2023-02-26

Sirenele de 1 Martie

Nu-i vorba despre ființele fantastice pe care le întâlnim prin cărți de povești, legende, filme.

Într-o sâmbătă, 25 februarie 2023, șeful de la situații de urgență anunța pornirea sirenelor de alarmare în prima zi de miercuri din luna martie. Pregătire (?!) în caz de cutremur, cică. Alarma ar suna, în caz că, după cutremur – ar fi culmea să sune în timpul! Dar de ce să mai sune după?! Sau înainte?

De Ziua Mărțișorului vor urla sirenele la nivel național. Sirenele comandate centralizat sunt 2865; cele care necesită declanșare locală sunt 2595.

Fix de Ziua Mărțișorului se reactivează tradiția activării alarmelor de prin orașe. Mdeh! Ghinion. În 28 februarie e Ziua Națională a Protecției Civile și la 1 martie e Ziua Internațională a Protecției Civile și au hotărât sa organizeze ceva evenimente, programe.

Vom avea Săptămâna Protecției Civile, eveniment care se va derula intre 25 februarie – 4 martie. Vor fi mai multe activități menite sa dezvolte comportamentul preventiv și cei interesați vor putea să se familiarizeze cu măsurile și regulile care trebuie avute în vedere în cazul unor situații de urgență. N-ar fi mai simplu (și mai ieftin) să se învețe despre aceste măsuri și reguli în instituțiile de învățământ, de exemplu?

Să se obișnuiască oamenii – zicea șeful amintit mai sus. Și mai zicea că aceste acțiuni de prevenire a dezastrelor au rolul de a-i pregăti pe oameni, nu de a-i alarma.

Cât costă, oare, afacerea cu pregătirea populației prin alarmare cu sirene și învățarea despre reguli și măsuri? Vor fi comunicări, expoziții, demonstrații, conferințe de presă și multe altele. Ar merita toți banii, dacă ar avea vreun efect benefic imediat, fix în timpul dezastrelor.

E ușor distractivă exprimarea prevenirea dezastrelor. Nu-mi imaginez cum ar putea o sirenă care sună să prevină orice... Să anunțe da, dar să prevină?! Dacă ar preveni ne-am putea obișnui să le auzim sunând continuu – și n-ar mai fi dezastre. Cum previne un dezastru faptul că toți cetățenii știu ce trebuie să facă în caz de... ce-o fi?! Nu vor mai fi dezastre doar pentru că știm ce să facem?

Prevenția – în orice domeniu – este numai despre bani, și cam atât. Prevenția – pe agenda politicienilor - e un vortex care suge munți de bani care nu prea se întorc în societate.

Citez din discursul susnumitului șef:

Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să-i panicăm, noi vrem să-i pregătim, ăsta este rolul comunicării. (...)

Cârcoteli:

N-am înțeles: rolul comunicării este pregătirea oamenilor?
Încotro se vor îndrepta acești oameni cărora li se comunică?!

Citez:

Acum există campania «Nu tremur la cutremur» care a fost lansată de IGSU. Dorința noastră este să ajungem la un nivel de reziliență ridicat. Ce înseamnă reziliență pentru omul de rând? (sublinierea îmi aparține) Înseamnă că o situație de urgență să nu te afecteze, să nu te impacteze mai mult decât o perioadă foarte scurtă și să poți să-ți revii la viața ta normală, iar în timpul situației de urgență să nu devii vulnerabil și să ai ce-ți trebuie ca să poți să faci față.

Cârcoteli:

Impacteze! Adică, să nu ne mențină în contact strâns cu... dezastrul, cu teama (aproape irațională) care pune stăpânire pe unii oameni?

Să-ți revii la viața ta normală. (sublinierea îmi aparține) Că doar nu vom reveni la viața normală a vecinului de la trei. Care normală?! Ne țin ăștia din dezastru în dezastru! Ne amenință cu molime, război, foc, inundații, cutremure, atentate teroriste, foamete... Cică, viață normală...

