2024-09-09

Înlăturarea ignoranței. Citate favorite

Buddha a petrecut în contemplație, în solitudine, 49 de zile înainte de a reveni printre oameni pentru a le dezvălui secretul Eliberării. In aceste șapte săptămâni, Buddha a fost ispitit de spiritele rele in incercarea lor de a-l face să renunțe la răspândirea Învățăturii. Și-a atins țelul, de ce să mai zăbovească pe acest pământ și să predice un mesaj de eliberare?

El, personal, atinsese Nirvana. Buddha nu ascultă aceste voci și se întoarce între oameni - la cei care-i fuseseră discipoli și până atunci, dezvăluindu-le Cele Patru Nobile Adevăruri, Nobila Cale Octuplă și înlănțuirile cauzelor și efectelor. Zi și noapte, fidelii se grăbesc să asculte acest mesaj eliberator. Buddha e urmat acum de șaizeci de discipoli - aceștia devenind tot mai numeroși cu fiecare an. Buddha, din sat în sat, din oraș în oraș, din miracol in miracol și din vindecare in vindecare, îi conduce pe oamenii care îl ascultă către viziunea vacuității eului, către viziunea vacuității fenomenelor.

Buddha nu a căutat niciodată o adeziune bazată pe credință în Doctrina sa. Din contră, a subliniat întotdeauna că o aderare la Doctrină nu poate fi făcută decât pe realizarea Învățăturii sale.

Buddha s-a străduit să arate omului necesitatea de a fi propriul său artizan in a găsi starea fără suferință, starea în care eul nu mai există:

Ceea ce văd apărând și dispărând (buddhistii cred în reîncarnare, pe care o consideră un fel de pedeapsă) și care, datorită caracterului său trecător, îmi aduce suferința, nu poate fi eul meu.
Or, corpul meu, în ansamblul său, apare și dispare fără încetare și, datorită caracterului său trecător, îmi aduce suferința. Deci nu corpul este eul meu.
Or, văd tot ceea ce se poate cunoaște în mine și în afara mea, apărând și dispărând, și, datorită caracterului lor trecător, îmi aduce suferința. Deci nimic din ceea ce poate fi cunoscut nu este eul meu.

Ceea ce buddhistii numesc karma este înlănțuirea cauzelor și efectelor care poate fi descrisă ca succesiune a douăsprezece legături. Abolindu--le, cel ce meditează atinge Iluminarea. Această lege acționează în întreg universul, și, cât timp karma există, nașterea este fructul ei, iar durerea, consecința. Pentru a aboli suferința, Buddha a urcat până la originile ei, parcurgând apoi drumul invers și arătând Calea Eliberării.
Transmigrarea continuă de renașteri printr-un ciclu recurent de existență condiționată e numită samsara.

Întreaga doctrină a lui Buddha, în realizarea ei, se leagă de problema înlăturării ignoranței. Prin Nobila Cale Octuplă, Buddha propune o metodă precisă de realizare: Vedere corectă; Vorbire corectă; Acțiune corectă; Mod de viață corect; Efort corect; Voință corectă, Atenție corectă; Meditație corectă.

Vedere și vorbire corecte


A vedea corect înseamnă a înțelege Cele Patru Nobile Adevăruri enunțate de Buddha: Adevărul despre Rău; Adevărul despre Originea Răului; Adevărul despre încetarea Răului și Adevărul despre căile care conduc la încetarea Răului (Calea Octuplă).
Vederile juste nu privesc o credință, ci o transformare totală a ființei, în profunzimile sale.

Cuvântul corect este abținerea de la cuvânt de fiecare dată când scopul căutat nu e înalt.

Trebuie sa ne amintim că, vorbind, trezim senzații, bune sau rele, care irită sau tulbură. Trebuie, in plus, să ne amintim că personalitatea care vorbește n-are nicio aparență vizibilă și că ea e la fel de zadarnică cum sunt toate procesele care depind de actul vorbirii.

Acțiune și mod de viață corecte


Acțiunea corectă este abținerea de la orice acțiune care nu e întreprinsă cu un scop înalt.

Prin mod de viață corect, trebuie înțeles un fel de a trăi care să fie în acord cu căutarea spirituală și care să nu aducă prejudicii nimănui.

Efort și voință corecte.

Efortul și voința corecte constau din cea mai fermă hotărâre de a atinge Starea fără Suferință.

Există patru feluri de eforturi:

Efortul de a evita - te străduiești ca ideile nesănătoase sau false pe care nu le-ai avut niciodată să nu intre în mental; să eviți să comiți actele rele pe care încă nu le-ai comis.

