2024-08-31

Sănătate. Romania dorita

În secțiunea Puterea de cumpărare întrebau ce vreau de la modul în care trebuie crescut nivelul de trai; în secțiunea Sănătate mă întreabă ce vreau de la sistemul de sănătate! 1. Care sistem de sănătate? 2. Ce să vrea o ființă de la un sistem? Ființele construiesc sistemele și le au cum le construiesc - nu vor nimic de la acestea. 3. Ce-or fi vrut să sublinieze cu acel TU? Că ne apreciază pe fiecare în parte? Haida-de! Ăștia chiar cred că avem pene pe spate, și ne cred papagali.

Zic ei: Ce îți dorești TU de la sistemul de Sănătate? Și noi trebuie să bifăm o variantă de răspuns... Ups! N-au specificat dacă e o grilă numai cu o alegere sau putem bifa toate variantele (am uitat să fac proba).

Gunoaie/plastic in mediu
Și incepe grila
1. Vreau servicii medicale publice de calitate în spitale moderne
Mmmm...! Nu-ș' ce să zic... Asta ar fi  cazul să se subînțeleagă. 
Asta vrea oricinie, și ne-am manifestat continuu voința in acest sens, iar ei au zis că nu sunt bani. De unde vor scoate banii în următorii patru ani? Câtă ipocrizie! 
Pentru servicii medicale de calitate e nevoie și de învățământ de calitate, unde să se prezinte oameni cu dorința de a-și ajuta semenii, nu de a se căpătui sau... cum zicea mama unei studente la Medicină, cu ani în urmă, când se striga in stradă că medicii au salarii prea mici: Fiica mea a învățat atâția ani ca să câștige bani și să i se spună "doamna doctor".
La fel în cazul asistenților medicali, infirmierilor... Ii plătești bine, statule, le poți pretinde chestii. TU, statule, oferă banii necesari actului medical de calitate. Fără bani in sistem, fără pregătire serioasă in școală - pentru cei ce vor în sistem - eu pot să vreau orice...TU, statule, zici că nu ai bani.

Vreau ca politica de preț a medicamentelor și compensarea acestora să țină cont de veniturile românilor.

Ești la guvernare, omule care-mi zici de asta fără să spui și ce înseamnă politica de preț... Cei din partidul tău au tot guvernat - cine a hotărât politica de preț și taxarea medicamentelor? Exact! Guuuuvernul. Care-s vinovații pentru faptul că de pe piața din Ro aproape că au dispărut medicamentele generice și se găsesc mai mult cele inovative - genericele ajungând, în unele cazuri, să fie și cu 80% mai ieftine decât inovativele? Exact! Membrii guvernului. Ce vrei de la noi? Să-ți zicem că vrem medicamente pe care le pot cumpăra toți cei care au nevoie, fără a rămâne fără bani de mâncare? Asta era cazul s-o gândești singur, nu să-ți spună cineva că vrea! Când medicamentele sunt mai ieftine (și utile, evident) compensarea va fi mai mică și, pe cale de consecință, mai mici vor fi și cheltuielile bugetare. Dar știi asta și TU, statule - de ce n-ai făcut ce era cazul (și nici nu vei face) știi numai TU, statule.

Statule, fă ce e de făcut pentru creșterea puterii de cumpărare a banilor și n-o să mai fie așa probleme mari cu politica cel mai mic preț (între altele)

Vreau ca medicii de familie să acorde cat mai multe servicii medicale accesibile, inclusiv după amiaza și în week-end.

Ha! Eu vreau! Dar tu ii plătești pentru aceste mai multe servicii medicale? (nu înțeleg ce înseamnă, în context, accesibile). Medicii prestează serviciile azi și TU, statule, când decontezi?

Există medici de familie care nu lucrează și după-amiază? Dacă da, probabil că sunt puțini spre deloc. Prin contract, sunt obligați și să facă vizite la domiciliu in anumite cazuri, și mai multe. Când nu-și respectă acest contract pot să vreau eu orice... De ce și în weekend? Decontezi dublu, statule? Poate ar fi cazul să mai tai din birocrație, să digitalizezi ce e de digitalizat s.a. pentru ca medicii (în general) să nu mai pară conțopiști și să poată sta cu un pacient mai mult de 15 minute.

Vreau ca serviciile ambulatorii și de spitalizare de zi să fie accesibile și diversificate, inclusiv pentru investigații complexe.