Măi, nene, tu ce te crezi dacă noi, ceilalți, suntem om de rând? Ah, ești șief, faci ce vrei cu viața noastră... Aha, ne amintim din 2020.

desen: sirena de alarmare a populatiei in caz de dezastre
Să așteptăm, zic, ca niște oameni de rând ce suntem, Miercurea sirenelor anunțată de șeful acesta, în cadrul unei conferințe de presă.

Să nu înțeleagă cineva că zic aici că nu e utilă informarea! Să nu înțeleagă cineva că nu e util să exersăm pentru cazuri extreme... Exersând, fiind informați, avem șanse mai mari de a ne descurca în situații extrem de dificile, de a scăpa – cât mai bine! - din unele situații extreme. Se formează un fel de reflex, care se va declanșa când intervine situația pe care am simulat-o de mai multe ori, reflex care, poate, va deveni un fel de a doua natură. Totul este să putem stăpâni frica. Frica e firească, și toți o simțim în anumite situații (bine, sunt și oameni care n-o simt, dar despre aceștia se spune că nu-s prea sănătoși), dar când n-o stăpânim ne împinge la te miri ce. Aruncarea pe fereastră de la etajul șapte în caz de cutremur, ca exemplu.

Citez:

Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi știm că mâine se va întâmpla ceva, este obligația noastră să facem acest lucru, asta face Protecția Civilă, pregătește populația.

Cârcoteli:

Bun. În ce fel ne pregătesc cei de la Protecția civilă surzindu-ne cu sirenele de alarmare? Ne obișnuiesc cu zgomotul? Nu ne-au spus ora, să putem fi luați prin surprindere, ca într-o situație critică reală! Să nu fie fix în clipa în care ne prindem un mărțișor pe reverul hainei!

Imagine de iXimus de la Pixabay

22 de comentarii:

  1. la noi, acum doi ani au anuntat prin toate mediile despe un exercitiu al sirenelor, la nivel national, atat au repetat ca se va face un asemenea exercitiu ca ne-u si bagat in sperieti... oare de ce vor neaparat sa ne atraga asa atentia?! Mmdaa si in ziua cu pricina ... a sirenele au facut FÂS, celle care au putut, pentru ca majoritatea au ramas mute ☺☺☺ A urmat o serie de sanctionari si cercetari, cine e de vina... bla-bla. Anul trecut , nici nu mai stiu cand exact, iar ne-au anuntat prin toate mijloacele, ca se va face un exercitiu de lalarmare publica prin sirene dar si prin telefoane mobile. Nu este nevoie de niciun app, pur si simplu telefoanele "in functie" vor suna - sa nu intram in panica, e doar exercitiu, bla-bla. Si?! Cateva sirene au avut "glas" dar majoritatea au fost mute, iar telefoanele?! doar cele de generatie foarte noua au reusit sa ransmita alarma. Din biroul nostru - 18 persoane, au sunat cred ca 4 telefoane! Al meu a fost unul din acestea si eu tocmai am fost la pauza de cafea ☺☺☺ mi-au inchis colegii telefonul, care cu toate ca era pus pe "mute" a sunat cat a putut de tare. Tja, ca cam asta e situatia ;-) Nu zic ca nu este bine sa fim preveniti in caz de... de ceva - inundatie, alunecare de teren... eu stiu ce se mai poate preveni in timp util in zilele noastre?! Dar si daca suntem preveniti, vorba ta - ce facem? cum reactionam? unde "fugim" unde ne adapostim?! habar nu avem... nu exista nicio organizare.
    La nivel de intreprindere, facem exercitii regulat (cam o data, de doua ori pe an) de alarmare in caz de incendiu. Stim exact unde trebuie sa ne deplasam si cum trebuie sa ne comportam, pentru ca am exersat. Acasa insa, daca ar fi sa se produca vreo catastrofa, habar nu am ce ar trebui facut, nici macar nu m-am gandit niciodata! red ca nimeni nu ar iesi din casa lui... suntem cartier de bungalow, deci este parter si demisol - daca ar fi un cutremur, am iesi in curte, nu ar fi niciun pericol sa se darame ceva peste noi. Dar inundatii, daca se rupe vreun baraj, sau daca e incendiu... Toti speram sa nu se intample nico catastrofa! Doamne ajuta-ne!
    Un start bun in luna martie, draga Diana ♥ Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca tot in urma cu vreo doi ani au anuntat si aici "exercitiul sirenelor de alarmare a populatiei"... Ne-au zis si ora - parca ora 10, dar nu bag mana-n foc. Unde locuim noi s-a auzit ceva, dar vag... Si apoi, pace buna, pana acum. In alte orase, atunci, o fi fost altfel, n-am idee.

