2020-03-19

Liniștea ciudată a nopții

De prin anul 2004, când l-am avut pe Boby, un câine boxer pe care l-am găsit și care era atât de posesiv încât lătra și se repezea (in lesă fiind) spre orice câine, și spre orice om care arăta mai ciudățel, mi-am făcut obiceiul de a ieși noaptea la o plimbare lungă. Și mi-a rămas obiceiul pentru că îmi plac liniștea nopții, străzile aproape pustii. În unele din aceste plimbări aproape că-mi aud gândurile…
Duminică seară - pe la ora 22 - am ieșit cu Miki. A doua zi, luni, 16 martie, urma să fie declarată starea de urgență pentru “lupta” împotriva răspândirii infectării. Era pustiu-pustiu! Nici automobile, nici pietoni… Nimeni și nimic. Liniște ca noaptea in cimitir.
Nu era acea liniște cunoscută din alte nopți, ci una apăsătoare, cumva, ca și cum și insectele nocturne erau ascunse. Era o liniște care nu-mi plăcea în mod deosebit. Și mă gândeam la strania situație în care a ajuns omenirea. Și m-am gândit ce fel de popor om fi noi dacă o persoană ca Viorica Dăncilă a ajuns să fie prima femeie din România care a candidat la funcția de președinte de stat și a ajuns în turul doi la alegeri…
Și mă gândeam la toți oamenii care sunt bolnavi și speriați, bătrâni și singuri… Cum să ajuți acești oameni?! M-am gândit și la condițiile din spitalele din România, la lipsa de… orice și indolența unor cadre medicale, de impolitețea altor lucrători din sistem… Acum, unii dintre aceștia sunt în “prima linie” și mulți nu au cum să se protejeze pentru a ajuta pe cei care au nevoie… Și-i vedeam, cu ochii minții, pe politicienii români și… M-a cuprins groaza!

La un moment dat, din direcția opusă, a apărut un om - avea rucsac și o sacoșă… Avea aspectul unui om fără adăpost. Și omul… a tușit! Nu și-a acoperit gura tușind. Fiți liniștiți! Distanța dintre noi era mare și vântul nu bătea deloc. Nici nu mi-am dat seama cum am ajuns de partea cealaltă a zonei verzi late de circa cinci metri care împarte trotuarul în două! Din nou au năvălit gândurile negre: cui îi pasă de acești oameni?! Am ajuns să ne temem de semenii noștri… 
Plimbarea a fost una total nereușită…

În următoarele seri nu am mai simțit acea “liniște ciudată”, dar se simte ziua. Dacă până de curând se cam goleau străzile pe la ora 18, când închid cele mai multe magazine din zonă, acum de pe la ora 16 e aproape pustiu. Se aud mai clar glasurile guguștiucilor, al porumbeilor și, undeva, se aude o ciocănitoare. N-am mai auzit pescărușii! Pisicile se plimbă liniștite, doi copii din bloc ies la joacă în fiecare zi înainte de prânz. În general, oamenii își văd de viața lor, dar am văzut mai mulți cu mască (și câțiva și cu mănuși). Azi, un vecin m-a întrebat de ce nu port mască, pentru că a văzut la tv, pe nu mai știa ce canal, un anunț cu “să purtați masca”. I-am zis că pe mesajele date de la guvern zice s-o purtăm doar dacă suntem răciți și trebuie să ieșim sau dacă știm că intrăm în contact cu cei care sunt răciți… Și rostind cu voce tare “dacă știți pe cineva răcit” m-a pufnit râsul din cauza de… “fractură de logică”! De unde să știu eu că cineva pe lângă care aș putea trece este sau ba răcit și nu poartă mască…? Încep să am sentimentul că toate aceste măsuri preventive sunt un fel de frecție la picior de lemn, dar se speră încetinirea contaminărilor…

