Jean Moscopol e un cântăreț de muzică ușoară care a fost foarte cunoscut publicului în perioada dintre cele două războaie mondiale.
După încheierea celui de-al doilea război mondial - când a început bolsevizarea României - Jean Moscopol s-a împotrivit regimului cu singurele arme pe care le avea: muzică și versuri. Cunoscătorii afirmă că lui îi aparțin unele dintre cele mai frumoase cuplete anticomuniste. Am ascultat pe YT (când l-am descoperit pe cântăreț - cu doar două săptămâni în urmă) câte melodii am găsit. Sunt scurte și m-au amuzat. Am zâmbit amar, recunosc.
Economiile săracilor
Am un leu si vreau să-l beauCăci in loc la stat să-l dauMai bine beau si petrecDecât să-l depun la CECDeși eu cu leafa meaBine nici nu pot mâncaStatul îmi mai cere mieSă mai fac și economieDecât să fiu iar furatSi prin CEC stabilizatMai bine beau si petrecDecât să dau bani la CEC
Comuniștii țin prelegeriȘi te cheamă la alegeriCa să alegi, vrei, nu vreiTot pe cei aleși de ei.După vot încep minciunaCu-ață albă ce-i cusutăCă-n alegeri totdeaunaEi obțin sută la sută.Prin alegeri înțelegiSă alegi când ai ce-alegeDar la comuniști alegiFără să ai de unde-alege.Așa-s comuniștii toțiMari tâlhari, escroci și hoțiHoți în fapte și-ntelegeriHoți în presă și-n alegeri.
(Nicio legătură cu prezentul) 😏
și Foaie verde de cartelă
Foaie verde de cartelăCică toți mâncăm franzelăSi când colo in RPRStatul mare hot cum eUmbla tot cu shakar - makarA retras carteleleSi a introdus ticheteleSi la pâine si la zahărDe când nu mai sunt carteleȘi de când nu mai ai beleleȘi când azi in RPRLiber poți mânca oriceCăci viața-i mult mai bunăȘi opt zile de-ai mâncatDupă noul-vechi la statȚi-ai dat leafa pe o lunăRadio București grăieșteCine bea apă, nu greșeșteDacă radio pofteșteÎntrebăm si noi fireșteStatul hoț si porc de câineDe ce ia de la țăraniGrâu pe 28 de bani?Și ne ia doi lei pe-o pâine?
După război, cariera lui, evident, a intrat în declin. A compus multe balade și cuplete anticomuniste in vremea când alți artiști (și nu numai) au adoptat pozitia ghiocelului - unii chiar s-au transformat în lăudători ai noului regim (din oportunism, de frica sau din necesitate). Jean Moscopol a scăpat ca prin minune fără a fi arestat, dar când realitatea s-a îngroșat și oamenii au început să-și piardă speranța că vor scăpa de regimul totalitar instaurat, Jean Moscopol a reușit să plece din țară legal, în 1947, cu ajutorul actriței Elvira Popescu. A plecat la Paris, unde n-a stat mult și a plecat spre Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În final, s-a stabilit în America, în statul New York. S-a alăturat diasporei românești din New York City, unde trăia. A fost militant, implicat social și politic. Nu și-a uitat nicio clipă țara in care s-a născut.
Se știu destul de puține despre el deoarece comuniștii s-au străduit să-i șteargă numele din memoria colectivă.
Foarte adevarat, comunistii i- au cam sters numele. Pacat. Versurile lui, acestea pe care le ai ales aici, se potrivesc perfect si in ziua de azi!
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aceasta postare frumoasa!
Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 😘🤗🫶🏻
O saptamana minunata! 😘🥰
Motivul pentru care mi-a venit ideea acestei postări: asemănările (în unele puncte) între cele două perioade. 😊
ȘtergerePrea multi dintre artiștii(și nu numai) români au fost "radiați" din memoria colectivă... Acum reapar, dar, practic, e prea târziu (în mai multe feluri) pentru că au fost "oamenii timpului lor". Dar... Mai bine mai târziu decât niciodată. 😊
Cuplacere! ☕
Mulțumesc, Carmen draga! 💗 Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru.. trio din Sibiu! 😊😘💞🍀💐💕🌹