2024-09-05

Desen stângaci - Armonia apei

Ziua Internațională a Stângacilor a fost marcată în 13 august... Am aflat citind un articol al Mihaelei: Provocare acceptata-desen stângaci.

Mihaela a participat la concursul organizat (în articolul ei sunt detaliile) și a fost premiată pentru desen. In mesajul lăsat pe blogul ei am scris c-o să desenez și eu. Am desenat, doar că am reușit să stric desenul folosind un marker, așa că am ales să fac alt desen, în 2 septembrie. Evident că e in afara concursului, dar am ales să mă provoc la ceea ce nu am mai făcut de ceva timp: să desenez și să scriu cu mâna stângă. Ce am reușit... in foto de mai jos se vede. Pe desen am greșit data - am scris pt. 13.09.2024, dar e 13 august... Am observat după ce am încărcat poza pe blog.

Desen realizat cu mâna stângă - peisaj cu apa, pești, vegetație, stanci

E adevărat că nu e pentru prima dată, că sunt multe pe care le pot face folosind mâna stângă; e adevărat că și tata ne-a provocat, în copilărie, să folosim mâna stângă, să încercăm să scriem in oglindă (asta mi-a fost imposibil s-o reușesc atunci - acum iese ceva, dar chinuit; sor'mea, în schimb, scria cu rapiditate în oglindă - mie mi se chircea neuronul).

Întotdeauna mi s-au părut interesanți cei care au ca mână dominantă mâna stângă. Cunosc câțiva stângaci, și fiecare are o altă poziție a mâinii atunci când scrie sau când desenează. Primul om pe care l-am întâlnit, și care folosea mâna stângă, mi-a fost coleg de clasă în primii opt ani de școală. Probabil că nu mi-ar fi rămas întipărit în memorie dacă în unul dintre anii de gimnaziu nu mi-ar fi fost coleg de bancă. Scria într-un mod în care mi s-a părut ciudat pentru că poziția mâinii era cam cum încearcă cineva să ascundă de colegii de bancă ceea ce scrie - greu de explicat in cuvinte cum avea aproape tot brațul pe bancă și încheietura mâinii curbată mult. Am crezut că așa scriu toți cei care folosesc mâna stângă, dar mai apoi am aflat că nu. In fine. Atunci a fost prima dată când am început să exersez la modul serios - nu precum acasă, cu tata - mâna stângă pentru a scrie. Aveam sentimentul că se contorsionează creierul, dar am reușit să scriu - foarte urât, ilizibil (nu e ca și cum aș scrie frumos cu dreapta, dar chiar era teribil scrisul executat cu stânga) dar mai apoi, prin exercițiu, am reușit să scriu ca un copil care abia a învățat să scrie. Apoi au venit anii de liceu și am... uitat de mâna stângă. Mai apoi, am avut ca teme diverse versiuni de a merge in pantofii altuia. Scrisul cu mâna stângă a fost, din nou, interesant - aflasem că folosirea ambelor mâini ajută la echilibrarea / dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale, între altele. Am exersat, cu acele ocazii, cum e să fii nevăzător, cum e să ai numai o mână, numai un picior, cum e să nu ai bani suficienți pentru mâncare, (cam) cum e să nu ai un adăpost al tău și altele... Au fost experiențe interesante cele care pentru unii sunt un mod de viață, e viața lor (și nu mai e deloc interesant - în unele situații e tragic).

Multe amintiri s-au derulat în timp ce desenam cu mâna stângă, dar mă opresc aici. Ceva ce mi s-a părut foarte interesant: derulând amintiri, în gând, nu mă mai gândeam că folosesc mâna stângă și aveam sentimentul că asta fac de obicei; cum conștientizam că desenez cu stânga, cum devenea anevoios...

6 comentarii:

  1. Nu am scris, insa mi-am propus sa exersez mai mult folosirea mainii stangi. Si pentru ca am avut o tendinta, anihilata in scoala. Insa instinctul a ramas de a o folosi. Apoi am invatat ca e bine si pentru creieras. Si pentru musculatura mainii. Mi-ai adus aminte de o tentativa de a scri de la dreapta spre stanga si am constatat ca fara a vrea, textul iesea corect in oglinda. M-a uimit chestia asta. Nu stiu daca mai imi iese acum. O sa incerc.
    Dragalas desenul. Pacat ca nu l-ai facut pe o coala alba.
    Pupici si multe inspiratii, Diana draga!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit că unii educatori, învățători, au obligat (poate mai obliga), pe cei care scriu cu stânga să folosească mâna dreaptă. O prostie, zic - mai bine i-ar încuraja să folosească și mâna dreaptă la scris... Colegul despre care am amintit n-a avut probleme nici cu învățătoarea și nici cu profesorii.
      Să fii ambidextru mi se pare super! Nu e cazul meu! 😃 Încă mă străduiesc să mănânc supa cu lingura ținută în mâna stângă! Măiculiță! 😂
      Să scriu in oglinda nu-mi ies decât cuvintele foarte scurte... cu greeeu!
      Serios?! 😃 Să fi folosit o coala albă?! 😅 De ce n-ai zis mai repede?! O clipă nu mi-a dat prin minte! Cred că neuronul meu sforăia bine mersi când am început să desenez in caietul dictando. Fix in momentul in care am citit întrebarea ta am realizat că puteam folosi coala alba sau chiar foaie pentru desenat...
      Mulțumesc, Suzana draga! 💗 Inspirații și pentru tine! Pupici!

