2019-06-10

Hazard şi necesitate. Citate favorite

Tot ce există in univers este rodul întâmplării şi al necesităţii (Democrit)
*
Omul ştie că este singur în imensitatea nemaipomenită a universului din care a ieşit numai din întâmplare. Alegerea împărăţiei luminii sau a întunericului stă in puterea lui. (Jacques Monod)
*
Viaţa a apărut pe Pământ. Care era, înaintea evenimentului, probabilitatea ca el să se producă ? Dată fiind structura actuală a biosferei nu este exclusă, ci dimpotrivă, ipoteza ca evenimentul decisiv să nu se fi produs decât o singură dată. […] Este posibil, bineînţeles, ca acest caracter singular să se datoreze eliminării, prin selecţie, a numeroase alte tentative sau variante. Dar nimic nu impune această interpretare. Probabilitatea a priori ca printre toate evenimentele posibile in Univers să se producă un eveniment particular este aproape zero. Totuşi, Universul există, ceea ce înseamnă că se produc evenimente particulare a căror probabilitate (înaintea evenimentului) era infimă. La ora actuală, n-avem dreptul nici să afirmăm, nici să negăm că viaţa a apărut o singură dată pe Pă­mânt şi că, prin urmare, înainte ca ea să existe şansele ei de a fi erau cvasinule. Această idee nu numai că este dezagreabilă biologilor ca oameni de ştiinţă, ea şochează tendinţa noastră omenească de a crede că orice lucru real din universul actual era - şi încă din totdeauna - necesar. Trebuie să fim neîncetat în gardă împotriva acestui sentiment atât de puternic al destinului. Ştiinţa modernă ignoră orice imanenţă. Destinul este scris pe măsură ce se împlineşte, nu înainte. Al nostru nu era scris înainte de apariţia speciei umane, singura din biosferă care foloseşte un sistem logic de comunicare simbolică, ceea ce constituie un alt eveniment unic, care ar trebui, chiar prin aceasta, să ne prevină împotriva oricărui antropocentrism. Universul nu purta în pântecele său viaţa, şi nici biosfera - omul. Numărul nostru a ieşit la loterie. Ce-i de mirare, că, asemenea cuiva care a câştigat, astfel, o avere, simţim toată ciudăţenia condiţiei noastre?
(din Hazard şi necesitate, de Jacques Monod, lucrare publicată in 1970, scrisă pe baza unor conferinţe ţinute in februarie 1969 la colegiul Pomona, California. Apare in Ro la Editura Humanitas, Bucureşti, 1991).
======================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
======================================================================

Jacques Lucien Monod s-a născut la Paris in 09.02.1910 şi a decedat in 31.05.1976 la Cannes, bolnav de leucemie. S-a remarcat in biochimie, genetică, biologie moleculară. A început studiile la Sorbona in 1928; participă ca biolog la o expediţie de explorare a Groenlandei (1934). In timpul celui de-al doilea război mondial a fost membru activ in rezistenţa franceză. In anul 1940 îşi susţine doctoratul. Devine director al serviciului de biochimie celulară (creat de el in 1954) din Institutul Pasteur. In 1965 obţine Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină (împreună cu Andre Lwoff şi Francois Jacob). A fost profesor la College de France (1967), director al Institutului Pasteur (1971), membru al Royal Society (Londra) şi National Academy of Science (S.U.A.).

10 comentarii:

  1. Din intamplare a avut parinti, altfel, el oricum se nastea si se crestea singur:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee, parintii lui nu erau "prima aparitie a vietii". :)

      Ștergere
  2. De o vreme cred ca nimic nu e intamplator, dar nu fac un caz din asta...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta e si tendinta mea de a crede, dar multe idei sunt interesante. :)
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
  3. E interesant ca specia umană face ceea ce fac mulți care câștigă la Loto: risipește fără minte ceea ce a câștigat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelenta sintetizare! :)
      Zile senine iti doresc, Zina draga!

      Ștergere
  4. Nu stiam de Jacques Lucien Monod, deci multumesc de informatii. O personalitate fara tagada. Imensitatea si intimplarea, ce ciudat... Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am reamintit de el (si voi uita, din nou) :( scotocind prin agende dupa citate (culmea este ca atunci cand am citit cartea am copiat mai multe citate care apartineau altora si erau incluse in carte!) :))
      Multumesc. Numai bine!

      Ștergere
  5. Inca o ipoteza interesanta. Sunt curioasa ce parere avea despre fizica cuantica. Hmm
    :)
    Pupici cu drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe ipoteze sunt interesante (si multe raman la nivel de ipoteza). :)
      La ce minte pare ca avea tot ceva interesant ar fi rostit. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.