2020-03-28

De ce bătrȃneii nu stau in casă

Azi, când plimbam cățelușa - am fost în “intervalul” vârstnicilor pentru că nu am avut de ales - o doamnă în vârstă s-a oprit să o mângâie. Nu avea mască și nu avea mănuși - căra după ea o pungă din nailon în care avea ceva verdeață (cozile de ceapă verde se vedeau clar). Mi-a zis că e o zi așa de frumoasă și ei nu au voie să iasă din casă. I-am spus, nu prea convinsă, că e și pentru binele lor. Cred că mi-a sesizat tonul pentru că a părut că își îndreaptă spatele și a zâmbit larg. Ceea ce a zis îmi ia mai mult timp să scriu decât i-a trebuit ei să spună. A zis că băiatul lor cel mare a fost arestat când cu revolta brașovenilor, în 1987, iar în decembrie 1989 și ei, părinții, și fiul cel mare și cel mic au fost în mulțimea care a ieșit pe stradă. Ea, zicea, nu vrea să se mai lase manipulată…
M-am despărțit de ea cu oarecare regret - pentru că se vedea că ar fi vrut să mai stea la discuții, dar cățelușa trăgea în lesă.
Am rămas cu acest gând: bătrȃneii de azi sunt părinții - poate și bunicii, în unele cazuri - al celor care în 1987 și în 1989 s-au revoltat împotriva unui regim asupritor, în care erau obligați să facă ceea ce li se spunea, în care nu aveau voie să spună ce gândesc; între bătrȃneii de azi sunt și oameni dintre cei care, în 1987 și 1989 au ieșit pe străzi, unindu-se cu mulțimea, riscând să fie împușcați! E greu de crezut că îi poți ține prea mult timp închiși în casă pe cei care, la Timișoara, în București, în Brașov, Cluj și alte orașe, au avut curaj să înfrunte, practic, gloanțele. Poate că familiile lor sunt în străinătate, în izolare sau în carantină… Cine să îi ajute, cine să le țină de urȃt?
Da, știu! Să stea în casă pentru a-i proteja pe alții! Poate că familiile lor își asumă, la rândul lor, riscul. Dacă eu mă protejez cum “scrie la carte” riscul de a mă infecta tinde spre zero.

Pe de altă parte - și acest aspect mi-a fost confirmat (să zic așa) de un microbiolog - vârstnicii au nevoie de socializare mai mult chiar decât tinerii. Un fel de concluzie a explicațiilor din videoclip: lipsa vieții sociale va distruge lumea.
Mai jos e legătura spre un video în care se explică unele aspecte despre ce se întâmplă azi și despre ce ar cam trebui să nu se întâmple. L-am urmărit în comentariile de pe “Jurnal de fraieră”, postat de @vax-albina.
Autoritățile ne-au sfătuit ca la cumpărături să meargă mereu aceași persoană! Un sfat absurd, aș zice! Vorba unei doamne care locuiește cu fiica, ginerele și nepotul: mă duc eu, de ce să pun în pericol tinerii? 
Oare chiar e benefic să îi sperie pe unii cu toate aceste măsuri, cu toate informațiile contradictorii care se derulează pe micile ecrane și pe te miri unde? Le crește tensiunea! Le cer unii să stea în casă iar ei știu că nu au găsit în farmacii unele dintre medicamentele necesare lună de lună! Se uită la banii din pensia de mizerie și își dau seama că nu vor putea face față prea mult timp… recluziunii. Stau în casă neliniștiți, singuri mulți dintre ei, și inima începe să le bată prea repede… și știu că ambulanța, de-o veni, îi poate duce în vreun focar de infecție… Vorba unui bătrânel: mi-e teamă că mor în casă și mă vor găsi după cine știe cât timp… Sărmanii, nici nu mai știu când trebuie să sune la ambulanță! Unii au întrebat dacă e “voie” să sune la ambulanță în caz că se simt rău de la inimă!!