      P.S. Dacă-ți mai reușește scrisul in oglindă zi' și mie, te rog. 😊

      Ștergere
  2. N-am încercat niciodată scrisul în oglindă, dar am scris cu stânga în scoala generală mai bine de un an, doar așa pt că cineva mi-a spus că ar fi trebuit să fiu stângace pentru că mă dau pe gheață cu stăngul înainte și că sap la cazma cu stângul. Bine eu o ac cu ambele picioare, dar asta observase unchiul meu. Eu am rămas suprinsă când mi s-a zis că oamenii nu pot săpa decât cu un picior. La școală am învățat să scriu cu dreapta probabil pt că toți scriau cu dreapta, n-am avut stresul cu stânga, dar când mi-am propus să scriu cu stnga, deși stângaci la început, am reușit destul de repede. Probabil sunt abidextră , dar trad mai mult în tagma dreptacilor, poate pentru că așa am fost obișnuită. Domnișoara mea ce mare e stăngace 100% si pentru ea am învățat să tai cu stănga, să cos/croșetez sau tricotez cu stânga. Când era mică și vroia să învețe. După ce a învățat, m-am losat de sportul cu stânga pt că îmi mânca timp, iar cu dreapta le-am făcut toata viața.
    Ce nu-mi aduc aminte, e dacă în anul meu de scriere cu stanga am și desenat cu stânga. Încă n-am avut timp să încerc să desenez cu stanga cand am citit articolul Mihaelei, deși am zis că o s-o fac.
    Ieri când am citit articolul tau, m-a distrat câte lucruri ai experimentat. O idee bună cred de a-i face pe copii să conștioentizeze situațiile deosebite în care se pot afla unele persoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesanta observația cu piciorul stâng și că, pe cale de consecință (sa zic așa) mâna stângă ar fi fost dominanta.
      Mi-ai amintit de datul pe gheață! 😊 Cam până când am terminat liceul nu pierdeam ocazia sa mă dau pe gheață pe fâșii lungi sau scurte inclusiv in pantă. Când am devenit "adulta", în fața unei fâșii de gheață am ezitat și evitat. Mi-a fost frica! 😃 In mod sigur porneam cu dreptul, deși acum incep - un fel de a spune - unele cu stângul (culmea - sau nu! - și la propriu și la figurat). Oricum, sunt dreptace, dar mi-ar placea sa pot folosi ambele mâini cu aceeași siguranță - la mine e nevoie de mult exercițiu, la tine și Suzana ar fi ușor, cred. In plus, tu ai avut și "antrenament" cu domnișoara ta. Nu pot folosi foarfeca manipulând-o cu mâna stângă decât la tăiat hârtie. Să croșetez nu mă descurc neam, cu nicio mâna, iar la tricotat se poate spune că folosesc stânga pentru că imping ochiurile de pe andreaua din stanga pe cea dîn dreapta - am un stil "original". 😅
      Pentru că poți folosi mâna stânga în așa multe activități sunt convinsă că nu ai probleme sa desenezi cu stânga.
      Toate acele exerciții poate că m-au ajutat să văd lucrurile și din "perspectiva" altora. Ceea ce știu sigur este că, dpv fizic, sunt norocoasa... Sper să rămân așa. 😊

      Ștergere
  3. Vai trebuie sa incerc si eu sa desenez cu stanga - am vazut si desenul Danutei.
    Chiar spuneam acolo in comentariu ca eu am scris vreo 2 saptamani cu stanga (scris e ca sa ma rasfat... mazgalit e mai degraba ceva ce ar ilustra dezatrul... am folosit carioce colorate ca sa mai indulceasca chinul.. hahahahahahaha) in clasa a opta. Cand sa ajung acasa mi-a alunecat gheata pe zapada si m-am dus tare frumusel fix in dreapta... noroc ca am reflexe bune si m-am ales doar cu un fel de luxatie... dupa crae am fost la dr ca sa verifice mana si acolo m-am ales cu un os iesit usor in afara =)))))))))))). Bine ca am scapat. Bine ca am scapat cu bine de la dr =)))))),
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris - un fel de a spune 😃 - cu stânga doar când am vrut, nefiind o necesitate, sa zic așa.
      Tare rea e situația asta când oamenii se bucură că au scăpat cu bine din mâna vreunui medic...
      Am și eu vreo două-trei aventuri cu medici... Una e legata de rotula - tot "sărea" de la locul ei și se bloca piciorul, să zic așa. Evident că am fost direct la medic atunci când s-a întâmplat prima data. A zis că trebuie să opereze și să bla-bla. Am dispărut urgent! Am fost mai apoi la un medic specializat pentru sportivi și el mi-a arătat cum să pun rotula la loc. 😃 Cică, din cauză de atletism se întâmplă (deși nu am practicat "de performanță")
      Nu "fugea" des rotula, dar când se întâmpla era nasol.. Am tot pus-o la loc. Sunt cel puțin 20 de ani de când nu s-a mai "blocat".
      Altfel spus: înțeleg ce zici. 😊
      Pupici! 💞

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.