2020-03-20

Ieși afară!

(se poate ieși ȋnăuntru? da, știu, e un pleonasm acceptat de limba romȃnă)

Am tendința de a transforma blogul într-un fel de “jurnal de epidemie”… Timpul trece și amănuntele se estompează. Vreau să mi le amintesc.

Privesc în jurul meu și îmi dau seama că nu mai înțeleg nimic! Unii își poartă masca sub bărbie - punând-o, probabil, in locuri aglomerate (!!!); un nene in vârstă urinează lângă un gard, pleacă și... își duce mâna la ochi! O tânăra împarte pe la blocuri cataloagele unui supermarket...

Azi, în alimentara unde am intrat pentru a cumpăra un pui vânzătoarele și oamenii puțini care erau acolo strigau la o mână de om: “Ieși naibii afară dacă nu cumperi! Vrei să ne ȋmbolnăvim toți?!”

Acel om este unul fără adăpost, dar curățel, un bătrânel care obișnuiește să bea, dar nu face urȃt la băutură, din contră - l-am văzut adesea pe acolo, comentând, vânzătoarele și clienții râzând. Azi a fost altfel - doar că nu a fost îmbrâncit afară. Mi-a fost milă de el… Avea o privire tare nedumerită, ca și cum nu înțelegea ce are lumea cu el, așa, dintr-o dată… A pus bărbia în piept și a ieșit.

Vitrinele unde, de regulă, erau expuse ouă și diferite produse din carne erau goale. Într-un colț erau trei găini congelate, în pungi… Am găsit pui în altă alimentară… dar am plecat acasă cu un gust amar în suflet.

Privind o mănușă de latex aruncată pe trotuar, o mască aruncată în zona verde, o alta la colțul blocului… m-am întrebat ce fel de oameni sunt cei care le-au aruncat la întâmplare! Le-a scos vântul din pubele? Puțin probabil: n-a bătut vântul atât de tare încât să facă asta. Le-au scăpat “ecologiștii” când au deșertat pubelele fixe în cea mobilă? Poate… dar nu prea cred.

Zilele trecute, trecând pe lângă o pubelă stradală plină ochi cu resturi m-am gândit cum ar arată orașul dacă “ecologiștii” nu ar mai colecta gunoiul aruncat de oameni… Ne-ar asfixia gunoaiele! Și m-am mai gândit la toți aceia care-i disprețuiesc pe cei care lucrează la salubritate… Fără acești oameni care curăță în urma noastră ar fi vai și amar de noi și de orașele noastre!

Ce mai văd azi! O mașină de la salubritate mătura carosabilul! E drept, avea viteză mică, dar rotativele acelea tot ridicau ceva praf - o perfectă măsură de a preveni răspȃndirea virusurilor, a microbilor… Nu le-o fi spus nimeni că trebuie să măture cu umed, dacă tot i-a apucat hărnicia? Sau: puteau face asta noaptea! 

Ce-mi spun toate acestea?! Oamenii nu dau o ceapă degerată pe ceea ce se încearcă a le fi insuflat, dar se prefac a "executa ordinele" - unii se iau foarte în serios și dau dovada reală a lipsei lor de compasiune. Faptele oficialilor, în special, contrazic "teoria".

Sursa foto: pixabay; autor: RitaE
**
Recomandare Laura: Scrisoare de la “Corona” (e in limba italiană)
Mesajul: “nu putem fi sănătoși ȋntr-un ecosistem bolnav”.
https://www.youtube.com/watch?v=4Us8r51xPOA

18 comentarii:

  1. Circula un filmulet ,,scrisoare de la virus" foarte emotionant. Se potriveste temei tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! :)
      Am cautat, am ascultat/vazut si am postat mai sus. Sa nu uit. :)

      Ștergere
  2. Cred ca banii de deszapezire care s-au cheltuit degeaba iarna trecuta puteau fi folositi acum de primarii... Plus panselutele si alte cheltuieli inutile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehehee! :) Bani in plus nu le strica, mai ales ca pot face achizitii fara licitatie publica (pentru cele strict necesare in acest "razboi", desigur!)

      Ștergere
  3. Sunt tentata sa spun ca astfel de evenimente scot la iveala ceea ce oamenii sunt in realitate. Asa, o radiografie perfecta! Iar surprizele sunt uriase!
    Trist, revoltator, surprinzator, anormal... etc!