Pachetul de servicii medicale de bază acordate în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice e diversificat. Accesibil? Depinde ce înțelegi din asta TU, statule. Oamenii din zonele rurale au tot solicitat, dar nimic - nu sunt bani. In plus, acolo unde există (urban și/sau rural), consultațiile sunt limitate, în funcție de probleme - ba una de persoană, ba două in 60 de zile, ba trei în nu știu cât timp... Cine a limitat numărul de consultații (și nu numai) pentru a face economie la buget? Cine a impozitat concediile medicale pe motiv că hop-țop, cum strănută unu' cum vrea concediu medical. In 2020 ne ziceai să stăm în casă dacă tușim, dacă strănutăm... Până la urmă, cum e? TU, statule, presupui că oamenii se prefac și îi sancționezi, apoi vii cu grile de-astea, prefăcându-te că-ți pasă de cetățeni?! Politicianule, îți pasă ție de oameni cum îmi pasă mie de gaura covrigului.

Vreau centre pentru tratamentul adicției față de droguri, mai ales pentru copii și adolescenți.

Câtă ipocrizie! De zeci de ani ți se cer astfel de centre și TU, statule, n-ai timp, n-ai bani... Ai mai și diminuat sumele organizațiilor care sunt preocupate - real! - de problemele dependenței de droguri și nu numai. De anul trecut ți se cere insistent asta și TU, statule, vii să mă întrebi dacă vreau!? Înțeleg că n-ai bani, dar n-ai nici (ținere de) minte?!

Propunere (la finalul fiecărei grile e o casetă in care putem vrea altceva): TU, statule, rezolvă problema cu gunoaiele aduse de pe te miri ce meleaguri străine și depozitate pe te miri unde, scăpa-ne de acele chimicale pe care unii le numesc alimente, stopează tăierea pădurilor, nu mai injecta animale de crescătorie cu fel și fel de seruri și hormoni de creștere etc. s.a.m.d. și, probabil, în timp, cheltuielile bugetare cu sistemul de sănătate vor scădea.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/users/ds_30-1795490/

2024-08-30

Puterea de cumpărare. Romania dorita

Puterea de cumpărare a banilor reprezintă cantitatea mărfurilor și serviciilor ce pot fi cumpărate la un moment dat cu o uitate bancară sau cu o sumă fixă de semne bănești. Cu cât cantitatea de mărfuri și servicii ce se poate cumpăra cu o unitate bancară sau cu o sumă fixă de semne bănești e mai mare sau se află in creștere de la o perioadă la alta, cu atât se poate spune că avem de a face cu o creștere a puterii de cumpărare a banilor. Cu cât nivelul prețurilor și tarifelor e mai scăzut, cu atât puterea de cumpărare a banilor e mai mare, și invers. Creșterea sau descreșterea puterii de cumpărare a banilor indică situația economică a unei țări, constituind una din condițiile necesare pentru a se asigura dezvoltarea economică și ridicarea nivelului de trai al populației. Orice dezechilibru mai mic sau mai mare produs in procesul de producție și de circulație a mărfurilor, conduc implicit la unele perturbări grave în circulația bănească și, în final, la scăderea puterii de cumpărare a banilor, cu efecte negative asupra populației.

(din Dicționarul economiei de piață, de Gheorghe Gorincu, Editura Danubius, Brăila, 1999)

Mâini muncite numărând un pumn de monede
Altfel spus: puterea de cumpărare e cu atât mai mare cu cât există mai multe nevoi care pot fi acoperite cu o anumită sumă de bani. Exemplu: cetățeanul din țara X câștigă de trei ori mai mulți bani decât cetățeanul din țara Y și, cu toate acestea, își poate satisface mai puține nevoi decât cetățeanul din țara Y - înseamnă că cetățeanul din țara X are o putere de cumpărare mai mică.

Inflația e factorul care influențează capacitatea cetățenilor de a cumpăra bunuri și servicii. Când prețurile la bunuri și servicii cresc scade automat puterea de cumpărare a populației - creșterea salariilor nu ține pasul cu creșterea prețurilor. Concluzie: puterea de cumpărare scade atunci când crește inflația. In luna iulie, inflația în Ro a fost și 5,8% - enorm, dezastruos.