      Pfoooaaaa! Alarma pe telefon poate fi dezastruoasa pentru unii oameni!
      Exemple: 1. O prietena care locuieste in cartierul Tractoru' s-a speriat teribil cand, seara, pe la ora 23 (ea atipise), a sunat "ro alert" (aplicatia pe care unii o au/au avut-o. Se anuntase un urs in oras, in cartierul Noua - in partea total opusa zonei ei, la muuuulti km departare. Femeia a sarit disperata din pat, cainele s-a speriat si el si ea era sa cada peste cainele care-si parasise culcusul...
      2. Un amic in Bucuresti, noaptea pe la unu. Dormea cand a sunat alarma anuntand nu stiu ce cod rosu de furtuna... El sufera cu inima, si s-a speriat atat de tare incat a doua zi s-a dus la medic.
      Amandoi au scapt de aplicatie.

      Haha! Vorba ta: daca nu esti langa telefon... te anunta vecinii (sau colegii) 😊
      Interesant ca au acces la telefoanele oamenilor pentru a "da alarma" - e un "inceput de dovada" ca pot avea acces la telefoanele oamenilor. Sigur, doar in caz de extrema urgenta. 😊

      Chiar nu inteleg rolul sirenelor urland. Zicea cineva de la Instit. Nat. de Fizica a Pamantului ca poate fi "anuntat" un cutremur cu cca 2 secunde inainte de a se produce. De-ar suna sirenele atunci ar fi jaaaale! Ar incepe sa sune fix cand pamantul se misca. E tot ce ar mai lipsi oamenilor: sa le sune telefoanele si sa sune sirenele prin localitati in timp ce ei nu nimeresc sa se bage sub masa. :((
      Si-apoi... Nici la viituri sau incendii nu-s tocmai utile - doar sa mareasca spaima.
      Sunt tare curioasa ce masuri ar putea lua "oficialii" din Bv daca ar fi un dezastru; sunt curioasa daca au vreun plan de evacuare a diferitelor zone (sau a orasului), si pe unde ar adaposti oamenii...
      Pe hartie sau dand din gura "oficialii" sunt foarte pregatiti! 😄 E drept, nici n-ar putea sa faca fatza perfect - e de inteles - dar sa n-o mai lalaie cu ce buni sunt ei cand, de fapt, fiecare e pe cont propriu mai ales in primele momente.
      Pe noi ne-au invatat parintii ce sa facem si sa nu facem - mai ales in caz de cutremur... Am avut noroc, si sper sa avem si de acum inainte. In cartier de case e super fain, cand e vorba despre cutremur...
      Sa fim feriti de dezastre ca, in final, totul tine de... sansa. 😊

      Iti multumesc, Carmen draga! La fel sa fie si pentru tine! Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! ❤ 😘

      Ștergere
  2. Oh, dar ce veste minunata!!! Pana la pandemie au urlat miercuri de miercuri sirenele ... in cursul pandemiei au tacut - vorba aia, nu le-au folosit nici macar la lockdown.. haha.
    Sa inteleg ca ne vor onora cu sirene in fiecare miercuri de acum inainte? Hm.. inseamna ca anul asta voi primi un concert de sirena de ziua mea, frumos :))))).

