2024-11-30

Manipulatori vs manipulatori, de opinie

Pe bune dacă nu e motiv de distracție să auzi hoții strigând hooțiii!

Se dezbate la tembelizor că un candidat la președinție nu și-a marcat spoturile/aparițiile din campania electorală ca fiind publicitate electorală. Câți, însă, dintre politicieni, nu au apărut la unele discuții televizate fără ca pe ecran să apară, clar, că e publicitate electorală, de imagine etc.? În unele cazuri era semnalat mic, într-un colț, abia vizibil. În online, la fel: multe texte publicitare (electorale) nu erau semnalate (sau semnalate vizibil) ca fiind reclame electorale. (au fost și dintre cei care au semnalat clar, când a început oficial campania electorală). Și acum, vai-vai-vai! Printr-o rețea de (de)socializare au fost manipulate voturile oamenilor. Așa zic cei mai mulți la tembelizor (jurnaliști sau ba): au manipulat voturile. Hm. Corect ar fi: au manipulat opțiunea de vot. Dar de ce aceste acuzații? Nu au făcut la fel și tembeleziunile? Pe unde deschideai tembelizorul apăreau mutre de care cei mai mulți eram sătui, și auzeam doar vorbe goale, aceleași - așezate altfel în frază, rostite și de alții - de 35 de ani. Pe scurt: manipulatorii strigă manipulatoriiii!

Se vehiculează ideea boților care au promovat un candidat... S-a dovedit (mai mult sau mai puțin) a fi realitate manipularea intenției de vot prin oferirea de mesaje prin boți. De-a lungul timpului, diverși indivizi au oferit oamenilor găleți, alimente, pantofi cu toc și fel de fel tot pentru a le obține sprijinul prin vot. Îți place mesajul meu trimis prin intermediul  boților? Îmi dai votul tău. Îți place găleata trimisă de mine prin intermediul susținătorilor mei? Îmi dai votul tău. Unii cu tehnologia, alții cu găleata.

Să mai zic că milioanele de lei plătite de veșnicii candidați către canalele de știri sunt din banii tuturor? Altfel spus, suntem luați la mișto pe banii noștri.

Prim-ministrul, în ziua alegerilor a fost întrebat dacă e îngrijorat. Cu tupeul binecunoscut a răspuns ceva gen Singura mea îngrijorare este cum i-a ieșit ciorba de legume fiului meu. Era sigur că jurnaliștii și-au îndeplinit bine atribuțiile pentru care posturile tv in cauză au încasat sume mari de bani? Sociologii și-au dat cu părerea - și acum se vede clar că au dat-o-n gard, așa cum au dat-o și casele de sondare a opiniei publice. La ce rateuri au dat am putea crede că sunt nepregătiți sau... plătiți pentru a raporta ceea ce dorește un politician sau altul? Doar întreb.

După aflarea rezultatului votului din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 contracandidatul de la alegerile pentru primul mandat al actualului președinte, a declarat la tv ceva gen Clasa politică a înțeles mesajul cetățenilor. Trebuie să schimbăm discursul pentru parlamentare. Să schimbe discursul! Nu mentalitatea, nu comportamentul, discursul! Mdeh! Gura păcătosului adevăr grăiește.

Total de acord: să fie sancționate abaterile de la lege, dar să fie sancționate abaterile tuturor, să fie cântărite cu aceeași măsură.

Cei care aleg să apere democrația e indicat să folosească metode democratice; în caz contrar sunt ceea ce reproșează celorlalți: departe de sensul democrației.