Revenind la... nici nu știu cum să numesc bazaconiile de pe platforma online romaniadorita.ro plătită de politicienii roșii (fără seceră și ciocan in simbolul electoral) social-democrați. Cum încep ei secțiunea numită Puterea de cumpărare, înainte de a cere opinii sau de-a impune opinii (pentru cei mai puțin atenți și când citesc un contract bancar)... citez:

Ce-ți dorești tu de la modul în care trebuie crescut nivelul de trai al romanilor.

Am recunoscut - nu o dată! - că am mari lacune în ceea ce privește gramatica:  sintaxa, așezarea virgulei și toate alea de prin gramatică, și tot îmi dau seama că e ceva aiuristic in fraza albăstrita mai sus. Bănuiam că cei care au scris textele pe platformă au mai multe cunoștințe în materie. Deci! Ce-și poate dori un om de la... modul în care...? Cum se înțelege o ființă umană cu un mod de creștere a orice? Dar, fie! Vreau ca cetățenii să nu mai fie cocoșați de taxe și impozite, amețiți in birocrație atunci când au afaceri mici, când sunt meșteșugari, mici agricultori/producători/procesatori de te miri ce etc. Prea multe și prea mari taxele, prea multe hârțoagele. Oamenii să fie lăsați să se descurce pe cont propriu - cei care vor, cei care pot. Evident, ceva reguli sunt necesare, dar ce e acum... Și apoi zic unele voci că unii nu au chef de muncă. Pe bune acum! E bine pentru cel care muncește 7 zile pe săptămână, 8-12 ore pe zi, să rămână pentru el (după ce-a îndestulat statul) câteva sute de lei (cât un ajutor social sau cât un salariu minim)? Nu-i mai bine să ia praful de pe tobă fără să se epuizeze?

Ce propun socialiștii pe platforma lor? In principal, se oferă să fie tătuci.

Zic ei, manipulând pe cei care se aventurează pe platformă: 
Vreau ca plafonarea prețurilor la energie și gaze să continue și în 2025 pentru ca facturile să nu explodeze.

Cât timp prețurile vor rămâne plafonate vor avea, în continuare, profituri gigant producătorii/distribuitorii de energie și gaze. Ghici cine sunt cei care dețin - direct sau prin interpuși - multe acțiuni în astfel de regii autonome?

Practic, în România, prețurile nu sunt excesiv de mari, comparativ cu alte state europene, dar sunt uriașe pentru puterea de cumpărare a banilor cetățenilor. In unele state s-a renunțat la plafonare in dorința de a se ajunge la o anumită stabilitate. Liberalizarea prețurilor e inerentă la un moment dat... 

Politrucii s-ar putea abține de la a-și mai hotărî salarii/indemnizații lunare o sumă din care și-ar permite (unii!) să cumpere o garsonieră in fiecare lună, într-un cartier ok, în orașul cu cele mai mari prețuri la locuințe. Mai sunt și alte variante... Dezvoltarea infrastructurii, de exemplu... Și altele, dar... de unde bani pentru ei, mai apoi? Ar putea renunța la dorința de a primi miliarde din banii publici pentru partidele din care fac parte... Ar putea renunța la căpușarea unor firme și la înființarea de fel și fel de agenții de stat în care se scurg alte miliarde... Vor? De ce ar vrea? Ar trebui să-și găsească de muncă.

Alta, tot de la ei:
Vreau ca plafonarea să fie extinsă la toate produsele românești, pentru a avea acces la produse bune și ieftine de calitate.

De ce să vrem vrăjeala asta? Vrem altceva: producătorul să-și stabilească prețul astfel încât să își acopere toate cheltuielile și să aibă un profit pentru care merită să se zabată (și ar mai avea, unii, nevoie de subvenții de la stat în cazuri excepționale). Așa, cu subvenții, suntem pe sistemul las' că merge și așa. Prețurile reale la producător ar obliga marile magazine să micșoreze adaosul comercial dacă vor să nu scumpească aceste produse = scade profitul giganților care vând la bucată (supermagazinelor, altfel spus).

In adaos sunt cuprinse cheltuieli cu salariile, utilitățile etc. Când plafonezi un adaos reușești să bagi in insolvență ceva producători, procesatori, așa cum reușești să închizi - indirect - multe firme prin impunerea unor taxe și impozite mari. Politicienii ăștia ne vor lăsa numai cu supermarketuri și mall-uri.