Nu încurajez plimbările, doar mă întreb dacă e bine cum procedează “autoritățile” (din orice stat care procedează la fel) și încerc să înțeleg de ce unii refuză să execute ordinele.
Va amintiți acele statistici menite să ne “atenționeze”: la fiecare 16 minute un român moare de cancer pulmonar; 4000 de femei, în lume, mor anual de cancer la sȃn? Cei care mor din alte cauze - zilnic mor zeci de oameni, în condiții “normale”! - vor fi trecuți în statisticile nebuniei?! Îi mai pasă cuiva de ceilalți grav bolnavi, de cei care nu au după ce bea apă?! 

Sursa foto: pixabay; autor: coombesy 

20 de comentarii:

  1. Stiu ce zici. Sper sa ne facem bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa cred - vreau sa cred - ca, alaturi de multi altii, am fost bine, sunt bine si sper sa raman bine (evident, iau in calcul relativitatea termenului "bine") :)

      Ștergere
  2. Ţara arde şi baba se piaptănă. Clinicile n-au dezinfectanţi şi măşti de protecţie (de ventilatoare nu mai vorbesc) iar noi închidem parcurile şi punem armata să patruleze pe străzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar putea fi altfel in Ro?
      Ai amintit de ventilatoare... General Motors, Ford (in SUA) si alte fabrici de profil din lume, si-au pregatit linii de productie pentru ventilatoare medicale. Ce-au facut cei de la Dacia (Mioveni)? Poate nu-mi amintesc bine, dar anuntasera, pe la mijlocul lunii, ca suspenda activitatea. Or fi suspendat activitatea sau... se pregatesc si ei sa produca ventilatoare?

      Ștergere
  3. Cum ti-am spus si in raspunsul la comentariul tau, vazusem filmuletul si este tocmai pe ideile mele. Suntem obligati sa facem lucruri care ele in sine ne afecteaza sanatatea (din toate punctele de vedere!) Sunt multe magazine mici care s-au inchis temporar, dar care intamplator au marfuri similare cu cele din lanturile mari. Oare de ce? Si putem continua.
    Evident pe un ton calm...
    Diana draga, eu cred ca de socializare are nevoie toata lumea si nu de aceea din virtual. Dar, asa cum ai subliniat si tu, de la o varsta in sus, mai mult ca oricand. Nu e ceva care sa nu se stie. Si atunci?
    In fine!

    Numai bine in acest final de saptamana! Pupicei! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul magazinelor mici ar putea fi si alegerea administratorilor / lucratorilor in cauza (la noi sunt deschise magazinele mici - cel putin deocamdata; sigur, pot vorbi numai despre cele din zona mea).

      Omul din videoclip e logic! Are creierul la purtator! Ce zice el scrie si prin tratatele de medicina in materie, chiar si in anumite carti de medicina "pe intelesul tuturor"! Ca doar nu din noiembrie anul trecut exista corone in lume.

      Cand ma gandesc ca de marti dimineata nu mai e la noi catelusul!!! :((( O sa ma asez in varful patului si-o sa colorez in cartile de colorat. :))
      O gluma citita pe net: la finalul starii de urgenta o sa ne duca la munca politistii, 'ca ne obisnuim acasa!

      Multumesc, Suzana draga! Zilele senine sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Ca fapt divers... In Italia au murit mai multe persoane in martie 2019 decat acum...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru info! Cred ca cifrele vorbesc de la sine...

      Asta da coincidenta! :) Vreo doua ore am cautat azi statisticile cu privire la decesele din Ro... Acum cativa ani am gasit tabele, pe ani/luni, pe boli, varsta etc, acum nu mai dau de ele (poate nu erau pe site-ul INS). Am gasit doar un raport din 2018 (publicat de hotnews), cu mai multe situatii, inclusiv decese. In 2018 au murit 263 de mii de oameni in Ro (sunt inclusi si copiii nascuti morti).

