Asist, aproape cu gura căscată, la manifestări de stradă împotriva unuia dintre candidații la funcția supremă în stat. Indirect, i se dorește/urează moartea, in sensul de-a avea aceeași soarta cu Ceaușescu, de Crăciun, ceea ce, după 35 de ani de democrație e inadmisibil. Candidatul care are scorul mai mare dintre cei ajunși în turul doi al alegerilor are, practic, două milioane și ceva de voturi (cam tot atâta a avut și actualul președinte în primul tur de alegeri - pentru primul mandat; foarte puțin, altfel spus, ceea ce e ok).
Aceste manifestații au sens numai dacă sunt pentru a incuraja votarea in ceea ce privește parlamentarii, nu împotriva unui candidat deja ales. Evident, fiecare e liber să se manifeste împotriva (aproape) oricui, a orice - pentru că așa e in democrație. Doar că e nevoie și de sens, de logică, în democrație.
Înțeleg disperarea membrilor marilor partide partidelor cartel, și mă bucură și mă amuză să-i văd cum se agită ca șoriceii in vizuina cărora a intrat pisica. Și-au bătut joc de noi făcând alianțe încrengături comerciale / economice (mii de contracte cu statul ale sinecuriștilor), cu alegerea primarilor într-un singur tur, comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale (în 2024), intercalarea alegerilor pentru parlament între cele două tururi pentru alegerea președintelui, în fix ziua de 1 decembrie, Ziua României... Au exclus de pe listele candidaților la președinție un nume, pe motiv că persoana e extremistă (fără judecată și condamnare în instanță, cum ar fi cazul), dar au lăsat altele (inclusiv numele celui care, deși ales democratic, e contestat în stradă). Despre acest contestat se susține că are aceleași pete ca și persoana căreia i s-a interzis să participe (fără cercetare, fără judecată, fără o sentință într-un fel sau altul, fără amenzi etc.). Ceea ce se spune azi despre candidatul care pare favorit se știa și acum trei luni, și acum șase luni? De ce i s-a permis să candideze dacă e așa de rău? E inadmisibil să interzici unui cetățean român dreptul de a fi ales pentru că a manifestat idei extremiste (care nu au fost nici amendate contravențional, nici condamnate penal). E rău, nu se face etc., dar și în alte state care azi au la putere extremiști s-a incercat deturnarea votului democratic (nu s-a reușit pentru că spiritul democratic a fost mai puternic). Cetățeanul de la noi a fost lăsat să candideze și acum par că vor să anuleze voturile a două milioane și ceva de cetățeni?
Acest candidat nu ar putea fi opțiune de vot pentru mine, dar faptul că succesul lui se urmărește a fi transformat în eșec numai pentru că, practic, partidele cartel au pierdut alegerile prezidențiale nu-mi sună a democrație.
Direcția pe care pare că ar putea s-o dea României acest candidat e una greșită, din punctul meu de vedere, și e preferabil sa nu ajungă în funcția supremă în stat - doar că nu e in regula sa fie folosita manipularea, daca vrem, totuși, democrație.
Se spune că cetățeanul contestat, devenind președinte, ar scoate România din Uniunea Europeană și din NATO. Fals, din punct de vedere al Constituției Ro (și nu numai) - a se vedea articolele 148 și 149. Parlamentul, în ședință reunită (deputați și senatori) ar putea face asta (pe cale de consecință) - și nu e cazul! (în aceasta etapă) În ședință reunită au aprobat aderarea și la UE și la NATO. În România, președintele are atribuții limitate.
Pentru a ieși din U.E. e nevoie (și) de un referendum.
Cei care se tem că vor fi guvernați de extremiști ar trebui sa se concentreze pe alegerile parlamentare - acolo am putea să facem buba.
Pare că s-au făcut ceva manevre politice - care nu au reușit - alegându-se praful - și unii au ajuns în situația de a nu avea pentru cine să voteze...
Aşa nebunie parcă n-a mai fost. Am impresia că lucrurile sunt scăpate de tot de sub control.
RăspundețiȘtergereCeva asemănător a fost la prima alegere a lui Iliescu, ca președinte. Majoritatea a ales "comunismul cu față umană" - și nu mai reușim să scăpăm de fsn și "urmașii" acestuia, care au făcut pui prin multe partide.
ȘtergereE posibil sa fi scăpat lucrurile sub control... Ca și în decembrie 1989: s-a urmărit una și, din fericire, a ieșit alta (atunci a fost ok, acum... cine știe cum va fi?)
Hei, credeam ca ai plecat pe undeva! Eu am ramas surprinsa de vehementa / virulenta unora. Deci este clar ca sunt stricate infinite jocuri, formate de peste 35 de ani.
RăspundețiȘtergereOricum, poate fi o microscopica sansa de a intra pe alt fagas. Ca cealalta optiune e jalnica. Si mai cred ca aici a inceput si altceva, ce este greu de precizat, insa dupa nervozitatile unora sau chiar panica lor, se contureaza ceva pe repede inainte, in ceea unii spun a fi o 'colonie'.