Și plafonarea prețului constituie dezechilibru în procesul de producție, de circulație a mărfurilor = scade puterea de cumpărare a banilor.

Nu vă lăsați păcăliți de vrăjeala cu plafonarea pe termen lung - la orice ar vrea ei să plafoneze. Ah! Stați! Când vor dori să plafoneze acele salarii gigant pentru șefimea din instituțiile de stat să nu vă împotriviți!

Vreau introducerea salariului minim European, pentru ca oamenii să aibă o perspectivă clară asupra creșterii salariilor

Salariul minim european... e obligatoriu de introdus, indiferent de ceea ce vor unii și alții. Directiva a fost adoptată în octombrie 2022; statele au la dispoziție doi ani să o transpună in dreptul național. Dar! Directiva nu prevede un nivel specific al salariului minim pe care statele membre trebuie să îl atingă. Fiecare după economia națională, altfel spus.

Vreau ca după recalcularea pensiilor, pensionarii din România să aibă un mecanism clar și predictibil prin care să crească pensiile în fiecare an, cel puțin cu rata inflației

Poate că unii își amintesc cum, la mai fiecare final de an apare câte un politruc care susține că la începutul anului viitor guvernul pixulescu va crește pensiile. Această creștere a pensiilor, e, de fapt, majorarea cu indicele de inflație din anul care se încheie. Și e scris in lege, așa că e obligatoriu (dar pot fi hotărâte și derogări atunci când bugetul național nu permite - cum s-a întâmplat cu fosta lege a învățământului, prin care se prevedea la educație 6% din produsul intern brut; au derogat an de an, de când se promulgase legea - acum mi se pare că s-a schimbat legea; n-am avut timp să verific).

Pentru indexarea cu indicele de inflație a se vedea art. 102 din legea pensiilor, 263/2010 actualizată.

Nu pensiile și salariile trebuie să crească, ci puterea de cumpărare! Degeaba crește pensia când automat cresc prețurile la mai toate cele. Ăștia se gândesc la un soi de inflație galopantă?

Nici care sunt capcanele, pe termen lung, a acestei recalculări nu am reușit să descopăr - doar puțin, și, încă, neconcludent.

Vreau mai multe locuri de muncă decente și bine plătite, pentru că aceasta este calea cea mai sigură pentru ca oamenii să aibă un nivel de trai ridicat.

Ce bălării le cer ăștia oamenilor să vrea! Dar, fie ca ei! Faza cu locurile de muncă s-a repetat în timpul tuturor guvernărilor ăstora cu platforma (și dacă ei n-au fost la guvernare zeci de ani nu știu cine a mai fost - sigur, își ziceau altfel în 1990). N-au rezolvat in 30 și ceva de ani și rezolvă in patru?! Nici Păcală nu-i crede! 

Cred că indivizii aceștia fac mișto de cetățeni... Cetățenii zic vrem! iar ei... ei zic e bine că aveți voință - cu alte cuvinte, desigur, cuvinte gen: am format o comisie care... Și: nu, nu vreți să știți cât va fi indemnizația pentru fiecare membru al comisiei.

Calea spre un nivel de trai (mai) ridicat ar trebui să aibă punct de pornire prima zi de școală, cel puțin. Infrastructură serioasă in domeniul învățământului, învățământ corelat cu nevoile de pe piața muncii.

Vreau să existe solidaritate față de categoriile vulnerabile – persoane cu handicap, pensionari cu venituri mici, angajați cu salariul minim, astfel încât să existe programe dedicate pentru acești oameni prin care să li se protejeze nivelul de trai.

Ce vrăjeală au în ei! Mai sus au zis de salariul minim european ca și cum ar fost uau! iar aici zic de salariul minim că-i nasol... Cine îi împiedică pe politruci să elaboreze programe sociale în interesul unor cetățeni? De fapt au, între altele, un program prin care oferă locuințe celor care au nevoie acută, dar... ghici cine pare că are prioritate? Ar putea avea o mulțime de programe dacă n-ar mai cheltui aiuristic cu anumite salarii (pentru șefii din instituțiile de stat), pentru pensii speciale, pentru sedii luxoase etc. Ar avea bani dacă ar fi redevențele serioase, dacă s-ar concentra să asigure ceva producție, nu să împrumute bani pentru diverse cheltuieli... Dacă și cu parcă...

