2013-11-06

Ateii au descoperit gaura din covrig

Ateii ii ironizeaza pe credinciosi si se organizeaza in… biserici. Altfel spus, e tot altcineva care sa le spuna ce e bine, ce e rau, ce sa faca, ce sa nu faca, ce sa creada si ce sa nu creada. Sunt, oarecum, impotriva credinciosilor dar se comporta ca acestia.

Prima Biserica Ateista (?!!!) s-a format in jurul credintei ca stiinta si ratiunea formeaza baza vietii. Membrii ei transmit ca nu exista nimic in afara fenomenelor naturale. Gandirea este doar o functie a fenomenelor naturale. Moartea este completa si ireversibila. Avem incredere numai in umanitate, natura si faptele dovedite stiintific.

Paul si Jacki McMaster, intemeietorii Primei Biserici Ateiste, spun ca aceasta era o necesitate si s-au gandit la infiintarea ei dupa ce s-au casatorit si s-au gandit sa ofere si altora sansa de a face o nunta care sa tina doua minute si sa elimine toate simbolurile religioase. Au creat un loc in care acestia sa fie hirotonisiti pe gratis sau sa gaseasca pastori pentru ceremonii laice. Hirotonisesc preoti online. Ateii pot deveni pastori completand un simplu formular de pe site-ul Bisericii. Dupa ce jura sa promoveze doar gandirea rationala si doar credintele bazate pe dovezi, ei primesc dreptul de a oficia ceremonii ateiste la nunti, inmormantari sau logodne ca orice preot. Pretul pentru aceste servicii este negociabil, dar costul mediu este de 300 de dolari.

Baiatul fostului ministru al tineretului, Sorina Placinta, ar fi - sau a fost (din anul 2008) - pastor al Primei Biserici Ateiste (First Church of Atheism), in Elvetia, unde era la studii.

Biserica are cele mai multe filiale în Statele Unite ale Americii, dar a patruns si in Australia, Canada, China, Danemarca, Germania, Marea Britanie, dar prinde contur si in Romania.
*
Biserica ateista Adunarea de Duminica, din Marea Britanie, organizeaza intalniri din ianuarie 2013 - in cladirea unei foste biserici - si aduna bani pentru a-si promova mesajele online si pentru a se putea extinde dincolo de granitele statului. Sanderson Jones, unul dintre fondatori, a declarat ca exista destule studii care arata ca experienta mersului la biserica ii ajuta pe oameni sa aiba vieti mai sanatoase.
Atunci, ma intreb, de ce sunt unii asa-autonumiti atei, impotriva celor care cred intr-o divinitate? De ce ii considera pe acestia “ingusti la minte”? Fiecare traieste cum crede si cum simte ca ii este mai bine.

Cei aproximativ 300 de participanti se intalnesc pentru a asculta mesaje inspirationale sau prezentari stiintifice si pentru a canta - stand in picioare - hituri precum Don’t Stop Me Now (Queen), Superstition (Stevie Wonder) sau Ain’t Got No (Nina Somone).
Nu exista o doctrina sau texte, intalnirile fiind mai mult o celebrare a vietii, cu misiunea de a-si ajuta participantii sa-si gaseasca si sa isi atinga potentialul maxim. Participantii citesc din Alice in Tara Minunilor si sunt explicate originile materiei negre*.

Tema de la adunarea la care au participat si cativa jurnalisti britanici a fost miracolul. Jones spune ca acest subiect a fost ales ca o reactie la reprosurile oamenilor care spun ca ateii nu stiu ce inseamna acest termen. Asa ca, timp de doua minute, oamenii lasa capul in pamant pentru a contempla miracolul vietii. In predica, Jones vorbeste despre cum moartea mamei sale i-a influentat propria calatorie spirituala si cum l-a facut sa ia tot ce e mai bun din viata, deoarece este mult prea scurta si dupa aceea nu mai există nimic, relateaza BBC.

Altfel spus, un necaz l-a condus pe caile ateismului, asa cum pe altii ii conduce pe calea religiei.

Printre necredinciosi exista un sentiment de ingrijorare ca ateismul se transforma intr-o religie de sine statatoare, cu propriile reguli etice si cu inalti prelati auto-intitulati. Jones insista, insa, ca el nu incearca sa infiinteze o noua religie, dar anumiti membri ai congregatiei nu sunt de acord cu el.

*
Consider ca e in regula ca oamenii sa se adune si sa discute subiecte comune care-i pasioneaza dar nu consider corect ca cei care simt altfel sa fie ironizati pe motiv ca au credinta intr-o fiinta invizibila.

Nota:
*) Materia neagra, cea care tine laolalta toate elementele Cosmosului. Desi materia neagra nu poate fi vazuta direct cu ajutorul telescoapelor, astronomii stiu ca exista acolo, datorita efectelor gravitationale pe care le are asupra materiei vizibile. Galaxiile, de pilda, nu s-ar putea roti in  modul in care o fac si nu si-ar putea pastra forma daca n-ar exista materia neagra, spun cercetatorii.
O echipa internationala de oameni de  stiinta afirma ca este posibil un detector de radiatii cosmice sa fi gasit primul indiciu al prezentei materiei negre, care pana acum nu a fost niciodata observata in mod direct.  