    Un weekend linistit, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e o radiografie! Si e foarte trist...
      Ma bucura, totusi, ceva: exista voluntari care ii ajuta pe varstnici, facandu-le cumparaturile, in special. Si exista foarte multi oameni optimisti! :) In seara aceasta, plimband cainele, am intalnit mai multi oameni care-si plimbau cainele (am iesit mai devreme), si niciunul dintre acestia nu era speriat. Sigur, toti am pastrat distanta intre noi, dar bancurile au fost la ordinea... serii. Ne-am distrat si pe ideea - deloc de dorit! - ca s-ar putea sa avem bulevardul numai pentru noi, la un moment dat - toata zona s-ar putea transforma intr-un parc pentru caini (si insotitorii lor) :) Si ne faceam "calcule", despre cine si cand ar trebui sa iasa, sa nu ne adunam prea multi in acelasi timp. A fost o seara surprinzatoare: cu trei exceptii - trei adolescenti care mancau pufuleti pe o banca - toti ceilalti eram oameni cu caini! Niciodata nu s-a mai intamplat asta.

      Multumesc, Suzana draga! Weekend linistit iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Foarte tristi...
      Seara, insa, mi-a adus veselie, pentru ca am intalnit mai multi oameni care-si plimbau cainii si - pastrand distanta "regulamentara" - ne-am distrat pe ideea ca am putea avea tot bulevardul pentru noi, la un moment dat (deloc de dorit, evident, dar ideea e distractiva).

      Ștergere
    2. La noi se pregatesc de lockdown
      Nici plimbari nu o sa fie

      Ștergere
    3. Va fi neplacut...
      Nici macar cei care au caini nu vor avea voie sa iasa? (ca la chinezi?) :(E imposibil ca in cateva zile sa fie educati cainii sa faca in casa! Cei batranei cu atat mai putin, si vor avea probleme mari daca se vor incapatana sa tina in ei ce au de dat afara... In Franta li se permite sa plimbe cainii...
      Ma gandesc ca la voi, in Franta, Spania (de Italia si China nu mai zic!) un eventual nou val de "corona" nu va mai face ravagii, chiar daca ar putea fi alta tulpina si, in general, gripa nu "confera" imunitate...

      Ștergere
    4. Sunt voluntari care plimba câinii bătrânilor dar ei nu ies din casa, poate in curte
      Cei care sunt in carantina tb sa stea in case chiar daca au câini, ca asta e carantina
      Facem toți un efort

      Ștergere
    5. Ooo, categoric! Cei care sunt in carantina e obligatoriu sa stea in casa - cu sau fara caine. Ma referisem la ceilalti, cand se va permite iesirea numai pentru chestiuni importante: alimente, medic... (ceea ce e altceva decat carantina)
      La noi, voluntarii plimba cainii unor varstnici si le fac cumparaturi chiar si celor care nu sunt "plasati oficial" in carantina, sa nu riste ei mai mult decat e cazul.

      Ștergere
  5. Oare cand va dispare rautatea asta omeneasca?!
    Sa speram ca o data cu virusul …
    Weekend placut, Diana draga! Ai grija de tine!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Speranta e desarta. :( Va disparea rautatea omeneasca doar odata cu omul...
      Multumesc, Ella draga! Ma bucur sa stiu ca esti bine - ca sunteti bine! <3
      Weekend linistit iti doresc sa ai si tu! Si tu sa ai grija de tine!
      Pupici! <3

      Ștergere
  6. Da, acum, oameni fără omenie se văd din ce în ce mai bine. din păcate.
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E urat ce voi scrie: ies ca rahatul deasupra apei... :( Si, la unii nu m-as fi asteptat!
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Oamenii au fost, sunt si vor fi rai, mai ales in vremuri complicate ca astea!Mai avem mult de invatat pana sa ducem acasa cu noi gunoiul in cazul in care nu gasim un cos de gunoi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teama e usor de inteles, dar nu si rautatea...
      Ha! Sa duca unii gunoiul acasa daca nu e langa mȃna lor un cos de gunoi?! La un pas de ei daca e un cos, pe strada, le e greu unora sa-si miste fizicul pana acolo...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.