2014-06-28

Biserica Neagră sau Sfânta Maria - descoperiri recente

În anul 2012 arheologii care faceau săpături pentru reabilitarea şi reamenajarea curţii Bisericii Negre au descoperit peste 50 de morminte cu oseminte care datează atât din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cât şi din epoca modernă. Se știa că în zonă trebuie să existe un cimitir deoarece în jurul oricărei biserici medievale a existat un cimitir - începând din secolul al XI-lea s-a stabilit în lumea creştină că cimitirele trebuie să fie amplasate în imediata apropiere a bisericilor.
Osemintele nu au fost gasite întregi, ele s-au deranjat unele pe altele deoarece în Evul Mediu şi chiar în epoca modernă mormintele nu erau semnalizate, nu aveau cruci, monumente ca în ziua de astăzi; decedatul se punea în mormânt şi nu se mai cunoştea locul, morții ajungând să se suprapună. Pe lângă aceste morminte au fost găsite şi ruine ale unor clădiri.

Descoperirile făcute pe latura de nord-est a bisericii, demonstrează că a existat această mănăstire premonstratense (1) construită din piatră. Este o construcţie solidă pe care nu o putea face o comunitate stabilită accidental acolo. Felul în care este construită arată o comunitate mare, cu posibilităţi financiare, a precizat dr. Daniela Marcu Istrate, responsabilul ştiinţific al şantierului. Vestigiile descoperite lângă Biserica Neagră, mai multe obiecte, dar şi alte clădiri din piatră, atestă faptul că au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea. Descoperirile atestă mai multe etape de locuire de dinainte de atestarea documentară a oraşului, la 1235.
Braşovul - sub numele de Corona - a apărut pentru prima dată în Catalogus Ninivensis, un catalog al mănăstirilor premonstratense din Transilvania şi Ungaria, alcătuit între 1236 şi 1241. Catalogul conţine toate aşezămintele vizitate de abatele Fredericus în 1235 şi se păstrează într-o copie din secolul al XV-lea. Prima menţiune documentară cunoscută până acum a Braşovului apare în respectivul catalog în contextul în care se vorbeşte despre mănăstirea de călugăriţe din acest oraş. Claustra sororum… in Hungaria… Dyocesis Cumanie Corona, se menţionează în document.

Pe scurt: până la închiderea șantierului, care a durat mai mult de doi ani, s-au descoperit: zidurile unei foste capele a Bisericii Negre, datând cel mai probabil din secolul al XIV-lea - vechea capelă era atestată în documente dar nu exista nicio dovadă fizică a existenţei; peste 1.400 de morminte cu oseminte care datează atât din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cât şi din epoca modernă; podoabe şi bucăţi de vase, gropi pentru provizii și două pietre funerare datând de la începutul secolului al XVIII-lea, una dintre ele păstrată într-o stare de conservare foarte bună.

Nota.
(1) Premonstratens. Ordinul Premonstratens (în latină Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis) a fost întemeiat în anul 1120 de Norbert von Xanten, împreună cu alți 13 însoțitori, în localitatea Prémontré de lângă Laon (Franța). Ordinul cuprinde canonici regulari, ce reprezintă o sinteză a vieții monahale și a celei canonice. Există și un ordin feminin al premonstratenșilor. (wikipedia.org)
Ordinul ar fi ajuns pe teritoriul României dupa anul 1150.

Fapt divers. În Oradea, reprezentanții Ordinului Premonstratens au deschis 12 dosare de retrocedare pentru: terenul de sub stadionul Voinţa, clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea, 27 de terenuri din centrul staţiunii Băile Felix, totalizând 135.619 metri pătraţi, alte 1.000 de hectare de terenuri arabile, păşuni, păduri şi construcţii în comunele Sânmartin şi Hidişelu de Sus - pe motiv că Le-au aparţinut “în netulburată stăpânire” încă din Evul Mediu.
Surse:
http://www.brasov.net/capela-veche-700-ani-descoperita-biserica-neagra/
http://newsbv.ro/2013/02/27/orasul-descoperit-langa-biserica-neagra-schimba-data-atestare-documentara-brasovului/
http://transilvaniareporter.ro/esential/proprietari-din-evul-mediu-jumatate-din-oradea-ceruta-la-retrocedare/

6 comentarii:

  1. sunt numeroase procesele de retrocedare a terenurilor intentate de catre biserici si ordine calugaresti... practic, în timpurile vechi, membri acestor institutii se numarau printre putinii care stiau sa scrie si sa citeasca, de aceea, pentru ei, exista documente.
    Interesant acest ciclu de relatari în legatura cu ultimele descoperiri de vestigii brasovene.
    Multumiri si ☺ pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare adevar! Si nu doar ca stiau sa scrie si sa citeasca, dar cele mai multe terenuri ajunsesera sa le detina ei, obtinandu-le - in special - prin donatii si alte cele... Erau vremuri in care mai toti voiau sa se puna bine cu... biserica, uitand ca faptele lor trebuiau sa fie pe placul Domnului, nu al bisericilor. ;)

      Am inteles ca s-a mai descoperit cate ceva si pe la Pietrele lui Solomon, dar inca n-am reusit sa aflu ce si cum... :)
      Cu placere!
      Pupici!

