2020-03-12

Spălați-vă des pe mȃini

Spălați-vă des pe mâini dacă aveți cu ce! De când a început nebunia cu infecția se aude non-stop, între altele, “spălați-vă des pe mâini”. Cam dificil pentru cei care - mai ales la sate - nu au ceea ce numim “apă curentă”, dar se întâmplă și în unele cartiere din unele orașe ale țării - la unii ca regulă, la alții din când în când. Și, dacă tot e din când în când, de ce să nu fie tocmai acum?
De ce e oprită apa, la noi, din cȃnd in cȃnd? Se lucrează la conductele publice de apă!

Ieri, la ora 10 când am ieșit din casă era apă la robinet. La 11, când am revenit, nu mai era apă la robinet - am avut apă din nou de pe la ora 13. Dă-i cu șervețele antibacteriene și spirt. Azi, m-am trezit la 10 - eram atât de obosită încât mi-am propus să dorm cât de mult pot dimineață. Nasol! Mi-am găsit să dorm mai mult tocmai azi! La ora 10 nu era apă la robinet! La naiba! Abia în jurul orei 14 a revenit apa… Între timp a trebuit să plimb câinele, să merg la magazin… Șervețele antibacteriene și spirt .
Și-apoi… surpriză! Citesc vorbele lui Cercel, administrator la “Matei Balș”, despre cum n-au efect împotriva virusului spirtul și dezinfectantul care nu e biocid - pe cale de consecință, aș zice, nu au efect nici șervețelele antibacteriene fără alcool, nici gelurile antibacteriene - deși până la el s-a strigat că e ok…. Cică trebuie dezinfectante speciale, biocide! N-au știut pȃnă acum?! Spirtul nu e "alcool sanitar"? N-o fi biocid?! Și dacă e cum zice tipul… de ce să mai dăm bani pe geluri și șervețele umede antibacteriene, în general, dacă de virusuri nu suntem protejați? Detergenții “de bucătărie” cu clor sunt buni, doar că ard și trebuie să avem grijă. De ce n-au specificat de la început “biocidul”?
M-am cam săturat și să văd imaginile difuzate de unele televiziuni: muzică din filme de groază, alerte care pulsează luminos pe ecran: “virus!”, oameni îmbrăcați în “cosmonauți”, întuneric, lumini roșii, ambulanțe  și fel și fel de alte de-astea care par a ilustra sfârșitul lumii, reușind să bage spaima în unii oameni. Și-apoi se miră că unii sfidează ordinele primite de la autorități pe motiv că se cam exagerează. Virusul - indiferent cum a apărut - nu e de joacă, dar nu e nici așa de amenințător (și datorită măsurilor de prevenție luate) cum vor să ne facă să credem unii de pe la unele televiziuni; așa cum prezintă lucrurile unii “jurnaliști” arată ca și cum ar fi pline străzile cu ambulanțe și oameni transportați în burdufuri... Pe ăștia chiar nu-i cred foarte mulți și e posibil ca (și) din cauza lor unii să sfideze măsurile de prevenție.

20 de comentarii:

  1. De evitat aglomeratiile pe cat posibil... In rest totul e in zadar...

    RăspundețiȘtergere
  2. Spalat pe maini, evitat colectivitati, regim de viata sanatos (pt imunitate) si, bineinteles, voia Domnului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spalat pe maini cand ai cu ce... Sunt sate in care apa e doar la fantana (o fantana la un sat, in unele cazuri)... Acolo chiar ca e voia Domnului.

      Ștergere
    2. Exact, ordinea operatiunilor poate diferi.

      Ștergere
    3. Cu aceasta ocazie ne dam si mai bine seama cat de in urma este Ro cu foarte multe... Si nu cred ca se va schimba ceva in bine nici dupa aceasta experienta (era sa scriu experiment)

      Ștergere
  3. Mi se terminase sapunul lichid si obisnuiesc sa-l iau de la Lidl. Si nu mai era. Si deobicei statea stive... Totul e cam naspa si fara logica!
    Cred ca se cumpara toate stocurile posibile si imposibile, desi... Nu mai zic! Doar ca pentru unii e de bine! :D
    Dar erau muuuulte lalele superbe! Asa ca m-am delectat vizual! :D
    Pupici, Diana draga! O perioada buna pentru a vedea stilul oamenilor de comportament... <3 O seara buna si un final de saptamana linistit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ilogic total! In Italia, de exemplu, e inchis aproape tot; exceptii: magazine alimentare si farmacii - pe cale de consecinta... de ce sa dea cineva iama sa-si faca stocuri?
      Pe unde am fost zilele acestea - inclusiv intr-un magazin mare, de cartier - erau rafturile mai "libere" decat de obicei pe ici-colo, dar nu goale.
      Am zambit citind ca te-ai delectat vizual cu lalelele! :) E cea mai buna "abordare".