N.B. Conceptul de idee nesănătoasă/falsă, când e vorba despre doctrine, trebuie pus în relație cu respectiva doctrină (la care a aderat unul sau altul). In cazul celor are nu au aderat la o anumită doctrină și consideră că au concepții proprii despre lume, viață etc. - pot considera o idee ca fiind falsă numai raportând-o la propriile concepții. 

Efortul de a domina - te străduiești să anihilezi tendințele nefaste pe care le simți în tine, nu le lași să prindă rădăcini. Efortul de a domina înseamnă a combate lăcomia, invidia, mânia; a le învinge și a le respinge. Există cinci moduri de a te debarasa de gândurile nefaste: a înlocui gândurile rele cu cele bune; a nu le acorda nicio atenție; a analiza; a descoperi elementele care le constituie și a descoperi cauzele care le-au generat.

Efortul de a dobândi. Străduința de a face să răsară in tine toate tendințele înalte pe care încă nu le ai. Dobândirea calităților necesare pentru a ajunge la Cunoaștere: atenție, putere de a discerne, energie, interes, liniște, concentrarea și egalitatea de spirit.

Efortul de a menține. Străduința de a păstra tendințele înalte pe care le ai, de a nu le lăsa să slăbească, de a te strădui să se dezvolte și să ajungă la perfecțiune.

Atenție corectă

Atenția este una dintre fazele cele mai importante în realizarea marilor progrese spirituale. (...) e poarta de acces spre meditație. E pregătirea, baza, și fără ea nicio practică contemplativă nu poate da rod. Pornind de la ea au fost elaborate numeroase tehnici care constau în observarea și stăpânirea a tot ceea ce se petrece în noi, atât pe plan fizic, cât și pe plan mental. Ele constau deopotrivă în a discerne ceea ce ne înconjoară și a pătrunde semnificația profundă a mișcărilor și a lucrurilor. Acest efort de observare și cunoaștere se împarte în patru părți: observarea corpului; observarea senzațiilor; observarea gândurilor; observarea fenomenelor interne și a efortului spiritului.

Meditația corectă

Prin meditație, buddhistii ating Starea fără Moarte, Iluminarea, Nirvana. (...) Meditația permite experimentarea și realizarea vacuității eului (a egoului) și a vacuității fenomenelor printr-o succesiune de clarificări care dizolvă lumea fenomenelor. Orice dualitate, orice concept, sunt atunci suprimate, discipolul scăldându-se in Starea Pură, eliberat de orice plăsmuire. Nu este prizonierul nici al ființei, nici al neființei. Acesta e rezultatul Învățăturii lui Buddha. Este ceea ce el însuși a numit Nirvana.

Buddha s-a născut în anul 556 i.e.n. într-un sătuc nepalez din regiunea Terai, Kapilavasatu; aparținea unui trib numit Sakya, al cărui suveran era tatăl său. La naștere a fost numit Siddhartha.

Evitați să discutați despre practicile efectuate, sau să descrieți altora experiențele trăite; contactul cuvintelor le întinează și le limitează.

Din cartea Nirvana, editată de Societatea Informația, București, 1993; coordonator ediție: Titi Tudorancea, pentru Citate favorite, joc găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

9 comentarii:

  1. Oricat imi plac aceste subiecte si oricat de importante stiu ca sunt,
    a le pune in practica presupune indiscutabil perseverenta corectitudinii lucrurilor pe care le facem. La nivel teoretic asa ar trebui. In practica, am intalnit foarte putini oameni dispusi sa ajunga sa aiba astfel de experiente. Nu stiu daca a ne struni gandurile poate fi un inceput, insa sunt convinsa ca el genereaza aproape tot ceea este important. In general oamenii au nevoie de dovezi pentru a crede. Insa uneori, intai ar trebui sa credem ceva pentru a si putea vedea acel ceva. O fi complicat? Insa merita experimentat, zic.
    "Dobândirea calităților necesare pentru a ajunge la Cunoaștere: atenție, putere de a discerne, energie, interes, liniște, concentrarea și egalitatea de spirit." Minunata idee. Oare cati isi propun? Sper ca destul de multi. Ideal ar fi sa fie o masa critica, ca sa poata schimba pe ici, pe colo, ceea ce nu merge.
    Multumesc pentru lectura interesanta, Diana draga!
    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un fel, e ca și cum ar fi respectate cele zece porunci din Biblie. 😊 In Decalog se regăsesc idei conturate, cu alte cuvinte, în alt context, din "antichitatea antichității" 😊 Sau, ar putea fi respectată Legea data de Isus: "Iubeste-ti aproapele..." Greu de împlinit aceasta Lege. Puțini oameni au capacitatea de a iubi toți oamenii.
      Nu e despre credință, e mai mult despre o "nevoie". Omul, când îi e foame fizic, mănâncă (își satisface o nevoie - de baza); cel care simte "foame spirituală" va căuta să își satisfaca aceasta "nevoie". A dori ca oamenii să facă ceva anume e ca și cum ar fi forțați să își satisfaca o nevoie pe care nu o au (și ar putea fi mai rău, în unele cazuri, dacă s-ar lăsa convinși). Își vor propune ceva in momentul in care vor simți nevoia.
      Mulți citesc cărți de așa-numita dezvoltare personala - fără a ști că în aceste cărți sunt cuprinse idei din anumite doctrine (din mai multe domenii, sa zic așa) - dar foarte putini simt, cu adevărat, nevoia de a se dezvolta personal și foarte multi sunt dezamăgiți, pentru că se gândesc, în primul rând, la realizare materială și vor sa "ardă etape".
      Pe scurt, doar atunci când vor simți, cu adevarat, nevoia de a ajunge la/ de a tinde spre Cunoaștere, un om va căuta să își dezvolte calitățile necesare.
      In Legea Universului nu poate exista o masa critica în niciunul din talere balantei... Ar fi un "dezechilibru invers". Cred că in toată istoria omului a existat echilibru între "unii" și "alții", doar că - lumea fiind atât de mare - 😊 nu reușim să ajungem la o certitudine in acest sens. E doar o părere.