      Ștergere
  2. Ia te uită ! Nu am știut că premonstranții au întemeiat Biserica Neagră ! Știam de Mănăstirea Strahov, din Cehia și de cele din Franța. Au fost plimbăreți, nu glumă !

    http://zinnaida2.wordpress.com/2013/11/12/turism-praga-5-m-rea-strahov/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Biserica a inceput sa fie reconstruita in timpul romano-catolicilor, in locul unei bazilici romane…
      Desi Ordinul Premonstratens (de care abia de curand am aflat ca exista) era (este) un ordin ce apartine de Vatican, dar nu stiu daca s-ar putea interpreta astfel; despre vicarul in timpul caruia a inceput reconstructia se stiu destul de putine, spre deloc.
      *
      In timpul sapaturilor a fost descoperita ruina care ar fi existat acolo si care - intre alte descoperiri - ar “plasa” existenta comunitatilor in zona BV inainte de anul 1235, data “oficiala”. Unele surse afirma ca premonstratens au ajus in RO inca din anul 1130 / 1131 (nu 1500)… si cum o manastire, cat ar fi de mica, ridicata din piatra, nu se construia doar intr-un an doi… e probabil ca pe acest teritoriu sa fi existat comunitati stabile cu mai mult timp in urma fata de 1235.
      Stiu ca inca din anul 1976, cu ocazia altor sapaturi, s-a descoperit fundatia capelei Sf Ecaterina (mentionata prima data in 1388), care apartinea de o manastire de calugarite premonstratens si mai apoi de calugarite cisterciene - pana in 1559, cand a fost demolata (asa era teoria).
      Se pare (asa a fost exprimarea doamnei pe care am intrebat-o, la biserica, inainte de a publica acest articol in “serial”) ca au certitudinea ca acele ziduri descoperite sunt ale manastirii premonstratens. Unii specialisti afirmau ca exista o identitate intre capela Sf Ecaterina si manastirea premonstratens mentionata in 1235, iar aceste noi descoperiri au schimbat radical acele teorii.
      =Lidia Gross, de la Institutul de Istorie ”George Bariţ” din Cluj-Napoca afirma ca toate mănăstirile înfiinţate de cistercieni au ca hram exclusiv pe Sf. Maria= (info dintre semnele “=” e doar de pe net, neverificata), iar Biserica Neagra are acest hram…
      Exista o singura certitudine, din punctul meu de vedere: pare ca nici specialistii nu au reusit sa fie de acord in cam multe privinte (sursele difera in informatii aproape ca si in cazul unor aspecte ale vietii lui Vlad Tepes).
      In anul 1988 (cred) am scotocit prin arhive, i-am intrebat pe cei care aveau in “grija” Biserica Neagra, am intrebat o profa de istorie de la Honterus si… am devenit mai nedumerita decat eram… Am pierdut notitele de atunci - imi amintesc unele date si fapte, insa nu si sursele exacte - si nu prea-mi vine a o lua de la capat cu cercetarea…

      Ștergere
  3. Multumesc pentru link, Zina. Mi-a placut sa ma plimb prin Praga, chiar daca numai virtual. :)
    Zile fericite iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. A, voi citi toate articolele tale legate de Biserica Neagră! :)
    Die Schwarze Kirche m-a atras și datorită goticului, fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică de la noi, aceasta fiind o biserică hală în stil gotic, la origini romanică din punct de vedere arhitectural. Iar goticul mă fascinează de când mă știu. Biserica atrage și datorită orgii, care se încadrează în categoria orgilor baroce de excepție. Am avut bucuria să ascult două concerte acolo, m-au încântat peste măsură, splendid sunet și muzică.Clădirile vechi sunt nu doar vestigii de artă și cultură, unele reprezentând, poate, o epocă întreagă, ci și dovezi ale unui stil arhitectural frumos, autentic, poate unic. Cât despre ordinele călugărești, acestea au înființat cele mai bune școli din Europa și posibil singurele existente pe atunci, ei aveau profesori experți în toate, inclusiv lege, justiție, îi învățau pe elevii care plăteau din greu toate practicile necesare întocmirii unor acte și evident că știau să-și apere bunurile cu acte în regulă. Și dacă ei au construit-o pe un teritoriu care atunci era cedat lor, ei au întreținut-o, au slujit acolo, poate au renovat-o când a fost necesar... Dar nu cunosc prea multe despre retrocedări etc, așa că mă abțin de la alte comentarii, esențialul este să ne putem bucura de frumusețea edificiului în sine.
    Să ai o zi frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.