7 comentarii:

  1. Los politicos siempre manipulan. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  2. O singură precizare, Diana. În campanie electorală, posturile TV sau de radio care declară că se implică în campanie sunt obligate să ofere un număr egal de minute fiecărui candidat care vine spre ei. Dacă ai trei candidaţi, ori vine fiecare cu un spot înregistrat, ce am şi văzut, dar cu aceleaşi minute, ori vin în emisiuni în direct, dar iar cu atenţie la minute. Aici s-au împărţit candidaţii în funcţie de culoarea televiziunilor, da. Şi spoturile se plătesc, nu e un secret. Dacă ai fost atentă, şi la TV, există pe clipuri un număr cu Cod de înregistrare. E cu factură, nu merge cu ia 5 lei şi spune de b ine de mine, că asta e total ilegal. Dacă declari ca post tv, ziar sau radio că nu te implici, atunci eşti monitorizat la ce spui. Că dacă spui la o ştire de bine de Georgel şi de rău de Ionel sau vorbeşti 10 minute de Georgel şi 2 de Ionel, ai pus-o. Ştiu că şi CNA uneori dă rateuri grave, dar plăteşti amendă mare pentru asta. Şi dacă vine omul la tine la emisiune elecorală, semnalată, nu îl faci de cacao, aşa cum nici despre detergentul x nu spui că-i nasol, dacă ai primit bani să îl promovezi. E reclamă, nu e ştire! Şi nu e deloc ilegal. Ne place sau, e o practică legală, cu facturi şi TVA. Ştiu că ţara asta pare sat fără câini, dar unele lucruri nu-s chiar atât de mizerabile cum par.
    Internetul, mai ales reţelele de socializare nu pot fi atât de bine monitorizate din punctul ăsta de vedere. Dacă dai acum, de curiozitate, o tură pe ziare, pe niciunl nu mai vezi azi articolele alea semnalate ca publicitate electorală pentru că de azi dimineaţă nu mai e voie şi intră sub incidenţa legii. Nici la tv, nicăieri.
    Ei au spus că pe tiktok s-a promovat la greu, el, oamenii lui, nu că au zis "civilii" că-l votează, şi nu a declarat nicăieri niciun leu dat. Partidele sunt obligate să declare reclamele plătite presei. El singur a zis că el nu a cheltuit nimic. Şi s-a depăşit perioada aia în care aveai voie să te promovezi. Poate aia cu boţii e invenţie, nu ştiu, dar cu asta cu promovatul după ce campania s-a încheiat au dreptate. Doar că pentru tiktok nu e lege cna deci îl suflă din punctul ăsta de vedere.
    Altfel... te felicit pentru tot ce ai scris!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc foarte mult pentru interes, Potecuță ☕
      Știu că practica plătirii spațiului de emisie pentru campanie electorală e legală. Problema e că, mai ales în octombrie, deși aceia considerați "cu șanse" erau mai mereu prezenți pe ici-colo, nu scria, vizibil (sau nu scria deloc pt că era "știre" - fix așa cum sunt "știri" acele "unde își petrec românii vacanta și cât îi costă"). În multe articole de prin "ziarele" online nu apărea, de fiecare data, "publicitate electorală", sa zic așa, și se înțelegea că e articol (un articol-stire/informatie semnat cu inițiale sau "redacția").
      Unii au fost în diverse emisiuni ca invitați, alaturi de alte persoane, mimandu-se discuții pe diferite teme, dar cu accent pe "calitățile/defectele" unuia dintre invitați (cel care candida la funcția x).
      Exact asta am spus: individul s-a promovat (sau a fost promovat) la greu pe tiktok și la tembelizor se susținea că "tiktok a influențat votarea" gen când, de fapt, opțiunea de vot a fost influențată, aparițiile lui fiind, practic, "in bucla" - sunt sigură că o campanie atât de agresiva poate influența intenția de vot a unora, dar după ce oamenii s-au hotărât și au ștampilat numele x votarea se cheamă că e corecta, democratica (până la proba contrară, în urma sesizării oricărei persoane interesata)
      Rețeaua fb, în principal, se pare că a fost atent monitorizată. Au fost amendați oameni care au scris pe paginile lor de fb (spatiu public): "am votat x, voi votați cu cine vreți", sâmbătă și/sau duminică (23/24 noiembrie). Cică, au făcut propaganda electorala după încheierea termenului legal de campanie electorală. În schimb, politicienii care-și păstraseră afișele electorale pe paginile lor nu au avut probleme.
      Consider că "autoritățile" ar fi fost cazul sa se pronunte cu privire la ilegalitatea promovarii (care a existat, nu cred că neaga cineva) înainte de ziua alegerilor. Ar fi fost amendat și el, ca toți ceilalți cetățeni care care au scris cu cine au votat și, direct sau indirect, au îndemnat oamenii să voteze.
      Nu prea cred că a fost zero lei campania lui, dar poate fi posibil.
      Cat timp e suflat democratic (orice candidat politic) e bine. Ceea ce se întâmplă acum la nivelul unor instituții ale statului mi se pare nedemocratic.
      Mulțumesc. 💗

