Unii or avea cap doar să nu le plouă-n gât?!

Fapt divers. Toți cȃinii pe care noi i-am avut la bloc au fost ȋnvățați - la sfatul unui dresor - să facă și in balcon, in ideea că pot fi momente cȃnd nu are cine să ȋi ducă afară - ne asiguram, pe termen lung, că nu vor fi probleme. Și bine am făcut pentru că, la un moment dat, Bony (boxerița pe care am avut-o din 1991 in 2000) a rămas singură acasă două zile - venea o prietenă (o dată pe zi) și ȋi dădea mȃncare, apă, curăța balconul, dar nu putea să o și plimbe. (oricum, Bony n-a mȃncat nimic pȃnă am venit acasă). Au fost multe alte ocazii cȃnd sfatul dresorului s-a dovedit util.
Pe Miki nu am insistat să o ȋnvăț, la rugămintea prietenei care o are “cu acte” - Miki e in “custodie comună”.

Cică, de ce tot ies vârstnicii din casă! Unii au pensiile atât de mici încât nu-și permit să-și facă provizii! Își cumpără strictul necesar gândind-se că, poate, a doua zi le vor trebui niște bani pentru cine știe ce urgență…

Completare ulterioară publicării textului
Declara o farmacistă că vȃrstnicii nu găsesc, in farmaciile unde mergeau de regulă, medicamentele necesare lună de lună, conform prescipțiilor medicilor, pentru afecțiunile cronice de care suferă și merg de la o farmacie la alta, și unde găsesc fac coadă. Alfel spus, poate că ar trebui să fie ȋnțeleși și - mai ales! - ajutați.

Sursa foto: pixabay; autor: tanakrit_tae

12 comentarii:

  1. Deocamdata magazinele sunt aprovizionate, s-au luat masuri de igienizare, se intra in nr restrans, DAR mie mi se par preturile un pic mai mari (incepe specula si iesea flerul antreprenorilor la iveala), in magazine nu esti protejat deloc, in ideea ca treci pe langa ceilalti la distanta foarte mica. Vanzatoarele pun mana pe bancnote, carduri, pun si pe alimente.

    Noi am iesit doar pt: job, cumparaturi saptamanale (nu anuale sau zilnice), dus gunoiul. Azi, dupa zece zile de stat in casa, am mers intr-un colt de natura, destul de izolat. Oamenii oricum se tem unii de altii si pastreaza distanta (mai putin in magazine).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Magazinele mai mici - din ce am observat - nu se reaprovizioneaza la fel de repede (daca se vor reaproviziona).
      Prefer magazinele alimentare mici pentru ca oamenii se asaza la coada afara, cu distanta intre ei, si dupa ce iese cel din magazin intra urmatorul. Banii, produsele, cardurile... asta e... Ne spalam pe maini dupa ce le folosim, scoatem alimentele din ambalajele originale... iar ne spalam pe maini!

      In general, aprovizionarea o facem si noi cam pe o saptamana, dar tot mai sunt una-alta de luat, plus ca mai iau si pentru unii vecini, cand au nevoie de ceva.
      Inca mai avem ghena (pentru gunoi), ceea ce este super in aceste conditii! :)

      Fain de tot ca ati iesit! S-a anuntat vreme nasoala in urmatoarele zile - mi-am amintit pentru ca tocmai a inceput sa ploua aici si s-a racit brusc atmosfera.

      Ștergere
    2. Vanzatoarele si ele sunt destul de expuse.

      Ștergere
    3. Sunt foarte expuse! Am observat ca cele mai multe au inceput sa poarte masca si manusi...
      Dupa aceasta experienta poate ca ar trebui ca toate magazinele mici sa isi faca o "fereastra", cum au farmaciile care au si program non-stop si magazinele mici care au si program non-stop, pentru a nu permite intrarea oricui pe timpul noptii (si de acum, in caz de pandemie)...

      Ștergere
  2. De luni doar job (cu masina personala) si cumparaturi (mai rarut).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va fi in regula! Masina personala este un maaare avantaj! :)

      Ștergere
  3. Si nici hârtie igienică specială pentru căței? Ella sunt ... pupici!😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista servetele! :))
      O sa rȃzi, dar noi am sters labutele cateilor de cand avem catei in casa! Si la fund i-am sters mai mereu, dupa ce, afara, faceau kk! Multi au zis ca suntem sariti de pe fix! Nu suntem, si nici germofobi nu suntem! Sigur ca au fost/sunt si zile cand n-o faceam/facem, dar regula este curatatul, periatul... Ridica singuri labutele pentru a fi stersi. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Buna poza cu 'brain lotion'! Cum ma gandisem candva la un spray de prosteala...! :) Stiam eu de ce nu ma mai uit la stiri!
    Nu stiam ca trebuie dresaj pentru ceea ce ai spus.
    Am descoperit o emisiune interesanta: https://www.youtube.com/watch?v=e48TnWrsGP0
    O duminica placuta, Diana draga! Noapte buna! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mie nu-mi da pace curiozitatea! Vreau sa stiu cam pana unde pot merge isteria, manipularea, obedienta...
      Dresajul e necesar pentru olita la propriu! Am pus ghilimelele aiurea pentru ca noi le spuneam cateilor "la olita", cand i-am invatat sa mearga in balcon pentru nevoi. :) (am remediat) Unii si-au invatat cateii sa faca in baie - nu mi s-a parut tocmai igienic... Nici in balcon nu e, dar fiind numai pentru situatii de exceptie...
      Sunt si caini care fac la WC, avand (sau nu) un capac special, fiind dresati sa faca asta - dar nu cred ca ar trebui sa fie o regula pentru ca si acesti catei imbatranesc si nu mai pot urca si... Am vazut si o pisica ce-si facea nevoile in WC - si e putin probabil sa se fi lasat dresata :)) Acestea sunt exceptii.

      Multumesc pentru link, Suzana draga! Voi urmari emisiunea mai tarziu (acum e ora 2:44 si n-o sa inregistreze prea mult creierul meu). Prof. dr. care e invitat mi se pare un om foarte inteligent - mi-a iesit din suflet cand l-am auzit vorbind - in cazul unei fetite in varsta de 10-11 ani care era insarcinata si parintii au cerut sa i se faca avort. El zicea ca ar fi trebuit sa nasca acel copil si l-ar fi lasat in grija statului daca nu putea sa-l creasca familia... Ceea ce stie ca medic, insa, cred ca e pe bune. Mai repede as avea incredere in el decat in unul ca Cercel, de exemplu.
      Multumesc, Suzana draga! Duminica minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  5. A fost o surpriza placuta cand am auzit că in reglementarile aferente stării de urgenta se fac referiri si la animalele de companie.
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine! Stiam ca se va ajunge la interdictii privind circulatia si speram sa imite "modelul francez". :)
      Multumesc. Sanatate!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.