2025-01-24

Moldova si Tara Romaneasca s-au unit in 1859

Moldova si Tara Românească au fost unite în 24 ianuarie 1859, fiind ales in ambele principate Alexandru Ioan Cuza ca domnitor - in 5 ianuarie a fost ales în Moldova, in 24 in Tara Românească.

Prin unirea Principatului Moldovei cu Țara Românească se punea baza - să zic așa - noului stat, România. Nu le am cu istoria, în amănunte, cu memorarea datelor deci, nu mă (mai) bag. Nici istoricii nu prea-s de acord în unele cazuri cu diferitele chestiuni istorice - la modul general zic.

Profit de ocazie să-mi dau cu părerea: sunt de acord cu istoricii care afirmă că Mica Unire e o formulare improprie. Unirea Moldovei cu Țara Românească, in 24 ianuarie 1859, s-a făcut începând cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in ambele principate. Unirea Transilvaniei cu România - Marea Unire, de la 1 decembrie 1918 - pare a fi de o mai mare importanță, deși... baza a fost prima unire. Poate că Prima Unire (ceva de gen, cum zic unii istorici) ar ilustra mai fidel adevărul istoric. Unirea Basarabiei cu Regatul României a avut loc la 27 martie/9 aprilie 1918, iar în 15/28 noiembrie a avut loc Unirea fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României. Altfel spus,până la unirea cu Transilvania au mai fost două uniri (mici?) la fel de importante, as zice.

Printre cei care au contribuit la Unirea Principatelor se numără Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri, A. Panu, C.A. Rosetti, Ștefan și Nicolae Golescu, Ion și Dumitru Brătianu, Christian Tell, Gh. Magheru.

In anul 1862, noul stat va fi numit România - s-a realizat unitatea constituțională și administrativă, Moldova și Țara Românească formând un stat unitar, cu capitală unică (la București), cu o singura adunare (un singur parlament) și un singur guvern.

Autori - versuri și muzică - Hora Unirii

Hora Unirii (Hora Unirei, in original) e o poezie scrisa de Vasile Alecsandri in 1856 și publicată în revista Steaua Dunării (a lui Mihail Kogălniceanu); muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher. Se cântă, de regulă, in 24 ianuarie, data la care s-au unit Moldova și Țara Românească. 

Citate despre Mica Unire, 24 ianuarie 1859

Am adunat mai jos câteva citate tematice, pentru jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp. (Alexandru Ioan Cuza)

Unirea Principatelor a fost visul de aur al junețelor mele, ocupația cea mai serioasă a anilor mei de victorie și va fi ultimul suspin al meu care mă va despărți de voi. (Ion Heliade-Rădulescu, 6.01.1802 - 27.04.1872)

Unirea și uniunea națională sunt bunuri mari, importante și însuflețitoare, care nu cer mai mult decât voință tare de a fi și de a rămâne un singur popor. (George Baritiu, 4.06.1812 - 2.05.1893)

Eu cunosc o horă și mai frumoasă, horă in care să se țină de mână toți pământenii, și ortodoxi, și catolici, și armeni, și fără a se uita la deosebirea religiilor, pe care le poate judeca numai Dumnezeu, toți legați prin aceleași drepturi și îndatoriri, prin același interes, prin aceeași dragoste față de țară, să joace hora României unite și autonome. (Mihail Kogălniceanu, 6.09.1817 - 1.07.1891)

Români! Unirea este îndeplinită. Nationalitatea Română este întemeiată... Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România! (Alexandru Ioan Cuza)

6 comentarii:

  1. Unirea din 1918 mai era cunoscuta sub numele de Unirea tuturor romanilor. Intr-adevar, Mica Unire poate suna usor depreciativ in raport cu Marea Unire, dar amandoua sunt la fel de importante. Evident, ca ardeleanca, avand bunicii paterni nascuti in Austro-Ungaria si obligati sa invete si sa vorbeasca limba maghiara (si actele lor originale de nastere sunt in limba maghiara) impotriva vointei lor, avand numele maghiarizate, pentru ca numele romanesti erau alterate sa aiba rezonanta maghiara, nu pot decat sa ma bucur ca a avut loc si Marea Unire si nu a trebuit sa traiesc si eu ca si ei. Dar acest act politic nu s-ar fi putut face fara unirea cea dintai, Unirea lui Cuza, si recunoasterea in lume a natiunii romane. Din pacate, odata cu declinul scolii si al culturii, foarte multi tineri habar nu au ce se serbeaza astazi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident că ambele sunt foarte importante...
      Așa e. Poate, fără cea din 1859, nu s-ar fi ajuns la Marea Unire - un fel de "ce-ar fi fost daca..?" 😊 Nu mă lua în seamă.
      Fix la fel au pătimit și rudele mele pe linie paternă... Numele de familie l-au tradus cam nasol... Și să vezi "distracție" la re-românizarea numelui... Hm. Uite că nu știu dacă la bunicii paterni certificatele de naștere au fost prima data în limba maghiară... Adevărul e că nu m-am gândit la acest aspect. 😊 Poate știe sora lui tata...
      Mi-ar placea sa te pot contrazice in ceea ce privește declinul învățământului...

      Ștergere

  2. Am căutat ce s-a spus despre cunoașterea istoriei. Mi s-a părut interesantă următoarea constatare :
    ”Oamenii au părut că știu mereu doar o jumătate din istorie, și că sunt derutați de cealaltă jumătate” (Jane Haddam)

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E atât de... adevărat! 😊 Și cum sa fie altfel când una scrie în manuale și alta pare să fie studiind documente, făcând noi descoperiri (mă refer la cele "pe bune"). Mai sunt cei care, in scrierile lor (de exemplu) par că încearcă să potrivească faptele istorice la teoriile lor... Derutare totala! 😃

      Mulțumesc! Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Astazi am vazut multe steaguri. Si pe strazi, spre deosebire de 1 Decembrie, dar si adunate laolalta. A fost si soare si cald, am vazut oameni cu ochi luminosi. Voi spune ceea ce in diferite feluri am mai spus. Se sapa la radacinile noastre si suntem tinuti ocupati sa nu observam. Doar ca, ce sa vezi, azi a fost soare, cand se spunea ca ploua. De dimineata am tot auzit naratiunea. A fost si un pic de ploaie la lasarea intunericului, cand nu mai conta.
    Imi place postarea cu toate datele si citatele. Stramosii nostri au facut lucruri. Daca uitam asta, ne neantizam...
    Pupici, Diana draga! Un weekend minunat!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru că au "suprapus" protestele cu sărbătorirea Unirii au fost mai multe drapele.
      Sigur că suntem ținuți ocupați să nu observăm ceea ce e cu adevărat important - știind acest fapt, oare de ce nu sunt prea multi cei care privesc și "in lateral"?
      Aici ploua cu simț de răspundere de pe la ora 16 - a plouat slab, cu intermitențe, și până la 16.
      Au făcut lucruri și au fost mult mai uniți - poate pentru că în vremea lor banul și "sfântul profit" contau mai puțin. 😊
      Mulțumesc pentru apreciere, Suzana draga! 😘💗
      Weekend minunat și pentru voi! 🍀 Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.