Blog generalist in nota personala. Parerea mea despre una, despre alta.
Pagini
- De la inceput
- Despre bolg
- Necuvantatoare (blog)
- Amator creativ (blog)
- Câini și pisici
- Cărți
- Citate. Proverbe
- Filme
- Origine expresii. Minidictionar
- Povești cu morală
- Povești
- Jocuri-povești și alte povestiri
- Legende urbane
- Legendele florilor
- Legende-folclor-mitologie
- Sărbători. Obiceiuri
- Superstiții și credințe
- Timp
- Din Brașov
- Zile dedicate internațional și național
- Confidenţialitate. Condiţii. Contact
- Harta site
2019-11-13
Turturelele din tei. Miercurea fără cuvinte
2019-11-12
O pauză din online
2019-11-11
Puterea vorbelor. Citate favorite
2019-11-09
Provocarea muzicală
2019-11-07
Scrisoare din viitor. Jocul cuvintelor(tema, 231)
Nunta de perlă. Jocul cuvintelor(231)
Cabana e de la Eddy (Cartim) ☺
|
2019-11-06
O toamnă ca o primăvară. Miercurea fără cuvinte
2019-11-05
A venit Gi, cu Puterea Apei! Salvăm păpuși
2019-11-04
In Brașov pute! Nu vă planificați vacanțele aici!
Să nu va planificați vacanțele aici și cu atât mai puțin să alegeți să vă mutați în unul dintre primele trei cele mai poluate orașe din România (poluare medie, desigur, dar bolile sunt sută la sută) pȃnă nu se rezolvă problema.
Se construiește la greu în oraș, și cele mai multe cartiere rezidențiale sunt spre marginile orașului unde și duhoarea se simte mai intens. În zona mall-ului Coresi (în cartierul Tractorul) duhoarea e la ea acasă. Hărțile “de poluare” arată cote ridicate de poluare în multe puncte din oraș (la modul: “dacă poți, stai în casă”). Poate, dacă vor scădea veniturile din turism, încasările din vânzarea de locuințe noi și altele de gen vor înțelege și vor rezolva problema. In Brașov pute!
Dacă doar ar puți, ar fi una, dar te ustură ochii și gâtul uneori. Cei cu astm și cei cu alergii suferă cel mai mult. Noi, ceilalți, vom dezvolta alergii la un moment dat și, cu toții (cu mic, cu mare), inspirăm cancer. Și, vai! Autoritățile sunt îngrijorate - la nivel național - că numărul cazurilor de îmbolnăviri de cancer e în creștere, la fel și în cazul bolilor pulmonare, alergiilor etc. Ca să vezi! Cine s-ar fi gândit că inhalȃnd particule toxice se îmbolnăvește? Bine că au tăiat plopii, pe motiv că “fac musculițe” și bine că se luptă cu ambrozia, pe motiv că dă alergii!
Unde pute în Brașov?
Hm! În Triaj (unde e și un ansamblu nou de locuințe tip duplex: Liziera), în Bartolomeu (acestea două sunt cartiere diametral opuse: fiecare la altă margine de oraș), în cartierul Florilor, în Gemenii, în Astra, în cartierul Gării, în centrul istoric… În Răcădau (Valea Cetății) se simte mai puțin și mai rar (cei de acolo inspiră fără să știe); situația e mai bună în zona Noua-Dȃrste și în Poiana Brașov, și în alte zone cu mai multă pădure sau aflate la distanță de “orașul industrial” (dar s-a simțit și pe Colina Universității).
Cu ceva timp în urmă duhoarea începea să se simtă ori noaptea târziu (când cei mai mulți dorm, vara având și ferestrele deschise) sau dimineața devreme (când cei mai mulți încă dorm). De vreun an, se simte la diverse ore; pe copii nu-i indicat să-i lași pe afară în astfel de momente. Interesant este că in timpul edițiilor festivalului Cerbul de Aur nu s-a simțit deloc.
A ce pute?
Depinde. Uneori pute a păcură, alteori a praf de lemn, alteori a lemn ars, alteori a gaz, alteori a gunoi ars, a găinaț dar și a rahat… Culmea! Sunt oameni care zic că ei nu simt! Oameni care, în unele cazuri, locuiesc în acealși bloc de locuințe!
De la ce pute?!
