2012-10-05

Ziua Mondială a Profesorilor – 5 Octombrie

În lume s-a ales câte o zi pentru sărbătorirea cadrelor didactice, ziua când fiecare își alege un profesor căruia să îi mulțumească…

Nimic “sintetizat” în minte n-am! Vreau doar să le urez “La mulți ani” dascălilor, în general – dar mai ales celor care au dovedit multă răbdare cu mine. Am citit articolul scris de Zina și am avut tendința să povestesc, dar sunt mai mulți profesori despre care aș vrea să scriu și ar fi o “poveste personală” prea lungă. Așa că am ales să copiez aici rândurile pe care – nu mai știu când – le-am primit pe mail, și le-am “adaptat”

Profesorul a predat aceleași lecții de zeci sau chiar sute de ori la alte clase... De aceea, i-ar putea fi greu să fie la fel de încântat ca la început de ceea ce preda – dar când elevii iși arată interesul profesorul devine și el entuziast. Dacă profesorul pare plictisitor elevul ar trebui să se concentreze asupra lecției, nu asupra persoanei: să ia notițe, să ceară cu respect informații suplimentare și să fie entuziast cu privire la subiectul în discuție (dacă îi place, dacă nu, ia doar notițe) – entuziasmul este molipsitor.
Profesorii sunt, și ei, imperfecți – au ciudățeniile lor, problemele lor și chiar prejudecăți. Oricui îi place când profesorul îi trece cu vederea imperfecțiunile, greșelile… De ce să nu facă elevul același lucru cu profesorul său?

Elevul ar tebui să se gândească la cum ar fi dacă în locul profesorului de care colegii își bat joc ar fi unul dintre parinții lui, un frate, o sora, un prieten (o persoană la care ține mult). Ar trebui ca elevul să se gândească la problemele cu care se confruntă profesorii; mulți dintre elevi nu vor să fie prezenți la o anumită ora de curs și, prea adesea, îi deranjează și pe elevii care sunt interesați de ceea ce predă profesorul. Astfel se ajunge la momentul în care profesorii vor avea "elevi preferați" – ceea ce este mai mult decât firesc. Dacă unuia nu-i place la acea ora profesorul nu se va preocupa să îl învețe ceva ce nu vrea să învețe și ajunge să îl ignore, iar respectivului elev va începe să i se pară nedrept. Poate fi enervant să vezi că unii sunt favorizați dar cei care cred aceasta ar trebui să se întrebe dacă nu e și vina lor, pe undeva.
Profesorii îi înțeleg uneori greșit pe elevi. E posibil ca un conflict de personalitate sau o neînțelegere să-l faca pe un profesor să nu agreeze un anume elev. Dacă elevul pune întrebări profesorul poate crede că se răzvrătește, dacă spune elevul o glumă poate crede că este obraznic etc. Confruntările inutile ar trebui evitate. Un elev care se străduiește să fie prietenos, manierat, salutând cu respect ar putea să-l determine pe profesor să-și schimbe o eventuală impresie greșită.
Unii elevi sunt timizi, și profesorul ar putea crede că acesta e dezintersat de materia predată…
Cele mai multe probleme se pot rezolva dovedind maturitate, calm, răbdare… Valabil pentru părinți, profesori și elevi.
Elevii ar trebui să învețe să colaboreze cu un profesor considerat dificil și vor câștiga o deprindere valoroasă în viață, care le va fi foarte utilă când vor avea de a face cu un șef dificil dar poate fi și un coleg, un vecin etc
cutie de bomboane in forma de inima, cu trandafiri rosii pe capac

Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost dascăli: m-au învățat – mai mult sau mai puțin direct – să fac una sau alta, să mă comport într-un fel sau altul dar m-au învățat, unii – prin comportamentul și atitudinea personală – să nu fac niciodată ca ei!
Profesorii mi-au confirmat ce m-au învățat părinții: nu toți oamenii sunt la fel.
Mărturisesc: nu cred că am răbdarea necesară fiu dascăl!
La mulți ani! Le doresc tuturor dascălilor.

