2020-03-28

Al treilea guguștiuc

Puțin după ora prânzului, am ieșit să hrănesc guguștiucii - i-am văzut pe fereastră stȃnd între crengile teiului. Am fost surprinsă - plăcut! - să văd al treilea guguștiuc. În urmă cu mai mulți ani veneau la fereastră două perechi de păsări (erau părinții și puii); apoi a venit o pereche și un guguștiuc fără pereche; cel mai des, în ultmiii ani, a venit doar o pereche și în ultimul timp doar un guguștiuc (nu de prea mult timp vin cei doi despre care am scris). Am observat că nou-venita pasăre are un semn pe aripioara dreaptă, ca și cum ar fi avut o rană care s-a vindecat sau ca și cum i-au fost smulse penele și fulgii din acel loc (micuț semnul: cam cât o “pernuță” de lăbuță de pisic). Pentru că zbura fără probleme nu mi-am făcut griji. Și, ce să vezi?! Domnia sa o alungă pe micuța fără inel pe gât, dar îl cam ciugulea și pe domnia sa “el”, însă nu-l alunga serios! Eeee, așa nu mi-a plăcut! Am pus grăunțe separat: pentru “el” și “bubiță” într-o parte a ferestrei, pentru “ea” în cealaltă parte - cum se ducea “bubiță” s-o alunge pe “ea”, cum îl alungam și eu. S-a prins repede despre ce e vorba și după nici zece minute “ea” mânca într-o parte, ceilalți doi în cealaltă, fără să se mai deranjeze reciproc. Doar pe porumbei ȋi alungau.
Acum am alt scenariu în cap: “ea”, guguștiucul fără “colier”, ar putea fi unul dintre pui, iar cei doi, părinții - “bubiță” nefiind prezent un timp pentru că era… în convalescență.
Am fotografiat și al treilea guguștiuc.
(în colțul din dreapta, jos, am suprapus o poză în care am încercat să îl măresc - fotografiindu-l când era mai aproape de fereastră - dar nu prea mi-a reușit)
Sigur că diferențele între cei trei există numai pentru cunoscători! (dacă s-ar fi văzut “bubița” în poză ar fi fost altceva).

De ce nu i-oi fi filmat, cum a făcut Adriana cu albinuțele?! Temă de meditație. 

12 comentarii:

  1. Ce imagine de primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Data viitoare poate reusesti! Se pare ca invata repede ce si cum!
    Niste scumpi, gugustiucii tai de la ferestra!
    Multumesc mult, draga mea, pentru aceste senzatii de viata pasareasca!
    Pupici si o duminica placuta! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt scumpici! :) Imi petrec ceva timp cu ei... - pana acum nu i-am observat cu foarte multa atentie.
      Sper sa reusesc sa-i filmez. Azi a venit numai "bubita" la papa...
      Cu drag!
      Multumesc, Suzana draga! Noapte linistita iti doresc! Si zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Am si eu o broasca testoasa, sa o aduc la tine? Nu de alta dar vad ca esti dresoare innascuta!
    Am auzit ca este o problema cu hranirea pasarilor din cauza COVID: cum strazile, parcurile, pietele sunt goale, nu mai are cine sa hraneasca porumbeii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ma bucur sa aflu ca ai o broasca testoasa! :) Nuuu, n-o dresez. Gugustiucii, probabil, sunt inteligenti si au priceput repede care-i treaba - nu am vreun merit.
      In cartier la noi porumbeii sunt hraniti in continuare (in intervalul orar 11-13) :) dar sunt multi care hranesc vietatile prin zona. Ma tem de ce va urma dupa ce vor spala strazi, parcuri, garduri etc. cu cine stie ce substante - sper sa nu fie unele de daunatoare pentru om si celelalte vietati...

      Ștergere
  4. dragii de ei... Ce bine ca mai sunt persoane ca tine, care se gandesc si la viata grea a gugustiucilor.
    Fotografia e buna insa ai dreptate, poate ca n filmulet ar fi redat mai bine atmosfera :-) Ca imaginea ar fi fost mai clara, nu se stie... in pllus, o fotografie o poti mari si decupa un detaliu mportant, pe cand in film, nu se poate.
    Te pup draga mea, imbrtisari si ganduri bune de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multi care hranesc pasarile, si pisicile :) prin cartier. La noi s-au obisnuit de multi, multi ani, si in tei poposesc fel si fel de zburatoare.
      O sa incerc sa filmez, desi am mai facut unele filmari si... vaaaai! :))
      Si eu te pup, Carmen draga! Imbratisari si ganduri bune si de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  5. Şi uite aşa... e ca şi cum l-am auzit cântând :) Tare frumos surprins! Încerc şi cu anonim, poate mă lasă să public. Potecuţa semnează

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Imi place "cantul" gugustiucului - mai ales cand se lasa seara; ei pleaca la culcare o idee mai tarziu decat porumbeii - si se trezesc mai tarziu. :)

      Pfuuu! Tot mai multi de pe WP au probleme sa publice pe blogspot... Nu-i cinstit! Te rog, cand ai timp (si vrei!) scrie cu "anonim" si "semneaza". :) Voi modifica pentru a aparea "cont activ", sa zic asa. (nevoia m-a invatat cum se face) :)

      Ștergere
  6. Oooo, pă deja poți face o "telenovelă" despre viața gugustiucilor 🤣
    Chiar un tabel mi-ar fi plăcut să fie despre animăluțe, mi-ar fi plăcut, de ce nu.?
    Să sperăm că gugu ai tăi se vor bucura de viață lungă și nu li se va năzării la careva să "toaleteze" pomii sau doamne ferește, să-i taie..
    O săptămână frumoasă, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! :)) Gugustiucii din tei - poveste de iubire. :)
      De doua zile n-am mai vazut gugustiucul fara "colier" ("ea"). :( Vin doar "bubita" si "el". Sper sa fie bine toti! :)
      Ooo! La ultima ciuntire au taiat varful corcodusului! :( Sper sa nu-i taie! Dar, daca-i vor stropi cu substante pe baza de clor... cine stie ce se alege de ei, de insecte, de pasari si alte vietati... Multi medici spun ca e suficienta apa cu sapun/detergent pentru a spala strazile, dar sunt mai scumpe substantele chimice...
      Multumesc, Stef! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.