      Ștergere
  5. Simt exact cum am citit intr-un comentariu pe blogul Vax-albina: nu mi-e atat de frica de virus, cat de prostiile ce le pot face autoritatile!
    Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie tot de masurile luate de ei mi-e teama!
      Norocul tau ca stai la casa! Conform noii ordonante, din 31 martie vor fi dezinfectate scarile de bloc! Ce substante vor folosi stiu numai ei - sper ca nu dintre cele care au bagat copii in spital in ianuarie, cand dezinfectau de zor scoli pe motiv de... gripa.
      Multumesc! Sa auzim de bine!

      Ștergere
  6. Nu cred ca această izolare totală va rezolva problema pandemiei. E un fel de arest la domiciliu, de privare de libertate la scară națională. Cei care vor scăpa de coronavirus au toate șansele să iasă țicniți din această încercare.

    Sănătate și numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si virusologi care afirma ca izolarea totala nu rezolva problema, doar o amana... Exact asta este! Suntem detinuti cu regim deschis. Ma gandesc la toti cei care au avut atacuri de panica si palpitatii in urma informatiilor primite de-a valma, a stirilor "bomba" s.a.m.d. Acumurmeaza dezinfectarea blocurilor... Scapa cine poate... Vorba lui Trump: "cand solutia ajunge sa fie mai grava decat problema e cazul sa spunem stop".

      Multumesc, Zina draga! Sanatate si numai bine!

      Ștergere
  7. Eu nu cred ca in Italia au murit anul trecut mai mulți ca anul asta. Cred ca neluatul asta in serios va face si mai multe victime. Oameni care au trecut prin virus au avut simptome reale, nu doar o răceala. Sunt zeci de mii de oameni care s-au dus cand nu le era vremea, si chiar daca statistic nu par suficient de mulți, din respect pt viata tb sa facem cu toții orice ca alții sa nu se mai ducă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc sa verific informatia, dar pana atunci... In 2018 au murit in Ro 263.000 de oameni, daca impart la 12 ajung la 21.917 (rotund) de decese in fiecare luna; daca in statistica ignor copiii mici si cei nascuti morti (care sunt cateva mii - 5 sau 6 mii nu mai stiu exact) tot raman cu foarte multe decese intr-o singura luna, in Ro. Dar nu despre asta e vorba... Daca toti ar citi lunar statisticile despre decese in conditii "normale" ar trebui sa se ingrozeasca la fel de mult! Oricare virus e mortal cand ajunge intr-un organism slabit...
      Mai jos e link spre raportul INS, scanat (in caz ca te intereseaza - daca au mintit aia, te mint si eu):
      https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2019-09-2-23345157-0-evenimente-demografice-anul-2018.pdf

      Bineinteles ca simptomele sunt reale... Deocamdata, pe voi nu vor sa va testeze sa vada daca aveti anticorpi si, deocamdata, nu navalesc in blocuri sa dezinfecteze (daca folosesc ce-au folosit chinezii e naspa rau!)
      Se vor duce si altii, indiferent ce facem noi - asta e problema! Unii merg la munca si revin in casa langa parintii varstnici! Multi varstnici sunt singuri si neajutoriati... Unii se plang de tensiune din cauza a ceea ce tot aud la tv sau citesc - cei singuri, sa nu asculte nu se poate, pt ca atunci nu vor mai fi informati despre noile masuri si vor fi amendati... Cei care au comorbiditati mor de la "gripa clasica" in Ro (si nu numai)... Unele masuri sunt de spaima! Au bagat oamenii in carantina la gramada - sansa de infectare crescand...

      Nu e vorba despre multi sau putini! Aici e problema! Autoritatile ne vad ca pe niste numere! Cu cat mor mai putini, cu atat mai bine. Stii, banuiesc, ca pe certificatele de deces nu scrie numele acestei boli, ci numele bolii cronice pe care omul a avut-o inainte de a se infecta... Cei care vor cifre mari pot adauga ce vor ei! (nu spun ca o fac, dar in nebunia asta e greu sa mai tratezi pacienti grav bolnav dar care nu au infectia asta)
      Cel care se protejeaza "ca la carte" are sanse mici spre deloc sa se infecteze... in logica "autoritatilor". Unii inconstienti ies pe strada, dar daca eu sunt pe strada, protejata cum scrie la carte... cum sa iau virusul?!