Ce-am mai citit despre una-alta? OMS anunță că e posibil să fie o legătură între contaminare și fumat! Nu e ceva clar, dar se presupune, pentru că fumatul atacă sistemul circulator și cel respirator și un organism slăbit e mai predispus la infecții. Alta: cercetătorii chinezi ar fi făcut o analiză “pe grupe sanguine” și au ajuns la concluzia că cei cu grupa 0 au cel mai mic risc, iar cei cu grupa A cel mai mare… E specificat acolo: cercetările sunt preliminare, deci nu e certitudine.
Surse:
https://www.viva.ro/actualitate/studiu-din-china-cat-de-predispus-esti-la-coronavirus-în-functie-de-grupa-de-sange-cei-cu-grupa-0-au-riscul-cel-mai-mic-2530258
*
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/avertismentul-oms-de-ce-ar-trebui-sa-renuntam-la-fumat-in-timpul-pandemiei-de-coronavirus.html

Ieri, in piață, am auzit-o rȃzȃnd pe o vȃnzătoare: “de la tutun tușesc, dar mi-e și frică să tușesc!”

Ce-am mai auzit?! Fel și fel de capete de medici care au obiceiul să vorbească la tv, dau din gură că se așteaptă un “bum” de infectari și că… și că… Părerea mea: să lase oamenii în pace! O fi așa, nu zic nu, dar nu mai băga oamenii în panică, lasă lucrurile să se desfășoare. Vor să-i determine pe cei mai mulți să stea prin casă? Așa o fi, dar parcă tot nu e ok să bagi spaima în unii oameni.

Cel mai mult mă sperie politicienii români și “măsurile de protecție” pe care le iau: le spun angajatorilor, între altele, să plătească ei șomajul tehnic și mai apoi statul, după 60 de zile, le va returna banii. Vorba unui angajator: de unde să am bani de salarii dacă nu am încasări?
Au mărit pedepsele și amenzile pentru cei care zădărnicesc măsurile luate pentru limitarea infectării…  ca și cum inconștienții care fug din carantină ar fi interesați de lege, de parcă le-ar păsa…

Pare că în România ne apropiem de momentul  “scapă cine poate”. E foarte trist. 

Sursa foto: pixabay; autor: quicksandala 

20 de comentarii:

  1. Medicii sunt platiti ca sa induca frica, vanzarile farmaceutice au crescut enorm. Nimic nu e la intamplare, de regula un lucru manipulat in exces de media ascunde multe alte lucruri. Criza are acum o scuza, cei care fura de la buget pot fura sub acoperire, doar urmeaza alegeri, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gandit ca multi bani se vor "volatiliza" cu aceasta ocazie...
      Nu stiu daca medicii induc frica intentionat sau prin nepregatirea lor ne sperie - cum sa termini o facultate de medicina copiind la examene pentru ca mai apoi sa tratezi bolnavi sau... sa lucrezi intr-un laborator?
      Unii "jurnalisti" chiar ca exagereaza cu preznetarea situatiei... Au nevoie de rating - fara rating ies din grila de programe (sau ar trebui sa iasa).

      Ștergere
  2. Ziua bună, dragă Diana! Bine ai descris situația actuală de pe la noi și mai ales această liniște apăsătoare... „liniște ca noaptea în cimitir”! Unde mai înainte aveam parte de o atmosferă veselă în bloc, cu muzică și râsete pe la vecini, acum e o liniște totală. Cred că și în casă oamenii vorbesc în șoaptă!
    Despre politicieni și „măsurile” lor... bine ai zis. Cred că prima lor grijă este cum să scape ei. Ceilalți... fiecare cum poate. Pe la tv atâte declarații care bagă lumea în sperieți. Printre aceștia, mă bucur că mai sunt și unii realizatori cu capul pe umeri, care încearcă să transmită un mesaj optimist către o lume atât de speriată.
    Așteptăm și sperăm că va fi bine!
    Multă sănătate și o zi cât mai bună! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex draga! Buna si ziua ta sa fie!
      Multumesc pentru apreciere!
      Am luat hotararea sa mai deschid televizorul numai seara. :)) Cand ma gandesc ca erau vreo trei ani (poate mai mult timp) de cand ma uitam la vreo emisiune tv mai mult pentru ca "asa se intampla"... :) M-am lasat dusa de val acum, dar cred ca mi-am revenit.
      La noi in bloc sunt mai mult varstnici, si era liniste oricum. Dar nu mai e atata zgomot de la magazinul aflat la parter! :) Fac mai rar aprovizionarea si nici nu mai stau lucratorii la discutii cu ton ridicat.
      Mi se pare tare ciudat cum se golesc strazile la un moment dat - pe zi ce trece tot mai putini oameni vad pe afara. Nu zic ca-i rau, ci doar... ciudat! :)
      Multumesc. Sanatate si zile linistite va doresc si eu! :)