8 comentarii:

  1. frumos gândul tau! ma alturi si eu urarilor de bine catre cei ce mi-au fost dascali si si-au pus amprenta asupra omului ce sunt astazi. Multumesc!
    Diana, iti multumesc si tie pentru excelenta initiativa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen.
      N-am vrut sa las acest an sa treaca fara a-mi arata recunostinta pentru unii dintre profesori. Pentru ca la liceul unde am invatat nu mai gasesc vreun profesor - cei mai multi sunt pensionari si unii au decedat - am zis ca macar atata sa fac: sa scriu cateva randuri pentru cei care indruma pasii tinerilor si isi iubesc profesia!
      Un dascal cu har iubeste nu doar elevii, ci iubeste viata! Asa cred...

      Viata fericita!

      Ștergere
  2. Diana, asa este, am vazut si eu ieri ca este aceasta zi. Mama, care este pedagog (la pensie acum) nu stia de sarbataarea aceasta. Cand era in activitate, ziua Invatamantului era pe 30 iunie. Dar s-au mai scimbat lucrurile...
    Oricum, oricand ar fi, ea ar trebui sa fie un motiv de meditatie pentru toate partile implicate in procesul educational. Macar o zi pe an.
    Eu mi-am pretuit profesorii, si pe majoritatea i-am iubit. As minti sa spun ca pe toti-toti, dar pe majoritatea da. De la multi am invatat multe lucruri bune. Am prins insa vremuri mai bune decat azi. Inca se facea carte. :)
    Un "La multi ani" intarziat tuturor cadrelor didactice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam tarziu vin cu o reactie :(
      La multi ani!
      Aceasta sarbatoare e sarbatorita si in alte zile (in functie de zona, pare) Poate ca or fi "stabilizat-o" pentru 5 Octombrie :)

      In vremurile despre care vorbim se "facea carte" si pentru ca nu prea erau multe tentatii... extrascolare! :) Acum, cat ar vrea, profesorii nu prea au spor cu cei mai multi si "spiritul de turma" e caracteristic adolescentilor, in special (partea rea e ca vor creste si vor ramane in acelasi "spirit")
      O amica, profesoara, la o clasa de a V-a, a intalnit un elev beat-mort! Si nu doar ea! A fost exmatriculat (macar temporar elevul)? Nu... I s-a scazut nota la purtare - de parca i-ar fi pasat, lui sau parintilor... Sunt excesiv de obraznici, cei mai multi - si ceilalti se "dau" dupa acestia pentru a fi acceptati in grup...

      Numai de bine!
      Viata fericita!

      P.S. Cred ca dascalii ar trebui sprijiniti ceva mai mult, legislativ si nu numai.

      Ștergere
  3. Mulţumesc pentru vizita de pe blogul meu. Gânduri bune la ceas de seară! Gânduri bune pentru toţi dascălii dedicaţi, pentru toţi aceia care pun mai presus de orice pregătirea tinerelor generaţii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Multumesc, la fel!

      Succese!
      Viata fericita!

      Ștergere
  4. Eu am visat mult timp sa devin profesoara. Imi plac mult copiii si ma inteleg bine cu ei.
    Dar sunt suparata pe dirigintele baiatului meu, care de ziua profesorului i-a dus la UPG sa la prezinte universitatea si pe drum a uitat. Timp de doua ore le-a facut morala pentru diverse nimicuri. Au plecat boi si s-au intors vaci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si mie imi plac copiii, foarte mult, insa nu cred ca m-as descurca in postura de dascal! Am tendinta de a-mi orienta atentia catre cei retrasi, reclacitranti sau tristi... Ceea ce nu e corect, dar ma gandesc ca ceilalti au langa ei alti adulti care sa afle ce e in sufletul lor si sa le indrume pasii in viata.

      O ideea minunata sa duca elevii sa le prezinte o universitate! Hm! Cum or face unii sa "uite pe drum" bunele intentii?! Omu' o fi profitat de ocazia ca poate sta cu ei doua ore si sa le spuna ce nu le-a spus doua luni! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.