2013-08-27

Krakatau

Pe Terra exista aproximativ 1300 de vulcani activi, între care circa 500 sunt vizibili, ceilalți fiind submarini. Vulcanul care nu a erupt în ultimii zece mii de ani e clasificat ca vulcan adormit; vulcanul care nu a erupt în ultimii 25 de mii de ani e clasificat ca fiind vulcan stins.

Krakatau este un vulcan activ din Indonezia, situat în arhipelagul Malay în strâmtoarea Sunda între insulele Java şi Sumatra. Suprafaţa insulei se extinde la 10,5 kmp. Înălţimea vulcanului este acum de 813 m, dar înainte de erupţia din anul 1883 a fost semnificativ mai înalt – erupția a distrus și insula și vulcanul, dar s-a format un altul, în anul 1928.

La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locală 10 a.m.), când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenușă avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineața, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenușă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanță, în insula Rodriguez. Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe Pământ. În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părții nordice a insulei Rakata.
Erupția e considerată a fi cea mai puternică din istorie. Coloana de cenușă vulcanică a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul de la ora 10 a.m. până a doua zi și a fost văzută atât la Singapore (680 km de Krakatau) cât și de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanță de 6000 de km. Viteza jetului a fost de 650 m/s, micșorându-se odată cu sporul altitudini. 75 km cubi de magmă au interacționat cu apa, vaporizând 75 km cubi de apă. Gazul emanat a fost în mare parte dioxid de carbon și vapori de apă.
După erupție, două treimi din insulă au explodat, insulele Lang și Polish Hat au dispărut. A rămas doar o treime din insula inițială. Aproximativ 23 km pătrați din insulă s-au scufundat. Au mai rămas câteva insulițe care arată forma inițială a insulei.
Mai distrugator a fost, însa, valul tsunami provocat de erupție. Valul ajungea până la peste 40 de metri înălțime și se deplasa cu viteză foarte mare, măturând coasta de vest a insulei Java și coasta de sud-est a Sumatrei. Și-au pierdut viața 36.000 de oameni și au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, după 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanță de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiațiile solare, scăzând anul următor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2°C. Trei luni după erupție, fumul pătruns în atmosfera a provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori oamenii crezând că aveau loc incendii de proporții. La trei ani după erupție, fumul mai era perceptibil în atmosferă.

În anul 1928 s-a format vulcanul Anak Krakatau (fiul lui Krakatau), care crește în mărime (are 200 m), este foarte activ și imprevizibil. În dimineaţa de 7 aprilie 2012 în Indonezia a inceput să fumege în partea de sud a craterului vulcanului Anak Krakatau. Norul ajunsese la o înălţime de 100-150 m, şi conţinea doar cantităţi mici de cenuşă. Craterul produce încontinuu fum, aburi şi gaze ce se ridică la mari înălţimi.

Super-vulcanii se află, in prezent, în faza inertă. Pe lângă super-vulcanul din Parcul National Yellowstone (S.U.A.), Europa are super-vulcanii ei, cei mai susceptibili să erupă fiind cei de la Campi Flegrei, din Italia, Santorini si insulele adiacente, precum si cel aflat in inima Europei, sub lacul vulcanic de la Laacher See, în munții Eifel, la numai 24 de kilometri distanță de Koblenz și 48 de Bonn. Acesta din urmă n-a mai erupt de peste 12 000 de ani. Erupția celui din insula Santorini, de acum 3600 de ani, a fost numită erupția minoică, pentru ca s-a produs la momentul de apogeu al civilizației minoice din Creta, provocându-i pieirea.