      Ștergere
  3. Asta e si sentimentul meu...scapa cine poate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ce sistem de sanatate avem, cu ce politicieni... mergem pe "principiul": berzei chioare ii face Dumnezeu cuib.

      Ștergere
  4. E atâta nebunie, dezinformare şi nepăsare că aprope că nu mai contează decât să fim bine. fiecare pe cont propriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In astfel de momente se vede cat se poate de clar ce inseamna lipsa de educatie, ce inseamna politicieni si sistem de sanatate in care oamenii nu au incredere... Cand il vedeam pe premier cum se rasfata important din "izolarea" lui ma lua cu fiori de groaza!

      Ștergere
  5. Eu am vazut ieri la piata doua vanzatoare care-si aranjau una alteia masca...
    Cine pune mana pe masca afara o poarta degeaba...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca au in cap ideea ca masca, chiar daca o ating astfel, tot protejeaza, cat de cat...
      Azi am vazut multi cu masca si multi cu masca sub barbie! Probabil isi acopereau gura si nasul in zone aglomerate... Ce sa mai...?!

      Ștergere
    2. Masca e eficienta 2-3 ore... Plus ca daca ai numai una, trebuie spalata in fiecare zi...

      Ștergere
    3. Hm. Nu stiam nici ca poate fi folosita - cu efect - dupa spalare.
      Azi, o doamna vaznzatoare imi spunea ca i s-a uscat gatul de la masca pe care trebuie sa o poarte cat e la munca! Pare ca nu e ok sa fie purtate mastile atatea ore! Primarul de Iasi i-a obligat pe cei care vand la piata sa poarte masti (intre altele) cat vand la taraba! Gatul uscat e cale libera pentru fel si fel de bacterii, virusuri... Sa nu mai zic de iritabilitate si tuse! Zau ca o iau razna! :))

      Ștergere
  6. Este foarte evidentă frica scăpată de sub control datorată vortexului de informații care vin din toate direcțiile și care practic n-ai nici o șansă pentru a le contracara..
    Eu NU mă uit deloc la TV. Am doar două surse de informare și îmi este de ajuns.. Totuși, NU ar trebui să devenim fanatici, iar dacă putem să calmăm "spiritele" să o facem, dacă putem ajuta pe cineva, acum este cel mai mult de "lucru" și nu este cazul să ne hrănim în loc de mâncare, cu frică.. De la frică la agonie și nebunie, este doar un pas..
    Să ne incărcăm "bateriile", nu să le golim acum cand trebuie să dăm piept cu virușii..

    Diana și tuturor, vă doresc un weekend superb și să avem credința că covid-19 va pleca, iar noi vom rămâne 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte multi nu sunt deloc speriati, dar sunt obligati sa se supuna masurilor de "preventie" dictate de guvern prin gura "specialistilor" - si, uneori, specialistii se contrazic unii pe altii; "jurnalistii" difuzeaza informatii trunchiate - sau prost intelese de cei care le dau pe gura, altii vin si comenteaza ce au mai auzit pe la colturi de lume... si nimeni nu mai stie nimic clar.
      Azi am deschis tv-ul seara si am revazut filmul Winnetou, dar "info" despre nebunia in masa am mai aflat telefonic. :))
      Personal, n-am o stare de frica, ci mai mult de emotie intensa, de ingrijorare pentru cei care sunt in tari precum Italia, Spania, Anglia, Franta si pentru dragii acestor oameni, care nu sunt langa ei...

