2013-11-02

Ateul șef apără pedofilii?

Clinton Richard Dawkins (n. 26.03.1941, Nairobi, Kenia) este un eminent etolog (1) britanic, biolog evoluționist și autor. Profesor la Catedra pentru Popularizarea Științei Charles Simonyi din cadrul Universității Oxford, din anul 1995 până în anul 2008, în prezent se află în fruntea Fundației Richard Dawkins pentru Rațiune și Știință.
Dawkins este ateu, umanist și, în calitate de comentator al științei, religiei și politicului, printre cei mai renumiți intelectuali vorbitori de limbă engleză. Ca o analogie la celebrul Buldogul lui Darwin, cum era supranumit Thomas Huxley (2), modul înflăcărat cu care apără teoria darwinistă a evoluției i-a conferit lui Richard Dawkins apelativul de Rottweiler-ul lui Darwin.
(wikipedia)
Ce i-a dat lui prin minte să sugereze într-un interviu dat pentru The Times, în septembrie 2013?! Că reactiile față de recentele cazuri de abuz sexual asupra unor copii, cazuri care au ocupat un spaţiu important în presa britanică, au fost exagerate.
Pedofilia nu face rău pe termen lung, a zis el.
A spus că nu poate condamna ceea ce el numeşte pedofilia blândă / uşoară (mild pedophilia, în original) pe care el însuşi a experimentat-o în şcoala britanică pe când era un copil, în anii 1950.
Povestind despre primele sale zile la o şcoală din Salisbury (comitatul Wiltshire), şi-a reamintit despre unul dintre învățătorii lui: m-a pus pe genunchii lui şi mi-a băgat mâna în pantalonaşi. Dawkins afirmă că şi alţi colegi din şcoala lui au fost molestaţi de acelaşi profesor, și a incheiat: Nu cred că el ne-a făcut vreun rău, pe termen lung.
A mai spus că cele mai notorii cazuri de pedofilie implică violul şi chiar omorul şi acestea nu ar trebui să fie puse la egalitate cu ceea ce el numeşte doar o uşoară atingere.
[…]

Oare nu și această experiență o fi contribuit la faptul că a devenit un ateu atât de agresiv? Zic și eu...

Note
(1) Etologie - s. f. 1. Disciplină care are ca obiect studiul moravurilor, al obiceiurilor popoarelor. 2. Ramură a biologiei moderne care studiază comportamentul, modul de viață al animalelor și plantelor (DEX ’98)

(2) Thomas Henry Huxley (04.05.1825 - 29.06.1895) - biolog englez, a fost între primii care au aderat la teoria lui Darwin privind evoluționismul dar n-a înghițit în totalitate teoria, pentru că a avut și unele critici și a subliniat o serie de probleme.
El a inventat termenul agnosticism, la o reuniune a Societății Metafizice, în 1876, din dorința de a respinge ateismul și teismul tradiționale.
Scriitorul Aldous Huxley i-a fost nepot.

6 comentarii:

  1. Pur si simplu dezgustator acest "svant"!
    Nici nu am cuvinte sa-mi exprim sila si scarba pentru asemenea persoane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel gandesc... Si ma mir de el, sa faca o astfel de declaratie... Nu-i un dobitoc, ii merge mintea, in general dar cu asta si-a dat cu stangu-n dreptu'! Sper sa fie "taxat" dupa cum merita! A jignit, practic, pe toti cei care au avut parte de astfel de incidente "usoare" si au ramas marcati...

      Ștergere
  2. Eu nu cunosc persoana, azi aflu despre el. Probabil este o persoana cu un caracter foarte puternic de nu a resimtit nicio influenta negativa din pricina acelui abuz din copilarie. Dar cu toate astea sa faca o astfel de declaratie...e foarte jenant, in principal pentru postura atat de oficiala si inalta in care se afla si in al doilea rand fiindca, in general, oamenii resimt toata viata efectele unui abuz de genul. El n-o fi auzit de empatie? :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pierdut nimic necunoscandu-l! Nici eu nu l-as fi stiut daca n-as fi tot auzit - in ultimul timp - numele lui pe prea multe buze. Cica in zilele de azi se poarta ateismul, agnosticismul si credintele pagane si care mai de care striga ca el are dreptate. Si, de fapt, nici unii nici altii nu pot dovedi ce si cum cu existenta divinitatii. Deh!
      E posibil sa aiba un caracter puternic, dat fiind ca i se recunoaste autoritatea in anumite materii; se poate impune ca lider si poate manipula pe unii, prin cuvantul scris. Dar la faza aceasta sper sa-si piarda credibilitatea - sau macar sa piarda stima de care se bucura. Credincios, ateu sau agnostic toti cred ca pun siguranta copiilor mai presus de convingeri privind divinitatile sau absenta acestora - asta, evident, daca n-au creierul spalat!
      Poate ca batranetea sa-i fi atrofiat definitiv sufletul. A inceput atrofierea in copilarie, atunci, cu invatatorul, dar el inca nu stie. Multi se declara atei sau agnostici dupa ce sufera o tragedie - sau devin "hipercredinciosi" din acelasi motiv... Sau doar vor sa fie altfel, in ideea ca sunt mai interesanti in anturaj si cauta atentia cu orice pret. Eh!

      Ștergere
  3. Daca Dumnezeu permite ca un copil sa fie agresat atunci ar trebui sa-ti pui problema ca poate e un zeu scelerat. Adica daca e atotputernic dar nu face nimic atunci El ii apara pe pedofili.
    Din cate am vazut mai degraba reprezentanii Domnului, mai ales aia catolici, iubesc copilasii mai mult decat trebuie.
    Daca erai agresata cand erai mica, crezi ca ai mai fi crezut in povesti cu zane?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discutia despre ce si de ce - sau daca - permite divinitatea e mai lunga... :) Asa cum scrii de-ar fi - nu stiu, nu pot ajunge la o concluzie certa - intreb: ar mai trebui sa vina unul si sa afirme ca nu-i mare lucru "pedofilia blanda"?
      Despre povestile cu zane n-am crezut ca sunt adevarate nici cand eram copil, dar am crezut in bine si rau, in oameni buni si in oameni rai. Incercand sa definim "bine" si sa definim "rau" ajungem pe terenul filosofiei. :)
      Dar! Un foarte are dar! Teoria lui Darwin, a evolutiei omului din molusca (sau ce-o fi fost!)... ne spune, indirect, ca cel mai puternic supravietuieste. In regnul animal intalnim animale adulte care se imperecheaza cu pui - chiar si cu puii lor! :) Sigur ca exagerez facand aceasta comparatie, dar am vrut sa accentuez faptul ca e foarte important cum inteleg cei mai multi anumite teorii!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.