      Cu plăcere, Suzana draga! 💗😘Eu îți mulțumesc pentru... ocazia de a reveni, din când în când, la scopul înființării acestui blog. 😃
      Pupici!

      Ștergere
  2. Te invita a ampliar nuestro horizonte y ser mejor. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lo has resumido excepcionalmente bien. Gracias.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. foarte interesant de citit si recitit aceste fragmente, ai facut o minunata culegere de idei si texte, citate... Multumim. Chiar daca nu suntem adepti ai aceste religii, doar faptul de a citit des despre... face bine. Subconstientul pregateste si asimileaza. Asa cum spune si Suzana, pentru noi, muritorii de rând, cei care suntem agrenati intr-un sistem, care ne ghidam viata dupa regulile si legile acestui sistem, nu vom putea sa intelegem profunzimea acestei religii. Chiar si calugarii aceia imbracati in acele robe portocalii (nimite Kasaya) sunt departe de meditatia profunda.
    Multumim pentru frumosul articol!
    Pupici si imbratisari de la trio pentru quattro 💞🐾❤️😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru apreciere și interes, Carmen draga! 🌹
      Cu alte cuvinte, Isus, Profetul Mahomed, și alții, au propovăduit cam același lucru. Finalitatea oricărei religii e aceeași: salvarea sufletului. Diferă dogmele, practicile, dar finalitatea e aceeași. Buddhistii (nu doar ei) prețuiesc orice forma de viață, respecta orice forma de viață - cel puțin în teorie. 😊
      Ai mare dreptate- azi, mult mai mult ca în trecut, mulți călugări buddhistii (și nu numai) posibil că sunt destul de departe de învățăturile lui Buddha.
      Cu plăcere!
      Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💞🌹🍀

      Ștergere
  4. Este fascinant cum Buddha, deși atinsese Nirvana, a ales să se întoarcă între oameni, arătându-ne că adevărata măreție nu constă doar în iluminarea personală, ci și în împărtășirea cunoașterii pentru a ajuta și pe alții să se elibereze de suferință. Învățăturile lui sunt o călăuză spre eliberarea interioară, iar accentul pus pe transformarea ființei și pe auto-responsabilitate rămâne atât de relevant și astăzi. E o invitație constantă de a ne regăsi propriul echilibru și de a trăi conștient, cu scop și discernământ. Zi frumoasă să ai, Diana! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi place ideea "invitației". 😊
      Isus a fost tentat, și el, și-a ales să-și urmeze destinul, tocmai pentru a ajuta și pe alții.
      Ce lume frumoasa ar fi daca oamenii ar practica ceea ce citesc, ceea ce afla despre lumea exterioară și cea interioara. Câtă armonie! Doar că nu oftez imaginându-mi armonia, pacea. 😊
      Îți mulțumesc, Mihaela!
      Zile senine!
      Pupici! 💗

      Ștergere
  5. Mi-am salvat articolul - mi-a placut tare mult tot ce ai consemnat aici. Vreau sa pot sa le recitesc in liniste si sa imi mai reamintesc una alta - ca de multe ori mai uitam si na).
    Imi place mult. Ce bine ar fi ... daca.
    Ma gandesc insa la ce a zis la final sa.. evitam sa vorbim despre. dar are atata dreptate.. cand incerci sa explici, chiar daca esti bine intentionat .. ceva ce implica trairi si sentimente... acestea parca isi pierd stralucirea.... se pierd cu totul. Mereu am avut aceasta senzatie...
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.