2017-05-01

Fidelitate. Citate favorite

Dintr-o scrisoare a lui Baudelaire: Cred într-adevăr (dar sunt deosebit de implicat in aceasta) că fidelitatea este unul dintre semnele geniului...
Fidelitatea - împăcarea cu destinul; sau desăvârşita păstrare a normelor. Semne de straşnică bărbăţie, in orice caz: să nu te depărtezi de norme - să nu-ţi înfrângi destinul. O voinţă de păstrare laolaltă, de rezistenţă dârză in curgerea marelui fluviu; rămâi pe loc, împăcat; linişte, contemplaţie.
In culturile tradiţionale (India, China etc.) există o anumita “fidelitate” faţă de doctrine, faţă de norme. Nu te interesează “noutatea”, schimbarea, aventura; nu vrei să fii “original”. Nu vrei să descoperi ceva nou, personal - pentru că toate aceste schimbări şi zbateri nu duc la nici un adevăr; normele nu se schimbă, ele sunt impersonale.

Fragmentarium, de Mircea Eliade, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994 - ediţia reproduce textul publicat de autor in 1939, la Editura Vremea.

Text ales pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat. Click&Comment Monday! E sloganul acestui joc.

Din “cuvânt pentru cititor”: […] Am avut întotdeauna certitudinea că datoria unui scriitor este să facă apel şi la inteligenţa cititorului, la cultura lui, la demonul său teoretic. Nu cred că cea mai bună metodă de a te face iubit şi înţeles este să scrii “facil”. De aceea public cu bucurie încă o culegere de eseuri şi fragmente. […] (Mircea Eliade)
v. si Solidarizare prin eroare, din acelasi volum.

14 comentarii:

  1. Fidelitatea este o consecinta naturala a dragostei, sau cel putin eu asa o vad! Si mai e ceva, fidelitatea merge mână în mână cu respectul si cu bunul – simt.

    Iti doresc o saptamana placuta si linistita! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord. Cand exista dragoste cred ca nu se poate vorbi despre infidelitate - dragostea pentru cineva ne aduce in situatia de a nu mai dori pe altcineva. :)
      In alte situatii, insa, stau cam rau la capitolul fidelitate. Nu-mi plac normele, imi place (sau imi placea?!) :)) aventura; imi plac schimbarile (in mai bine, nu schimbarile de dragul schimbarii) :) s.a.m.d.

      Multumesc, Ella draga. Linistita si frumoasa si saptamana ta sa fie. Pupici! <3

      Ștergere
  2. Faină temă ţi-ai ales, citatele de asemenea. O săptămână minunată să ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Dana, si pentru urare.
      O saptamana minunata sa ai si tu! :)

      Ștergere
  3. Excelente citatele !"Cred ca fidelitatea este unul din semnele geniului",
    spune Beaudelaire! Newton a fost fidel descoperirilor sale,Einstein nu si-a negat teoria relativitatii,bazata pe o noua teorie a gravitatiei,ca
    intotdeauna E=mc2(c patrat),pentru ca..."schimbarile si zbaterile nu duc
    la nici un adevar,normele nu se schimba,ele sunt impersonale."
    "Nu cred ca cea mai buna metoda de a te face iubit si inteles este sa scrii "facil" ,si concluzia lui Mircea Eliade,"Istoria nu tine seama de popoare sterile din fire !"
    Zile de primavara adevarata iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia, si pentru urare. :)
      Norme - si oameni - la care nu m-am gandit citand din textele lui Mircea Eliade. Multumesc si pentru "poarta deschisa". :)
      Ador scrierile lui Mircea Eliade! Cred ca nu mint cand afirm ca este... scriitorul meu preferat. :)
      Primvara frumoasa si tu sa ai! Zile senine - la propriu si la figurat - iti doresc.

      Ștergere
  4. interesante citate ! şi mai interesanţi sunt cei ce au spus şi scris aşa ceva: Beaudelaire, Eliade !!!
    lumea are nevoie de norme, de fidelitate în a le respecta şi a le transmite generaţiilor ce vin, alfel totul ar fi un haos !
    schimbarea a adus, aparent, ceva bun dar, după un timp, s-a văzut şi răul ascuns în spate...
    felicitări pentru alegerea de azi !
    spor în toate activităţile !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, si pentru urare. :)
      Avem nevoie de norme - inclusiv de cele juridice, norme juridice care sa fie drepte. :)
      Schimbarile nu aduc bine sau rau, ci oamenii sunt aceia care se adapteaza - sau nu, mai mult sau mai puţin - la aceste schimbari si stiu cum sa reactioneze, resusesc sa inteleaga. De exemplu, fiecare cucerire a stiintei, tehnicii e o schimbare in bine, dar - ca tot ce exista in aceasta lume - are doua... laturi, in functie de cei care le utilizeaza...
      Zile senine iti doresc si spor in tot ceea ce ai de facut. <3

      Ștergere
  5. Înțeleg, accept și practic fidelitatea față de o persoană. Fidelitatea față de reguli și norme, însă... Timpurile se schimbă și, odată cu ele, regulile și normele se învechesc. Desigur, nu mă refer la normele de bază ale civilizației umane. Respectul față de strămoși și de părinți, fidelitatea față de tovarășul de viață, cinstea și corectitudinea sunt valori perene.

    Zi frumoasă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regulile sunt facute pentru a fi incalcate; nu?! :) (nici eu nu ma refer la cele de baza).
      Timpurile se schimba uneori surprinzator! Norma, in Singapore: e interzis sa mesteci guma pe strada (parca); in Londra, acum cativa ani, aveau in proiect o astfel de lege, dar nu cred ca ajuns in stadiul de lege. :) Intr-un orasel din Anglia, primarul a vrut sa interzica sarutatul in gara, la despartirea de vreo persoana draga! Cica e indecent. Daca se schimba timpurile in cum au fost acum... 500 de ani... :)

      Multumesc, Zina draga! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. "Fidelitatea - împăcarea cu destinul" suna aparte. Si este o nuanta care nu rezoneaza cu mine. Poate nu te poti impaca cu fatalitatea si nu crezi in ea. Si poate incerci spiritual, sa-ti modifici destinul si eu cred ca este posibil...
    Fidelitatea fata de un om si eu o vad pe planul dragostei fata de omul iubit, sau raportata la prietenia intre oameni si poate chiar, la extrem, fata de noi insine.

    Interesant subiectul ales, Diana draga! Daca citeam mai multa filozofie, cine stie ce mai bateam campii pe aici...:D
    O saptamana frumoasa si o luna mai minunata sa ai! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta "impacare cu destinul" am tot invartit-o. :) Fatalitatea poate exista, dar prin acest termen nu se intelege numai "ceva de rau", desi asa e perceputa - poate pentru ca e mai des intalnita. Aceasta impacare cu destinul se poate referi si la, de exemplu, moartea unui copil sanatos... Te impaci cu destinul tau, cu destinul copilului... Ceea ce e foarte greu, de regula, dar sunt oameni care se impaca foarte bine cu aceasta tragedie - unii vor ramane cum au fost altii vor fi total schimbati (in bine sau in rau) dupa o astfel de "experienta"...

      :) Care campi?! Mie nu mi se pare ca bati campii. Ai citit filosofie in cartea vietii. :)

      Multumesc pentru apreciere si pentru urare, draga Suzana. Iti doresc sa ai o zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  7. E un subiect de doctorat.

    Să ai bucurii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citind comentariile - pentru care sunt recunoscatoare - ajung la aceeasi concluzie. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.