      Moaaamaaaa! E de studiat, nu gluma! Am fost chiar... baba curioasa la un moment dat. :)) Am ocazia de a vedea aplicate in practica unele teorii.
      Multumesc, Suzana draga! <3 Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Weekend linistit!

      Ștergere
  4. La noi tocmai au anunțat ca deși sunt 600 de cazuri de fapt nr real e intre 5000 -10.000
    Si nu e isterie la tv
    Oamenii nu mai ies la magazine, toți comanda online..unde nu e apa folosesc apa ieftină îmbuteliată ... se găsesc soluții

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ups! E destul de aiurea sa fi anuntat abia acum numarul real, dar e de apreciat calmul oamenilor.
      Am observat ca si pe aici sunt tot mai putini oameni care stau mult pe strazi si prin magazine, dar nu e panica, si nici magazinele (pe unde am fost eu) nu sunt cu rafturi goale, desi unele nu mai sunt nici "pline" pana la refuz.
      In unele sate din Ro nici pentru cea mai ieftina apa imbuteliata nu au bani unii - si nici nu prea e apa imbuteliata prin magazinele satesti (mai sunt si exceptii).

      Ștergere
    2. Pun pariu ca au vin si țuica .....
      Poate sunt sarcastica...dar am văzut destule
      Cat despre ce e aici...incredibil de multă cenzura legată de virusul asta

      Ștergere
    3. :) Cei care beau la carciuma n-ar primi "pe datorie" cantitati suficiente.
      Multe sunt pe la sate! Din pacate, la tv ii arata cel mai des pe bautorii fruntasi, nu si pe adultii care gospodaresc cu minore, copiii-mama si altele de gen.

      Poate ca e cenzura sau poate ca... (piticul din capul meu nu-mi da pace) le e rusine sa spuna si ei ce spun toti prin lume.

      Ștergere
  5. Diana, mi s-au uscat mainile de atat spalat si cred ca daca e sa iau virusul, tot il iau. Dar no, fac niste eforturi pentru bebele meu pentru ca nu am de ales! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta e si convingerea mea: daca e sa-l "captez", asa va fi, dar nu ignor unele masuri de precautie.
      Ai aflat, banuiesc, ca acest virus sta si pe haine, pe genti etc.... (zic specialistii - as pune intre ghilimele cuvantul) Altfel spus: degeaba-mi spal mainile si port masca daca nu bag hainele de strada si geanta si pantofii in masina de spalat imediat ce intru in casa, si pentru a face asta fara riscul de a ma imbolnavi ar trebui sa am manusi, masca, ochelari si costum de "cosmonaut". Dar cum sa le scot de pe mine fara sa contaminez suprafetele din jurul meu? A! Dupa ce ma costumez spal si toata mobila din casa, podele, perdele etc.. Toate astea suna atat de aiurea incat ma intreb ce vor de fapt? Ah! Probabil ca vor sa ne convinga, indirect, sa nu mai iesim din casa deloc, un timp...
      Multumesc, la fel, Adriana!

      Ștergere
  6. Ha, ha! Dacă spirtul și gelul nu sunt bune, dăm cu țuică pe mâini. Mâncăm și niște usturoi, cât să ținem semenii departe de noi! :D
    Mare nebunia asta cu cumpărăturile. Cumpără oamenii ca nebunii, de te miri unde mai pun prin casă atâtea rezerve?
    Aștept cu nerăbdare să se încălzească tare afară și poate dispare singur virusul ăsta păcătos...
    O zi frumoasă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, m-am plictisit sa aud cercelul vorbind. Da! :)) Buna si tuica, cred... O fi... biocida?! :) Usturoiul e bun pentru a tine oamenii departe! Pe mine m-au tinut departe intr-un autobuz, cu ceva ani in urma, iarna: era aproape gol autobuzul dar putea a usturoi de numa-numa! Mi-am bagat nasul in fular! Imi place mult usturoiul, dar n-as manca atunci cand trebuie sa merg la dentist, de exemplu! :))

      Nebunie, nu gluma! Azi, in magazinul "supermarket" de cartier, a fost prima zi in care am vazut multe rafturi mai mult de jumatate goale (zilele trecute - inclusiv ieri - erau mai pline) - in zona "dezinfectantilor" aproape ca batea vantul, la fel la paste fainoase si conserve. La farmacie, oamenii asteptau in strada: cand iese unul din farmacie intra urmatorul... Se impute treaba, din cate imi dau seama.