      Multumesc, Stef! Incetisor, creierul meu se aduna la locul lui. :) Sigur ca va pleca asta! Si vine altul mai apoi! :)) Si, in cativa ani, vom trai intr-o vesnica "stare de urgenta", cand exercitarea celor mai multe drepturi fundamentale este restransa... Pentru binele general, desigur.
      Weekend excelent iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  7. Diana draga, nu ma simt in stare sa mai spun ceva legat de acest subiect.
    As vrea sa-mi scriu jocul de cuvinte si parca se duc in neant ideile! :)
    Parca cineva ne vrea varza si sunt sanse sa-i reuseasca... :(

    Un weekend linistit sa ai si poate cu idei mai senine! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana draga, sper sa nu te simti obligata, din politete sau altele :) sa citesti ce scriu in "jurnal". :) Nu vreau sa se simta cineva obligat sa citeasca sau sa scrie un mesaj/comentariu. Stiu (si din experienta) ca scrisul ajuta - si cam profit sa-mi public unele intrebari (unele le cenzurez) :) in ideea ca or mai fi si altii care simt ca mine, care gandsc ca mine... Nu am nevoie de o "confirmare" a ideilor, ci stiu ca astfel scap de "balastul" din creier si, incetisor, revin la sentimente mai bune, reusesc sa vad mai clar unele lucruri si, incep, din nou, sa fac unele conexiuni. :)
      De un lucru sunt sigura: nu vor reusi sa ma reduca la stadiul de varza decat cu... socuri electrice! :))
      Multumesc, draga mea! Iti doresc sa ai si tu weekend linistit! Pupici! <3

      P.S. Am "cules" si eu cele 12 cuvinte si le tot impletesc in... scenarii de groaza! Si sunt cuvinte incarcate de optimism! :) Inca mai am de curatat la creier.

      Ștergere
    2. Nici pomeneala! Nu e vorba de 'obligatie', doar de subiect.
      Si am ajuns la concluzia ca nu ma descarc daca vorbesc despre ceva anume. Cred ca in toata viata mea fost la fel si nu prea stiu de ce.
      Intr-un fel este bine daca scrisul ti-este o supapa in felul acesta. Pentru mine este o supapa, doar daca am gasit ideile utile momentului si le pot imprastia. Altfel. parca sunt blocata. Suna complet stupid, recunosc, dar...
      Oricum, nu am nici un dubiu ca ne vor... cumva! Este ceva instinctiv, cred. Sper si ar fi preferabil sa gresesc...!
      Sa-ti fie bine, draga Diana! Pupicei!
      ps. Zilele astea am mai pus legume la murat. Sa stii ca e functionala metoda. (legume in apa sarata: o ligura sare pe litru apa rece) Si nu mai vreau sa astept toamna. Fac si cu ce e acum.
      Experimental...

      Ștergere
    3. Cred ca nu gresesti. Sunt multe voci care sustin acelasi lucru, dar nu le vom auzi la tv. La tv ii arata numai pe cei care se "adapteaza" in izolare, nu si pe cei care se revolta. Cei care se revolta vor fi, oricum, tratati ca fiind inconstienti care nu se gandesc si la altii = nebuni, adica (e o reteta verificata - functioneaza). Pericolul virusului este real si de pe urma lui se profita din plin. China, prin dictatorul care o conduce (si prin reprezentantii lui) insista la nivel mondial de multi ani ca drepturile omului sunt “pericol existential” si oamenii ar trebui sa aiba mai putine drepturi (mai restranse). Ceilalti dictatori ai lumii sustin ideea chinezului. Altfel spus, cetatenii sunt doar niste sclavi care trebuie sa asculte orbeste comenzile celor care au ajuns la carma statelor si care stiu mai bine decat noi ce avem nevoie, ce ne trebuie si cand!
      Ultimele alegeri electorale din Italia (parca in 2018) au adus la putere partide care nu au experienta in guvernarea la nivel national si care se opun U.E. si monedei unice (fara a urmari iesirea Italiei din UE - doar Liga Nordului, in principal, isi doresta iesirea din UE si autonomia de restul Italiei).
      OMS, prin reprezentantii sai, a ajuns sa spuna ca devine real pericolul unei crize economice globale - probabail ca-si dau seama ca lucrurile scapa de sub control si sunt aproape sigura ca in curand vor anunta “finalul pandemiei”.
      Bineinteles, acestea toate sunt supozitii, coincidente... ;)

