Miercurea fara cuvinte e un alt joc in care poate participa oricine are blog, postează fotografii și înscrie link-ul postării in tabelul de pe blogul Intre vis si realitate - gazda, Carmen.
Blog generalist in nota personala. Parerea mea despre una, despre alta.
Pagini
- De la inceput
- Despre bolg
- Necuvantatoare (blog)
- Amator creativ (blog)
- Câini și pisici
- Cărți
- Citate. Proverbe
- Filme
- Origine expresii. Minidictionar
- Povești cu morală
- Povești
- Jocuri-povești și alte povestiri
- Legende urbane
- Legendele florilor
- Legende-folclor-mitologie
- Sărbători. Obiceiuri
- Superstiții și credințe
- Timp
- Din Brașov
- Zile dedicate internațional și național
- Confidenţialitate. Condiţii. Contact
- Harta site
2024-06-19
Jocul GO in Citate favorite
In timp ce regulile baroce ale șahului ar fi putut fi create doar de oameni, regulile go-ului sunt atât de elegante, organice și riguros de logice încât, dacă formele de viață inteligente există în altă parte în univers, aproape sigur că ele joacă go. (Edward Lasker, mare maestru de șah).
Domnii nu ar trebui să-și piardă timpul cu jocuri banale - ar trebui să învețe go. (Confucius, Analectele, ca. 500 î.e.n.)
Go este singurul joc în care (...) toată lumea începe cu o tablă goală și fără limitări, iar ceea ce se întâmplă după aceea este (...) doar calitatea propriei minți. (din Go and the Three Games, de William Pinckard).
Table este un joc în care omul se luptă cu hazardul. Șahul este un joc în care omul se luptă cu omul. Go este un joc în care omul se luptă cu sine (nu știu cine a zis-o)
Șahul are doar două rezultate: remiza și șah mat. Obiectivul jocului (...) este victorie totală sau înfrângere – iar bătălia se desfășoară frontal, în centrul tablei. Scopul go este un avantaj relativ; jocul se joacă pe toată tabla, iar obiectivul este de a-ti crește opțiunile și de a le reduce pe cele ale adversarului. Scopul este mai puțin victorie cât progres strategic persistent. (Dr. Henry Kissinger, citat în Newsweek, 11/8/04).
În loc să găsești secvența ideală pentru tine, trebuie să stabilești secvența ideală a adversarului tău și să o folosești ca punct de plecare pentru analiza ta. (Otake Hideo)
Competitia (... este) despre poziționarea cu înțelepciune în timp, nu eliminarea celuilalt tip pe anumite produse. Abordeaza competiția ca jocul de masă chinezesc. Vedeți unde și-au pus jetoanele ceilalți jucători și decideți unde să vă puneți jetoanele. (John Reed, președinte, Citicorp, citat în Harvard Business Review, decembrie 1990).
Pot trece o sută de ani înainte ca un computer să bată oamenii la Go - poate chiar mai mult. Dacă o persoană destul de inteligentă ar învăța să joace go, în câteva luni ar putea învinge toate programele de calculator existente. Nu trebuie să fii un Kasparov. (Dr. Piet Hut, astrofizician la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, N.J., citat în The New York Times, 29 iulie 1997)
La șah începi cu tot ce ai pe tablă. In go pornesti de la nimic si construiesti. (Tim Klinger, citat în The New York Times, 29 iulie 1997)
Succesul la go necesită tactica soldatului, exactitatea matematicianului, imaginația artistului, inspirația poetului, calmul filozofului și cea mai mare inteligență. (Zhang Yunqi, Weiqi de faxian - Descoperirea weiqi, Beijing, Documentul intern al Institutului Chinez Weiqi 1991, p. 2
Ceea ce se întâmplă cu șahul este că își pierde treptat locul de activitate intelectuală prin excelență. Oamenii inteligenți care caută un joc de masă provocator ar putea încerca un joc numit go. (fostul campion mondial de șah prin corespondență Hans Berliner, The New York Times, 6 februarie 2003)
Go este destinat să ia locul șahului ca joc intelectual principal al Occidentului, așa cum a domnit suprem în Orient pentru aproximativ patru mii de ani ani. (Edward Lasker în Go and Go-Moku, 1934. p. IX)
Subtilitățile acestui joc sunt dincolo de îndemâna leneșilor, triumful lui este prea rafinat pentru omul vulgar și materialist. (Herbert A. Giles, Wei-chi, or the Chinese Game of War, în Temple Bar, Anglia, Vol. 49, nr. 194, 1877, p. 45.