      Eeee... Nu stiu cat de reala e treaba cu caldura: sunt cazuri si in Egipt si in alte state unde e foarte cald, in general. O fi aparut acolo pentru ca e... frig noaptea? :( Am o vaga banuiala ca virusul nu e dependent de temperatura aerului...

      Multumesc, Alex draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  7. E mare isteria pentru că din păcate, toate mijloacele de informare de care dispunem au şi partea asta rea şi anume că orice tâmpenie e la un click distanţă. Şi cu această ocazie toţi deştepţii lumii şi-au aruncat sfaturile peste tot. De la pătrunjel toca până la teorii ale conspiraţiei că virusul a fost aruncat din avion şi că de fapt toţi suntem deja infectaţi.
    Să rămânem cu mintea la noi, zic.
    Şi bine zici, Diana! Când nu e apă la robinet, ce pretenţii să mai ai de la unii?
    Of. Numai bine îţi doresc, draga mea! O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea ca toate "variantele" sa fie reale. :))
      Partea rea este ca si "oficialii" tot modifica ceea ce au declarat initial, in ideea ca pe masura ce se cerceteaza se descopera "noutati". Plus ca masurile pe care le iau (cel putin pe la noi) sunt, unele, frectie la picior de lemn: aduna "posibilii infectati" in acelasi loc (daca unul are virusul il transmite super usor), nu ii hranesc suficient, nu le ofera conditii de igiena... doar ii inchid ca pe animale - ceea ce mi se pare revoltator!

      Multumesc, Potecuta draga! Numai de bine! Zi frumoasa!
      Si sa ramanem cu mintea la noi! Vazand azi cum se golesc rafturile in magazine am avut o strangere de inima.

      Ștergere
  8. Interesant subiect.!
    Am citit și mesajele și doar de aici îmi pot da seama de trei lucruri..
    Unu, dacă afurisitu ăsta de virus este imun la alcoolul sanitar, cum zice domnul doctor, atunci încep chiloții mei să tremure, (scuze expresia) pe bune, deci înseamnă că nu vorbim de isterie, vorbim de lucruri grave..
    2. Dezinformarea și îngroșarea zvonurilor, iar aici trebuie fiecare să știm de unde ne "culegem" informațiile, altfel cădem în capcană..
    ||| - Frica. Frica odată pătrunsă în minte, este foarte distrugătoare, pe lângă faptul că pierdem "energie", sistemul imunitar se va slăbi și virusul va fi ca un uliu care a speriat stolul și pune mâna pe cei vulnerabili..uite chiar astăzi am studiat de la distanță "turma" speriată, băi frate, exact ca oile, se înghesuie uni în alții deșii spațiu în stație este imens, de ce, FRICA îi apropie, dar dacă acest viris se dovedește a fi atât de violent pe cât se zvonește, atunci, suntem în picaj..
    Este bine că frica te face să strângi radurile, dar nu când este epidemie contagioasă..

    Avem o certitudine, a început Weeekendul, să ne păstrăm calmul, dar gândim și cu capul..
    Weekend Plăcut, Diana.!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-as uita in gura cercelului. :) De-a lungul timpului, "autoritatea" asta in domeniu a facut gafe, in sensul ca descria unele simptome de boli grave si asa cum le zicea cei cu mai putine informatii puteau intelege ca simptomele sunt numai in cazul dat (ceea ce era fals - e ca si cum ar fi spus ca durerea de cap e simptom doar pentru gripa).

      Si "oficialii informati" vin cu fel si fel de "noutati" (poate, pe masura ce constata cercetatorii ceva nou) si cum informatiile nu ajung imediat la toti oamenii... e o nebunie! Si sa vrei, tot nu poti fi 100% corect si complet informat...
      Am vazut si eu cum se inghesuie intre ei! Nu pun mare pret pe ideea ca nu se transmite la mai mult de 1-2 metri, dar daca tot trebuie sa pastrez o distanta anume o pastrez. Exemplu: azi, in fatza unei farmacii oamenii asteptau sa intre (era pe sistemul: unul iese, urmatorul intra) - coada era lunga, dar oamenii doar ca nu stateau lipiti unii de altii! Nici in zile "normale" nu e indicat sa te inghesui in altii, mai ales in farmacii.
      Hm! Dar in carantina institutionalizata au inghesuit o multime de oameni la un loc, fara sa-i testeze - daca unul se dovedeste bolnav...
      Zau ca mi se par ineficiente toate aceste masuri de precautie. Le respect, dar am sentimentul ca sunt frectie la picior de lemn.

      Calmul nu mi-l pierd in astfel de situatii, :) dar ma "enerveaza" modul in care ii trateaza pe unii oameni obligati la carantina.
      Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.