Dacă vulcanul din Germania va erupe s-ar putea produce o răcire globală, afirmă specialiștii, pentru că miliardele de tone de cenușă eliberate în atmosferă ar bloca luni întregi lumina Soarelui. Din acest motiv vulcanul e monitorizat zilnic. Vulcanul se afla sub lacul Laacher, din sud-vestul Germaniei. Este doar vârful retezat al unui vulcan, iar sub apele sale molcome, fierbe un foc titanic. Cutremurele mici, dar tot mai dese, și apa care a început să bolborosească, sunt semne că lava își croiește drum spre suprafață. Geologii susțin că în trecut, giganticul vulcan a erupt o dată la 10 - 12.000 de ani, iar ultima erupție a fost acum aproape 13.000 de ani. Experții consideră că după 13 milenii de somnolență, erupția vulcanului ar modifica radical peisajul, iar dacă oamenii de pe versanți n-ar fi evacuați la timp, ar fi sute de mii de morți. Agricultura n-ar mai exista în centrul Europei, iar transporturile și aprovizionarea cu alimente ar intra în haos. Norul uriaș de cenușă care va acoperi soarele va produce o răcire globală - așa cum s-a întamplat și în anul 1991, când vulcanul Pinatubo din Filipine a aruncat 20 de miliarde de tone de cenușă în aer, iar temperatura globală a coborat cu 0,6 grade Celsius.

Surse: wikipedia, descopera.ro s.a.

8 comentarii:

  1. asta e "o postare rea" de marti? mai sunt doua? unde? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e postare "rea". :)) Marti e o zi la fel de frumoasa ca oricare alta!
      Din punctul meu de vedere nu exista rau in Natura, ci doar... exista. :) Si vulcanii sunt fascinanti! M-am gandit la vulcani pentru ca in 27 august 1883 a erupt Krakatau prima data, puternic si devastator. Nu-mi plac distrugerile, dar imi place Natura si imi plac minunile ei. :) Si vulcanii imi amintesc cat de "firav" e firul vietii omului.

      Ștergere
  2. Uluitori acesti vulcani. Nu stiam despre Krakatau atatea detalii ci doar ca-i unul foarte mare.
    Iar daca o fi sa erupa cei din Europa...asta este. Ce putem face? Nimic. In fata Naturii atotstăpânitoare...suntem fire de nisip. :)
    Noapte buna, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar uluitori! Si oamenii neputinciosi sunt in fața Naturii: firisoare de nisip purtate de vant! :)
      Ma fascineaza fenomenele extreme! Pacat ca nu sunt in stare sa produc banii care m-ar ajuta sa nu fiu doar "fan" al fenomenelor extreme, ci sa fiu un "explorator". :) Ce texte am in mine! :)) Daca nu ma ajuta talentele :) ma multumesc cu ceea ce pot face!
      Multumesc. Noapte buna si tie, Elly!

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul pe care ni-l oferi aici! asa-i... sunt 130 de ani de la eruptia Krakatau!
    Fiica mea, Raluca, a avut acum câtiva ani de prezentat la scoala, un referat despre vulcanii de pe Terra. Stiu ca atunci a cautat la biblioteca o multime de carti de specialitate si a reusit un material complex. S-a împotmolit la executarea machetei :)) A facut un model-vulcan în miniatura, pe o bucata de plexiglas... era zau tare reusit. Dar nu avea idee din ce si cum sa sugereze eruptia, focu! Am cautat tot felul de materiale si în final am gasit niste fire de pene, de culoarea focului :)) Le-a înfipt în craterul vulcanului si la orice miscare a aerului, dansau deasupra machetei exact ca un joc de arificii. A luat nota maxima ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca nu in RO a fost nevoie de referat! :) La biblioteca, pe aici, cred ca n-ar fi gasit cine stie ce material pentru studiu...
      Buna idee cu penele!Au acel "tremur" care poate imita si flacara. Felicitari! :) Banuiesc ca si tu ai avut un rol in reusita focului vulcanic :)

      Ștergere
  4. Chiar aseara am urmarit un documentar despre scoarta terestra si despre vulcani. Nu au pomenit in acel film despre Krakatau, insa mai am in fata ochilor imaginile vazute, care acum se confunda cu explicatiile tale si cu descrierea facuta de Carmen (felicitari fetei!). Vad doar vulcani batrani din care flutura pene colorate. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca-s fascinanti vulcanii?! Frumos trebuie ca le sade vulcanilor batrani :)) cu pene-n frunte! :)
      Mie mi-a ramas in memorie - nu cu prea multe amanunte - un documentar cu "fani ai vulcanilor". Coborau in cratere, incercau sa filmeze eruptiile de la distanta cat mai mica si alte nebunii de "sinucigasi in stare latenta" - cum i-a numit nu-stiu-cine pe amatorii de "senzatii tari". :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.