Pupici, Diana draga. Pe aici nu ninge. O zi frumoasa!❤
Mmm, poate... având în vedere că puterea de decizie în Ro e la parlamentari.
Ștergere"Visceralitatea" nu m-am surprins, dar m-a lăsat mască faptul că unii nu înțeleg ce și cum cu democrația. Adică, știam că unii n-au cea mai vaga idee despre democrație, dar nu mă așteptam să fie așa mulți.
Colonie nu. Vorba 'ceea, n-a ajuns Grecia colonie, după falimentul de acum ceva ani. Acum, pare a fi ceva gen "radem tot și lăsăm să crească ordonat". Însă, orice e degeaba azi dacă cei mai mulți vor continua să fie cetățeni numai în ani electorali. Atunci când cineva e hotărât să voteze ar fi fain sa fie atent la eventuale derapaje cat mai mult - și să semnaleze derapajele eventuale.
Nervozitatea unora cred că e din cauză că riscă să piardă... cașcavalul (într-un fel sau altul)...
Nici aici nu ninge! 😢😊
Mulțumesc! Seara frumoasa in continuare, Suzana draga! 😘💗 Pupici.
Am avut mai mult de lucru, dar și tableta... mamă, mamă! 😊
Doamne, nici mie nu imi vine sa cred ce vad si ce aud, Diana draga! Aveam impresia ca România s a modernizat, si a schimbat mentalitatea de ev mediu, a evoluat... Dar, sunt socata! Pentru ca ce vad si ce aud nu sunt cazuri izolate! Sunt fenomene de masa! Cumplit!... si gata, nu mai zic nimic, ca iar ma enervez!
RăspundețiȘtergereOoo, dar nu e o problema! 😊 Suntem când sus, când jos - ca un acrobat care merge pe sarma fără plasa sau altceva pt siguranță. O sa tot cădem...
ȘtergereVoiam să cred că s-a mai schimbat mentalitatea, și chiar s-a schimbat: mulți vârstnici au înțeles că unele căi nu sunt tocmai potrivite, iar (prea) mulți dintre "noii" tineri care abia au împlinit vârsta care le permite sa voteze, au votat... ce se vede azi. Și mulți (tineri sau ba) din străinătate au votat ce se vede... Vorba 'ceea: președintele american nou ales a fost acuzat de multe nasoale și tot a fost ales... Austriecii au extremiști și tot așa. Pare a fi un "curent universal" - ceea ce e groaznic.
Nu te enerva, că se rezolva cu bine - sper! 😊 Ne-au trebuit 40 și ceva de ani sa scăpăm (teoretic) de comuniști și 35 de ani sa ne scuturam de democrație. 😃 Suntem tari, sau ce?! Știu că nu e amuzant ce se întâmplă, dar... nici să nu zâmbesc nu reușesc.
Te îmbrățișez cu drag! Seara frumoasa in continuare, Carmen draga!
Pupici și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾☕🌹💞
Ma bucur ca cineva a pus punctul pe I.
RăspundețiȘtergereN-am vazut atata manipulare si ... instigare la ura, ca de luni incoace.
In loc sa faca astfel de proteste acum (si ai punctat foarte bine - disperare.. ca sa nu mai zic partea cu ce i se ureaza unui om... ce anume i se ureaza? sa fie ucis in numele poporului? dragut.. ca si cand nu avem doi in carca deja), mai bine sa isi exprime duminicile ce vin optiunea. Fara atata risipa de energie. Si ura.
Pentru ca dezbina si cucereste atat asteapta.
E un pic hilar pana la urma.. se bateau si isi scoteau ochii pana duminica, si acum fraternizara frate, foarte preocupati de soarta tarii..of of.
Te pup!
Sper că cei care s-au lăsat ademeniți in stradă zilele acestea sa se prinda repede că nu e ok sa strige împotriva unui cetățean ales - fără relevanță (până la dovedirea unei eventuale fraude) că nu susține ceea ce pare a susține o majoritate (sau, macar, "jumătatea" cealaltă) 😊 Sa scandeze lozinci pro democrație e una, să scandeze împotriva unuia ales prin vot e antidemocratic... Am sesizat o oarecare schimbare de "discurs"… Se orientează acum mai mult spre idei și mai puțin spre om (așa mi s-a părut)
ȘtergereIpocrizia politicienilor nu cunoaște limite... Acum se zbat ca niște găini fara cap și vor face și manevre fara cap...
Bineînțeles că e hilar! S-au unit pt stabilitate și siguranța, s-au dezbinat pt echilibru de forțe politice și acum se unesc pentru apărarea democrației! De parcă cineva e tutu la cap și nu se prinde că-i vorba doar de cașcaval. Greșeala mea! De soarta țării sunt preocupați! 😃
Ura mi-e greu și mie sa o înțeleg deși... cred că am simtit-o în cazul lui Ceaușescu... Nu i-am dorit moartea, evident, dar știam că scap de el doar daca moare; nu știam, pe atunci, că nu "moare" așa ușor ideea comunistă din mentalul oamenilor. 😔 Vorba 'ceea: "ideile sunt antiglonț". 😊 (citat din filmul V, de la vendetta)
Pupici! 💞