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/users/frantisek_krejci-810589/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4561704

2024-08-29

2024-08-26

Preambul - Romania dorita

Cașcaval electoral
In luna septembrie a.c. va avea loc o nouă bătălie pentru cașcaval (cașcavalul e tot mai mic). Politicienii vin cu fel și fel de stratageme pentru a-și atrage mai mulți votanți... Ei chiar cred că mai păcălesc pe cineva. Partea rea este că deși oamenii nu se mai lasă amăgiți pot alege numai dintre cei aleși de politicieni să candideze pentru diferite funcții politice. In septembrie este despre alegerea președintelui... Editare ulterioară (27 august) în septembrie începe distracția și pentru alegerea parlamentarilor nu doar a președintelui. Campania electorală începe la 1 noiembrie... Deh, și eu, ca tuta, scriu cu jumătăți de idei. Am o scuză: am citit bazaconiile de pe platforma amintită mai jos.

Reprezentanți Partidului Social Democrat s-au gândit cum să facă să obțină cât mai multe nume și adrese de e-mail de la cetățenii români părerea cetățenilor români cu privire la o bună guvernare, valabilă pentru toți românii (zic ei). Și au cheltuit niște bani pentru a le fi construită platforma online numita, aiuristic, România dorită.

Cârcoteli: 1. In ce sens dorită, România; dorită de cine? 2. de câți ani e acest partid în Ro reprezentanții acestuia ar fi trebuit să știe ce vor românii pentru că se strigă toată ziua ba pentru una, ba pentru alta (de prin 1990 se tot strigă)

Zic ei, pe site-ul in cauză - romaniadorita.ro:
Scopul nostru este să construim un program de dezvoltare a României care să adune în primul rând ideile valoroase venite de la oamenii obișnuiți, nu să fie un plan realizat, ca de obicei, doar de politicieni și de experții stabiliți de conducerea partidului.

Cârcoteli: ce înțeleg ei prin oameni obișnuiți? In viziunea lor, cine e om obișnuit: ciobanul, agricultorul, lucrătorul comercial, lucrătorul care igienizează localitățile, pensionarul special, pensionarul cu 40 de ani de muncă muritor de foame, tânărul absolvent de orice școala care nu are unde se angaja, profesorul universitar, cercetătorul științific, matematicianul, scriitorul, jurnalistul, tânărul care părăsește instituția de așa-zisă ocrotire in care a trăit până la vârsta de 18 ani și are mici șanse să se descurce singur, arestatul, condamnatul, liberatul din închisoare fără șanse reale de reabilitare...? 

Îi roagă pe români să se implice (citez):
Te rugăm să ne scrii cum vezi tu soluții punctuale la cele mai importante probleme din viața unui om simplu și a familiei sale: ce se întâmplă cu educația copiilor, cum va fi dacă mă voi interna într-un spital, cum vom avea mai repede autostrăzi prin toată România, cum facem să respirăm un aer mai curat sau care sunt soluțiile ca să redeschidem fabrici și uzine locale ca să producem mai mult în România.

Cârcoteli: 
1. Ce înțeleg ei prin om simplu? In contextul dat pare că e om simplu acel om care nu are funcție politică/nu e politician, nu e apropiat unuia cu funcție politică (sau angajat la stat într-o înaltă funcție de conducere) etc..
2. Bălării! Cetățenii români i-au mandatat să se descurce, să rezolve, să știe cum și ce să facă!! Întrebând cetățenii dovedesc faptul că n-au habar ce și cum să facă. Nu era nevoie de această platformă pentru că cetățenii au, oricum, dovada că mandatarii lor n-au habar ce și cum să facă. O diferență notabilă, totuși: cu această platformă își recunosc în scris neputința, incompetența, habarnismul.

Pentru cunoștința politicienilor din Ro: într-o republică sunt numai cetățeni, nu oameni simpli și politicieni.

Președintele acestui partid - candidat la funcția supremă în stat - a anunțat pe FB lansarea acestei platforme online, unde cetățenii pot scrie ce doresc de la guvernanți în următorii 4 ani, el promițând că opiniile exprimate vor fi luate în calcul la crearea unui program de dezvoltare a României. 

