2022-04-14

Amenințătorul deget arătător

Degetul arătător – numit și indice (sau index, din latină) – este cel mai autonom deget.

Omul începe să arate cu degetul în primele 8-10 luni de viață; dacă n-o face până pe la 18-20 de luni există motive de a se crede că respectivul are ceva probleme.

Gestul de-a arăta cu degetul este foarte important: e un semn că bebelușul și-a dezvoltat anumite abilități sociale și de comunicare. Întinzând degetul arătător (cu braț cu tot sau ba), bebelușul poate transmite un mesaj, poate atrage atenția și poate încerca să influențeze acțiunile sau reacțiile celorlalți spre ceea ce indică el. Pe măsură ce avansează în viață, omul ar trebui să cam renunțe la acest gest.

Pentru cei care studiază limbajul trupului sunt importante și pozițiile degetelor.

Arătarea cu degetul e un gest obișnuit și e folosit atât la indicarea a ceva într-o fotografie, de exemplu, cât și pentru sublinierea unei afirmații, dar în cele mai multe cazuri gestul pare agresiv și nepoliticos, ceea ce face ca persoana cealaltă să se simtă ca și cum ar fi admonestată și chiar amenințată – mai ales dacă degetul mare este ridicat, nu strâns în pumn lângă celelalte.

Degetul arătător ridicat și ținut nemișcat semnifică atenție; dacă e ridicat și pendulat stânga-dreapta, se substituie mișcării capului în sensul nu.

Aproape toate gesturile pe care le face omul cu degetul arătător drept (dacă e dreptaci) au conotații negative și inspiră sentimente negative (sentimente care nu-s doar frică, așa cum își imaginează sau își doresc cei care amenință cu degetul arătător). E un gest care exprimă agresivitate și dominare, impunerea unor reguli proprii, tradiții, inflexibilitate.

Fiind un gest mai mult sau mai puțin inconștient (reflex) unii îl folosesc să atragă atenția, să determine pe cineva să conștientizeze ceva (să bage la cap) și adaugă o greutate nedorită gestului făcându-l să pară și mai agresiv.

A arăta cu degetul către alți oameni este considerat nepoliticos, deoarece este un gest asociat cu alocarea vinei (a arăta cu degetul spre...). Arătând spre cineva, automat și fără consimțământul acestuia, îl facem subiect de cercetare. A arăta cu degetul spre cineva înseamnă a acuza, a amenința...

În anul 2020 era o modă printre șefii de stat și de guvern: apăreau la TV și păreau că împung sacadat, cu arătătorul, telespectatorii în piept sau în umăr spunându-le că de nu ascultă ce li se spune va fi vai de capul lor (nu acestea erau cuvintele, bineînțeles, dar așa se traduceau însoțite de acel gest stupid pe care experții în comunicare nu-l recomandă în general, și cu atât mai mult nu-l recomandă politicienilor care se adresează cetățenilor). Oamenii percep acest gest ca fiind agresiv, adesea simțindu-l ca și cum ar fi o înjunghiere. Or vrea unii să arate spre alții pentru a le aduce la cunoștință punctul lor de vedere sau pentru a indica o direcție, dar e un gest prea puternic.

Când cineva își închide palma (strânge celelalte degete sub index) și arată cu degetul arătător vrea să transmită autoritate, dar nu le iese tuturor (mai ales celor care arată de parcă au exersat gestul înainte de a-l face în public).

Degetul îndreptat împotriva cuiva, cu pumnul dedesubt, este acuzator; când pumnul e poziționat la stânga arătătorului drept (sau la dreapta celui stâng) este un gest amenințător. Când degetul mare este ridicat și arătătorul e întins gestul indică ostilitate într-un grad ridicat (zice Joseph Messinger în Dicționar Ilustrat al Gesturilor).

Un fost șef de stat, de curând, tot la televizor, și-a încheiat discursul printr-un gest cu degetul arătător, ca și cum lovea telespectatorii cu o nuia, rostind apăsat Dacă nu aveți grijă urmați voi – ceva de genu’, cu referire la agresivitatea unui stat din zonă. Acum, chiar de-am urma noi: de ce naiba amenință populația?! Ce poate face populația pentru a opri un război pe care-l vor unii?!

Un fel de concluzie. Gesturile făcute cu degetul arătător sunt universal ofensatoare și trebuie evitate cu fermitate (mai ales de politicieni la adresa cetățenilor).

În limbajul trupului, gestul e considerat a fi unul gen supra-alpha și cei care-l fac vor să dea impresia de autoritate, de putere, dar cel mai adesea efectul este unul contrar.
E un gest cu două tăișuri arătatul cu degetul: unii se vor supune la orice, de frică, dar alții e posibil să sară la gâtul autoritarului.

sursa foto:
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

14 comentarii:

  1. Ce idee sa scrii asa ceva! Sunt momente in care imi vine sa fac alt gest cu degetul de langa...😊 Scuzati emoticonul...
    Recunosc ca nu prea stiu limbajul corpului, desi subiectul e foarte interesant, la fel ca si mimica, care e si mai la indemana. Mai citisem niste chestii despre simboluri cu mainile pe care unii le fac public si transmit mesaje grupului din care fac parte.

