2022-04-11

Care e utilitatea recensământului?

foto abstracta: patrate cu buline insirate
Doar întreb care e utilitatea recensământului în România – poate că nu reușesc să-i înțeleg utilitatea - și încerc să-mi argumentez întrebarea.
De ce afirmă administratorii statului că e util am cam înțeles, dar tot nu mi se pare că-i util.

Pentru ce e util recensământul

Teoretic, din punct de vedere constituțional, recensământul ar fi util pentru a determina numărul de parlamentari în cele două Camere ale Parlamentului. Rezultatele sunt utilizate pentru reorganizarea circumscripțiilor electorale în funcție de cum a crescut sau a scăzut populația într-o zonă sau alta.

Mi se pare foarte interesant un fapt: populația din România scade, dar numărul de parlamentari crește... În legislatura 2004-2008 erau 470 de parlamentari, iar la alegerile parlamentare din 2012 numărul lor a crescut la 588. Populația stabilă la recensământul din 2011 a fost de 20.121.641, iar la recensământul anterior (2002) au fost numărați 21.680.974 de oameni. Azi sunt 466 de parlamentari.

vezi: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2021/11/REZULTATE-DEFINITIVE-RPL_2011.pdf

Conform legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 locuitori. (art. 5, L. 208/2015, actualizată)

În timp, recensământul a devenit util pentru „politicile guvernamentale”, pentru organizațiile nonprofit, pentru cercetători, pentru sistemul de sănătate, pentru producătorii și prestatorii de servicii de larg consum și nu numai etc. s.a.m.d..

Teoretic, rezultatele recensământului ajută la determinarea modului în care sunt distribuiți banii din taxe și impozite, diferite finanțări, inclusiv granturi, sprijin financiar pentru județe, orașe, comune (implicit sate) – pentru următorii ani – fiecare urmând a obține o cotă echitabilă (necesară) pentru școli, spitale, drumuri și fel de fel de lucrări publice.

Afaceriștii se bazează și ei pe rezultatele recensământului când iau decizii pe termen lung, cum ar fi: unde să deschidă noi magazine, restaurante, fabrici, birouri; de unde pot recruta angajați și ce produse și servicii să ofere. Producătorii de bunuri de folosință îndelungată (televizoare, mașini de spălat, mobilier etc.) datorită recensământului beneficiază de informații exacte despre gospodării și caracteristicile acestora...

Informațiile exacte ale recensământului privind limba vorbită acasă ajută posturile de televiziune și radio să definească zonele de servicii în limbi străine și companiile de marketing să dezvolte produse și servicii adaptate celor care vorbesc alte limbi decât limba națională.


Registrele administrative

La nivel de localitate - comună, oraș, municipiu, județ – în cadrul instituțiilor de stat, există fel și fel de registre (situații) administrative pentru fel și fel de chestiuni, de la caz la caz: nașteri, decese, căsătorii, divorțuri, urbanism, rata infracționalității, persoane cu dizabilități și multe altele. Se știe aproape totul despre aproape orice.

La nivel local se știe (ar trebui să se știe) unde sunt necesare drumuri, autostrăzi, canalizari, racordări la gaz, energie electrică s.a. de gen. Se poate ști fără recensământ unde există pericolul de contaminare a apei, unde sunt necesare sisteme de purificare a apei sau de irigare a terenurilor agricole. Se cunoaște numărul asiguraților în sistemul de sănătate (ce boli au, ce tratamente urmează etc.), se știe numărul șomerilor în plată, numărul angajaților, numărul locurilor de muncă disponibile; se cunosc date despre rețeaua de transport public; se știe unde trebuie să se construiască, ce se construiește, din ce se construiește, pentru câți oameni etc. și se știu zonele unde trebuie reabilitate imobile diverse. Se cunosc (ar trebui să se cunoască – în virtutea atribuțiilor de serviciu ale diverșilor funcționari publici) date despre numărul persoanelor care au nevoie de ajutor financiar; dacă sunt suficiente școli, cabinete medicale, medici, polițiști în cutare zonă etc. s.a.m.d. Se știe aproape totul despre fermele agricole și zootehnice.

Pentru toate cele de mai sus (și altele) sunt obligatorii evidențe clare, actualizate cel puțin anual, dar multe situații trebuie centralizate mai des și întocmite punctual.
Aceste date locale se coroborează regional și apoi național – administratorii statului au, astfel, o imagine clară a chestiunilor care trebuie rezolvate.

Altfel spus, datele recensământului sunt esențiale pentru evaluarea precisă a bunăstării economice a populației dintr-o zonă dată, în ansamblu, dar și în funcție de etnie, rasă, vârsta, sex etc.. Ce și cât s-a schimbat în bine de la ultimul recensământ?