      Ștergere
  8. Cum poti sa fii protejata ca la carte, cand virusul traieste pe orice suprafara, chiar si in aer?
    Acum la tv se vb numai de virus si oamenii se agita de le creste tensiunea, dar inainte de asta erau stiri cu senzational si extraordinar despre saracie, hotii....lumea le considera insa parte din normal.
    Cei care au murit in Italia, numerele alea, sunt in plus pe langa cei care mor an de an, doar nu s-au oprit acum ca e virusul.
    Poate alte state isi permit luxul...de a nu impune reguli stricte ca in Ro, dar asta e pt ca acele state au atat de multi bani incat sa pompeze in economie, sa construiasca spitale in cateva zile, companiile prodyc ventilatoare pt guvern..cate din masurile astea sunt in Ro? Isi permite Romania sa aiba mii de paturi la terapie intensiva, si medici asistente? Evident ca nu! De aceea masurile sunt dure si de preventie, si informatia se distribuie, ca lumea sa stie sa se fereasca, sa nu ajunga la situatiile altora care nici nu mai trateaza bolnavii de virus de peste 70 de ani.
    Teorii conspirationiste apar la orice eveniment, insa lumea tb sa inteleaga ca au sans acum sa previna o tragedie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surpinzator (sau minciuna?) Ro se afla pe locul 4 in Europa in ceea ce priveste nr de paturi din ATI (dupa Germania, Luxemburg si Austria).
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/top-surprinzator-romania-pe-primele-locuri-in-ue-la-numarul-paturilor-de-terapie-intensiva-alaturi-de-germania-si-austria-1282345

      Plus ca, zilele acestea, au tot spus ca vor fi tratate la domiciliu cazurile usoare.
      Poate intelegi de ce unii de pe aici ne temem de masurile pe care le iau astia! La voi zice ca se transmite prin aer - la noi se zice ca nu, dar se comporta ca si cum s-ar transmite prin aer! Daca virusul supravietuieste in aer poate intra si pe fereastra, adus de vanr sau ridicat de cei care matura strazile fara sa umezeasca in prealabil. In propaganda guvernului (reclame la tv) scrie sa purtam masca daca suntem raciti sau daca… stim ca luam contact cu o persoana care ar putea fi racita.
      Da, pun mana pe o tejghea, pe bara din autobuz, dar am manusi sau ma dezinfectez, nu-mi bag degetul in nas, iar cand ajung acasa incep ritualul de dezinfectare.
      In videoclipul la care m-am referit in postare e explicatia logica a unui microbiolog, despre situatia din Germania.
      Nu ai de unde sti daca e asa sau ba… E posibil (poate si probabil, dar cine sta sa cerceteze) ca cei multi bolnavi din Italia sa fi fost infectati si au murit mai repede (din pacate) decat ar fi murit fara virus… Ar fi intrat, probabil, in statisticile din urmatoarele luni sau ani… (stiu ca suna cinic, dar logic). In Italia e cea mai mare poluare din Europa; in China poluarea are un grad enorm! Poluarea e factor favorizant in astfel de cazuri pentru ca populatia, in general, are sistemul imunitar slabit…
      Un grup de ingineri din Ro a construit la o imprimanta 3D un aparat medical de ventilat - urma sa fie verificat de medici si daca e ok va intra in productie. Organizatiile non-guvernamentale au cumparat si ele ventilatoare…
      Azi, in Ro, varstnicii nu stiu nici cand au “voie” sa sune la 112 fara a fi amendati. Una e “extraordinar” cu hoti si crime, alta e cand un varstnic aude ca nu are voie sa iasa din casa pt ca moare! Azi a murit in Ro o tanara in varsta de 27 de ani, de virus (de fapt, din complicatiile date de virus) - o singura televiziune a spus, insa, ca tanara avea diabet [altfel, toti se “mirau” ca virusul si-a schimbat “directia” si nu mai “ataca” doar varstnici - nu, virusul (virusii in general) sunt mortali pt cei cu sistem imunitar slabit].
      Este foarte clar ca nu e de joaca! Nu iau in gluma masurile de protectie, dar stiu ca aceasta izolare nu ajuta pe termen lung. Cei care azi au o nenorocire in tara au mai multe sanse sa scape mai usor la urmatorul val - pentru ca va urma un alt val, daca e sa-i cred pe… specialisti (si e aproape logic sa urmeze).
      Ceea ce am scris pana acum pe blog nu are legatura cu vreo teorie a conspiratiei; e despre informatiile pe care le primim (multe contradictorii, desi vin de la specialisti) si masurile pe care ne obliga sa le respectam, unele fiind inutile.