      Ștergere
  3. Toti ne manipuleaza, insa am vazut asta, asa ca pe repede inainte iti spun:
    https://www.g4media.ro/fostul-europarlamentar-vlad-gheorghe-anunta-ca-a-depus-plangere-penala-pentru-abuz-in-serviciu-impotriva-judecatorilor-ccr.html
    Exact la asta ma gandeam ca ar trebui facut. Cand o institutie face lucruri ce nu ii sunt in atributii, cineva a facut plangere la Parchetul General. O fi asa, n-o fi asa, insa este insuportabila senzatia de paralizie sociala.
    Am terminat, ca am muuulte de facut. Insa am vrut sa iti dau semn,
    sa iti trimit pupici si sa iti urez un decembrie frumos, orice ai intelege tu din acest frumos, adica ceva pe sufletelul tau!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent articol. Pe multe le-am sesizat, pe altele le-am aflat aici.
    Nu mă mai implic. Mama a făcut un AVC în 95 pe motiv de presă mincinoasă. Nu apăruse FB-ul.
    E pentru prima oară când n-am votat căci nu prea mai ies din casă.
    O să vă descurcați sigur, oricine ar ieși. Cei vechi nu vor să piardă ciolanul, cei noi sunt plini de iluzii exagerate. Poate se vor echilibra între ei. Poate doar se vor certa. Va fi interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu abia astept sa vina 6 decembrie.. si apoi 25.
    :)
    In directia asta, abia astept sa se incheie. Mi-am adus aminte insa de ceva, apropo de manipulare...
    Am vazut multe filme de actiune. sunt atat de previzibile, incat deja stii care este reteta: un tip bine (eventual in maieu) si tipi naspa, musai si urati, daca se poate (lol, ca na esteticul e important pe deal la hollywood) care sunt in cele mai multe cazuri rusi, cu foarte rare variatiuni - arabi sau chinezi. In mare cel in maieu ii face arsice. ah, uitasem ele e american. Reteta filmului de actiune. Punct.
    Ei.... si ma apuc eu sa ma uit la un film de actiune al carui poster promitea. Ca era cumva inspirat din cele americane - protagonistii fiind surprinsi aproape la bustul gol. Asadar ma asteptam la pumni si scene din acelea inflacarate. :)) Dar nu.. fiind un film japonez, mi-a taiat macaroana, dovedindu-mi cum ne sunt oarecum impregnate anumite asteptari, dupa vizionarea a enspe mii de scenarii care respecta reteta amintita ceva mai sus. Nu.. filmul japonez (am povestit despre el pe blog, poate iti amintesti) era despre un atac „cu ostatici” - cei implicati fiind niste tineri care voiau sa se faca dreptate in legatura cu moartea fostului lor coleg cauzata de un medicament, ce fusese introdus pe piata fara a se preciza riscurile pe care le implica. Soc si groaza.. cum, nu avem eternul conflict? :)) E ceva ce chiar ar trebui sa ne intereseze si preocupe. Glumesc la partea cu soc si groaza. Dar zic ca atunci a fost asa un click ceva mai profund despre cum creierul nostru este manipulat inclusiv de filme (evident ca este manipulat inclusiv de filme, stim asta dar probabil ca nu realizam in ce masura).
    Abia astept sa se termine ca sincer, se apropie Craciunul. Si sa ii aud ruland aceeasi placa.. deja ...vorba ta, din titlu.

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.