Să ne dăm seama nu reușim, dar aș zice că avem de ales: fabrică de anvelope (într-o comună limitrofă), fabrică unde se produce asfalt (în Bartolomeu), fabricile unde se produce mobilă, fabrica pentru plăcile de PAL (din cauza emisiilor de substanțe periculoase care se folosesc în procesul de producție sau care rezultă din acesta: formaldehidă și poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene), fermele de păsări din jurul orașului, abatorul, rampa “ecologică” de gunoi, gropi de gunoi ilegale. Toți acești potențiali poluatori susțin că respectă limitele precizate în autorizația de mediu. Dacă poluarea e în limita legii ar trebui să ne usture ochii și gâtul? În acest caz, limitele ar trebui scăzute! Altfel, e mișto: ne ȋmbolnăvim în “limitele legii” și crăpăm tot în aceste limite.
Știți care-i culmea? Cei care sunt plătiți să rezolve cu poluarea și n-o fac locuiesc tot în acest oraș! Copiii lor tot în acest oraș merg la școală și se joacă pe afară. Voi începe să rȃd când cineva îmi va mai spune că țigara poluează și poate conduce la boli grave! Mă las de fumat pentru a inhala doar formaldehidă sau hidrogen sulfurat? Să nu mâncăm alimente cu chimicale, “să tragem pe nas” chimicale!
În unele zone pute și din gurile de canal (din canalizarea orașului, altfel spus). Unii dezvoltatori ard ilegal deșeurile rezultate…
Toate sursele de poluare de mai sus se întâlnesc pe calea aerului (și nu numai) cu alte surse: gaze de eșapament, praful de la construcții și drumuri săpate aproape zilnic, gazele centralelor termice de apartament, substanțele folosite pentru stârpirea insectelor (vara) ș.a.m.d.. Un vis, nu alta!
Nu afirm că cele de mai sus sunt cauza - autoritățile zic că nu! - dar, atunci, care e cauza duhorilor fel de fel, cauza aerului încărcat?! Că, doar, n-om avea așa de mulți halucinații olfactive!
*
Actualizare 6.11.2019, ora 22:30. Am scris in comentarii că de vreo trei zile n-a mai puțit in cartier. Azi, la ora 22 si ceva duhoarea a parfumat apartamentul. Pute a ceva gazos, inecăcios, aproximativ miros de păcură.
Fața și reversul. Citate favorite
2019-11-01
Dovleacul s-a mutat. Jocul cuvintelor (230)
“Dovleacul s-a mutat!” Mama, ușor îngrijorată, pune palma pe fruntea copilei, aruncând o privire și spre dovleac, nefiind sigură unde, c-o zi în urmă, micuța l-a lăsat. “Nuuu!” își zice ea, zâmbind. De gutuie nu-și amintea, dar vântul ce răvășea grădina ar fi putut s-o smulgă de pe ram. Pentru orice eventualitate, a scotocit în geantă și i-a dat copilei o pastilă - toamna bântuie gripa, și febra e periculoasă mai ales pentru cei mici. Fetița a luat pastila acrișoară și a zâmbit către dovleac, făcându-i semn cu mâna înainte de a ieși din curte. Dovleacul și-a mișcat codița ca să-i răspundă la salut și imediat bruma ca spuma s-a dizolvat.
₪₪₪
Exercițiu de imaginație: Jocul celor 12 cuvinte găzduit de Eddy pe blogul său, Cartim.
Cele 12 cuvinte: jucarie, margea, gutuie, dovleac, sal, spuma, must, pastila, bula, bezna, rugina, crema.
Mituri și fapte despre Halloween (II)
Mituri și fapte privind Halloween (I)
S-a mai spus că Halloween a început că un concurs de costume. Realitatea e alta. Pe vremuri, oamenii credeau că în această perioadă de trecere de la toamnă la iarnă, vălul dintre lumea noastră și lumea spirituală devenea mai subțire și cei vii se temeau că răul ar putea să-i viziteze. Pentru a se proteja împotriva spiritelor se deghizau, pe ideea că un spirit rău nu putea recunoaște un om care era deghizat în… spirit rău și îl lăsau în pace.
Sărbătoarea ar fi doar pentru a speria. Creștinii numesc “All Hallow's Eve” această zi de 31 ocrombrie, adică “Ajunul Zilei Tuturor Sfinților” (1 noiembrie), zi în care se aduce laudă tuturor sfinților sărbătoriți în credința creștină. Unii spun că bisericile au introdus “All Hallow's Eve” pentru a se suprapune sărbătorii păgâne, înlocuind festivalul așa cum era cu propriile variațiuni - de exemplu, oamenii merg la cimitir și lasă lumânări aprinse la mormintele celor plecați de curând pentru ca aceștia să-și găsească mai ușor drumul.
Scris in stele. Provocare muzicală
A million miles away
A message to the mane
Oh
Seasons come and go
But I will never change
And I'm on my way
When we ate we never took because we needed a change
I needed a break
But have you ever been so hungry that it keeps you awake?
You just have to keep screaming 'til they hear you out.