Cred numai in faptele dovedite stiintific - suna o parte din juramantul pe care-l depun ateii. Dar materia neagra (un singur exemplu) n-a fost, inca, dovedita stiintific. Oamenii de stiinta au doar indicii… iar indiciile nu sunt dovezi.

10 comentarii:

  1. Cred ca fiecare trebuie sa fie liber sa creada in ce doreste cata vreme nu face vreun rau celor din jur.
    Insa ce nu inteleg eu e de ce si ateii au nevoie de un fel de biserica... E o mare mirarea a mea acum, citind articolul.
    Dar oamenii care nu sunt nici atei dar nici credinciosi? Ei cum se numesc? E o alta intrebare a mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoana care nici nu crede, nici nu neaga si nici nu se intreaba e pur si simplu “indiferenta” dar… pentru ca nu crede e considerata atee.

      Hmmm… Ateul respinge categoric existenta unei divinitati. Credinciosul crede in divinitate si se inclina uneia. Agnosticul nu neaga categoric existenta divinitatii, ci afirma ca divinitatea nu poate fi cunoscuta iar existenta acesteia nu poate fi demonstrata (asa cum nu poate fi demonstrata inexistenta).
      Vorba lui Thomas Huxley: “desi e putin probabil sa existe, nu pot dovedi nici existenta nici inexistenta divinitatii” (citat aproximativ).
      Cel care nu e ateu si nici credincios poate fi considerat, cred, agnostic.
      Discutia este, insa, mult mai complexa, pentru ca una e ca cineva sa se declare una sau alta si in alta “categorie” s-ar incadra prin faptele sale in ceea ce priveste - in special - ritualurile ce tin de una sau de alta.

      Ateii nu au nevoie de biserica dar cei care conduc "biserica", au. ;)

      Ștergere
    2. Tocmai asta ziceam si eu. Ca n-au nevoie de biserica :).
      Si la faptul ca s-ar numi agnostici ma gandeam despre cei care nici nu cred dar nici nu neaga nimic. Poate ca-s cei mai la locul lor in acest perpetuu conflict...

      Ștergere
  2. Interesant articolul. Totul este pana la urma este contra cost si la atei si la religiosi.
    Interesant este faptul ca Hristos a dat fara vreo plata viata vesnica.
    Salutari din Brasov:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Robert.
      Totul tine pana la bani! Nici atei nu mai pot fi daca nu platesc "cotizatie"! :)
      Salutari din Brasov! :)

      Ștergere
  3. Pai se putea ca "beizadeaua" Placinta sa nu fie si el bagat in asa ceva? Daca tot nu mai e nimic dupa moarte, hai sa calcam oamenii cu masina!
    Un fenomen ingrijorator, aceasta organizare a ateilor in "biserici". Un fel de rasturnare a religiilor traditionale, o "contrafacere" a Bisericii crestine. Sustin ca nu cred in nimic, dar transforma necredinta lor intr-un altfel de... 'credinta". Cu alte cuvinte, un... "ateism religios". Ciudati mai sunt oamenii astia...
    Numai bine, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii oameni vor cu orice pret sa fie deosebiti... Si aleg, uneori, cele mai neinspirate metode de a o dovedi! Si, cu toate acestea, raman niste jalnici imitatori pentru ca nu-i duce mintea sa fie originali nici macar in "greseli". :)
      Celor mai multi oameni le place sa "simta" ca apartin unui grup, ca "fac parte" din ceva, vor sa fie altfel decat majoritatea" si... iese ce iese.
      Multumesc, la fel, Alex!

      Ștergere
  4. Te-ai gandit ca aceasta biserica e o caterinca a unor escroci si atat? Placinta e o beizadea cretina de bani gata, ma-sa nici ea nu e credincioasa dar e mai gretoasa ca pozeaza ca sa atraga alegatori.
    Pana una alta si ateii platesc bani ca sa se imbuibe popii si sa se construiasca Catedrala Neamuli Prost. Ar trebui sa putem decide daca vrem sa ajunga banii nostrii la biserica, sau daca vrem copii nostrii sa fie indoctrinati si spalati pe creier de mici in scoala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gandit ca e caterinca (mi-ar placea sa fie), dar... e o caterinca serioasa: naivii vor sa fie "deosebiti" si "pun botul".
      Eh, da, si ateii platesc pentru fel si fel de catedrale. :) Ca, deh! ateu, agnostic, credincios cu totii suntem "la mana statului". Avem libertatea de a crede chiar si in caii verzi, dar taxe tot platim...
      Mi-ar placea sa decidem unde vrem sa ajunga banii nostri, platiti ca si contributii pentru te miri ce! Mi-ar placea ca religia sa nu se mai predea in scoli, ci in "scoli de duminica" intretinute de popi, cu material didactic platit din fondurile bisericii, cu profesori platiti din fondurile bisericii. "Ora de religie" nu e obligatorie... Cu toate acestea, inclusiv parinti (cei mai multi) care "se dau atei" isi lasa copiii la aceste ore, pentru a nu crea copiilor probleme.
      As prefera ca biserica sa fie impozitata pentru profit / venit si sa nu fie reglementata TVA pentru vanzarea imobilelor intre persoane fizice! Mi-ar placea multe :) dar cum sa le obtin cand - vreau nu vreau - sunt pion pe masa de sah a statului?!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.