    Tara arde si baba se piaptana. Ah stai.. nu au spus nici ora?? Minunat -cu siguranta nu vor speria pe nimeni :)))). Fiind vorba de un snet atat de suav si placut (si desigur, vocea care nu stiu de ce, dar ma duce cugandul la Fratele cel Mare din 1984: ” nu intrati in panica” 😂)

    Te pup ... bine ca ai scris, ca altfel chiar ca ar fi fost surpriza neplacuta miercuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La voi au urlat sirenele in mod regulat?! Aici, in urma cu vreo doi ani, au anuntat "exercitii", dar abia s-a auzit in zona unde locuim.
      Sirenele urland lipseau in 2020! :)) Personal, mi-a ajuns imnul national in megafoaene! Teribila prostie! Teribila! Bataie de joc, nu altceva. Bine ca nu i-a tinut, pentru ca i-au luat de perciuni unii cu creierul la purtator.

      Sigur n-au zis ora! Am ascultat o inregistrare a conferintei pentru ca prima data cand a vorbit am inteles ca vor sa faca acest "exercitiu" in prima miercuri din luna - nu-mi dau seama daca in fiecare luna sau in luna martie... Si-a mai zis ca vor mai anunta... Poate atunci vor sti si ora.
      In niciun caz in fiecare miercuri! Ar fi "Miercurea balamucului" - o noua traditie tipic româneasca, dar nu cred ca se va intampla pentru ca mai sunt si in Ro oameni cu creierul intreg.

      Si eu sunt aproape sigura ca nu vor speria pe cineva. 😂 Macar de nu s-ar accidenta nimeni... Si daca stim ora, e posibil sa uitam. 😊

      Daaa! 😊 "Nu intrati in panica" (intra panica in voi) 😊
      Poate ca, totusi, nu vor suna... N-ar fi prima data.
      Te pup si eu! ❤

      Ștergere
    2. La noi sunau in fiecare zi de miercuri. Cred ca pe la 11 se intampla. Se auzea.. Nu intrati in panica si apoi incepeau sa urle... O bucurie... Si a durat... Mult. Chiar mi-au lipsit ca ma obisnuisem... hahahaha. Au incetat odata cu pandemia.
      Da.. au bagat si la noi in prima seara imnul... In fine.
      Sper sa nu imi zbarnie vreun telefon. Teoretic nu am niciun ro-Alert. Cred ca parintii au. Eu am tel vechi :))).

      Pupici!!

      Ștergere
    3. Eram sigura ca ti-am raspuns :)).
      Da, la noi au sunat in fiecare zi de miercuri pe la ora 11... pe o perioada foarte indelungata (si auzeam stereo, fiind in centru.. haha).
      Iar vocea aceea ti-am zis ma ducea cu gandul fix la Fratele cel Mare.
      (daca e duplicat eventual, nu mai publica si acest comentariu :P):

      Pupici!!

      Ștergere
    4. Deja stii ca in spam nu era... 😊

      Si nu s-au "oripilat" cetatenii de acolo, sa-i faca sa-si ia degetul de pe buton?! E retorica intrebarea, evident - de s-ar fi sesizat mai multi n-ar fi durat asa de mult urletele sirenelor si vocea ar fi tacut. Uneori ma gadesc ca astia care ordona asa ceva sunt sadici!
      Pupici! ❤

      Ștergere
    5. Eu am fost convinsa ca era asa in toata tara :)))). Acum ma mira sa aud ca nu a fost. Probabil ca toata lumea credea la fel 😂.
      La mine se auzeau vreo 3 (pe putin) de fiecare data.
      Chiar le-am simtit lipsa din 2020... hahahaha.
      Pup cu drag! Am reusit cat de cat sa ajung la zi... bag de seama ca daca ma straduiesc un pic la zori de zi.
      sa avem o saptamana frumoasa!!