Toate datele care sunt solicitate în formularele recensământului pot fi obținute din alte surse, oficial și legal, anonim. Ce nu poate fi obținut – în mod legal - din surse oficiale se poate spune că nu-i treaba guvernului să știe: dacă unii trăiesc în concubinaj, dacă sunt singuri, dacă au altă orientare sexuală decât cea heterosexuală etc. De câte ori și-a căutat cineva un loc de muncă – de exemplu - este, efectiv, irelevant statistic pentru că oamenii pot minți lejer și nu pot fi verificați.

Era de înțeles necesitatea unui recensământ în anii în care tehnologia în materie era inexistentă sau la început, dar acum, când totul e „digitalizat” îmi e dificil să cred că funcționarii statului nu pot avea evidențe clare despre ceea ce-i interesează – pentru bunăstarea populației, desigur.


Diverse

Organizația Națiunilor Unite recomandă realizarea recensămintelor.

Recensămintele, mai ales în statele dezvoltate, costă din ce în ce mai mult.

Danemarca, Finlanda și Norvegia folosesc de câțiva ani registrele administrative pentru a se ști ce trebuie și pe unde trebuie. Nici în Olanda nu se mai folosesc chestionarele pentru recensământ, ci se colectează datele – în funcție de necesități – tot din registrele administrative, fără a interacționa cu populația. Turcia, Letonia, Lituania au recurs tot la registre. Acest gen de recensământ este mult-mult mai ieftin și mult mai acceptabil din punct de vedere social.

În Franța și Germania se practică „Micro-recensământul” sau „Recensământul eșantion” – recensământ de tip Rolling (se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, cu actualizări periodice, pe zone)

În România s-a ales metoda combinată: chestionar și registre.

16 comentarii:

  1. Ai trecut în revistă o paletă largă de întrebuințări ale rezultatelor recensământului și îndrăznesc să pun egal între acestea și utilitatea sa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai pierdut esentialul: datele despre toate cele amintite (si multe altele) pot fi cunoscute fara sa fie luati la intrebari oamenii.
      Util in Ro sigur nu-i! Si asta doar daca aruncam o privire la numarul parlamentarilor in raport cu populatia - de "bunastarea poporului" nu mai zic!
      State cu populatie de 2-3 ori mai mare ca a Ro se descurca doar cu registrele si cheltuiesc muuuult mai putin pe asa ceva.

      Ștergere
  2. Interesante date. Dar... Se tot spune cum că datele sunt anonimizate. Cum să fie așa dacă îmi cer CNP-ul. Pe baza lui vor putea face corelații cu alte date și nu prea îmi place (nu am amenzi, nici restanțe mari). Spune-mi ce crezi că eu nu m-am autorecenzat - încă.
    Ca să nu mai spun că toate băncile și alte instituții au categoria ”divorțat”. Deci e o categorie aparte nu poți să zici că ești singur/ă. De ce? suntem criminali? suntem prea independenți? nu suntem controlabili? Mister.
    M-am răcorit, dar poate afli cum e cu CNp-ul anonim. Mulțumessc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic, aceste informații nu ajung la alte institutii ale statului, ci direct la INS (institutul de statistica). Pentru cei cu amenzi neplatite, restante la banci, la taxe și impozite s.a. are ANAF datele necesare – în anumite situații functionarii de acolo pot cere (și obtine) chiar și rulajele titularilor de conturi bancare (si pot pune popriri, evident).

      La adresa de mai jos, privind sesizarea avocatului poporului, explica de ce e cam vrajeala imposibilitatea identificarii persoanelor (nu aș reuși sa explic ca ei):
      https://www.clujust.ro/avocatul-poporului-a-fost-sesizat-cu-privire-la-oug-nr-19-2020-privind-recensamantul/

      Teoretic, în momentul în care e transmis CNP acesta e criptat (accesibil doar persoanelor autorizate, ca și în cazul altor date personale) și n-ar putea fi asociat unei persoane anume. Ei susțin ca imposibilitatatea de identificare a unei persoane e ireversibila, dar nu e chiar așa pentru cei care știu ce date sa coroboreze. Mai au și adresa de resedinta, data nasterii, sexul – cnp poate fi astfel „reconstituit” aproape total (ultimele cifre aproape ca nu mai contează dacă le știu și alții sau ba).

      Poate ca banca vrea sa știe cine e divortat deoarece considera „aspectul” ca fiind o chestiune de „dificultate financiara” – n-am idee de ce trebuie sa știe, dar mi-ai dat o „tema de meditatie”. 😊

      Cred ca nu te-am ajutat prea mult, dar un lucru e cert: prin bazele de date ale institutiilor de stat se poate afla aproape orice despre oricine – teoretic, numai conform legii. Cu sau fără recensamat se știe cam tot despre noi. Prin autorecenzare se scapa de suspiciunea ca recenzorul ar putea colecta anumite date pentru a le vinde mai apoi (puțin probabil, ma gândesc, dar nu imposibil să se întâmple așa ceva).