Mai scrie șeful PSD pe FB:
Vă propun să construim un program de dezvoltare a României care să plece de la ideile venite de la oamenii obișnuiți. Este momentul ca prioritățile reale ale românilor să se reflecte în acest plan pe baza căruia să administrăm țara în următorii patru ani. De aceea, lansăm această platformă prin care dorim să adunăm propuneri pe fiecare domeniu important, de la sănătate, educație, muncă și mediu la economie, transport, agricultură și justiție.

Uf! Numai un pic! M-am înecat de râs!! Prioritățile reale...?!!! Când și-au ținut promisiunile politicienii din Ro, indiferent de culoarea politică? Orice a fost, au găsit pe cine să dea vina: ba opoziția, ba UE, ba vecinul de la Răsărit... ba vecinul de la Apus... ba vremea... le-a stat împotrivă, i-a împiedicat să...

Sursa foto: pixabay.

2024-08-15

Vedere spre tei. RiO

Vă rog, nu-mi criticați compoziția fotografică! 😃 

Reflexia unui tei și a unor plante în geamul casei

Făceam poze unui obiect confecționat pentru jocurile de creativitate - în balcon, profitând de lumina zilei. Am agățat pe o sârmă ceea ce  voiam să fotografiez - și cât m-am chinuit să agăț obiectul să se vadă din față! - și am apăsat butonul. Deesiiiguuur, obiectul s-a desprins, poza a fost ratată, dar pentru că am remarcat reflexiile mi-am amintit de acest joc și mi-am zis că nu strică să am o poză potrivită dacă nu găsesc pe undeva sau nu-mi vine vreo idee sau, daca îmi vine vreo idee, să nu am timp să o pun in practică. Și m-am ales cu imaginea unui geam in care se reflectă în special teiul înalt care ține umbră și nu ne sufocăm in casă.

Și am uitat de poză! Neavând de unde să iau o poză potrivită pentru jocul Reflexii in oglinda, inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Intre vis și realitate, am căutat în propria arhiva foto - poate, poate descopăr o poza cu o reflexie cât de mică. Și-am găsit! N-am vrut să iau de pe site-urile unde sunt sute de imagini care pot fi utilizate fără licență...

Poate participa la acest joc oricine publica pe blogul său o foto cu reflexii - și înscrie link-ul in tabelul de pe blogul subliniat mai sus.

2024-08-08

Tineri care se pregatesc de vacanta

Ooo! Nu mă pregătesc de vacanță! Într-un fel, mi-ar plăcea, în alt fel... mi-e cam lene (și lenea vine odată cu înaintarea în vârstă?). Irelevant, da.

Ieri seară, pe la ora 21, cred (afară nu se întunecase), udam florile din balcon și undeva, lângă una dintre mașinile parcate în zonă, se auzeau voci de băieți (în mod sigur adulți, dar nu cu mult peste vârsta de 20 de ani - i-am văzut când au urcat în mașină, altfel erau mascați de coroanele pomilor de lângă bloc).

Prindeam din zbor cuvinte pentru că nu voiam să știu ce discută, dar am ciulit urechile când unul a zis de cumpărat băutură, iar un altul a zis ceva gen:

- E ok să luăm un bax de bere pentru când ne cazăm, dar să nu ne întindem cu băutul și discutatul până spre dimineață, iar dacă cineva merge mai repede la culcare să păstrăm liniștea, nu să dăm muzica tare și să strigăm unii la alții.

*

Pui de găină in primele zile de viata
La prima "vedere" e o banalitate pentru unii. Am ales să scriu aceste rânduri pentru cei care trăiesc cu impresia - greșită - că "tineretul de azi" (cât mă amuză sintagma - toți au fost, vor fi incluși, cândva) 😊 "e vai mama lui". Nu-i! Sunt foarte mulți tineri cu bun-simț. Și îmi pare relevant.

Sursa foto pixabay, autoare Eveline de Bruin

Ursi pufosi la oglinda. RiO

Nici bine n-a venit Martinică de la cules de fragi și mure și-au și năvălit puii pe el, sa le citească rețete potrivite pentru masa de Crăciun. Și nu oriunde sa se așeze, ci doar in fața oglinzii pentru că ei vor sa participe la jocul Reflexii in oglinda, joc inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Intre vis și realitate.

Urs mare jucărie de pluș maro și doi ursuleți de pluș negru - imagine în oglindă

Ce să facă Martinică!? A executat ordinul. Ce s-a mai distrat mama-urs fotografiind pe Martinică luat prizonier de pui!