    Si eu care ma gandeam ca mai faci vreo chestie tinereasca...😊
    Multumesc pentru info, Diana draga!
    Pupici si spor la tot ceea ce faci.😘 ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooh... Ma uit rar spre deloc la TV si nu stiu cum se face ca de cate ori ma uit apare cate unul si ma ameninta cu aratatorul - si-i arat, in gand, tot... emoticonul. 😊 M-am cam plictisit sa-i tot vad facand de-astea asa ca mi-am spus (public) parerea despre degetul lor aratator.
      Cu nu multi ani in urma s-a incins un scandal cu batai si schimb de locuri intr-un club doar pentru ca unul a impuns aerul cu aratatorul spre un altul (alcoolul consumat a facut restul).
      Inca mai poarta mastile unii politicieni - te uita la ochii lor, dar nu seara, 'ca vei avea cosmaruri!
      Cu placere. Si eu iti multumesc.
      Noapte buna, Suzana draga! ❤️ Spor si tie! Pupici! 😘

      (mi-am inceput joaca pentru tema 6, dar mai "fac curat" si-n ciornele blogului: unele texte le "extermin", altele le completez/editez si le eliberez) 😊

      Ștergere
  2. Foarte interesant! Îmi propun să mă uit mai atent la gestica liderilor.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Profita" cat unii isi mai poarta masca si priveste-le ochii! Trasaturile chipului ne distrag atentia de la ochii lor, dar mascati... n-au nicio sansa sa-si ascunda vidul, aroganta, rautatea, ranchiuna, lehamitea...
      Cu placere. Si eu iti multumesc!

      Ștergere
  3. Interesante no sabía lo de los bebes. Te deseo una feliz pascua y te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  4. asta e un fel de stat in stat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e semn de mai rau: unii dintre politicieni dovedesc prin comportament ca ar dispune - daca ar putea! - aplicarea de pedepse corporale cetatenilor care nu inteleg "sa stea la locurile lor".

      Ștergere
  5. Foarte interesant! Dincolo de limbajul trupului pe care l-ar putea descifra cunoscătorii, am înţeles că în special politicienii au tot felul de coduri şi semnale pe care şi le transmit. Nu ştiu dacă e aşa, dar e un exerciţiu bun să îi urmărim cu sonorul la minim şi să fim atenţi numai la gestică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Potecuta!
      Daaa! Cu sonorul la minim le intelegem intentiile/gandurile reale!
      L-am vazut zilele trecute pe ministrul de la Transporturi (fara sonor) - atitudinea lui parea sa spuna "Uitati-va la mine, sunt buricul Pamantului". Jalnica atitudine.

      Un "limbaj al semnelor" nu cred ca invata cand ajung in functii politice (folosesc "limbajul" pe care-l folosim toti cand vrem sa atentionam pe unii ca glumim intr-o chestiune sau cand vrem sa fim sustinuti etc.) Sau, in grup restrans, cu anumite ocazii, stabilesc din timp semne gen: "daca imi frec lobul urechii sa iti inchei discursul".
      "Semnele" lor cred ca se reduc la cele pe care le invata daca au aderat la vreun "club" unde sunt doar platitori de cotizatii. :D

      Ștergere
  6. Acum stateam si ma straduiam sa imi amintesc cand am aratat cu degetul ultima data :))). Glumesc. Deobicei arat spre ceva din departare ca sa stabilesc directia, cand e cazul.
    Insa... referitor la degetul asta aratator... amenintator, stau si ma intreb daca nu cumva si Fratele cel mare din 1984 nu avea acest obicei.... :O. Nu stiu de ce m-a facut sa ma gandesc la el textul :)))
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu aratatorul arat si eu directia, dar folosesc mana stanga si e usor indoita (mana) - e un fel de reflex sa folosesc mana stanga.
      Autoritatea impusa prin amenintari care insotesc, adesea, acest gest e posibil sa te fi trimis cu gandul la "1984". Cred ca, inca, mai traim ceva ca-n romanul "1984".

      Pupici! 💗

      Ștergere
  7. hahaha... da, ai dreptate. Se zice ca cine arata cu degetul spre altcineva, vede paiul in ochii vecinului dar nu obserba parul din fata ochilor proprii! Aratatul cu degetul este agresiv, prevesteste pericol, nu urmeaza ceva bun! Perfect adevarat tot ce si zis aici.
    Pupici si imbratisari draga mea. Deasemenea, de la trio pentru trio ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anul 2020 - mai ales - am vazut atat de des acest gest (la tembelizor) incat am simtit nevoia sa aprofundez subiectul. 😊 Si-am descoperit ca e cam asa cum imi imaginam: nu urmeaza ceva bun.
      Daaaa... Unii sunt experti in a observa paiul din ochii altuia. 😊 Recunosc: mi s-a intamplat sa nu observ barna din proprii ochi dar ma straduiesc sa caut intai in ochii mei daca vreau sa mai arat spre paiul din ochii altuia. 😊 Nu stiu cat reusesc.

      Iti multumesc pentru apreciere, Carmen draga! 💕
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! ❤ ❤ ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.