      Ștergere
    6. Scrie Potecuta mai jos, ca a fost si la ea cum zici. In Bv nu au sunat. Nu cred ca am fost surda doar in acel timp! 😂
      Mai stii, poate c-o fi sunat si aici vreuna, la margine de oras, in camp... 😊
      Si eu pup cu drag! ❤ De recuperat... pfuuu! Nu stiu cand - daca! - reusesc.
      Multumesc! Sa avem o saptamana frumoasa! 😘

      Ștergere
  3. Pe când eram elevă, pe timpul lui Ceaușescu ne învvățu la școală acceste măsuri: în caz de cutremur sau incendiu.
    O seară frumoasă, Diana! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Și pe mine m-au contrariat aceste exerciții. Ar trebui să pună ceva afișe mari în stațiile de transport în comun, la blocuri, la alimentare...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Auzisem razant ideea si mi-am spus ca a incepe asa ceva chiar de 1 Martie, este potrivit cu mintile lor cumva seci. Nu mai cred ca se deruleaza ceva spre binele nostru, insa cu siguranta spre binele unor buzunare, da.
    Sirene aud zilnic de la salvari. Stii cand am avut primele dubii? Cand le-am auzit noaptea, in perioada cand eram 'arestati' la domiciliu si pe strazi nu erau masini. Insa sirenele sunau si noaptea, pe strazi goale. Ce as putea intelege altceva decat evidenta...?
    Urmarim evenimentele. Pentru o fractiune de secunda am crezut - sperat ca ai confectionat o sirena...
    Pup si seara buna, Diana draga! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi putut alege ziua de 28 februarie - daca tot vor sa consume electricitate actionand miile de sirene din tara... Niste... moluste! Uneori am senzatia ca sunt... reptile! Nu reptilieni! 😊 Cand privesc chipurile unora dintre politicieni ma gandesc, automat, la operatii estetice nereusite. Sigur, nu-i frumos sa "ma iau" de mutra oamenilor, 'ca nu-i vina lor, dar... si lipsa spiritului ii face sa arate asa deci e, cumva, si "vina" lor. 😊

      Cu sirenele la ambulante a fost o discutie si inainte de 2020 - sa nu mai umble cu ele urland cand drumurile sunt libere, noaptea. Oricum, aici, sirenele ambulantelor s-au auzit in acea perioada muuuult mai rar decat inainte - ca si cum doar cativa ar fi avut o urgenta.

      Am sentimentul ca-si bat joc de noi... Si noi le permitem toate arogantele. Dar, deh! Ne tin ocupati cu preturi mari, cu taxe si impozite mari s.a.m.d.. Cred ca nici Batman, nici Superman, unindu-se cu toti eroii din benzile desenate, n-ar reusi sa faca ordine in Lume. 😊

      Haha! As vrea io sa confectionez o sirena! 😊 Numai maine nu se incheie luna februarie si eu nu am mascota pentru Salvam papusi!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Noapte buna! Zi buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  6. Decât acțiuni aiurea, mai bine se inspirau de la japonezi (cum știu ei toate de când sunt mici...)!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! La varste mici invatam mai usor si ceea ce am invatat se dezvolta ca un fel de a doua natura, in timp. Dar... ar fi prea simplu si nici bani asa de multi n-ar fi de tocat... :(
      Pupici! ❤

      Draga prietena-japoneza, iti multumesc ca ti-ai facut timp sa treci pe aici. ❤💐
      Ceea ce ai publicat in ultimul timp am citit/vazut dar n-am reusit sa las cateva cuvinte - primesc mesaj ca nu se realizeaza conexiunea cu serviciul reCaptcha (nu doar la tine, ci si chiar la mine, cand vreau sa raspund) :(