      Ștergere
  9. Poate România e in top pe timp de pace, dar sigur nu acum! De pe site: 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”
    Cum sa fie 1300 ventilatoare de ajuns cand oamenii se îmbolnăvesc cu zecile de mii in doua saptamâni?
    Uk are 12000ventilatoare si se chinuie toți sa dubleze numărul in câteva saptamâni. Pt asta lucrând firme mari automotive, nu ateliere 3D care produc poate 10 ventilatoare pe zi. Cum sa fie 2500 de paturi suficiente cand or sa fie 15000 internați, asa cum e acum in uk?
    Oricat de grele par măsurile ele tb luate ca sa se oprească un măcel.
    Daca era război, adevărat, vreo 4 ani? Cum era? Dupa fiecare război societatea umană s-a dezvoltat economic cultural, social, clar ca si dupa 4 ani de izolare lumea nu sta in loc.
    E ceva temporar si statul in casa pt a-i salva pe alții nu mi se pare atat de rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu in toate statele se imbolnavesc zeci de mii in doua saptamani! (zeci de mii s-au imbolnavit in Italia in doua luni, in China in trei sau mai mult). De ce sa se intample in Ro?! Nu toti cei care se infecteaza ajung in stadiul 4, cand au nevoie de ventilare obligatorie, iar in acest stadiu ajung in special cei care au alte boli, un sistem imunitar slabit, indiferent de varsta.
      Au ajuns in Ro oameni care au stat doua luni (sau mai mult) in zone rosii; daca acestia au fost testati si sunt “negativ” e putin probabil sa se mai imbolnaveasca; daca NU au fost testati toti si unul singur e bolnav in carantina, la gramada, masura e frectie la picior de lemn.
      Ar trebui descoperiti cei care au fost in “mijlocul infectiei” si nu s-au imbolnavit - ei sunt “zidul” care opreste virusul.

      :) Daca prototipul facut la imprimanta 3D e fiabil vor fi construite altele in fabrica, nu la imprimanta.

      Noi stam in casa si cateva spitale s-au inchis din neglijenta administratorilor care nu au luat masurile necesare - asigurand masti si manusi personalului - si unii au fost infectati…

      Nu pot privi lucrurile numai din punctul meu de vedere… Sunt oameni care nu merg la munca (multi in somaj tehnicsuportat, in principal, de stat), oameni care au fost obligati sa-si suspende activitatea… Acestora cine le da bani daca se prelungeste nebunia, pentru ca nu toti sunt milionari? Statul ofera acestora din urma cca 2300 de lei pe timpul starii de urgenta, daca dovedesc ca au fost afectati… Altfel spus, se vor forma cozi prin institutii?! Cei care merg la munca sunt vectori de transmitere pentru familiile lor. Masurile sunt pentru unii muma si pentru altii ciuma?! Varstnicii nu pot fi ingrijiti online, deci cineva trebuie sa mearga la ei.