      Sper sa se pastreze muraturile! Trebuie sa le tii, neaparat, undeva unde sa fie racoare (spre rece) - mama a pus anul trecut muraturi “inainte de vreme” (numai cu sare) si multe s-au stricat, din cauza caldurii de peste vara (daca ar fi avut beci poate ca ar fi rezistat). Si mie-mi plac numai cu sare, fara conservanti.
      Scrisul m-a ajutat intotdeauna - ceea ce nu e si pentru ochii altora scriu si apoi arunc foile.
      Sa fim sanatosi! Sa ne pastram mintea limpede! E, cumva, destul de greu sa fim suta la suta senini, pentru ca toti avem oameni dragi departe de noi si nu putem sa nu ne ingrijoram (mai mult sau mai putin).
      Multumesc, la fel! Spor la ce ai de facut, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  8. NU ca sunt eu mare fan politic sau ca tin cu guvernul actual sau cu vreun guvern dar, mie mi se pare ca ai nostrii din cauza ca stiu foarte bine ca sistemul sanitar este la pamanat, au luat parca mai multe masuri care ar putea duce la stoparea raspandirii epidemiei decat alte guverne. Francezii, germanii, Englezii au luat mult mai putine masuri si mai in deradere. Sa nu mai spun de Italieni. Le-a sups la oameni ca inchid orasele si le-au dat timp sa pleca sa ii infecteze si pe cei din sudul Italiei.
    La noi din pacate se tesetaza putin. Mie cel mai frica imi este de cazurile nedescoperite si cred ca ar trebui testarea continua a cadrelor medicale.
    Nu inteleg de ce Romania nu a luat masuri pentru intrarea in carantina a toti conationalilor, indiferent de tara de unde se intorc.
    E greu sa ii tii pe oameni in casa pentru ca noi nu avemm disciplina necesara. Si nu numai noi avem problema asta. Am vazut aceleasi probleme si la restul tarilor din UE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ii privesti cu atentie pe politicienii romani ii vezi cum isi dau cu stangu' in dreptu' chiar si in aceasta situatie...
      Este teribil ce se intampla in Italia, dar nu cred ca au gresit guvernele care au luat mai tarziu masuri mai drastice. Viitorul o va spune.
      Din pacate, pare ca Italia e condusa azi de niste incompetenti... urmare, poate, a ultimelor alegeri (nu afirm ca ceilalti erau mai buni dar aveau o anumita experienta politica la nivel national).
      Elevetienii nici acum nu au interzis circulatia in interiorul granitelor.
      In izolare la domiciliu, poate, pentru ca in carantina sunt si asa prea multi... si riscul de contaminare e foarte mare. Nici nu ar fi avut unde sa inchida sute de mii de oameni! Din pacate, unii nu respecta izolarea la domiciliu si, curand, vom auzi ca am ajuns in faza de "transmitere comunitara", cand nici carantina nu prea mai are sens... Azi zicea un... medic ceva de genul, dar a fost contrazis cu vehementa. Mai e un medic... "racket" care tot "ameninta" cu "ce grava va fi situatia saptamana viitoare"! Baga aiurea spaima in oameni! Calculele lor pot fi bune, dar pot fi si extraordinar de eronate pentru ca e vorba de oameni, de organisme vii pe care nici cercetatorii geniali nu le cunosc perfect!

      Nu exista disciplina pentru a sta numai in casa chiar si 14 zile daca esti sanatos si activ in general! E nevoie de antrenament! :) Un om activ se obisnuieste greu in casa, dar daca are creierul la el poate face un efort... Cei care nu-s capabili de acest efort sunt... nu stiu cum sunt, pentru ca nu sunt in pielea lor.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.