      Ștergere
  7. Da, cum a zis Rux, înainte de pandemie în fiecare zi de miercuri sunau sirenele. Se ştia asta, se ştia şi ora. Eu ţin minte că era 11, dar posibil să mă înşel, să fie totuşi 10. Oricum, atunci ştiam, scoteam capul afară, să îmi dau seama dacă au mai desfundat vreuna. Că în prima zi nu am auzit mai nimic. Săptămâna următare, parcă-parcă şi deja în a 3-a zi de miercuri am reuşit să aud semn că au mai reparat câtge ceva.
    Seară bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As zice ca e interesant... Sau am fost surda in fiecare zi de miercuri cand erau sirenele in functiune. 😂 N-am cum sa fi uitat asa ceva. 😊 Intr-o singura zi le-am auzit - un fel de a spune, pentru ca sunetul lor s-a auzit anemic in zona unde locuim (ziua in care au anuntat ca le verifica).
      Hahaha! Scoteai capul, sa afli. 😊 Suna tare hazliu (mi-am imaginat scena!). 😊
      Multumesc, Potecuta! Seara buna!

      Ștergere
  8. Olá Diana!

    Acho que as sirenes deveriam ser implantadas em todos os países e cidades, evitariam-se muitas mortes....
    tenha uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Não tenho certeza se isso ajudaria... Uma sirene anuncia perigo. Ouvimos a sirene, mas sabemos qual é o perigo e o que devemos fazer?
      Aqui, eles querem soar as sirenes para o exercício, amanhã, quando na Romênia é o feriado de Martisorului.
      Obrigado!
      Uma semana repleta de luz para você também!

      Ștergere
  9. Sper să găsească o cale potrivită de alarmare. Eu am prins în copilărie alarmarea prin baterea clopotului ”într-o dungă” în caz de incendii.
    După cum ai relatat, alarmarea pe telefon nu e potrivită.
    Inspirație și spor!

    RăspundețiȘtergere
  10. draga Diana, revin aici ☺☺☺ astazi au urlat sirenele si telefoanele mobile din nou, la noi. De data aceasta, au sunat toate telefoanele in birou, dar desincrinizat, cam 15 minute diferenta. Au fost anuntate exercitiile, sirenele au sunat la ora 11 si teleoanele mobile la 11:05. Al meu a sunat fix la 11:05, dar am colegi aici care au telefoane lenese ☺☺☺ unele la 11:10 si ultimele la 11:16 si inca se mai aud sirene in cladirea noastra ☺ Tja, daca asa e moda, ok.
    Regula zice ca in momentul in care-ti suna telefonul sau auzi sirena, deschizi radioul sau televizorul si primesti informatiile necesare, depinde de la catastrofa la catastrofa: urca-te pe acoperis ca vine apa, ascunde-te in pivnita ca e bombardament, pune-te sub grinda ca vine cutremur... Doamne apara-ne si pazeste-ne! Of ce vremuri traim!!!
    Te pup draga mea. Numai bine! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Tare faza cu desincronizarea... Nu doar ca alerta e "pe grupe", dar cand e dezastrul si esti pe picior de fuga e o placere sa inceapa sa-ti sune alarma in buzunar, sa zicem - unele zgomote mai mult maresc spaima decat linistesc omul....

      Ooohh, Carmen draga, nu stiu ce si cum de fapt, dar la prima vedere ma gandesc ca-si bat joc de oameni... Cand suna alarma sa-mi anunte cutremur m-as afla fix in situatia de a fi zguduita ('ca numai cu 2 secunde inainte stiu "stiintificii" ca incepe)... Iar daca suna alarma de cutremur si ma baga-n spaima pentru unul de vreo 3 grade...
      La 1 martie au sunat si aici sirenele, dar unde locuim s-au auzit tot vag, vag.... Adica, stiam ca vor suna, altfel n-as fi stiut ce e acel bazait infundat care se aude... :)
      Nasoale vremuri... si se mai strica. :(
      Te pup si eu! Multumesc! Numai bine si la voi! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.