Tabla trebuie să fie pătrată și reprezinta legile pământului. Liniile trebuie să fie drepte ca virtuțile divine. Sunt pietre albe și negre, împărțite ca yin și yang. Dispunerea lor pe tablă este ca un model al cerului. Ban Gu (32-92 d.Hr.), în Yi Zhi (Esența lui Go)
Studierea go este o modalitate minunată de a dezvolta atât abilitățile creative, cât și logice ale copiilor, deoarece pentru a juca sunt necesare ambele emisfere ale creierului. (Cho Chikun 9-Dan, printre cei mai puternici jucători din lume)
Acel joc de negru pe alb, alb pe negru, are intenția și ia forma artei creative. Are în el un flux al spiritului și o armonie a muzicii. Totul se pierde atunci când dintr-o dată este lovită o notă falsă sau când o parte dintr-un duet se lansează dintr-o dată într-un zbor excentric al său. O capodopera a unui joc poate fi distrusa de insensibilitatea la sentimentele unui adversar. (din The Master of Go, de Yasunari Kawabata, primul japonez câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, în 1968).
"Doar un joc", au spus ei și au început să joace - asta a fost ieri. (Proverb chinezesc)
Te străduiești pentru armonie și, dacă încerci să iei prea mult, vei ajunge la durere. (Michael Redmond, singurul jucător occidental de go care a ajuns la 9-dan, cel mai înalt nivel de joc profesionist)
Există pe panoul Go 360 de intersecții plus una. Numărul unu este suprem și dă naștere celorlalte numere deoarece ocupă poziția ultimă și guvernează cele patru sferturi. 360 reprezintă numărul de zile din anul [lunar]. Cele patru sferturi simbolizează cele patru anotimpuri. Cele 72 de puncte din jurul marginii reprezintă săptămânile [de cinci zile] ale calendarului [lunar chinezesc]. Echilibrul dintre yin și yang este modelul pentru împărțirea egală a celor 360 de pietre în alb și negru. (din The Classic of Go, de Chang Nui, publicat între 1049 și 1054)
Citatele de mai sus le-am adunat aici pentru că... știu de jocul go, dar nu știu să îl joc. Fara jocul Citate favorite găzduit azi de Suzana, pe blogul Floare de colt, probabil că nu mi-ar fi venit ideea sa caut citate despre acest joc care mie-mi pare a fi nu doar joc de strategie, ci și filosofie, între altele. Regulile jocului sunt simple și oricine le poate învăța, dar numai cunoașterea regulilor nu e suficientă pentru a afirma că știi să joci - go e un joc complex, care solicita multe... aptitudini (pe care, se pare, nu le am).
Citatele sunt din surse diferite, traduse automat - scuze pentru eventuale exprimări pe care nu am reușit să le adaptez limbii române.
2024-06-10
Anvelope in citate. Citate favorite
Căutând cele câteva reviste de benzi desenate pe care le mai am și care mi-ar fi bune in jocul Provocărilor verzi am dat de câteva pagini rupte de prin reviste - între acestea și una cu un articol despre anvelope (nu scrie pe pagini nici ce revista este, nici data).
Am găsit pe internet câteva citate atribuite lui Eduard Michelin, fondatorul unei fabrici de anvelope. Le-am "adunat" numai pe cele despre anvelope și am pregătit postarea pentru Citate favorite, joc găzduit de Suzana pe blogul Floare de colt. Știu că e închis tabelul.
Îmi place tare mult mascota Michelin și... asta e! Scriu citate în care se zice despre anvelope.
Dacă faci reclamă pentru a spune minciuni, te vei ruina, dar dacă faci reclamă pentru a spune publicului adevărul și în special pentru a oferi informații, vei avea succes. Am învățat devreme că a-i spune unui om cum să folosească cel mai bine anvelopele și să-l faci să le dorească, era mult mai bine decât să încerci să-i spui că anvelopa ta este cea mai bună din lume. Dacă crezi că a ta este, lasă-l pe client să afle.
Trebuie să facem o anvelopă ușor de schimbat, nu doar de un mecanic, ci de oricine - chiar și de un imbecil.
Am început prin a oferi gratis hărțile și ghidurile noastre și a fost un principiu greșit. În ziua în care am găsit un ghid Michelin folosit pentru a sprijini o masă șchioapă, le-am pus preț.
(Ideea cu Bibendum, emblematica mascota Michelin, i-a venit când a văzut o grămadă de anvelope asemănătoare cu corpul unui om.) Nu avea nevoie decât de brațe, căci, fiind francez, voia să vorbească!
Restul textului nu e parte în jocul citatelor, ci curiozitate personala.
Edouard Michelin - câteva inovații
Câteva informații din istoria anvelopelor
Roata a fost inventata cu mii de ani în urmă, dar abia la începutul secolului al XIX-lea oamenii au pus pentru prima dată cauciuc natural pe roti de lemn sau de fier - dar se uza foarte repede. In 1893, un inventator din Connecticut, Charles Goodyear, a descoperit procesul numit azi vulcanizare, proces ce presupune injectarea in cauciucul natural a unei cantități de sulf in anumite condiții de temperatură și presiune - cauciucul a devenit astfel mult mai ușor de modelat și mult mai rezistent la uzura. Anvelopele din cauciuc solid s-au bucurat de o tot mai mare popularitate, dar călătoria tot nu era lina, pentru că pasagerii tot erau zdruncinați (și nu din cauza drumurilor cu hârtoape).