      Nu mai cunosc pe nimeni in Suedia, sa verific info “la cald”, dar zilele trecute erau acolo 2000 de infectati iar barurile si restaurantele erau deschise. Oare unii de ce risca un macel?! Sunt ei nebuni? In Italia unii oamenii sunt la limita rezistentei, la fel si in Ro, in zonele sarace…
      Sunt zvonuri ca in Bv e jale, dar se ascund cifrele… Nu cred ca e jale, dar nu inteleg de ce nu se actualizeaza macar periodic, daca nu in timp real, numarul celor infectati… Prefectul a dat publicitatii, ieri, pt. judet: 135 in carantina, 2649 in izolare la domiciliu. In 19 martie, ora 18, in jud Bv erau confirmate 14 cazuri). Din 22 martie, informarile despre numarul celor infectati si nr-ul de teste efectuate se fac doar la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategica. Atunci cand nu mai exista transparenta putem incepe sa ne punem intrebari, pentru ca e dreptul nostru sa stim.

      Patru ani de izolare!!! :) Improbabil! Vor tipari statele bani?! Si ce vor face oamenii cu ei? Cf ultimei ordonante din Ro, soferii internationali care transporta marfa vor fi obligati sa intre in izolare 14 zile - langa familie, daca angajatorul nu le ofera alt loc - si pleaca altul in cursa. De ce ar vrea altul sa plece? Ei nu-si pun familiile in pericol? Nu exista riscul sa nu mai fie aprovizionate cu unele produse magazinele?

      Da, un razboi ar fi teribil - o stiu bine toti oamenii care stau in corturi (sau sub cerul liber) pe la granitele statelor. Ce se va intampla la primul caz de virus in randurile lor? Vor fi lasati acolo sa moara sau... sa scape cine poate?! Daca se transmite prin aer... granitele si soldatii n-au niciun sens.

      Ștergere
    2. Spuneam ca daca lumea nu a stat in loc dupa 4 ani de razboi, sigur nu o sa stra acum dupa doua luni.
      Suedia alege diferit pt ca mai mult de 50% din locuinte au un singur ocupant, spre deosebire de alte tari europene care au generatii diferite sub acoperis. S-a dezbatut si in uk cazul Suediei, dar au spus ca se compara mere cu pere.

      Ștergere
    3. :) E adevarat ce zici - lumea nu a stat in loc dupa 4 ani de razboi (si nici in timpul). Nebunia aceasta mai poate dura, afirma "specialistii" - fiecare cu parerea lui: unul zice ca ar fi bine sa fie repornite motoarele dupa vreo 10 luni, cu pastrarea distantei sociale si a altor restrictii; altul zice ca va trebui sa mai pastram multe restrictii pana la aparitia unui vaccin (un an sau doi).

      O fi un singur ocupant, dar cand oamenii sunt in colectivitate...
      E drept, nu pot fi comparate situatiile - de aceea tot insist ca in Ro nu trebuie sa fie ca in Italia sau Spania; in Spania si in Italia, multi varstnici sunt institutionalizati (mult mai multi ca in RO) si cand a lovit boala, sarmanii, nu au avut nicio sansa; in Italia poluarea e mai mare ca in Ro si acolo sunt multi oameni care au probleme respiratorii...

      Pentru ca tocmai am aflat: azi, la ora 13, pt RO au fost raportate 78 de cazuri de bolnavi cu vid19 la terapie intensiva. 267 de oameni s-au vindecat; 2738 de cazuri confirmate. 94 oameni decedati. :(

      Ma bucura ceva: deja, medicii (si nu numai) au inceput sa spuna ca ar trebui sa se faca o statistica si pentru cei care mor din alte cauze... sa nu se amestece lucrurile si orice deces sa fie trecut la vid19, orice raceala sau gripa clasica la fel... De cateva zile jud. Harghita n-a mai raportat vid19, ci raceli, gripe clasice si alte afectiuni respiratorii.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.