      Ștergere
  3. E foarte util sa ne amendeze daca nu-l facem! Am dat de formular dar nu mi-e clar exact numarul legii. Poate mi-l spui si mie. Sau confirmi 178/2020? Ca mai sunt si niste HG-uri... Daca se mai pot 'consuma' bani de ce nu?
    Ma intreb daca trebuia facut in '21 de ce apare cuvantul 'refugiat'? A fost modificat sau premeditat sau...

    Nu te mai enerva. Statisticile sunt in general bune doar daca scopul este benefic. In astfel de timpuri am niste dubii...😊
    ... Mi-am facut mieii. Si la Beccy am un miel! 😊 Sa vad daca reusesc.
    Seara buna, Diana draga! Pupicei!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din moment ce li s-a permis, prin lege, sa ceara date de la vecini, de la administratorii de bloc n-as intelege/accepta motivul amendarii. 😊

      L 178/2020 e legea de aprobare (eventual completare/modificare) a OUG 19/2020 privind organizarea si desfasurarea recensamantului:
      https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/228883

      OUG 19/2020 a fot trimisa la av. poporului din cauza ca incalca anumite drepturi:
      https://www.clujust.ro/avocatul-poporului-a-fost-sesizat-cu-privire-la-oug-nr-19-2020-privind-recensamantul/

      Care a fost raspunsul av. nu stiu - am uitat sa urmaresc. :(
      A fost modificata, daca tot se face in acest an, sa fie bazele de date mai complexe. Poate se refera la refugiatii din 1940 toamna. ;)

      Anumite statistici sunt utile, daca vor ei sa fie utile - v. exemplul cu nr de oameni si nr. de parlamentari... Cat despre cum se repartizeaza banii in zonele unde e nevoie... "Care bani?" Au acelasi raspuns de zeci de ani: "nu sunt bani".
      Olanda, Finlanda, Lituania s.a. pot face recensamant pe baza registrelor - la noi, nu! E prea ieftin cu registrele.
      Nu ma enervez! :)) Ma distrez de "utilitatea" recensamantului pe baza de chestionare.

      Ștergere
    2. Am vazut pe blogroll ca ai postat iepuras, dar nu am reusit sa ajung... Mi-a luat vreo juma de ora sa scriu mesajul de mai sus (s-a actualizat sistemul, apoi s-a actualizat antivirusul si s-a miscat ca ochii mortului restul). Pfuuu... Sper ca a terminat cu actualizarile in urmatoarea ora. :))

      Reusesti si cu mieii! 😊
      Mai am de editat fotografiile cu iepurasi, dar cred ca o las pentru cand s-o face de pranz...

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
    3. M-am zapacit total. Am vrut sa spun iepurasi. Cred ca o iau razna... O zi buna. Ma uit seara pe calculator la legi. Multam.Pupici!❤😚

      Ștergere
    4. Haha! Ma bucur sa stiu ca nu-s singura zapacita! 😊 In loc de "recensamant" spun/scriu "referendum"; in loc de becuri am cerut (la magazin) oua - pentru a treia oara in numai doi ani! :))
      Multumesc si eu! Ziua buna sa fie si pentru tine! ❤ Pupici! 😚

      Ștergere
  4. Te deseo una buena semana y la verdad tambien en mi país hicieron un censo reciente. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gracias! Yo también te deseo una buena semana!
      Creo que este es el periodo en que se están haciendo los censos, en los estados donde se practica.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Statul are interesul să-si justifice structurile de personal, deci tot inventează campanii.
    Din curiozitate, voi merge în curând la primărie să mă autorecenzez asistat. Nu-mi convine să vină la domiciliu.
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva de groaza in organigramele la stat! Pare ca mai mult de jumatate dintre cei care muncesc in Ro sunt angajati in institutii de stat...

      Nici eu nu-i vreau in casa. E buna ideea cu primaria! Macar e un spatiu relativ sigur. Au organizat "puncte de recenzare" in mall-uri!! Oricine-i interesat poate avea acces la datele unor oameni (inregistrarile ambientale functioneaza foarte bine) :( Stiu ca suna ciudat, dar multi au nevoie de acte (intre altele) si le vor false; altii vor sa stie unde pot "da o lovitura", pe cine ar putea pacali cu "accidentul" s.a.m.d..

      Iti multumesc! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. sa stabileasca numarul de votanti, sa iasa bine socoteala cand trebuie :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa faca si-asta, dar sa reduca numarul de parlamentari; creste numarul lor ca al ciupercilor dupa ploaie. :))

      Ștergere
  7. Ei si tu acum.. chiar trebuie sa aiba o utilitate? :)))
    Chiar... ce au aflat pana la urma? S-a spus ceva... s-a ajuns la vreo concluzie?

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.