In 1845, inginerul scoțian Robert Thomson a primit un brevet pentru prima anvelopa pneumatica (anvelopă cu aer). Succesul comercial al acestei anvelope e datorat unui alt scoțian, John Boyd Dunlop, care a încercat să-i facă fiului său mai plăcută plimbarea cu bicicleta. In 1888 Dunlop își brevetează noua anvelopa și deschide o fabrică de anvelope.
In 1891, într-o zi, un biciclist francez a avut pană. A încercat să repare defecțiunea, dar n-a reușit pentru că anvelopa nu putea fi demontata de pe roata bicicletei. S-a dus să ceară ajutor unui compatriot, Eduard Michelin, despre care știa că lucrează cu cauciuc vulcanizat. De nouă ore a avut acesta nevoie pentru a repara anvelopa. Întâmplarea l-a impulsionat pe Michelin sa realizeze o anvelopa pneumatica ce putea fi scoasă de pe roata pentru a fi reparată mai ușor.
Anvelopele lui Michelin au avut mare succes - în anul următor zece mii de bicicliști le foloseau, și erau foarte mulțumiți. Nu după mult timp, trăsurile pariziene aveau montate anvelope pneumatice, spre incantarea pasagerilor. In 1895, pentru a dovedi că aceste anvelope pot fi folosite și la vehicule cu motor, frații Michelin - Eduard și Andre - le-au montat pe o mașină de curse. Din nefericire, mașina a terminat cursa pe ultimul loc. Totuși, oamenii au fost așa de uimiți văzând aceste anvelope neobișnuite, încât s-au apucat sa le taie numai că sa vadă ce ascunseseră frații Michelin in ele.
In anii '30 și '40 ai secolului următor, noile materiale rezistente, cum ar fi vâscoză, nailonul și poliesterul, au luat locul materialelor mai fragile, că bumbacul și cauciucul natural. După cel de-al II-lea război mondial s-au pus bazele pentru realizarea unei anvelope care sa se fixeze etanș direct pe roata astfel încât să nu mai fie nevoie de o camera de aer. Evident, au urmat alte îmbunătățiri.
Ca fapt divers: în componența unei anvelope intra peste 200 de materii prime.
2024-06-05
Flori verticale. Miercurea fara cuvinte
De la Brașov, orașul sufletului meu.
2024-06-02
Adolescente in balta
Ce mai fac copii? Se bălăcesc prin bălți, aleargă în patru labe pe strada. Treaba lor, în fond, cât timp joaca extravaganta, sa zic așa, nu e "defecțiune tehnică".
Aceste poze pentru jocul Reflexii in oglinda, preluat de la SoriN și găzduit de Carmen pe blogul Între vis și realitate nu am reușit să le postez joi, ziua jocului, și n-am vrut să le postez chiar de Ziua copilului. Așa că, iata-le azi, ca o continuare - și completare - la Miercurea fara cuvinte.
Pozele sunt făcute în 26 decembrie 2023, când lichidam o țigară în balcon. Am văzut doua copile - cred că nu aveau vârsta mai mare de 12 ani (dar la cat de "corect" apreciez vârsta oamenilor...) - oprindu-se lângă imensa balta care se formează de când fostul primar a asfaltat prin oraș aproape tot ce se putea, și "meșterii" astupând gurile de canal, au făcut se formeze un adevărat lac atunci când plouă.
Puștoaicele și-au lăsat lucrurile pe bordura de langa tufele uscate și s-au avântat in balta. Nimic neobișnuit în asta - copii se mai joaca prin bălți - dar imediat s-au ghemuit și dădeau cu mâinile prin apa - s-or fi curățat (!) pe mâini de cine știe ce. Abia când le-am văzut sprijinindu-se cu palmele în balta și făcând pași a început să-mi pară curioasa activitatea lor.
Terminandu-mi fumigena mi-a dat prin cap sa iau telefonul și să fac poze (sa filmez nu am vrut, din considerente... etice, sa zic).
Puștoaica îmbrăcată în negru, pornind din balta, a plecat la plimbare in patru labe, practic, deplasandu-se cu viteza (dovada că avea ceva antrenament) prin zona. A mers așa circa 2-3 sute de metri, revenind la balta.
Când am făcut pozele nu știam ce vad. Abia de curând am aflat că e o noua "moda" printre adolescenți - fenomenul "blănoșilor" l-au numit unii, numindu-i therieni pe cei care se identifică cu anumite animale, umbla in patru labe, își pun masca și coada (sau nu) și se comportă în public ca animalul pe care îl imită.
După vreo 30 de minute cele două puștoaice și-au îmbrăcat hanoracele, și-au pus rucsacurile in spinare și au plecat liniștite, adoptând poziția și comportamentul bipedelor fara pene.